Dodaj do ulubionych

Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę?

20.06.05, 09:46
Chodzi mi konkretnie o to , że oprócz ceny na co jeszcze zwrócic uwagę?
Pelnego baku paliwa mi nikt nie da :)))
Ale ubezpieczenie co powinno obejmować?
Napewno przyjdzie wam więcej do glowy albo podrzucicie mi jakiś link, może
już byla taka rozmowa.
Bardzo prosze.
Bo rower na Krecie pewnie wypożyczę?
Obserwuj wątek
    • iberia29 Re: Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę? 20.06.05, 09:54
      * zakres ubezpieczenia (wersja full : wlacznie z oponami, i podwoziem) + bez
      udzialu wlasnego
      * nielimitowane km
      * ile paliwa w baku dostaniesz tyle oddajesz
      * dobrze jest zaznaczyc ze chcesz auto ze wspomaganiem + radio, dla mnei to
      bylo oczywiste dla wypozyczalni niekoniecznie
      * klima obowiazkowa, czyba ze kabrio ;-)
      • toja.ts Re: Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę? 23.06.05, 20:45
        -tryb pobrania samochodu - mi go dowieźli do hotelu i w moim hotelu podpisalem
        umowę, a oddawałem go poprzez oddanie kluczy do samochodu na recepcje o
        umówionej godzinie, nie musisz siępotem martwić jak wrócić do hotelu
        -bak dostalem pelny i zwrócilem im z pelnym bakiem (troszkę na dojazd się
        upaliło ale się nie zgłaszali)
        -osobiście nie jestem za cabrio ale jak ktoś chce , zgadzam się natomiast z
        klimą - JEST OBOWIĄZKOWA,
        - ubezpieczenie biez pełne co się da ... z tymi oponami to naciągadztwo,
        szczególnie zwróc uwagę na opcję wykupu udziału własnego,
        - pamiętaj że prawnie liczy się tylko treść umowy po grecku,
        - uważnie przeczytaj chociaż tą po angielsku, pytaj się o wszystkie kratki na
        umowie tak aby nie było żadnych wątpliwości,
        - pamiętaj jak nic sie nie stanie to każda umowa jest dobra, problem będzie
        dopiero wtedy gdy coś się wydazy,
        - niektóre firmy mają umowy " z limitem kilometrów ", jest ich mniejszość i
        zazwyczaj można ten sam samochód wziąść w opcji bez limitów, różnica jest taka
        że w pierwszym płacisz mniejszą kwotę na wejście a potem płacisz majątek za
        każdy km ponad limit, w drugiej opłata jest stała,

więcej napisze ... jak mi tego wątku nie skasują ....
        • kakofoniks Re: Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę? 23.06.05, 20:55
          klima i od jakiej ceny zaczyna sie ubezpieczenie gdyz w przypadku lekkich uszkodzeni placisz z wlasnej kasy zazwyczaj ubezpieczenie zaczyna sie od szkod wiekszych niz 150-200 euro
          • toja.ts Re: Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę? 23.06.05, 21:03
            masz rację w mojej umowie też to było ! przy czym w umowie było napisane
            uszkodzenie - i dotyczyło to wszystkiego zarówno opon jak i innych i nie było
            opcji wykupu tej kwoty - dodam że wszystkich wypożyczalniach było tak samo
            tylko różniła się kwota - zależy ona od firmy ubezpieczeniowej a nie od samej
            wypożyczalni
          • Gość: nena Re: Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:43
            Wlasnie wrocilismy z Krety. Wypozyczylismy samochod na 2 dni, dostalismy go na
            5. Pracownik polecil nam pelne ubezpieczenie i cale szczescie, bo na waskich i
            kretych gorskich drogach stracilismy lusterko boczne tzn. zbilo sie lusterko,
            szkoda wyniosla ok.21 euro i pokrylo to ubezpieczenie ( w wypozyczalni nie
            robili zadnego problemu, mowili, ze to czesty przypadek). Pozdrawiam.
            • Gość: ? Re: Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:35
              A gdzie wypozyczaliście samochód??
              • toja.ts Re: Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę? 24.06.05, 15:17
                lepiej pomin to pytanie bo wątek zostanie wykasowany przez Gale
                poszukaj w wyszukiwarce na forum w tym roku i zeszłym
              • Gość: nena Re: Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 19:35
                Mieszkalismy w miejscowosci Stalis (lub Stalida), poszlismy do pierwszej
                lepszej wypozyczalni. Jesli chodzi o dlugosc wypozyczenia to w kazdej
                wypozyczalni sa oferty typu "zaplac za 1 dzien, dostaniesz samochod na 3 lub
                wypozycz na 2 dostaniesz na 5".
      • Gość: marek b. Re: Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę? IP: *.idal.pl 29.07.05, 13:26
        A jak sprawa się ma z motorami, bo chciałbym wynająć coś na rhodosie?
    • iberia29 Re: Wynajęcie auta. Na co zwrócić uwagę? 23.06.05, 22:12
      witaj apja swiat lub raczej forum jest male ;-) zycze udanego urlopu.
      • apja Do iberia29 24.06.05, 15:42
        Hej. Witam :)
        Czy Grecja to też twój ulubiony kraj?
        • ferby26 Re: Do iberia29 24.06.05, 15:45
          Czy wypozyczalnia AW jest ok?
          • apja Re: Do iberia29 24.06.05, 15:52
            Różnie piszą ale raczej że Ok.
          • iberia29 Re: Do iberia29 24.06.05, 21:11
            ferby-ja korzystalam w zeszlym roku z Autowaya-wszystko ok, zatem polecam.
        • iberia29 Re: Do iberia29 24.06.05, 21:13
          Hm trudno rozec, jak na razie moja przygoda z Hellada jest dosc krotka:w
          zeszlym roku pierwszy raz i wybor padl na Krete, ktora mnie oczarowala.W tym
          roku zupelnie inny kierunek, ale mam nadzieje ze za rok moze Rodos?Generalnie
          ciganie mnie na wyspy , greckie zwlaszcza choc nie tylko, pod uwage biore
          rowniez wloskie jak i chorwackie ;-)
          • toja.ts Re: Do iberia29 25.06.05, 22:13
            nie piszcie lepiej w tym watku o konkretnych firmach a raczej o zasadach lub
            sposobach ....
            • iberia29 Re: Do iberia29 25.06.05, 22:37
              nie zamierzam sie kryc z moja sympatia do Aw bo wywiazali sie z umowy, pozyjemy-
              zobaczymy czy usunie.
              • Gość: Jarek Re: Do iberia29 IP: *.otenet.gr 26.06.05, 10:31
                A ja się nie kryje z awersją do Autoway!
                Czemu bo są nie uczciwi zamawiałem inne samochód teraz w czerwcu niż dostałem
                mieszkałem w Hersonissos i tu moje kolejne zdziwienie samochody dużo tańsze i
                obsługa Polska.
                Również dałem się skusić na LEP opinii z forum, ale żałuje,że Gale wykasował
                ten cały wątek niejakiego Barbarossy, który pokazywał całą prawdę o Autoway.
                Cóż lobby Autoway! Jest tak skuteczne by obrzydzić inne wypożyczalnie.
                Ja wiem jedno Autoway to nie najlepszy pomysł na wakacje.
                Pozdrawiam Jarek.
                • iberia29 Re: Do iberia29 26.06.05, 11:03
                  to sie nie kryj,tylko moze jak juz piszesz jakies zarzuty to zrob to rzetelnie,
                  a nie po lebkach.Jakie auto zamowiles a jakie dostales?
                  Nikt ci nie kazal korzystac z Autowaya, doskonale wiadomo, ze na Krecie (i nie
                  tylko) na kazdym rogu sa inne wypozyczalnie...
                  Daj spokoj, bo obaj z barbarossa cierpicie na manie przesladowcza AW.
                  • Gość: JAREK Re: Do iberia29 IP: 213.162.50.* 26.06.05, 20:20
                    Droga iberio29
                    Manie prześladowczą to posiadają osoby które cały czas sądzą ,że niema innej
                    wypożyczalni jak Autoway. Ale pomyłka zarzuty nie po Łebkach? Co chcesz
                    wiedzieć ja jeszcze jestem na Krecie? Wierzyłem, że to dobra wypożyczalnia ten
                    Autoway ale się zawiodłem samochód który chcieli mi dać był brudny i nie
                    posprzątany bez fotelika dla dziecka i nie Vitara a Jimi. A to duża różnica!
                    Więc jak to mania prześladowcza czy może suche fakty!!!
                    Sądziłem,że Barbarossa nie ma racji a jednak pochodziłem po wypożyczalniach
                    byłem w Hertz, Budget itd. Ceny są porównywalne . Czyli on miał racje. On,
                    czyli Barbarossa!
                    Pozdrawiam Jarek.
                    • neronka Do Jarka 26.06.05, 21:21
                      Ponieważ próbujesz wprwadzić tu wiele osób w błąd to ustosunkuję się do twojej
                      wypowiedzi:
                      1/ JEST TO NIEPRAWDA - kolejna jawna prowokacja
                      2/ Nie mieliśmy rezerwacji i podstawienia samochodu typu Suzuki Vitara do
                      Hersonissos.
                      3/ Nigdy nie przyjęlibyśmy rezerwacji na auto terenowe - otwarte z fotelikiem
                      dla dziecka i zawsze nasi klienci są o tym informowani. Jest to bowiem zbyt
                      niebezpieczne dla takiego malucha (jazda w otwartym jeepie).
                      4/ Samochody Autoway są ZAWSZE czyszczone po każdym kliencie i nigdy nie było
                      zastrzeżeń co do ich czystości. Właściciele firmy dbają o jej dobre imię.
                      5/ W Autoway nie podstawia się aut niższej kategori (Jimny) gdy zamówione jest
                      auto kategorii wyższej (Vitara). Przy braku auta z danej kategorii podstawia się
                      auto z kategorii wyższej w cenie kategorii niższej.
                      6/ Każdy nasz klient otrzymuje telefony kontakowe i w momencie dostawy auta może
                      do nas zadzwonic i powiedzieć że auto mu nieodpowiada - także widać że nie wiesz
                      jak to w Autoway wygląda.......
                      7/ Ponieważ jak widać brakuje negatywnych wpisów o Autoway próbujesz nadgonić
                      statystykę. Tak boli że ludzie chwalą firmę i wracają zadowoleni?

Daruj więc sobie jątrzenie......

WYJAŚNIENIE:
                      Każda osoba na tym forum ma wolny wybór co do decyzji wynajmu auta i wyboru
                      wypożyczalni!
                      Nikt tu nikogo nie namawia.
                      Na Krecie jest wiele wypożyczalni i nigdy nie twierdziliśmy że istnieje tylko
                      Autoway.
                      Natomiast osoby które chcą wynająć auto przed wyjazdem już w Polsce,
                      zarezerwować je spokojnie, przeczytać umowę wynajmu mają tą możliwość. Nie każdy
                      bowiem lubi tracić na urlopie czas na bieganie po wypożyczalniach.
                    • iberia29 Re: Do iberia29 26.06.05, 23:31
                      Gość portalu: JAREK napisał(a):
                      > Droga iberio29
                      > Manie prześladowczą to posiadają osoby które cały czas sądzą ,że niema innej
                      > wypożyczalni jak Autoway.
                      Kto i gdzie tak napisal? Ja?Neronka? Czy moze inny zadowolony klient AW??Zatem
                      mowie Ci jak i innym typu barbarossa : na Krecie/Rodos jest wiele lokalnych
                      wypozyczalni m.in AW, kontent?

>Ale pomyłka zarzuty nie po Łebkach? Co chcesz wiedzieć ja jeszcze jestem na
                      Krecie? Wierzyłem, że to dobra wypożyczalnia ten Autoway ale się zawiodłem
                      samochód który chcieli mi dać był brudny i nie posprzątany bez fotelika dla
                      dziecka i nie Vitara a Jimi. A to duża różnica!

Wiesz co jakos ci nie wierze.....

> Więc jak to mania prześladowcza czy może suche fakty!!!
                      > Sądziłem,że Barbarossa nie ma racji a jednak pochodziłem po wypożyczalniach
                      > byłem w Hertz, Budget itd. Ceny są porównywalne .

Bzdura !!!Kolejna bzdura,sama przed wyjazdem na Krete sprawdzalam ceny w Avisie
                      w Polsce -u ktorego mam sluzbowy rabat-i byly wyzsze niz w AW,(byc moze byly
                      lokalne wypozyczalnie, ktore mialy kilka euro mniej, ale bylo mi szkoda czasu
                      na bieganie i sprawdzanie gdzie zaoszczedze grosze );to samo na GC, rezydentka
                      oferowala w super promocji auta z Europcar i co? Wypozyczalnia lokalna dala mi
                      takie samo auto o ok.40 euro mniej!!!

• Gość: ana Re: Do iberia29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 09:46
                        Jezeli chodzi o ceny to pewnie jest to tez kwestia konkretnego miejsca, bo ceny
                        sa rozne.
                        Ja np. bylam mile zaskoczona gdyz zamawiajac samochod od rezydentki (a sama wiem
                        ze u rezydenta wszystko jest najdrozsze) dostalam samochod taniej niz w ofercie AW.
                        Ale nie ma o co kruszyc kopii, wielokrotnie juz bylo powtarzane - kazdy zamawia
                        gdzie chce, taniej, drozej, wygodniej, mniej wygodnie, pewniej, niepewnie. Wolny
                        wybor. AW przedstawia tu swoja oferte - szybko odpowiada na maile i bardzo
                        dobrze. Sa zadowoleni i niezadowoleni, jak wszedzie, nie ma co roztrzasac.
                        Pozdrawiam. I juz tesknie za Kreta....
            • gale Re: Do iberia29 27.06.05, 18:57
              toja.ts napisał:

> nie piszcie lepiej w tym watku o konkretnych firmach a raczej o zasadach lub
              > sposobach ....

Bardzo roztropna sugestia! Mowie zupelnie powaznie. Toja.ts, dziekuje Ci :)

gale -little tortilla boy
    • Gość: sonia.maks [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 00:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kakofoniks powiedzialbym 29.07.05, 14:52
      ale nie moge bo zaraz zostane wyciety przez gale,
      ale ja bym poczekal na grecje.
      pamietaj tu na miejscu jest mnijsza konkurencja niz na krecie.

ufff... mam nadzieje ze watek nie nadaje sie do cenzury
      • grecja-hotele [...] 29.07.05, 16:29
        • kakofoniks [...] 31.07.05, 11:02

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka