10.08.04, 12:48
Witam serdecznie :) wybieram sie na korfu do miejscowosci Gouvia hotel Popi
Star , mam pytanko czy wie ktos cos o tej miejscowosci i moze hotelu ?? co
warto zwiedzic na korfu i jak wygladaja tam orientacyjnie ceny??
(wypozyczenie samochodu , obiadki w tawernach itd). za infromacje z gory
dziekuje i pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Aneta Re: korfu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 15:36
      hej
      niedawno byłam na korfu spędziłam tam 2 tygodnie, miejscowość jest OK, choć na
      plażę radziłabym inne miejsca. W Gouvi jest tam jedna z najbardziej znanych
      dyskotek kingsize, choc najbardziej rozrywkowym miejscem na wyspie wg mnie jest
      Ipsos.
      co dozwiedzania, to należy zobaczyc samo miasto Korfu, są tam 2 fortece i zamek
      Sisi (dorosły 6 e). Najpiękniejszym miejscem jest Paloikastritsa, coś
      niesamowitego, kamienista plaża ale jest na prawdę pięknie. Jest tam też
      klasztor mnichów który warto zobaczyć. Z innych kamienistych plaż warto jechać
      do Agni, Barbati, Nissaki, Kalami. Piaszczyste plaże to przede wszystkim
      Pelekas gdzie też jest fantastyczny punkt widokowy (mwidać 2 części wyspy).
      Warto pojechać do Sidari gdzie znajduje sie kanał miłości, niestety jest tam
      dość brudno, choc widoki śliczne. Ładna plaża jest też Isos, nie ma tam typowej
      roślinności jak na wyspie, nie widać gór, widokiem przypomina Bałtyk.
      Z wycieczek polecałabym Paxos i Antipaxos choć rejs statkiem moze byc długi (ok
      20 e), są też różne mniejsze wycieczki statkiem np do Kassiopi (tą wspominam
      bardzo miło) koszt 15 e w tym barbeque, napoje, wino.
      Można udać sie do aquaparku wstęp kosztuje 18 e (15 e od połowy dnia).
      ceny zależy od restauracji cena musaki od 5 do 11 euro. Polecam restaurację
      Karydia (Gouvia) ślicxzna knajpka, niedrogo, wspaniałe jedzenie, przemiła
      obsługa no i przede wszystkim romantyczny nastro. Z restauracji polecam jeszcze
      pub Tartaja, szczególnie wieczorem miejsce to nabiera uroku. No i jeszcze w
      samym Korfu koniecznie należy wybrać siedo hotelu cavalierri na którego dachu
      jest restauracjaz przepięknym widokiem na przystań i miasto.
      przykładowe ceny:
      kawa - 1,5 e
      chleb - 0.8 uro
      cola 0,6 l od 0,8 - 1 e.
      lody ponad 1 e
      pocztówki 0,3 e
      znaczek do Polski 0,65 e
      drinki od 2 e

jeżeli chodzi o zakupy spożywcze polecam Lidl - przystepne ceny
      życzę udanego urlopu
    • Gość: wczasowiczka:) Re: korfu IP: *.rybnet.pl 11.08.04, 16:47
      Byliśmy w hotelu "popi star" od 16.07.04. Hotel żadna rewelacja.Pokoje
      standardowe, szafy w scianie. Jeśli chodzi o czystość łazienek do daje duzo do
      życzenia. Śmierdzi z kanalizacji. Jedzenie jest niedobre. Śniadanie było
      kontynentalne, tzn. chleb, sucharki, babka, masło lub margaryna, płatki
      kukurydziane, 2 rodzaje dżemów, miód, soki z wodą (czyli zafarbowana woda),
      kawa, mleko zmieszane z wodą, mielonka lub ser żółty (na przemian). Obiady
      czterodaniowe - zupy z torebki "knorr" niekiedy nierozmieszane do tego chleb,
      sałatka tzn. trochę poszatkowanej białej kapusty, 2 plasterki pomidora i
      ogórka - i to jest traktowane jako danie. Danie główne z mięsem bardzo małe
      porcje. Trzeba było dożywiać sie na mieście. Plusem jest to, że hotel posiada
      dwa baseny, nie ma na nich tłoku, do dyspozycji leżaki, parasole. Sama
      miejscowośc bardzo ładna. Dużo tawern, sklepów. Do plaży blisko. Jednak jest to
      plaza kamienista, najlepiej mieć do wody buty. Na plaży można wypozyczyć leżaki
      i parasole, oraz sprzęt pływajacy typu motorówki, kajaki, rowery wodne.Byliśmy
      na wycieczce objazdowej po wyspie która kosztowała 30 euro. Warto popłynąć z
      portu w Korfu statkiem ze szklanym dnem w cenie 12 euro. Trwa to 1 godzinę. Z
      Gouvi do miasta Korfu jeździ autobus. Przystanek niedaleko hotelu. Cena biletu
      0,85 euro w jedną stronę. Bilety kupuje sie w autobusie. Do miasta jest ok. 7
      km.Zakupy polecam robić w supermarkecie Dellas niedaleko hotelu i
      przystanku.Samochód mozna wypozyczyć już od 30 euro, jednak grecy jeżdżą bardzo
      nieostrożnie. Obiady w tawernach kosztuja około 10 euro. Gyros pitta kosztuje
      od 1 do 1,50 euro. Piwo w lokalu kosztuje 3 euro, lody 4 euro, drinki od 3-5
      euro. W sklepach piwo ok. 1 euro, lody od 1 euro wzwyz, a Metaxa 3gwiazdowa w
      supermarkecie 6 euro.Po przyjeździe na wczasy najpierw zakwaterowano nas w
      innym hotelu "Feakio" gdzie były małe pokoje, do tego brudne i zagrzybione
      łazienki. Po interwencji przeniesiono nas do hotelu "Popi star" gdzie mielismy
      być od początku. Na Korfu oraz w hotelu rozmawiaja tylko po angielsku. Mimo
      wszystko jestesmy z wczasów bardzo zadowoleni. Nie wiem, czy poleci pan
      samolotem, czy popłynie promem. My płynęlismy z Wenecji promem. Prom super.
      Praktycznie wczasy zaczynaja sie juz na promie. Pozdrawiam serdecznie i zycze
      udanego pobytu :)
      • Gość: mirekdu Re: korfu IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 08:41
        dzieki za informacje, ja tez plyne promem i tez mam nadzieje ze bedzie fajnie
        juz na promie !!:) mam jeszcze pytanie z jakiego biura jechaliscie na wycieczke
        do korfu?? ja mam w ofercie ze pokoje sa tv i lodówka ?? czy jest to prawda??
        • Gość: wczasowiczka Re: korfu IP: *.rybnet.pl 12.08.04, 16:24
          Jechaliśmy z biura "Open Travel" Kraków. W pokojach są telewizory, bez polskich
          programów (ale to nam nie przeszkadzało, bo nie przyjechalismy patrzeć na
          telewizor:)) oraz małe lodówki. Ręczniki w hotelu zmieniane były co 3
          dni.Płynęliśmy promem z Wenecji Minoan Lines (www.minoan.pl). Korfu jest
          przepiękne i na pewno bedziecie zadowoleni.
          • Gość: Asia Re: korfu IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 20.08.04, 16:08
            Ja tez bylam na Korfu 16 lipca z OT, lecz w apartamentach Mikelis, powiem
            szczerze jesli masz mozliwość to zmień miejsce zamieszkania, gdyż wedlug mnie
            mikelis jest o niebo lepszy od Popi Stara, w naszej grupie praktycznie wszystcy
            byli zadowoleni ( oprocz 2 starszych kobietek z synkiem, które przyjechaly na
            wakacje chyba tylko po to zeby zgrzędzić).Miejscowość Agios Stefanos, troszkę
            mniejsza od Guavii,ale za to z pieknymi widokami, piaszczystą plażą, i bardzo
            blisko do Sidari, gdzie jest mnostwo pabów i dyskotek.Apartamenty mikelis
            skromne ,ale za to bardzo czyściutkie,wyposażone w aneks kuchenny,łazienke,
            telewizor,balkon, otoczony zielenią.Do morza jakieś 150 metrow.W budynku obok
            korzystaliśmy z przepieknego basenu,leżaki bezpłatne,super obsluga.Tam tez
            mielismy wykupione posiłki(wyzywienie wykupilismy w biurze podrózy), polecam
            jedzenie urozmaicone i bardzo dobre, a obsluga super,byl tez wieczór Grecki,
            który kosztowal 9euro,dla osob które mialy wykupine wyżywienie, wieczór w ramach
            obiadokolacji.Co najwazniejsze wszystcy wczasowicze z Open travel mieli w
            restauracji 25% znizki na jedzenie,napoje alkocholowe i bezalkocholowe.
            Korfu jest przepiekne, najlepiej wypożyczyc sobie skuterek ceny od 12-
            17euro i zwiedzic samemu wyspe. Polecam Paleokasitre,obowiazkowo Angelo Castro,
            Sidari, Peroulades, Achillo, Pondikodissi, a takze 2 fortece w miescie Korfu.
            Jedyna wycieczke która wykupilam to rejs łodzią ze szklanym dnem połączona z
            pokazem foczek,super impreza polecam. Życze udanych wakacji
      • Gość: Benito Re: korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 09:00
        "Śmierdzi z kanalizacji" ..kurna mac,a pokazcie mi kibel albo zlew z ktorego
        pachnie fiolkami !!!!!!!????? CZY WAM SIE JUZ TU ZUPELNIE W DU....ACH
        POPRZERACALO?!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka