Dodaj do ulubionych

Wasze pamiątki z Grecji

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.04, 23:56
Jak w temacie, co przywieźliście z Grecji, mam na myśli pamiątki sensu
stricte oraz inne rzeczy, które można nabyć tylko tam albo ich kupno w Grecji
stanowi wyjątkową okazję z finansowego punktu widzenia (pomijając Metaxę i
Retsinę :-)).
Obserwuj wątek
    • madziara_pl Re: Wasze pamiątki z Grecji 06.09.04, 08:16
      w tym roku przywiozłam z Thassos m.in:
      -oliwę robioną na wyspie
      -miodek - z orzechami i dynią - mioooodzio!
      -trochę marmuru :) wyniesionego z kopalni
      -Alfa i Omege - maskotki olimpijskie
      • Gość: osa Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.241.81.adsl.skynet.be 06.09.04, 12:00
        to dziwne ze maskotki nazywaja sie Alfa i Omega ,ja tez bylam w Grecji i
        maskotki to Fivos i Athina,skad te twoje sie wziely?
        • madziara_pl Re: Wasze pamiątki z Grecji 06.09.04, 12:22
          serio?????? gdzies o uszy obilo mi sie ALfa i Omega i myslalam ze tak sie
          nazywaja!
          ok to mam Fivosa i Athine ;)
          dzieki za uswiadomienie!!!!
          • Gość: Etaltravel Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.otenet.gr 06.09.04, 15:24
            sa takie niebieskie dzwonki ze szklanymi delfinami odjechałem na pubkcie tego i
            na pewno kupię
    • czarodziejka1 Re: Wasze pamiątki z Grecji 06.09.04, 16:38
      Ja kolekcjonuję złotą biżuterię - wzór MEANDER :) Z każdej wyspy mam coś
      innego. Z Kos mam kolczyki i obrączki(dla mnie i męża), z Krety naszyjnik, z
      Rodos bransoletkę. Poza tym mam w sypalni na śnianie takie małe obrazki z
      widoczkami z wysp, malowane na płótnie farbą olejną i oprawione w niebieskie,
      delikantne ramki. To moja cała Hellada :)
      • bebiak Re: Wasze pamiątki z Grecji 06.09.04, 20:09
        Ja od lat buduję swoją prywatną Chorę, w związku z czym zwożę sobie małe
        gipsowe domki i kościółki z Hellady, koniecznie z nazwą rejonu/wyspy/miasta.
        Jeżdżący do Hellady z pewnością wiedzą, o jakich domkach piszę:) Chora jest już
        całkiem pokaźna (ze czterdzieści obiektów, może więcej), ale rośnie, rośnie
        wciąż.
        I jeszcze zwożę małe komboloi, najchętniej z mapką wyspy/regionu. Też już ok.
        40-tu sztuk wisi:) Koniecznie w kolorze białym, granatowym albo biało-
        granatowym, bo w takich barwach jest moja cykladzka sypialnia:)
        I stosy kartek (w sumie ponad 600 już mam), i zawsze mapę, i książkę (Toubis'a
        najchętniej).
        Pozdrowionka. B.
    • chiara76 Re: Wasze pamiątki z Grecji 06.09.04, 23:51
      biżuteria , ale niekoniecznie tylko złota:) ostatnio przywiozłam srebrny wisior
      z meandrem, bardzo ładny.
      A z każdej wyprawy przywieziona jest ikona. Bardzo je lubię.
    • gale Re: Wasze pamiątki z Grecji 07.09.04, 10:04
      Dobra, bede malo romantyczny: ser, ser, ser! Kozi ser! Absolutnie unikalny :)
    • Gość: basta Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.sgib.com 07.09.04, 10:21
      uwielbiam ceramike, a ta grecka jest naprawde wyjatkowa... z Hellady przywoze
      wiec filizanki, lecz takze przyprawy (szafran, laski cynamonu, tsa tsiki...)i
      sandaly
    • elinida Re: Wasze pamiątki z Grecji 07.09.04, 19:20
      Tavli - absolutnie tavli jest oryginalna pamiatka, prawdziwe tavli z Grecji,
      jakiego w Polsce sie nie dostanie :)
      No i oczywiscie szklanki specjalne do frappe z napisem, takich w Polsce tez nie
      ma :]
      • Gość: armatka Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.04, 21:35
        My akurat mamy z takowym napisem, była taka promocja, dodawali je do Neski :-),
        chyba nadal są dostępne w sklepach w Polsce, jakiś tydzień temu widziałem takie
        zestawy w Carefourze.
        • elinida Re: Wasze pamiątki z Grecji 09.09.04, 17:25
          Oryginalne z napisem nescafe frappe???? :> odpowiednio wyprofilowane???? :> 6 w
          komplecie??? :>
          • bebiak Re: Wasze pamiątki z Grecji 09.09.04, 18:29
            elinida napisała:

> Oryginalne z napisem nescafe frappe???? :> odpowiednio wyprofilowane????; 6 w
            > komplecie??? :>

Ja mam tylko z napisem "frappe". Sześć sztuk albo dziewięć - nie pamiętam.
            Kupiłam całe pudełko w 1998 roku w bardzo specjalnym sklepie w Atenach:)
            Ściski:)
            B.
          • Gość: armatka Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.04, 22:02
            Szklaneczki jak napisałem były dodatkiem do kawy Nescafe, więc chyba są
            oryginalne, napis jak najbardziej NESCAFE frappe, dodawali niestety tylko po
            jednej szklance do każdej kawy ;-), co do kształtu nie wypowiadam się bo nie
            widziałem ich greckiego odpowiednika
            pozdrówki

-------------------
            www.grecja.of.pl
            • chiara76 Re: Wasze pamiątki z Grecji 09.09.04, 22:03
              Gość portalu: armatka napisał(a):

> Szklaneczki jak napisałem były dodatkiem do kawy Nescafe, więc chyba są
              > oryginalne, napis jak najbardziej NESCAFE frappe, dodawali niestety tylko po
              > jednej szklance do każdej kawy ;-), co do kształtu nie wypowiadam się bo nie
              > widziałem ich greckiego odpowiednika
              > pozdrówki

a wiem, jakie, fakt, że dodawali, mam też taką:)
              >
              > -------------------
              > www.grecja.of.pl
          • martapodlesna Re: Wasze pamiątki z Grecji 09.09.04, 22:07
            elinida napisała:

> Oryginalne z napisem nescafe frappe???? :> odpowiednio wyprofilowane???? :&
            > #62; 6 w
            > komplecie??? :>
            >
            Gdy zobaczyłam tą szklankę dosłownie załamałam się :/
            Oryginalne są o niebo piękniejsze i najważniejsze - wprost z Hellady :)

Marta
        • 21d Re: Wasze pamiątki z Grecji 26.09.04, 15:51
          sklep Manoli w Neo Pori ma pamiatki (futra z kota)
    • Gość: Bakaram Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.09.04, 21:03
      Najlepiej kupić ciastka w lokalnej cukierni. Są jedyne, unikalne, i cudowne w
      smaku. Nigdzie nie ma takich. Kupowanie ciastek, skłania do przyjazdu w
      następnym roku, po następne ciastka...
    • lahliq Re: Wasze pamiątki z Grecji 20.09.04, 09:48
      Futro z norek.
      • Gość: Biedron Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: 62.233.167.* 20.09.04, 13:32
        Oczywiście wino, oliwa i przyprawy, ostatnio z Krety fantastyczna mieszanka do
        sałatki greckiej (oczywiście samodzielne zrobienie takiej mieszanki to niezbyt
        duży problem ale jak się z robi sałatkę z tymi z Krety to jakoś tak milej na
        duszy, tylko kolor nieba nad głową nie ten sam;))) i jeszcze komplet: 2
        filiżanki+dzbanek do kawy po grecku, którą uwielbiam w niedzielę rano:. A poza
        tym większość pamiatek mam w głowie i kubkach smakowych :)
    • Gość: Hiena Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 13:54
      Zawsze przywozimy ikony. Trzeba się nachodzić, żeby znaleźć coś interesującego,
      ale warto.
    • Gość: and Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.magma / *.magma-net.pl 20.09.04, 23:05
      Oprócz wina ( pamiątka?:))),ziół, takich tam i miejscowych wyrobów garncarsko-ceramicznych zawsze wraca z nami jedna ikona. I mamy już osiem. Jak będzie 10 to chyba już można zrobić mały wernisaż...:)))pozdrawiam grekoforumowiczów and
      • Gość: Hiena Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 08:26
        No to pięknie - my mamy tylko 4, gdyż kilka lat temu "zdradziliśmy" Helladę na
        rzecz innych rejonów, ale mamy zamiar powrócić do uzupełniania kolekcji :)
    • Gość: Denum Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 21:16
      zlapalem kiłe...
      efekt znajomosci z greczynka..oto moja pamiatka
    • Gość: armatka Re: Wasze pamiątki z Grecji IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.04, 08:21
      Dziękujemy za wszystkie podpowiedzi, przywieźliśmy z Aten Fivosa i Ahtine, ze
      Skiathos oczywiście woreczek z piaskiem (taki nieduży ok 6-7 kg), w Tempi
      kupiliśmy kolejną figurkę do kolekcji, tym razem Atenę, z Nei Pori delfinki,
      obrazek olejny do oprawy, kalendarz z fotkami z wysp greckich, przyprawy oraz
      winko. No i przede wszystkim, o czym dowiedzieliśmy się 1,5 h temu, z Zorbasa
      małego bobaska, który powinien przyjść na świat pod koniec czerwca :-)
      • Gość: Ewa Re: Do armatki IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 12:58
        wow! gratuluje! czy ten bobasek był w planach wakacyjnych czy tak poprostu się
        przytrafił, koniecznie w czerwcu napisz jakiej płci bobasek, i jakie będzie
        nosił imię.
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka