Dodaj do ulubionych

JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DROGI??

IP: 195.20.110.* 04.08.04, 09:34
bardzo proszę o radę dotyczącą wyboru samochody:))))

z góry dziękuję:)
Asia
Obserwuj wątek
    • greeks Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR 04.08.04, 09:41
      Polecam jeden z najczęściej wypożyczanych samochodów czyli Suzuki Vitara.
      Pierwszy raz korzystalismy z niego właśnie kiedys na Krecie i bardzo przypadł
      do gustu:-)Jezdzi sie nim sympatycznie,jest otwarty,wiec i wrazenia z jazdy
      lepsze no i wjechać da sie nim prawie wszędzie;-)
    • Gość: Piotrek Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.coig.katowice.pl 04.08.04, 10:01
      przede wszystkim musi to byc samochód z klimatyzacją, i z stosunkowo mocnym
      silnikiem , min ok 75 KM . gdyż wewnętrzne drogi Krety są górzyste, jest dużo
      ostrych podjazdów i serpentyn.
      Najtańsze samochody wypozyczysz juz za ok 75 e /3 dni - Matise, Panda , Suzuki
      Alto, natomiast terenówka typu Suzuki jimmy to wydatek ok. 220 e na trzy dni
      • Gość: Asiula Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 195.20.110.* 04.08.04, 12:23
        po Krecie będziemy podróżować w czwórkę i właśnie zastanawialiśmy się nad Pandą
        lub Matizem. Chcemy by samochód nie był zbyt duży, ze względu na sfecifikę tych
        dróg:))))małą próbkę nerwów miałam już w zeszłym roku w Chorwacji, więc mniej
        wiem czego mozna spodziewać:))))
        dzięki za info:)))
        • Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 12:58
          Kilka lat temu nasz Panda Open Top o poj. silnika 800 cm3 pokonała wszelkie
          góry, zakręty itp. Żadnych trudności! No a i spalanie miała nie do pogardzenia,
          ok 4,5l/100km.
        • Gość: rumun Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.icpnet.pl 04.08.04, 13:05
          Pandą lub Matizem w czwórkę sobie nie pojeździcie, chyba ,że po Nowej Drodze
          Narodowej, czy jak jej tam ;-) Jeżeli nie chcecie terenowego, to przynajmniej
          auto klasy C z większym silnikiem.
          pozdrawiam
          • neronka Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR 04.08.04, 15:12
            Zdecydowanie polecam małego jeepka - 150 euro za 3 dni.
            pozdrawiam Daga
            • Gość: AW Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.kdpw.com.pl 04.08.04, 16:17
              Popieram wybór. Jednak tylko wówczas, gdy zamierza się wykorzystać walory tego
              samochodu - jazda serpentynami po szutrowych drogach, gdzie właściwie nie
              spotyka się innych samochodów. Widoki i wrażenia niezapmniane...Na Krecie jest
              dużo takich dróg. Moim zdaniem warto. Pozdrawiam
            • Gość: Jacek Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 213.158.197.* 27.08.04, 21:07
              O ile pamietam pracujesz w wypozyczalni/masz mozliwosc wypozyczenia samochodu
              na Krecie.
              Jestem teraz na krecie i bede za jakies 2-3 dni chcial samochod na 4 dni, z
              tym, ze z przerwa dwudniowa, czyli 2 dni samochod, dwa dni przerwy i dwa dni
              samochod. Jestem oczywiscie na Krecie dokladniej w Mali, hotel Malia Park.
              Daj mi info na maila jacek.lach@comarch.com lub SMS +48608646080 czy i jaki
              samochod moglabys dla mnie zalatwic.

Pozdrawiam, Jacek.
          • Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 15:38
            Pojeżdżą, pojeżdżą, bez przesady :))
            W domu ludzie jeżdżą CC, ale na urlopie to Vitarkę muszą mieć :))
            Drogi są OK, Panda daje radę i to poprzedni model :))
            • Gość: rumun Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.icpnet.pl 04.08.04, 19:44
              Jeżeli piłowanie auta na jedynce i turlanie się z prędkością 20 kmh nazywasz
              jazdą, to owszem pojeżdżą. Jeździliśmy 85cio konnym Getz'em i w cztery osoby na
              niektórych podjazdach musiałem redukować do jedynki, Panda ze swoimi 54KM może
              mieć spore problemy z czterema osobami. W Polsce jest płasko, to i maluchem
              można jeździć ;-)
              pozdrawiam
              • Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:09
                Jeszcze raz, bo chyba nie zrozumieliśmy się... ja tą Pandą to po Krecie
                jeździłam (3 dni i 1200km), ni\e turlałam sie 20km/h, nie zarzynałam na
                jedynce - PO KRECIE, nie w Polsce :)
                • Gość: rumun Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.icpnet.pl 05.08.04, 12:41
                  A ile osób jeździło tą Pandą?? Dwie? to ok, mogłaś jeździć, ale spróbój Pandą z
                  czterema dorosłymi osobami na pokładzie dojechać do Balos i wrócić z nie
                  uszkodzonym autem. Albo przejechać z Preveli przez Hora Sfakion do Chani i
                  jechać na wyższym biegu niż jedynka i z prędkością większą niż 20 km/h
                  (oczywiście z czterema dorosłymi osobami).
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:55
                    Asiula.... gdzie właściwie chcesz jeździć/dojechać? Napisz proszę, bo my tu
                    jeszcze z rumunem gotowi jesteśmy się pokłócić...a nawet nie wiemy o
                    co :)))))))))))))))
    • Gość: Yola Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 15:22
      Na dwie osoby niezła jest Yariska na przykład.Ale jeśli będziecie jeździć we
      czwórkę to sugerowałabym cos większego-Peugeota 307, oczywiście z klimą :-)
      • Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 15:44
        Wszystko zależy od tego w jakim wieku są ludzie, ile chcą wydać kasy itp.
        Czwórka młodych ludzi zmieści się i w mniejszym autku, a klima...Asiula, a
        kiedy właściwie jedziecie? Nam pod koniec września zupełnie nie była przydatna.
    • Gość: kk Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 212.160.172.* 04.08.04, 15:58
      nie polecam Atosa, dobry na 2 osoby, przy 3 już rusza się mucha w smole.
      Zdecydowanie pamiętaj o klimatyzacji
      • Gość: ts Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.winuel.com.pl 04.08.04, 20:12
        dowolny byle z klimo
        reszta zależy od ..... kierowcy :-)
        czy jedziecie tam testować samochody czy odpoczywać ?
        • Gość: Piotrek Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.coig.katowice.pl 05.08.04, 07:40
          Na pewno nie poszalejecie na tych drogach, bo jazda z szybkością większą niż 50
          km/h to na tych serpentynach igranie ze śmiercią. Natomiast na większości dróg
          50 KM w zupełności wystarczy.
          Ja co prawda wypożyczyłem Saxo - silnik ok.50 KM ale do jedynki nigdy nie
          redukowałem, choc jeżdziłem w pasmie najwyższych Kreteńskich gór.
          czyli jeśli nie chcesz przepłacac , to małe autko w zupełnosci powinno wam
          wystarczyc.
          • Gość: rumun Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.icpnet.pl 05.08.04, 08:32
            A ile osób jechało tym saxo? Asiula pytała o samochód dla czterech osób. We
            dwoje to i matizem się po Lewka Ori pojeździ, w cztery już raczej nie. Nie
            mówiąc już o drogach nieutwardzonych, jak np droga na Balos czy Palm Beach.
        • Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:11
          Z tą klimą to też zależy od tego, kiedy Asiula jedzie, my byliśmy pod koniec
          września i raczej nie była nam przydatna :))))))
    • wojtek33 Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR 05.08.04, 12:33
      Na Kretę najlepszy jest samochód z dobrym kierowcą ;-)
      • greeks Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR 05.08.04, 13:16
        wojtek33 napisał:

> Na Kretę najlepszy jest samochód z dobrym kierowcą ;-)

He,he Tak..To warunek konieczny:-)
        • Gość: Asiula Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 195.20.110.* 09.08.04, 00:15
          Dziekuję za wszelkie rady:))))
          na Krecie bedziemy po 12/09/04, a dokładnie w Amoudarze.
          Wstępnie planujemy wypozyczyć samochód na 5-6 dni
          może uda nam się załatwić odbiór autka co drugi dzień (tak się udało moim
          znajomym którzy byli na krecie w zeszłym roku:)))
          dokładny plan objazdówki będziemy właśnie ustalać ale na pewno chcemy na dwa
          dni wybrać się w okolice Chani( laguna Gawmoussa- przepraszam za pisownie:)
          Elafonisi. Tam planujemy znależć jakiś nocleg by móc - na ile to jest możliwe
          przez tak krótki czas - zaznać uroków zachodniej Krety:))
          w planach mamy również Matale, Algios Nilolaos, Vai.... resztę musimy jeszcze
          ustalić:)))

a apropos kierowcy to bedziemy mieli przynajmniej 3 dobrych:))))

• Gość: mechanik Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 09:58
      najlepszy samochod na Kretenskie drogi to bedzie POLONEZ model KRETYN
      • Gość: Kretka Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.04, 13:56
        w 4 osoby jeździliśmy saxo, spisał się świetnie, bez problemów również na
        trasie dla orłów, czyli na plażę Preveli ;)
    • Gość: ja i ona Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.cytanet.com.cy 21.08.04, 20:34
      cala Krete zjezdzilam lacznie z gorami i innymi niedostepnymi zakatkami Hunday
      Getz. cena 100 E \3 dni. z klima. cztery osoby.
    • Gość: majka Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 10:42
      Stara panda z odkrywanym dachem, cudo. Ma tę cudowną właściwość, że przyciąga
      innych użytkowników i można sobie pogadać o świecie.
      • janosik6 polecam poloneza --ledwie dotarlem do pierwszego 22.08.04, 10:59
        schroniska na olimp tydzien temu ..
        I pomyslec ze jest 1600 poj.
    • Gość: andrej Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 80.51.241.* 23.08.04, 14:59
      Off topic - na polskie drogi najlepszy jest HUMMER.

Niedawno widziałem w Białymstoku.
    • Gość: kita Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 23.08.04, 22:13
      ja jeżdizlam accentem (huyndai) i bylo super. Oczywiście z klimą!! Normalnu
      silnik, bo jak jest mocniejszy to wiecej pali, a przeciez nie chodzi o to zeby
      zbankrutowac na benzyne, tylko dojechac tam gdzie sie chce tanio i wygodnie.
    • Gość: luk Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 62.29.137.* 24.08.04, 16:04
      Czy można wypożyczyć także motocykl? Jeśli jest taka możliwość i ktoś z niej
      skorzystał proszę o komentarz.....a i napiszcie jeszcze jak skrupulatna jest
      kreteńska policja jeszcze
      • Gość: kita Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 22:23
        Można pożyczyc motocykl, ale zazwyczaj w tych gorszych wypożyczalniach
        (gorszych czyt. sa tańsze, ale nie gwarantuja pełnego ubezpieczenia), miałam
        kumpli którzy pożyczyli motor na Krecie, wywrócili się i mieli potem jakies
        problemy z tą wypożyczalnia bo chcieli ich niźle naciąć. Sprawdzone wypozycz.
        to Europcar, Avis, Hertz, pierwsze jest najtańsze.
        • kastor7 Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR 31.08.04, 14:18
          My mieliśmy z Autoway - Pandę na 3 osoby - 2 dorosłe + dziecko i jeździło się
          nieźle. Nie szaleliśmy, ale jeździliśmy normalnie. Nie narzekam. Małe auto ale
          wystarczyło.
    • Gość: Szymon Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:54
      na jazde po gorkich bezdrozach polecam jakis z silnikiem powyzej 1,5
      (niekoniecznie jeep)
      ja mialem seata ibize byl ok
      klimatyzacja latem byla konieczna, czy teraz nie wiem
    • Gość: mm JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 15:18
      wiem ze głupie pytanie ale chodzi mi o to ze pewnie już nie trzeba będzie klimy
      mieć, wieć jakby jeden argument odpada. chcemy pojechać tu i tam z Chanii, ale
      nie dalej niż po Rethymon i na drugą stronę półwyspu. korci mnie perspektywa
      Balos autem. ale na 2 osoby brać jeepa to troszkę drogo. Polećcie coś małego i
      z tych troszkę tańszych - ale zeby dało rade :-)
      • Gość: Asiula Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: 195.20.110.* 29.09.04, 19:41
        hej:))
        w niedziele wróciłam z Krety:(((niestety 14 cudnych dni dobiegło końca
        wypozyczyliśmy we czwórke samochód Hunday Atos na 7 dni,
        wbrew obawom nasze autko spisalo sie doskonale!!!!!!nawet na bardzo krętych
        drogach i duzych podjazdach!!!
        więc polecam to autko, a na wyspie zobaczysz ich bardzo dużo:))))
        • Gość: mm Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 14:50
          a jaka była temperatura? słonecznie?
          • Gość: Asiula Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: 195.20.110.* 01.10.04, 22:34
            KU NASZEMU ZASKOCZENIU OKAZAŁO SIE ŻE 2 PIERWSZE TYGODNIE WRZEŚNIA NA KRECIE
            BYŁY BARDZO WIETRZNE I BYŁO DUZO CHMUR( PRZYNAJMNIEJ W OKOLICACH HERAKLIONU).
            NAM UDAŁO SIĘ SKOSZTOWAĆ KAPIELI SŁONECZNYCH:))
            TEMPERATURA WACHAŁA SIE MIĘDZY 24-30 STOPNI, CZASAMI POJAWIAŁY SIE CHMURY ALE
            OGÓLNIE BYŁO ŚWIETNIE!!!!!
      • Gość: rumun Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: *.icpnet.pl 30.09.04, 11:27
        Nie musisz mieć jeepa by dojechać na Balos, my dojechaliśmy Getzem, a na
        parkingu widziałem Pandę i seiciento ;) W dwie osoby nie powinno być problemu
        (chyba, że oboje jesteście konkretnej wagi ;) wtedy jeep się przyda.
        pozdrawiam
        • Gość: mm Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 14:52
          czyli wzięcie autka z najtańszej grupy (w środek pójdą dwa chudzielce) wcale
          nie skreśla nam fajnych rzeczy z listy miejsc dostępnych? pocieszyłes mnie. A
          jak to jest z uszkodzeniami podwozia - coś słyszałam ze to nie jest
          ubezpieczone...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka