Gość: chudyy IP: 217.153.23.* 30.08.05, 10:14 Panie i Panowie, kto wie jakie są w Grecji pre-paidy (tanie)? Będąc tam chcę kupić sobie ich startera, podesłać sms-em komu trzeba mój numer i odbierać rozmowy służbowe bez płacenia roamingu? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gale Re: greckie pre-paidy 30.08.05, 12:23 www.gsmworld.com/roaming/gsminfo/cou_gr.shtml Warto zapoznac sie ze stawkami poszczegolnych operatorow. Zwykle sms-y zagraniczne sa drozsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: greckie pre-paidy IP: 195.251.4.* 31.08.05, 08:23 Ja mam Kosmokarta - placilam 18 euro, w tym masz 8 euro na rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudyy Re: greckie pre-paidy IP: 217.153.23.* 31.08.05, 16:51 z tego co na tej stronie wyczytałem to oferta Q karty jest najtańsza, smsy wychodzą po ok. 30 gr. a minuta po ok. 1.7 złotego. Wychodzi, że nie tylko będę mógł za darmo odbierać połączenia, ale i mieć tańsze możliwości dzwonienia i sms-owania niż przy jakimkolwiek roamingu :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: greckie pre-paidy 31.08.05, 20:05 Owszem. Ale najpierw zobacz ich mapke zasiegu: www.gsmworld.com/cgi-bin/ni_map.pl?cc=gr&net=iq Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁB Re: greckie pre-paidy IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 31.08.05, 20:49 Qtelecom ma tzw. roaming wewnetrzny z inna grecka siecia Vodafone. Vodafone oferuje dobry zasieg ogolnokrajowy. Co najwazniejsze - dla posiadacza karty Qtelecom bez roznicy jest, czy znajduje sie w zasiegu nadajnikow sieci Q (czyli praktycznie 3 miasta: Ateny, Saloniki, Larisa), czy tez w zasiegu sieci Vodafone GR. Oplaty sa wszedzie takie same. SMS miedzynarodowy jest po 0,06E. Sekunda polaczenia do Polski wyjdzie po 0,0054E. Odbieranie polaczen z Polski oczywiscie za darmo. Jaki sens ma tzw. roaming wewnetrzny - pewnie zaraz zapytacie? To proste. Tam, gdzie jest najwiekszy ruch telekomunikacyjny, czyli najwiecej polaczen itd., czyli oczywiscie w najwiekszych miastach, operator Q-Telecom zbudowal swoja wlasna infrastrukture i przez nia obsluguje swoich abonentow. Na terenach, gdzie ruch jest znacznie mniejszy, a pokrycie ich wymagaloby gigantycznych nakladow, okazuje sie, ze korzystniej jest podpisac umowe z jakims operatorem, ktory juz taka infrastrukture ma gotowa np. Vodafone GR. Wowczas Q-Telecom placi Vodafone jakas kase za obsluzony przez Vodafone ruch generowany przez abonentow Q-Telecom. Zreszta przy tak wielkiej umowie i tak pewnie zarabia nawet na takim posrednictwie, bo kupuje od Vodafone hurtowo, a sprzedaje detalicznie :). Na wszelkie pytania w miare mozliwosci odpowiem na miala pod adresem (uwaga na dopiski, nalezy usunac, zabezpieczam sie przed spamem): sakr@wywaltoaresztezostaw.plusnet.pl Tutaj zagladam bardzo nieregularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WHY Re: greckie pre-paidy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 21:58 Panowie tak technicznie. Any coś takiego zadziałało musze miec telefon bez simlocka. Czy jeszcze coś jest potrzebne czy t wszytkio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: greckie pre-paidy IP: 195.251.4.* 01.09.05, 08:58 Jesli nie masz sim lock, to nic innego nie potrzebujesz. Jedynie przy zakupie karty nalezy poprosic o przestawienie jezyka na angielski. Grecy nie zawsze to proponuja, a wykonanie tego samemu nie jest takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudyy wielkie dzięki za porady :), a czy... IP: 217.153.23.* 01.09.05, 10:04 ktoś wie po ile jest taka karta startowa i ile ma tam minut do wydzonienia? kłaniam się Odpowiedz Link Zgłoś