Dodaj do ulubionych

GDZIE NA CYKLADY?

IP: *.toya.net.pl 20.10.04, 13:18
ktora wyspe grecka na cykladach polecicie na jednodniowa wycieczke promem z
aten?
dzieki
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: GDZIE NA CYKLADY? 20.10.04, 14:28
      Cześć,
      jeśli tylko na jeden dzień to gdzieś bliziutko, bliziutko.
      Z Rafiny możesz popłynąć na Andros (pierwsza Cyklada od północy).
      Z Lavrion - na Keę.
      Tak płynęłabym ja jeśli doprawdy tylko na jeden dzień.
      Jeśli uda Ci się wygospodarować dwa dni (czyli nocleg na Cykladce) to już warto
      rozważyć kolejne ale również bliskie:
      - z Rafiny: Tinos
      - Z Pireusu - Syros.
      Syros Ci gorąco polecam - to boska wyspa, wyspa moich marzeń, tam kiedyś kiedyś
      bardzo chciałabym osiąść.

Tinos jest śliczna (choć stolica - niekoniecznie, ale wyspa piękna), Syros
      boska - to już napisałam, Andros - śliczna (i Hora urocza jak dla mnie), na
      wyspie Kea - nie byłam.
      Jeśli mogę Ci coś zasugerować to postaraj się o dwa dni - na Andros byłam dwa
      dni (chociaż blisko z Rafiny stąd niewiele czasu na rejs), ale nie powiem,
      żebym ją dostatecznie zwiedziła, a w jeden dzień to strasznie cieniutko - choć
      wiem, że czasem lepsze to niż nic:)

Jeśli chcesz pogapić się na zdjątka z tych Cykladek, na których byłam to
      zapraszam na www.betaki.friko.pl
      Pod opisem każdej z moich podróży do Hellady jest galeria - i każde zdjecia
      poopisywane (uprzedzam - zdjęcia amatorskie, głuptakiem, ale moje!).
      Powodzenia
      B.
    • Gość: midi Re: GDZIE NA CYKLADY? IP: *.toya.net.pl 20.10.04, 14:58
      dzieki serdeczne za pomoc!
      juz mnie zachecilas i zostaje na dwa dni conajmniej na wyspach,
      ile plynie sie na siros z pireusu i czy jest mozliwosc polaczenia tej wyspy z
      jeszcze jedna albo dwoma nawet, np siros, tinos czy mikonos, bo jak patrze
      teraz na mape to nie sa daleko a siec promow jest gesta,
      czy moze lepiej odpuscic sobie takie zwiedzanie i skupic sie na jednej wyspie,
      wlasnie na siros?
      pzdr midi
      • bebiak Re: GDZIE NA CYKLADY? 20.10.04, 15:16
        Witaj ponownie:-))

Gość portalu: midi napisał(a):

> dzieki serdeczne za pomoc!
        > juz mnie zachecilas i zostaje na dwa dni conajmniej na wyspach,

Super decyzja - ale jak dwa dni to na jednej (tak bym sugerowała)

> ile plynie sie na siros z pireusu

Ja wypłynęłam zwykłym promem "Afroditi" o 8-mej rano a na Syros byłam o 11.30
        (tak jakoś). Działo się pod koniec kwietnia roku chyba 2002. Czy tak pływa prom
        dziś - nie wiem. Powrót wówczas z Syros też zwykłym promem był następnego dnia
        coś ok. 16-tej (tak jakoś) - w Pireusie byłam o 22-giej bo.. był korek promowy
        przy wejściu do portu:-)))

>i czy jest mozliwosc polaczenia tej wyspy z jeszcze jedna albo dwoma nawet, np
        >siros, tinos czy mikonos, bo jak patrze
        > teraz na mape to nie sa daleko a siec promow jest gesta,

Ten prom, którym wówczas płynęłam na Syros dalej płynął na Tinos (gdzie potem
        dalej - nie pamiętam). To napewno piękna sprawa tak sobie wypłynąć z Pireusu
        na Syros, potem Tinos, potem Andros i do Rafiny powrócić - super:-))) ale na to
        trzeba ciut więcej czasu (chyba, ze chcesz pobyć jedynie w portach co
        najczęściej oznacza stolicę wyspy choć nie zawsze - np. na Andros nie).

> czy moze lepiej odpuscic sobie takie zwiedzanie i skupic sie na jednej
        >wyspie, wlasnie na siros?

Syros gorąco polecam, co już Ci napisałam.
        Wszystko to zależy od Twego czasu i zasobności portfela - to zrozumiałe, ale
        koniecznie zwróć uwagę na czas: ja tam lubię się poszwędać po wyspach:)))

Możesz jeszcze rozważyć taką możliwość: popłynąć z Rafiny na Tinos, tam
        zamieszkać, stamtąd popłynąć sobie na Mykonos (+ statkiem z niej na Delos -
        Delos to rewelacja!). Na Tinos (w stolicy bo port i dworzec) mieszkałam we
        wrześniu ubiegłego roku i od razu uprzedzam, że żeby moja wyprawa na Mykonos
        stamtąd miała sens musiałam popłynąć delfinkiem a nie promem. Prom wypływał
        (pewnie złośliwie) zbyt późno i szkoda mi było czasu. Delfinek ofkors droższy
        ale czego się nie robi dla Hellady:))
        Nie mieszkaj raczej na Mykonos - tam jest drogo a i atmosfera taka sobie -
        zdecydowanie lepszym pomysłem (i tańszym) jest zamieszkanie na Tinos a tam
        popłynąć na jeden dzień.
        Na Tinos można było kupić wycieczkę statkiem na Mykonos i Delos ale - nie wiem
        jak Ty - ja zdecydowanie unikam wszelkiego rodzaju wycieczek i szwędam się
        sama, stąd nie byłam tym zainteresowana. Pewnie taka wycieczka jest mniej
        uciążliwa, ale sama sobie zupełnie nieźle poradziłam:)

Gdyby COŚ to pytaj - jak będę miała pojęcie to podpowiem.
        Nadal powodzenia. B.
        • bebiak Re: GDZIE NA CYKLADY? 21.10.04, 01:37
          bebiak napisała:

> Delos to rewelacja!

Doprecyzuję: to rewelacja jeśli ktoś lubi wykopaliska i klimat takich miejsc.
          Jeśli nie lubisz to uczciwie odradzam: Delos to wyspa (wysepka?), która jest
          jednym wielkim wykopaliskiem:-)) I wcale tu nie przesadzam.
          Można się wdrapać na jej najwyższy szczyt (nie jest to trudne) skąd piękny
          widok na wyspę, na boskie Egeo i na pobliskie Cykladki - to z tych innych
          wrażeń, niewykopaliskowych.
          B.
          • acek2004 Re: GDZIE NA CYKLADY? 21.10.04, 10:21
            Folegandros Folegandros :)))

• bebiak Re: GDZIE NA CYKLADY? 21.10.04, 10:26
              Cześć:-))

acek2004 napisał:

> Folegandros Folegandros :)))

Tak Acku drogi, to wspaniała wyspa tylko autor wątku ma czasu tyle ile ma a na
              Folegandros to ja promem płynęłam z Pireusu jakieś (nie pamiętam dokładnie) ale
              chyba mocno ponad 6 godzin.
              Ściskam Cię mocno i nieustająco:)
              B.
              • Gość: zorica Re: GDZIE NA CYKLADY? IP: *.chello.pl 22.10.04, 16:54
                ja jestem za Andros-
                blizuitko i uroczo, choć zalatuje takim atensko-weekendowym klimatem.
                Trzeba niestety od portu do stolicy tłuc się ponad godzinę, ale warto.
                Hora b.sympatyczna, super widoczki (wreszczie zielono!), a wioska 3m od miasta
                po prostu boska.
                Ludzie mili, chetnie podrzucagdzie trzeba, pomogą.
    • greeks Re: GDZIE NA CYKLADY? 25.10.04, 12:48
      A ja zeby Ci zamieszać jeszcze bardziej dorzucę Sifnos. Naprawde warto:)
    • Gość: alina Re: GDZIE NA CYKLADY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:59
      milos są góry wulkan wapienie wrak statku i inne ciekawe żeczy wiem bo tam
      mieszkam.pa pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka