Dodaj do ulubionych

Kreta Chania wrzesień

IP: *.sileman.net.pl 01.10.12, 17:14
Witam - wróciłem z Krety - okolice Chanii - mieszkanie w Kato Daratso - sea view hotel - baaaardzo sympatyczny - polecam:)Pogoda - 33 stopnie i chyba dwie chmury w sumie w ciągu tygodnia. W razie pytań służę informacją. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: moshica Re: Kreta Chania wrzesień IP: 178.216.46.* 02.10.12, 10:38
      Witaj

Będę w tym hotelu od 12.10, czy możesz odpowiedzieć na kilka pytań :
      1. Napisz coś o okolicy, jak długo pieszo z hotelu do centrum Chanii, czy brzegiem morza czy inną drogą chodziłeś ?
      2. Z map Google wynika że do morza blisko, czy jest w pobliżu tego hotelu jakiś market typu Lidl, etc ?
      3. Korzystałeś z basenu w tym hotelu ?
      4. Obsługa hotelu była miła ?

Dzięki za odpowiedzi, w razie dalszych pytań sobie pozwolę o doprecyzowanie ;-)
      Pozdrawiam
      MS
      • Gość: chico Re: Kreta Chania wrzesień IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.12, 09:22
        1. Okolica jest dość miła - ładnie, bardzo spokojnie. 3 plaże w pobliżu hotelu. Do centrum Chanii nie szedłem piechotą. Autobus jedzie 10 minut - przystanek jest niedaleko hotelu. Podobno można dojść brzegiem morza ale w końcu nie poszliśmy.
        2.Do morza bardzo blisko - są 3 plaże - jedna kamienista, za nią już piaszczysta i trzecia z błękitną flagą - plaże bardzo fajne. 3 minuty od hotelu są dwa markety, zaraz obok mały sklepik z pieczywem i napojami. Do restauracji niestety już troszkę dalej - my jedliśmy w Chanii.
        3.Basen bardzo fajny - w sumie nikogo oprócz nas na nim nie było. Są leżaki i palmy. Basen ma od pół metra głębokości do prawie dwóch.
        4.Obsługa hotelu baaardzo miła i pomocna.
    • Gość: nikos Re: Kreta Chania wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.12, 23:16
      Lidl oraz Inka (też duży market) jest bliżej centrum Kato Daratso, punkt orientacyjny to duży salon BMW oraz Renault. Tamże jest także przystanek autobusowy, skąd jeżdzą autobusy do Chanii (1,2 euro). Sea View będzie chyba bliżej Chanii
    • Gość: moshica Re: Kreta Chania wrzesień IP: 178.216.46.* 03.10.12, 13:39
      Dziękuję za informacje, ja tam będę tylko tydzień, wypad typowo turystyczno-fotograficzny, będę miał auto na 7 dni, więc niewiele czasu spędzę w hotelu...a raczej w terenie zwiedzając...
      A gwoli tego mam pytanie, czy na drogowskazach nazwy są europejskie czy ich greckie ? , co prawda będę miał gpsa, ale wiadomo na znaki też się patrzy...
      • Gość: chico Re: Kreta Chania wrzesień IP: *.sileman.net.pl 03.10.12, 13:50
        Różnie - ale do ważnych miejsc raczej po normalnemu:)
        • Gość: moshica Re: Kreta Chania wrzesień IP: 178.216.46.* 03.10.12, 14:04
          A jak wychodzą ceny posiłków na mieście Chania, czyli obiadokolacja : 1 danie + sałatka+napitek ? czy pobierają 10% za obsługę ? możesz polecić jakieś niedrogie a fajne knajpki aby zjeść coś popołudniem lub pod wieczór ?
          • Gość: chico Re: Kreta Chania wrzesień IP: *.sileman.net.pl 03.10.12, 17:08
            Generalnie jakoś bardzo drogo nie jest. Można na przykład w takim greckim fast foodzie gdzie podają greckie suvlaki czy musakę czy gyros zjeść za parę euro a jedzenie przyzwoite (na głównym placu gdzie zatrzymują się autobusy jest parę takich miejsc). Bliżej portu czy na starówce ceny wyższe ale nie jakieś kosmiczne - danie około 7-10 euro, kawa frappe 1,2 - 2 euro, wino - też kilka euro, gałka loda 1,5 euro, meze dla dwóch osób 18-22 euro - więc dramatu nie ma.
          • Gość: kasia Re: Kreta Chania wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 21:44
            Byłam w Chani (przejazdem na jeden wieczór) chcieliśmy coś zjeść - trafiliśmy na cwaniaczka oszusta naganiacza - knajpa w samym porcie w greckim stylu z muzyką na żywo. Naganiacz dobrą miał gadkę,.... że jego żona jest z Polski i specjalnie dla nas jeśli coś zamówmy do jedzenia - to wino, piwo mamy gratis od niego - specjalnie dla nas podkreślał - skusiliśmy się. Po wejściu do knajpy inny kelner podał nam w malutkich kieliszkach napój typu sprite - powiedział to od tego kolegi (naganiacza), po czym przyjął od nas zamówienie - każdy po piwie i jedzenie ( ze świadomością że piwko mamy gratis). Do tego zagadał do nas skąd jesteście - my że z Polski a on na to o moja żona jest z Polski (taaak wszyscy tam mielili tam żony z polski - tani bajer;). Jedzenie kiepskie porcje bardzo małe:
            2 plastry ziemniaka z pieca , po 2 plastry pomidora i ogórka, szczypta mięsa (jagnięcina z pieca)
            Porcja za 2 osoby 22 euro, 1 piwo 6 euro ( oczywisnie nie gratis, do tego doliczony koszyczek z czterema kromkami czerstwego chleba - którego nie zamawialiśmy 8 euro ale że porcje były bardzo małe to trzeba było chlebkiem podjeść!!!!! Do tego doliczony jeszcze 10% napiwku.
            Pewna Niemka dostała rachunek i zaczęła się awanturować że ten chleb tyle kosztuje że onie go nie zamawiali - i zaczęła ostrzegać innych Niemców przy stoliku obok - to ją panowie za "fraki" wyprowadzili - szok!!
            Nie jedzcie w porcie w Chani nie warto, nie dajcie się oszukać.
            • Gość: kris Re: Kreta Chania wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.12, 22:11
              też spotkaliśmy tego naganiacza "moja żona jest z polski, barbara" :) na szczeście nie daliśmy się nabrać! po prostu nie lubię jak ktoś tak na siłę nagania...
      • sobota6969 Re: Kreta Chania wrzesień 04.10.12, 10:51
        Drogowskazy raczej ok, tylko w górach często się zdarza, że do danej miejscowości można dojechać dwoma drogami i na tablicy jest np ona zarówno w prawo jak i w lewo:)
        Gorzej jest czasami ze znakami, np główna odbija w lewo a wiemy o tym tylko dlatego, że na podporządkowanej na wprost widzimy tył znaku stop.
        A odnośnie stopów to są nagminne ale i tak się na nich nikt nie zatrzymuje. Praktycznie nie ma znaków ustąp pierwszeństwa(odwrócony trójkąt). Pierwszy raz jak pojechałem Krete stanąłem na stopie a goście za mną zaczęli mnie objeżdżać, LOL.

Gość portalu: moshica napisał(a):

> Dziękuję za informacje, ja tam będę tylko tydzień, wypad typowo turystyczno-fot
        > ograficzny, będę miał auto na 7 dni, więc niewiele czasu spędzę w hotelu...a ra
        > czej w terenie zwiedzając...
        > A gwoli tego mam pytanie, czy na drogowskazach nazwy są europejskie czy ich gre
        > ckie ? , co prawda będę miał gpsa, ale wiadomo na znaki też się patrzy...
    • Gość: tomek Re: Kreta Chania wrzesień IP: *.home.otenet.gr 18.10.12, 11:07
      Właśnie jestem w tym hotelu (18.10.2012). Pisząc to popijam zimne winko na tarasie z pięknym widokiem na morze . Polecam ten hotel, choć lata świetności ma za sobą. Czysto, sprzątanie i świeże ręczniki co dwa dni, przemiła dziewczyna w recepcji. Spokój sielsko - wiejski, cykające świerszcze, choć Chania w zasięgu wzroku (4km do centrum). Co prawda spędzam tu tylko ranki i noce, bo codziennie eksploruję zachodnią część wyspy, ale jak na moje potrzeby i za te pieniądze (60zł/osoba/doba) jest ok.
      Generalnie polecam Kretę w tym okresie. Ciepło (teraz 27-30), woda w morzu 22 -24, mało turystów, puste drogi górskie, niższe ceny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka