Dodaj do ulubionych

Dojazd samochodem do Grecji-Korfu

21.01.15, 10:27
Witam,

Jadę do Grecji (pierwszy raz) na Korfu samochodem (Słowacja/Węgry/Serbia/Macedonia/Grecja)

Zgodnie z moimi wyliczeniami opłaty na bramkach będą następujące:

Serbia - 13,50€
Macedonia - 4,5€ lub 6,5€ (sam nie wiem jak liczyć ich storna jest pokręcona trochę)
Grecja - ??? (tutaj strona jest jeszcze bardziej pokręcona - gdzieś wyczytałem, że 100km autostrady to koszt około 8€, inna strona pokazuje mi Saloniki - Igoumentisa to koszt 7,2€)

Czy ktoś może potwierdzić moje info na temat Serbii i Macedonii? oraz odpowiedzieć co z tymi Grekami :D

Czy odcinek od granicy Macedonia/Grecja do Salonik jest płatny?
Jaki jest koszt orientacyjny odcina Saloniki - Igoumentisa?
Jaki jest koszt orientacyjny promu na Korfu (za samochód + za osobę lipiec/sierpień)

to chyba na tyle:)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wtopeq Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu 21.01.15, 12:08
      Tak czy owak, ceny autostrad to grosze w ogólnych kosztach, a o ile utrzymają się niskie ceny paliwa to oblecisz w obie strony za ok. 2000 zł, zależy skąd jedziesz.

Przed wjazdem do Grecji tankuj po korek w Macedonii, mają najtańsze paliwo ze wszystkich krajów na trasie.

Od granicy macedońskiej do Salonik nie płacisz, bo zresztą to nie jest autostrada.

Płać na bramkach kartą, najwygodniej.

prom to ok. 40-50 europ za samochód i 10 euro od pasażera.

rozkład jazdy
      www.gtp.gr/RoutesForm.asp
    • Gość: d.biel Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.15, 19:08
      Ceny z 2013:
      1. Serbia 330 + 190 + 730 +240 dinarów (płacone kartą).
      2. Macedonia 50 +60 + 50 denary (też płacone kartą).

W Grecji niestety płaci się gotówką, więc trudniej zliczyć (bileciki się pogubiły). No i my inną trasą jechaliśmy bo do Aten.
      Gdzieś mi się o uszy obiło, że ten odcinek od granicy do Salonik jest już płatny, ale nie mogę odnaleźć potwierdzenia tej informacji.

Świeże wiadomości będę mieć 12 lipca po dotarciu na Peloponez :-)
      • Gość: Ad Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.01.15, 19:54
        Szkoda ,że już nie kursują promy z Wenecji lub Triestu które zawijały w drodze do Patry właśnie na Korfu. Kilka lat temu bilet do Grecjii ,nieważne czy Korfu ,czy Patra z Triestu kosztował w dwie strony 120euro za auto w sezonie średnim ,Czyli do sierpnia i po 25. Za osobę ok 70 e . Teraz kursuje z Włoch tylko prom z Brindisi. Jednak dojazd tam i opłaty za autostradę słońca są niewspółmierne do opłat za przejazd przez całe bałkany i do tego prom. Nigdy nie obliczysz dokładnie kosztu przejazdu w docelowe miejsce. Jak jeżdziłem autem zawsze przyjmowałem 8e na 100 km to ,czy autostrada kosztowała 7,2 e czy 8 to najmniej istotne. Jadąc na Korfu zakoduj sobie że od granicy polskiej przez Macedonię i potem spory kawałek przez Grecję masz ok 4000 km w dwie strony. Na miejscu też gdzieś pojeżdzisz i to też kosztuje. Jeśli jedziesz np. z Bielska Białej to te 4000 km kosztują cię średnio 1400-1500 zł na paliwo licząc 8 l /100 km po 4,5 zł Wszystkie opłaty drogowe wyjdą ok 100 e w dwie strony, plus prom ok 120 e, 42 w jedną stronę za auto i 9 za os, lub 12 /niepamiętam dokładnie/ czyli dodatkowo jakieś 1000 zł ,razem przyjmij kwotę ok 2500 zł oraz koszty ewentualnego noclegu po drodze.Jak wyjdzie podróż taniej zostanie więcej na wydatki na miejscu lub na załatanie dziury po powroce z wakacji.
    • Gość: vvv Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu IP: *.ists.pl 21.01.15, 20:21
      Tu masz rozważania nt. promu na Korfu sprzed roku: forum.gazeta.pl/forum/w,203,149588034,149588034,Prom_na_Korfu_.html
      Od granicy do Salonik ciągle za darmo: www.aegeanmotorway.gr/en/tolls.html
      Serbię policzyłeś dobrze.
      ps. O jakie stronie macedońskiej pisałeś?
      • lakaszkot Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu 21.01.15, 20:47
        strona macedońska:
        roads.org.mk/en/index.php

ogólnie jadę z północy Polski więc liczę 5000km w dwie strony :)
        początkowo naszym celem był półwysep chalcydycki jednak jak popatrzyłem na wyspy to nawet perspektywa dłużej trasy i prom mnie przekonały, że warto.

Koszt wyszedł mi na poziomie właśnie niecałych 2500zł.
        Jednak nadwyżkę na pewno jakąś wezmę
        • Gość: vvv Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu IP: *.ists.pl 21.01.15, 21:38
          Dzięki za przypomnienie. Sam go kiedyś podawałem potrzebującym ale jakoś nie chce mi się on trzymać głowy :).
          Dawniej jadąc przez Macedonię dawało się na każdej bramce 1 euro. Potem wprowadzili terminale kartowe więc mnie najwygodniej było płacić kartę. Raz nawet puścili mnie za darmo przez jeden odcinek bo żadna z dwóch kart nie chciała zadziałać ;)
          Ale do rzeczy. W Macedonii przejeżdżasz 3 bramki - kawałek za granicą w Kumanovo 60 din/1,5 E, w Veles, tam gdzie autostrada rozdziela się na dwie nitki żeby objechać jezioro i góry z dwóch stron, 80 den/1,5E i w Gradsko, przed Stobi, 60 den/1,5 E (wg tej strony co podałeś wygląda że trochę podrożało w den i trochę więcej w E). Może zbierają kasę na jakiś remont bo nawierzchnia miejscami, szczególnie na nitce powrotnej, była kiepskawa.
          • Gość: gość Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu IP: *.83.41.31.ip4.feromedia.eu 23.01.15, 00:42
            Czy na ewentualnych bramkach w Serbii i Macedonii można płacić w euro, czy trzeba koniecznie mieć lokalną walutę.
            A przy okazji: macie jakieś doświadczenia z noclegami po drodze?
            • Gość: vvv Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu IP: *.ists.pl 23.01.15, 21:23
              W Serbii do tej pory można było. Przy okienku wisi kartka w cenie w E. W Macedonii długo można było. Potem było jakieś wahnięcie, ze nie a teraz skoro w oficjalnych cennikach w sieci pokazują obie waluty to pewnie też można.
        • wtopeq Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu 22.01.15, 08:06
          W porównaniu z Korfu wybrałbym Halkidiki, a zwłaszcza środkowy "palec". Halkidiki nie są tak skomercjalizowane i zapchane tłumem w sezonie. Ceny na miejscu też bardzo przyjazne.
          • bachula_gr Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu 24.01.15, 14:31
            wtopeq napisał:

> W porównaniu z Korfu wybrałbym Halkidiki, a zwłaszcza środkowy "palec". Halkidi
            > ki nie są tak skomercjalizowane i zapchane tłumem w sezonie
            . Ceny na miejscu te
            > ż bardzo przyjazne.

Zartujesz? Albo dawno Cie tam nie bylo.

• wtopeq Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu 24.01.15, 16:49
              W obu miejscach byłem całkiem niedawno.
    • bachula_gr Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu 24.01.15, 14:35
      > Czy odcinek od granicy Macedonia/Grecja do Salonik jest płatny?
      nie

> Jaki jest koszt orientacyjny odcina Saloniki - Igoumentisa?

2+ 2.40+ 2.40+2.40 = 9.20

> Jaki jest koszt orientacyjny promu na Korfu (za samochód + za osobę lipiec/sier
      > pień)

10 za osobe, 40 za auto w jedna strone
      • bachula_gr Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu- errata 24.01.15, 14:42
        > 2+ 2.40+ 2.40+2.40 = 9.20

Na oplotkach Salonik oplaty spadly do 1.20 wiec ostatecznie jest: 1.20 + 3x2.40 = 8.40

aktualna tabelka oplat na bramkach Egnatii Odos
      • 1magda-lena Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu 02.05.15, 11:05
        Witam, wybieramy się na Korfu samochodem na przełomie czerwca i lipca - gdzie sprawdzę aktualny "rozkład jazdy" promów i skąd najlepiej się przeprawiać?? Chcemy jak najdalej dojechać autem i wybrać najkrótszą drogę morską.
        • bachula_gr Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu 02.05.15, 11:49
          Najaktualniejszy rozklad promow na budkach biletowych w porcie w Igoumenitsy. Tam sie tez mozna targowac aczkolwiek niekoniecznie na przelomie czerwca I lipca ;)
          Z Igoumenitsy do stolicy lub bardziej na poludnie do Lefkimi.
        • kopanek Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu 17.06.15, 17:50
          a kiedy dokładnie wyjeżdżacie i skąd?
          • Gość: lakaszkot Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu IP: *.177.26.14.bransat.pl 28.06.15, 11:47
            1 sierpnia. okolice Elbląga
            • borneo74 Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu 07.08.15, 22:18
              Ja planuję ta trasę zrobić ok. 14-16 sierpnia 2015, może ktoś tez się wybiera w tym terminie, wspólnie pokonamy trasę.
              • Gość: gość Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu IP: *.mielec.mm.pl 12.08.15, 13:16
                My wyjeżdżamy 16.08 nad ranem. Okolice Aten.Jakby ktoś jechał-będzie raźniej.
                • Gość: jan Re: Dojazd samochodem do Grecji-Korfu IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.15, 11:05
                  My jedziemy 29.08 w kierunku Kavali. Czy ktoś jedzie w tym terminie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka