Dodaj do ulubionych

LARNAKA - 1 dzień

26.09.02, 14:56
Witam, Lecąc do Jordani będę miał 1,5 dnia wolnego w Larnace zanim przesiąde
się na właściwy samolot. Jak można spędzić czas w tym miescie?
co warto zobaczyc, gdzies pojechac ? doświadczonych proszę o podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: LARNAKA - 1 dzień 08.10.02, 14:21
      Przy samym lotnisku jest ciekawe słone jezioro, nad którym znajduje się meczet,
      w którym pochowana jest bodaj ciotka Mahometa, można zwiedzić. Sama Larnaka ma
      ciekawe muezum archeologiczne, twierdzę z czasów krzyżowców (niewielką,
      znajduje się w niej też jakieś muzeum), parę kościołów, w tym bazylika, gdzie w
      podziemiach jest grobowiec Łazarza. Nie wiem czy są gdzieś jakieś wykopaliska,
      bo Larnaka to w ogóle starożytne miasto Kition. Sympatyczna promenada nadmorska
      ze sporą liczbą różnych knajpek. Można ew. pojechać zamast tego (lub na
      krótko ) do położonej o ok. 40 min. lokalnym autobusem Agia Napy (gdyby pogoda
      była ładna a miałbyś ochotę na plażowanie - tam są najładniejsze plaże z białym
      piaskiem). Spod bazyliki w Larnace odjeżdża też autobus (w sezonie co 1 g.)
      którym można z miasta dostać się w pobliże słonego jeziora (obok jest też
      rezerwat ptaków) oraz dalej jeszcze chyba z 15 km (nie pamiętam nazwy), gdzie
      jest stary kościół z przepięknymi bizantyjskimi mozaikami (jak nie zapomnę, to
      wieczorem sprawdzę i napiszę).
      • Gość: M Re: LARNAKA - 1 dzień IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 11.10.02, 09:45
        Na pewno Meczet nad słonym jeziorem - po Mekce i Medynie to kolejne święte
        miejsce muzułmanów; podobno pochowano tam ciotkę proroka. Też cudne flamingi
        nad jeziorem. Jezioro jest tuż przy lotnisku - meczet jest doskonale widoczny w
        śród drzew.
        Na pewno kościół Świętego Łazarza i krypta grobowa; nie zapomnij o maleńkim
        cmentarzu konsulów przy tym kościele.
        Wypraw się też do Angeloktistti - kościoła wybudowanego przez Anioły w Kiti,
        właściwie to jeszcze Larnaka. Możesz wziąć taxi liniowe i wyprawić się też do
        Nikozji - jeśli Cię to zainteresuje, służę namiarami. Taxi Larnaka - Nikozja
        ok. 4 funtów. Udanego dnia!!!
    • tomii1 Re: LARNAKA - 1 dzień 11.10.02, 11:34
      dziekuje Wam bardzo - to jest to czego szukalem,
      • radzio_pl Re: LARNAKA - 1 dzień 14.10.02, 12:02
        Ja w takim razie już tylko poradzę być na lotnisku minimum 2 godziny przed
        odlotem samolotu!
        Leciałem Cyprus Airways na trasie Warszawa-Larnaca, Larnaca-Warszawa i
        pojawiłem się na lotnisku 90 minut przwed lotem powrotnym... zostałem
        odprawiony 20 minut przed odlotem samolotu do Warszawy! W Larnace na lotnisku
        panuje zupełny CHAOS!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka