Dodaj do ulubionych

Pogoda w Atenach

IP: 82.160.131.* 14.12.05, 01:28
Podobno styczeń jest najzimniejszym miesiącem... ale co to znaczy zimny?
Czy "zimno" w Atenach oznacza 15'C czy moze 5'C?
Pytam, bo wybieram się na początku stycznia do Grecji pomieszkać sobie troche
i bardzo nie lubię zbędnego bagażu.
Jenym słowem... kurtka puchowa, czy jesienny płaszczyk?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady
Obserwuj wątek
    • Gość: bah7 Re: Pogoda w Atenach... IP: *.crowley.pl 14.12.05, 07:43
      To zależy, czy masz szczęście, czy pecha... :)

tiny.pl/xjwg

bah7
      • Gość: ita Re: Pogoda w Atenach... IP: 82.160.131.* 15.12.05, 00:42
        należę raczej do tych co maja szczęście, ale w tym wypadku wolałabym liczyć na
        kogoś kto jest w temacie. Lubie niespodzianki, ale nie pogodowe i tymbardziej
        nie mam ochoty płacic za zbędny bagaż.
        • bebiak Re: Pogoda w Atenach... 15.12.05, 01:08
          Kiedy naprawdę w tym czasie pogoda w Atenach jest nieprzewidywalna: w 2004 roku
          w "Walentynki" zupełnie nieźle Ateny zasypał śnieg:-) Niektórzy Grecy nawet
          łańcuchy pozakładali na koła samochodów.
          Mam urocze zdjęcia z tamtego weekendu (kół z łańcuchami też, i pomarańczy na
          drzewach w śnieżnych czapach), ale niestety nie moje, stąd nie mogę na dowód
          podesłać.
          Acha, a jeśli będzie wiał ten wiatr, który wieje czasami w Atenach w grudniu -
          to jest bardzo zimno (przeszywa do szpiku kości - tego akurat doświadczyłam w
          1989 roku kiedy tam mieszkałam).
          Ale w grudniu 1989 roku robiłam sobie również zdjęcia na ulicy z Mikołajem
          stojąc obok niego w bluzce z krótkim rękawkiem - bo i taki dzień się zdarzył.
          Pozdrowienia. B.
        • Gość: bah7 Re: Pogoda w Atenach... IP: *.crowley.pl 15.12.05, 08:22
          > w tym wypadku wolałabym liczyć na kogoś kto jest w temacie...

A co ci się nie zgadza w moim poście?
          Oczywiście, możesz mi nie wierzyć, ale myślę, że każdy, kto w/g ciebie jest
          bardziej w temacie niż ja i załączone przeze mnie wieloletnie styczniowe
          pomiary temperatury w Atenach, napisze dokładnie to samo - pogoda jest wtedy
          bardzo różna i zależna od szczęścia.
          Może być przecież tak jak np. w styczniu 2002 r. - szczęśliwcy mieli +16 st. C,
          a pechowcy pamiętają -2 st. C...

A może ci nie chciało się nawet otworzyć załącznika, który wyszukałem,
          ustawiłem i wkleiłem dla ciebie?

bah7
          • Gość: ita Re: Pogoda w Atenach... IP: 82.160.131.* 15.12.05, 12:09
            bah 7 - małe nieporozumienie. mówiąc, ze wolałabym posłuchac rad kogos kto jest
            w temacie nie piłam wcale do ciebie, więc wybacz jeżeli poczułeś się urażony.
            Miałam na myśli: wole nie liczyć na swoje szczęście w tym wypaku. Przyznaje, że
            link przeoczyłam... ale błąd został już naprawiony. Dzięki wielkie za pomoc.
            Pozdrawiam
            • Gość: Tytus Re: Pogoda w Atenach... IP: *.tnt5.dial.mtl1.uunet.ca 01.01.06, 11:34
              Nigdy tak nie zmarzlem w zimie jak w ...Grecji i chyba wiem co mowie, bo
              mieszkalem w Atenach 6 lat. Wiekszosc domow, tych starych nie ma centralnego
              ogrzewania tylko piecyki gazowe tzw. "soby". Dzieki temu wynalazkowi mieszkania
              potrafia sie wieczorem bardzo nagrzac ale juz rano bywa tak zimno, ze glowa
              boli. Przespalem te zimne noce wkladajac jeden spiwor w drugi i wieczorem
              zasuwalem sie w te spiwory caly choc nie byl to kamping ale calkiem przyzwoite
              mieszkanie. Ranki i wieczory w Atenach sa zima bardzo zimne. Kolo poludnia robi
              sie cieplo dlatego trzeba sie ubierac tak, zeby mozna sie bylo pozniej
              rozbierac w zaleznosci do jakiej temperatury w poludnie dojedzie termometr.
              • bebiak Re: Pogoda w Atenach... 23.01.06, 21:22
                Aaa, napiszę Wam w tym wątku, że nadeszła do Aten zapowiadana zima (z Syberii,
                a jakże).
                Właśnie przed chwilą miałam telefon z Aten i już wiem, że za oknem ZERO stopni.
                Nie będę Wam pisać, jak się czują Grecy - aż powiedziałam, żeby im się cieplej
                zrobiło, że u mnie za oknem aktualnie -18,5, ale chyba ich tym nie rozgrzałam.

A oni wiedzą, że do nas TO przyszło z Syberii.. :D
                I do nich też z Syberii... :D
                • Gość: bah7 Re: Pogoda w Atenach... IP: *.crowley.pl 24.01.06, 07:39
                  Ale dzięki naszym ostrzeżeniom, Ita teraz nie marznie... ;-)

bah7
                • k0k Re: Pogoda w Atenach... 24.01.06, 11:01
                  pisaliśmy wczoraj do naszego znajomego Greka z Krety jakie u nas mrozy ale nie
                  odpisał to nie wiem czy wogóle biura podróży mają pootwierane czy klęska
                  żywiołowa i zamknięte wszystko z powodu 0 za oknem :-)
                  • bebiak Re: Pogoda w Atenach... 24.01.06, 12:37
                    Tutaj najświeższa informacja pozostawiona mi przed chwilą na GG - prosto z
                    Aten:

"The weather is really bad and cold and it is snowing all night.
                    Of course its not like your situation but we are not very used with these
                    situations.
                    Roads closed and offices not working. I cannot stay longer here"

Moje Ateny.. .całe w rozpaczy... zasypane... buuuu :(((
                    • k0k Re: Pogoda w Atenach... 24.01.06, 12:48
                      to skąd ja będę jeść pomarańczki jak wszytko zasypało :-(??
                      • bebiak Re: Pogoda w Atenach... 24.01.06, 13:39
                        k0k napisała:

> to skąd ja będę jeść pomarańczki jak wszytko zasypało :-(??

A z Rodos na przykład:-)
                        Właśnie wyczytałam na greckiej stronie, że na Rodos + 14, ale na Zakynthos dziś
                        tylko +4. W Salonikach dla odmiany -5 i śnieg, a w Atenkach +2 i śnieg
                        (prognoza dla Aten na wieczór to -1).

Aj, z całym szacunkiem i uwielbieniem dla Greków i ich mentalności, ale już
                        widzę jaka tam panika :DD
                        • bebiak Re: Pogoda w Atenach... 25.01.06, 14:38
                          Przed chwilą dostałam info z Aten i tym się z Wami dzielę:

snowing all night and day
                          even now a lot
                          dificult to walk arround
                          very slippery

Pozdrowienia. B.
                          • bebiak Re: Zobaczcie Ioanninę dziś: 25.01.06, 14:52
                            www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=679271&lngDtrID=244
                            • bebiak Re: Zobaczcie naszą Helladę: 25.01.06, 21:43

www.in.gr/news/gallery/snow/index.html
                              Ależ boskie są te zdjęcia:-)
                              • aka10 Re: Zobaczcie naszą Helladę: 25.01.06, 21:55
                                Normalne to to nie jest....
                                • bebiak Re: Pogoda w Atenach 26.01.06, 12:24
                                  Wiadomość, którą odebrałam przed chwilą:

sunny today and snow is melting very quickly and is not really cold

Może biura, sklepy i szkoły pootwierają ? :-)
                                  • k0k a co na Krecie?? 26.01.06, 12:33
                                    Czy Kreta też w śniegu? wiecie coś czy tylko kontynent??
                                    • Gość: bah7 Re: a co na Krecie?? IP: *.crowley.pl 26.01.06, 14:44
                                      W Iraklionie w tym roku śnieg jeszcze nie padał, ale było już 18 dni
                                      deszczowych...

Ale Lefka Ori wyglądają zapewne tak:

www.west-crete.com/photos-lefkaori_winter.htm

bah7
    • Gość: ali71 Re: Pogoda w Atenach IP: *.athens.acn.gr 27.01.06, 06:40
      trzy dni padal snieg a mieszkam w atenach i ze wzgledu na to ze tu sniegu nigdy
      nie ma to byla prawie kleska zywiolowa.poniewarz tu nikt nie ma opon zimowych
      ja tez nie.rusz wyobraznia ile bylo kraks ha ha.ale ogulnie to temperatura do
      lutego-marca najnizsza to moze byc 0'c ale czasem moze byc+20 ale to zazwyczaj
      dwudniowe skoki ciepla.zimno jak diabli bo tu jest bardzo zimny wiatr.pa pa
      pozdr z ellady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka