Dodaj do ulubionych

Cypr samodzielnie

IP: 195.94.195.* 06.09.12, 13:08
Wybieram się na Cypr samodzielnie, czy ktoś życzliwy mógłby mi podać jakieś wskazówki dotyczące transportu, restauracji etc. z góry dziekuję.

p.s. nie że nie chce mi się szukać, wydaje mi się że wiem juz wszystko, ale to być może wciąż mało. Może ktos też był na Cyprze na własną ręke???
Obserwuj wątek
    • imw Re: Cypr samodzielnie 07.09.12, 14:21
      Informacji szuja np. tutaj
    • Gość: gość Re: Cypr samodzielnie IP: *.jjs.pl 07.09.12, 17:02
      Tu znajdziesz sporo informacji zamieszczonych przez podróżujących na własną rękę po Cyprze
      www.koniecswiata.net/europa/cypr/karta-kraju/
      Informacje, recenzje, ceny i adresy oraz zdjęcia na temat gastronomi na Cyprze znajdziesz tu:
      pl.tripadvisor.com/Restaurants-g190372-Cyprus.html
      • hellusia Re: Cypr samodzielnie 07.09.12, 21:22
        byłam w sierpniu przez 7 dni pytaj bo dużo jeszcze pamiętam
        • Gość: Lechus Re: Cypr samodzielnie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.12, 09:17
          Bardzo dziekuje za pomocne linki. Hellusia jak dostalas sie do hotelu z lotniska? Mam mnostwo sprzecznych info o kosztach taxi, jak to bylo w twoim wypadku? Autobusy podobno jezdza jak na Krecie czyli jak chca. Lece do Paphos laduje 23, mieszkam w hotelu Pyramos ktory lezy wlasciwie w centrum. No i gdzie ewentualnie lezy najprzyjemniejsza plaza jaka udalo ci sie znalezc?
          • Gość: gość Re: Cypr samodzielnie IP: *.jjs.pl 08.09.12, 12:00
            można wynająć samochód na lotnisku na cały pobyt, można złapać stopa do centrum Pafos, lotnisko leży tuż przy B6. Podróż trwa około 30 minut. Są też regularne połączenie autobusowe kursują pomiędzy lotniskiem (z przed hali przylotów) do Pafos centrum miasta. Harmonogramy są regulowane w sposób ciągły zgodnie z programami lotu w celu uniknięcia niepotrzebnego oczekiwania pasażerów na lotnisku. Tu masz rozkład odjazdów www.pafosbuses.com/files/website/PAFOS%20AIRPORT%20-%20ENGLISH.pdf
            Można przejść na postój taksówek na zewnątrz hali przylotów, ceny za kurs do centrum Pafos różnią się w zależności od pory dnia. Tu masz ceny kursów za dnia i nocą, oraz kalkulator za kilometry: www.acropolis-transport.com/rates.html
            Najbliższą plażą jest piaszczysta, tylko miejscami kamienista plaża miejska w Pafos. O plażach w pobliżu Pafos przeczytasz tu: www.visitpafos.org.cy/Beaches.aspx
          • Gość: asia Re: Cypr samodzielnie IP: 31.187.12.* 08.09.12, 14:12
            Z lotniska jest dojazd miejskim autobusem. Chociaż to godz. 23.00 to autobus czeka na samolot nocny. Autobusy miejskie nie jeżdżą jak chcą, ale na przystankach nie ma rozkładów jazdy tylko numery linii. Te rozkłady są chyba w internecie, albo mają je w hotelu.
            • Gość: Lechus Re: Cypr samodzielnie IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.12, 14:49
              Bardzo dziekuje za wszystkie wskazówki! Pozostaje sie pakować.
              • imw Re: Cypr samodzielnie 09.09.12, 08:37
                niczym się nie przejmuj, jedź autobusem za 1EUR :)
                ja leciałem w kwietniu z Krakowa i mieszkałem 100m od Twojego hotelu
                • Gość: Lechus Re: Cypr samodzielnie IP: 195.94.195.* 10.09.12, 12:23
                  na pewno dam rade :)
                  imw jeżeli mółbyś jakąś fajną plażę w tym rejonie polecić (skoro mieszkałeś prawie w tym samym miejscu). Z góry dzięki za wszelkie rady!
                  • imw ja zwiedzałem :) 10.09.12, 14:32
                    nie szukałem plaży i nie byłem i byłem tylko na jakiejś malutkiej przy porcie
                    • Gość: Lechus Re: ja zwiedzałem :) IP: 89.79.74.* 10.09.12, 18:45
                      Heh:) wychodze na małostkowego turyste. Ja oprocz odwiedzenia zaprzyjaznionej misji archeo zamierzam jednak spedzic te kilka dni na plazy. Mam nadzieje znalezc jakis mily zakątek.
                    • Gość: Lechus Re: ja zwiedzałem :) IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.12, 21:46
                      imw, podsumowywując: autobus 612 za 1 euro działa, plażowanie i zwiedzanie wypaliło idealnie!
                      • Gość: nina104 Do Lechus : ja zwiedzałem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 11:21
                        Wnioskuję, że wróciłeś z samodzielnego wyjazdu na Cypr. Taki wyjazd przede mną - proszę o wszelkie możliwe praktyczne informacje, miejsca godne polecenia, czy byłeś w górach Trodos i co ewentualnie warto tam uwzględnić. Planuję bazę wypadową w 2 miejscach :Paphos i Larnaca.
                        Czy wypożyczałeś samochód i jakie są ceny benzyny? Jak wyższe są ceny w sklepach (supermarketach ) w porównaniu z polskimi? Planujemy sami gotować. Czy byłeś w północnej części?
                        Czekam na informacje i pozdrawiam!
                        • Gość: Lechus Re: Do Lechus : ja zwiedzałem :) IP: 195.94.195.* 26.09.12, 15:48
                          Witaj, byliśmy we dwie osoby, mieszkaliśmy w hotelu Pyramos link:
                          www.pyramos-hotel.com/
                          Jeśli chodzi o moje potrzeby, hotel był idealny, mały, z super barem i bardzo sympatycznym barmanem. Polecam piwo Keo etc właśnie tam, taniej niż gdzie indziej.
                          Plusy hotelu: wszędzie blisko: plaża, centrum rozrywkowe, sklepy, pokój z ręczną klimatyzacją, we wrześniu nadal nieodzowne, czysto
                          Małe minusy: niezbyt wygodny materac, w nocy czasem słychać muzykę z knajpy obok, ale mi to w spaniu nie przeszkadzało, skromne śniadanie, jednak do wybudzenia wystarczy na solidną kawe do Starbucksa jest niedaleko
                          Byliśmy tam tylko w Paphos, bo to był miły wypad weekendowy, jeden z tych zrealizowanych dzięki atrakcyjnym połączeniom Ryanairem, nota bene podobno Paphos ma być skasowane w przyszłym roku - szkoda, mam nadzieje że to plotka.
                          Obok hotelu świetny shisha bar, prowadzą go Turcy, ale niedrogo i solidnie.
                          My jadaliśmy w restauracjach, świetna jest TaMpania tuż nad morzem, a w porcie Pelican - mają zywego pelikana jako atrakcje który sobie chodzi między gośćmi.
                          Park archeologiczny, genialna sprawa, zajmuje dużo czasu zwiedzanie go.
                          Lepsza, prawdziwa plaża (z piaskiem z Egiptu :] -to nie żart) jest tak jakby okrążyć cypel z parkiem archeo promenadą nad morzem.
                          Ruch jest lewostronny, i nawet przechodząc przez ulicę trzeba uważać zeby nie wleźć pod nadjeżdżające auto.
                          Za danie typu obiad, kolacja z sałatka dla 2 osób płaci się 35-45 euro, więc normalnie.
                          Z lotniska można poczekać na autobus nr 612 za 1 euro jeździ z lotniska o każdej wpół, a wracając z "pętli" autobusowej w porcie, tam odjeżdża o całych godzinach. Lub z lotniska można zlapać taxi wieloosobowe za 5 euro od głowy (myśmy własnie tak jechali do Paphos, a wracali tym autobusem, jest możliwośc że samolot będzie lądował 0,5 h wczesniej, i wtedy 1 h trzeba kiblować na lotnisku do autobusu).
                          Pytaj postaram sie pomóc jeśli będę wiedzieć, chociaż mój wyjazd był krótki i rekreacyjny!
                          pozdrawiam

p.s. Cypr, Paphos - genialne miejsce
                          • Gość: nina104 Re: Do Lechus : ja zwiedzałem :) IP: 178.36.163.* 26.09.12, 19:14
                            Dzięki za podzielenie się wrażeniami i spostrzeżeniami.Czy robiłeś zakupy w sklepach? Patrzyłam również na ten hotel na Booking, ale ja poszukuję czegoś z aneksem kuchennym.Czy poza Paphos gdzieś się ruszaliście? Ja lecę LOT z W-wy do Larnaki ale lądujemy o 2.30 w nocy więc fatalnie!!!
                            czekam na kolejne spostrzeżenia .
                            • Gość: Lechus Re: Do Lechus : ja zwiedzałem :) IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.12, 22:28
                              W sprawie lotniska w Larnace moze sie ktos inny wypowie, ewentualnie moze tam tez sa taxi wieloosobowe? Zakupy robilismy jedynie w sklepie z torebkami skorzanymi w Paphos, tobie chodzi raczej o produkty spozywcze, w Paphos jest market to na pewno. Ewentualnie winogrona i figi byly w knajpach gratis. Stolowalismy sie w restauracjach bo ceny przystepne (jak wyzej). W Paphos oprocz hotelu pyramos mnostwo otwartych wifi.
                              I uwaga na tarantule oraz szerszenie - to tez nie zart, tylko calkiem serio, poza miastem i terenem zabudowanym zwlaszcza.
        • Gość: shess Re: Cypr samodzielnie IP: *.124.116.126.rybnet.pl 13.09.12, 10:48
          Hej przeczytałam, że byłaś na Cyprze całkiem niedawno. Czy przed wyjazdem szczepiłaś się na coś?? A jak ogólne wrażenia??
          Będę wdzięczna za odpowiedź.
          Pozdrawiam
          • olka593 Re: Cypr samodzielnie 16.09.12, 16:17
            Nie ma mowy o szczepieniach. To piękne, ekskluzywne miejsce na ziemi.
            Plaże w Pafos są chyba jednakowe na długości kilku kilometrów. Wszystkie dobre.
    • pojechanewakacje Re: Cypr samodzielnie 15.09.12, 17:46
      Przede wszystkim Cypr jest bezpieczny, więc nie myśl o kłopotach.
      Podrzucam kilka przydatnych linków

Cypr: łatwiejszy dojazd z lotniska w Pafos do Limassol

Bezpłatne zwiedzanie Cypru z przewodnikiem – wycieczki autokarowe i piesze

Miasta Cypru

Wędrówki w Górach Troodos

Halloumi – ser prosto z Cypru

Śladami Afrodyty, czyli cypryjski przepis na miłość
      • Gość: Lechus Re: Cypr samodzielnie IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 20:03
        Bardzo dziekuje, kazdy news przydatny!
    • jaari_65 Re: Cypr samodzielnie 16.09.12, 14:40
      zdjęcia z pobytu na Cyprze

Pooglądaj. Jeżeli będziesz miał pytania - pytaj :)
      • Gość: nina104 Re: Cypr samodzielnie IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.12, 18:33
        Z jakiego dobrego przewodnika polskojęzycznego korzystaliście przy samodzielnie organizowanym wyjeździe na Cypr?
        • Gość: gaga.tka Re: Cypr samodzielnie IP: *.rabbit.static.3s.pl 05.01.13, 11:14
          Wybieram sie na Cypr z dwojka dzieci, chcialabym uniknac czekania na lotnisku na autobus, ktory z tego co wyczytalam jedzie tylko do portu a potem przesiadka na bus do hoteli, wypozyczenie samochodu odpada bo nie mam karty kredytowej, ktora trzeba dysponowac podczas odbierania samochodu, pozostaje taxi. Prosze o info osoby, ktore korzystaly z taxi. Czy one stoja nawet w nocy pod lotniskiem, czy lepiej zamowic taksowke na stronie podanej w innej wypowiedzi?
    • peacefuladrenaline.pl Re: Cypr samodzielnie 19.04.17, 11:18
      Cypr jest przyjazny i ciekawy - warto na pewno mieć pod ręką samochód, jest tam wiele miejsc, które warto zobaczyć - jesli oczywiście nie obawiasz się jazdy po lewej stronie ;) Ja byłemna cyprze kilka razy, za kazdym razem na własną rękę. W razie pytań - śmiało. Na poczatek polecam podstawowe informacje : peacefuladrenaline.pl/2017/04/cypr-wyspa-ktora-wszyscy-chca-miec-czesc-1/
      Więcej niebawem, własnie wróciłem ;)
    • kuka7 Re: Cypr samodzielnie 19.04.17, 15:21
      Wróciłem 15.04, mieszkałem w Larnace. Korzystałem z wypożyczonego samochodu. Jeśli chcesz zwiedzać wyspę to tylko z samochodem. Cena benzyny około 1,20 Euro. Mam same dobre wspomnienia. Udzielę informacji na konkretne pytania.
      Jed11
    • wiem_gdzie_jade Re: Cypr samodzielnie 20.04.17, 11:53
      To ja podzielę się informacją, że na naszej stronie powstaje pełny przewodnik po Cyprze, jest też możliwość wypożyczenia samochodu z pełnym ubezpieczniem bez karty kredytowej.

Jakby ktoś miał pytania, to zapraszam :)
      Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka