Gość: Asiula IP: 195.20.110.* 04.08.04, 09:34 bardzo proszę o radę dotyczącą wyboru samochody:)))) z góry dziękuję:) Asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greeks Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR 04.08.04, 09:41 Polecam jeden z najczęściej wypożyczanych samochodów czyli Suzuki Vitara. Pierwszy raz korzystalismy z niego właśnie kiedys na Krecie i bardzo przypadł do gustu:-)Jezdzi sie nim sympatycznie,jest otwarty,wiec i wrazenia z jazdy lepsze no i wjechać da sie nim prawie wszędzie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.coig.katowice.pl 04.08.04, 10:01 przede wszystkim musi to byc samochód z klimatyzacją, i z stosunkowo mocnym silnikiem , min ok 75 KM . gdyż wewnętrzne drogi Krety są górzyste, jest dużo ostrych podjazdów i serpentyn. Najtańsze samochody wypozyczysz juz za ok 75 e /3 dni - Matise, Panda , Suzuki Alto, natomiast terenówka typu Suzuki jimmy to wydatek ok. 220 e na trzy dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiula Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 195.20.110.* 04.08.04, 12:23 po Krecie będziemy podróżować w czwórkę i właśnie zastanawialiśmy się nad Pandą lub Matizem. Chcemy by samochód nie był zbyt duży, ze względu na sfecifikę tych dróg:))))małą próbkę nerwów miałam już w zeszłym roku w Chorwacji, więc mniej wiem czego mozna spodziewać:)))) dzięki za info:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 12:58 Kilka lat temu nasz Panda Open Top o poj. silnika 800 cm3 pokonała wszelkie góry, zakręty itp. Żadnych trudności! No a i spalanie miała nie do pogardzenia, ok 4,5l/100km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumun Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.icpnet.pl 04.08.04, 13:05 Pandą lub Matizem w czwórkę sobie nie pojeździcie, chyba ,że po Nowej Drodze Narodowej, czy jak jej tam ;-) Jeżeli nie chcecie terenowego, to przynajmniej auto klasy C z większym silnikiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR 04.08.04, 15:12 Zdecydowanie polecam małego jeepka - 150 euro za 3 dni. pozdrawiam Daga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.kdpw.com.pl 04.08.04, 16:17 Popieram wybór. Jednak tylko wówczas, gdy zamierza się wykorzystać walory tego samochodu - jazda serpentynami po szutrowych drogach, gdzie właściwie nie spotyka się innych samochodów. Widoki i wrażenia niezapmniane...Na Krecie jest dużo takich dróg. Moim zdaniem warto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 213.158.197.* 27.08.04, 21:07 O ile pamietam pracujesz w wypozyczalni/masz mozliwosc wypozyczenia samochodu na Krecie. Jestem teraz na krecie i bede za jakies 2-3 dni chcial samochod na 4 dni, z tym, ze z przerwa dwudniowa, czyli 2 dni samochod, dwa dni przerwy i dwa dni samochod. Jestem oczywiscie na Krecie dokladniej w Mali, hotel Malia Park. Daj mi info na maila jacek.lach@comarch.com lub SMS +48608646080 czy i jaki samochod moglabys dla mnie zalatwic. Pozdrawiam, Jacek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 15:38 Pojeżdżą, pojeżdżą, bez przesady :)) W domu ludzie jeżdżą CC, ale na urlopie to Vitarkę muszą mieć :)) Drogi są OK, Panda daje radę i to poprzedni model :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumun Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.icpnet.pl 04.08.04, 19:44 Jeżeli piłowanie auta na jedynce i turlanie się z prędkością 20 kmh nazywasz jazdą, to owszem pojeżdżą. Jeździliśmy 85cio konnym Getz'em i w cztery osoby na niektórych podjazdach musiałem redukować do jedynki, Panda ze swoimi 54KM może mieć spore problemy z czterema osobami. W Polsce jest płasko, to i maluchem można jeździć ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:09 Jeszcze raz, bo chyba nie zrozumieliśmy się... ja tą Pandą to po Krecie jeździłam (3 dni i 1200km), ni\e turlałam sie 20km/h, nie zarzynałam na jedynce - PO KRECIE, nie w Polsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumun Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.icpnet.pl 05.08.04, 12:41 A ile osób jeździło tą Pandą?? Dwie? to ok, mogłaś jeździć, ale spróbój Pandą z czterema dorosłymi osobami na pokładzie dojechać do Balos i wrócić z nie uszkodzonym autem. Albo przejechać z Preveli przez Hora Sfakion do Chani i jechać na wyższym biegu niż jedynka i z prędkością większą niż 20 km/h (oczywiście z czterema dorosłymi osobami). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:55 Asiula.... gdzie właściwie chcesz jeździć/dojechać? Napisz proszę, bo my tu jeszcze z rumunem gotowi jesteśmy się pokłócić...a nawet nie wiemy o co :))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yola Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 15:22 Na dwie osoby niezła jest Yariska na przykład.Ale jeśli będziecie jeździć we czwórkę to sugerowałabym cos większego-Peugeota 307, oczywiście z klimą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 15:44 Wszystko zależy od tego w jakim wieku są ludzie, ile chcą wydać kasy itp. Czwórka młodych ludzi zmieści się i w mniejszym autku, a klima...Asiula, a kiedy właściwie jedziecie? Nam pod koniec września zupełnie nie była przydatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 212.160.172.* 04.08.04, 15:58 nie polecam Atosa, dobry na 2 osoby, przy 3 już rusza się mucha w smole. Zdecydowanie pamiętaj o klimatyzacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ts Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.winuel.com.pl 04.08.04, 20:12 dowolny byle z klimo reszta zależy od ..... kierowcy :-) czy jedziecie tam testować samochody czy odpoczywać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.coig.katowice.pl 05.08.04, 07:40 Na pewno nie poszalejecie na tych drogach, bo jazda z szybkością większą niż 50 km/h to na tych serpentynach igranie ze śmiercią. Natomiast na większości dróg 50 KM w zupełności wystarczy. Ja co prawda wypożyczyłem Saxo - silnik ok.50 KM ale do jedynki nigdy nie redukowałem, choc jeżdziłem w pasmie najwyższych Kreteńskich gór. czyli jeśli nie chcesz przepłacac , to małe autko w zupełnosci powinno wam wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumun Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.icpnet.pl 05.08.04, 08:32 A ile osób jechało tym saxo? Asiula pytała o samochód dla czterech osób. We dwoje to i matizem się po Lewka Ori pojeździ, w cztery już raczej nie. Nie mówiąc już o drogach nieutwardzonych, jak np droga na Balos czy Palm Beach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belika Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:11 Z tą klimą to też zależy od tego, kiedy Asiula jedzie, my byliśmy pod koniec września i raczej nie była nam przydatna :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR 05.08.04, 12:33 Na Kretę najlepszy jest samochód z dobrym kierowcą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
greeks Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR 05.08.04, 13:16 wojtek33 napisał: > Na Kretę najlepszy jest samochód z dobrym kierowcą ;-) He,he Tak..To warunek konieczny:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiula Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 195.20.110.* 09.08.04, 00:15 Dziekuję za wszelkie rady:)))) na Krecie bedziemy po 12/09/04, a dokładnie w Amoudarze. Wstępnie planujemy wypozyczyć samochód na 5-6 dni może uda nam się załatwić odbiór autka co drugi dzień (tak się udało moim znajomym którzy byli na krecie w zeszłym roku:))) dokładny plan objazdówki będziemy właśnie ustalać ale na pewno chcemy na dwa dni wybrać się w okolice Chani( laguna Gawmoussa- przepraszam za pisownie:) Elafonisi. Tam planujemy znależć jakiś nocleg by móc - na ile to jest możliwe przez tak krótki czas - zaznać uroków zachodniej Krety:)) w planach mamy również Matale, Algios Nilolaos, Vai.... resztę musimy jeszcze ustalić:))) a apropos kierowcy to bedziemy mieli przynajmniej 3 dobrych:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechanik Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 09:58 najlepszy samochod na Kretenskie drogi to bedzie POLONEZ model KRETYN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.04, 13:56 w 4 osoby jeździliśmy saxo, spisał się świetnie, bez problemów również na trasie dla orłów, czyli na plażę Preveli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i ona Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.cytanet.com.cy 21.08.04, 20:34 cala Krete zjezdzilam lacznie z gorami i innymi niedostepnymi zakatkami Hunday Getz. cena 100 E \3 dni. z klima. cztery osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 10:42 Stara panda z odkrywanym dachem, cudo. Ma tę cudowną właściwość, że przyciąga innych użytkowników i można sobie pogadać o świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 polecam poloneza --ledwie dotarlem do pierwszego 22.08.04, 10:59 schroniska na olimp tydzien temu .. I pomyslec ze jest 1600 poj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrej Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 80.51.241.* 23.08.04, 14:59 Off topic - na polskie drogi najlepszy jest HUMMER. Niedawno widziałem w Białymstoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kita Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 23.08.04, 22:13 ja jeżdizlam accentem (huyndai) i bylo super. Oczywiście z klimą!! Normalnu silnik, bo jak jest mocniejszy to wiecej pali, a przeciez nie chodzi o to zeby zbankrutowac na benzyne, tylko dojechac tam gdzie sie chce tanio i wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: 62.29.137.* 24.08.04, 16:04 Czy można wypożyczyć także motocykl? Jeśli jest taka możliwość i ktoś z niej skorzystał proszę o komentarz.....a i napiszcie jeszcze jak skrupulatna jest kreteńska policja jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kita Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 22:23 Można pożyczyc motocykl, ale zazwyczaj w tych gorszych wypożyczalniach (gorszych czyt. sa tańsze, ale nie gwarantuja pełnego ubezpieczenia), miałam kumpli którzy pożyczyli motor na Krecie, wywrócili się i mieli potem jakies problemy z tą wypożyczalnia bo chcieli ich niźle naciąć. Sprawdzone wypozycz. to Europcar, Avis, Hertz, pierwsze jest najtańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kastor7 Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR 31.08.04, 14:18 My mieliśmy z Autoway - Pandę na 3 osoby - 2 dorosłe + dziecko i jeździło się nieźle. Nie szaleliśmy, ale jeździliśmy normalnie. Nie narzekam. Małe auto ale wystarczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY NA KRETEŃSKIE DR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:54 na jazde po gorkich bezdrozach polecam jakis z silnikiem powyzej 1,5 (niekoniecznie jeep) ja mialem seata ibize byl ok klimatyzacja latem byla konieczna, czy teraz nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 15:18 wiem ze głupie pytanie ale chodzi mi o to ze pewnie już nie trzeba będzie klimy mieć, wieć jakby jeden argument odpada. chcemy pojechać tu i tam z Chanii, ale nie dalej niż po Rethymon i na drugą stronę półwyspu. korci mnie perspektywa Balos autem. ale na 2 osoby brać jeepa to troszkę drogo. Polećcie coś małego i z tych troszkę tańszych - ale zeby dało rade :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiula Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: 195.20.110.* 29.09.04, 19:41 hej:)) w niedziele wróciłam z Krety:(((niestety 14 cudnych dni dobiegło końca wypozyczyliśmy we czwórke samochód Hunday Atos na 7 dni, wbrew obawom nasze autko spisalo sie doskonale!!!!!!nawet na bardzo krętych drogach i duzych podjazdach!!! więc polecam to autko, a na wyspie zobaczysz ich bardzo dużo:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 14:50 a jaka była temperatura? słonecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiula Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: 195.20.110.* 01.10.04, 22:34 KU NASZEMU ZASKOCZENIU OKAZAŁO SIE ŻE 2 PIERWSZE TYGODNIE WRZEŚNIA NA KRECIE BYŁY BARDZO WIETRZNE I BYŁO DUZO CHMUR( PRZYNAJMNIEJ W OKOLICACH HERAKLIONU). NAM UDAŁO SIĘ SKOSZTOWAĆ KAPIELI SŁONECZNYCH:)) TEMPERATURA WACHAŁA SIE MIĘDZY 24-30 STOPNI, CZASAMI POJAWIAŁY SIE CHMURY ALE OGÓLNIE BYŁO ŚWIETNIE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumun Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: *.icpnet.pl 30.09.04, 11:27 Nie musisz mieć jeepa by dojechać na Balos, my dojechaliśmy Getzem, a na parkingu widziałem Pandę i seiciento ;) W dwie osoby nie powinno być problemu (chyba, że oboje jesteście konkretnej wagi ;) wtedy jeep się przyda. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: JAKI SAMOCHÓD JEST NAJLEPSZY w październiku? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 14:52 czyli wzięcie autka z najtańszej grupy (w środek pójdą dwa chudzielce) wcale nie skreśla nam fajnych rzeczy z listy miejsc dostępnych? pocieszyłes mnie. A jak to jest z uszkodzeniami podwozia - coś słyszałam ze to nie jest ubezpieczone...? Odpowiedz Link Zgłoś