ayamei 02.08.06, 16:54 Jak w temacie. Mogą to być ciasta, dania główne, ryby, napoje czy inne bliżej niezidentyfikowane obiekty jadalne. Wpisujecie swoje ulubione. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fifi Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: 217.11.141.* 02.08.06, 17:07 Małże w sosie cytrynowym. Polecam! Musaka zapiekana w miseczkach. Sałatka z bakłażana. Rewelacja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skubi99 Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji 02.08.06, 17:27 A przy okazji ich greckie nazwy:-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ayamei Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji 02.08.06, 17:32 skubi99 napisał: > A przy okazji ich greckie nazwy:-)) > pozdrawiam Właśnie, greckie nazwy mile widziane ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: *.chello.pl 02.08.06, 18:01 i ceny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: treemagnolia Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 19:53 W czasie pobytu na Korfu, w miejscowości Arilas - w małej ustronnej tawernie kelner polecił nam potrawę na którą mówił : STAMNA, nie wiem czy dobrze zapisałam. Nie było to nic trudnego, zapiekane w naczyniu warstwowo od dołu licząc: frytki, mięsto z sosem nie wiem jakie na tym wszystkim żółty ser. Brzmi banalnie, a smakowało nieziemsko. Ceny jeszcze wtedy były w drahmach, nie pamiętam ile to kosztowało, nie było to jednak nic strasznie cennego. Nie wiem co to było za mięso ale całość była tak samczna, że wracaliśmy tam kilkakrotnie i jeszcze zaraziliśmy znajomych. Oczywiście polecamy też musakę i souflaki, typowe greckie dania. Dwa lata temu byłam w innej części Grecji kontynentalnej, w miejscowości Parga i jakież było moje zdziwienie, gdy na zamówienie w tawernie czy innej knajpce stamny - kelnerzy robili wielkie oczy. Nie mieli pojęcia czego my u licha chcemy. Byłam tym bardzo zaskoczona i pomyślałam że stamna to chyba jakaś regionalna potrawa wyspy Korfu... We wrześniu wybieram się na Riwierę Olimpijską, wiecie oczywiście czego będę szukać w kartach... pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ayamei Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji 03.08.06, 11:27 Mmm wybieramy się na Korfu we wrześniu i chyba będziemy musieli podjechać do Arilas na to pyszne danie o którym wspomniałaś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: 217.11.141.* 03.08.06, 17:34 Po co greckie. Trzeba do tego conajmniej znać alfabet grecki. Angielskie w zupełności wystarczą. Ceny zależą od regionu, od kurortu i od lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji 02.08.06, 20:25 Kurczak cytrynowy - kotopoulo scharas me lemoni - służę zdjęciami lub odsyłam do forum "Kuchnia" - Galeria potraw - u nas w cenie 5.50 EUR Moussaka - zapiekanka z mielonym mięsem, przekładana grillowanymi bakłazanami (ewentualnie z dodatkiem ziemniaków) pod beszamelem, najlepsze zapiekane w oddzielnych naczyniach a nie robione hurtowo na blasze - u nas w cenie 5.00 EUR feta z pieca - feta zapiekana z warzywami (jak w sałatce greckiej) - u nas 4.00 EUR Keftedes (małe mielone z dodatkiem kuminu i natki pietruszki) - często są jedną ze składowych mezedes (czyli przekąsek) lub stanowią oddzielną przekąskę - u nas 10 szt. za 3.50 EUR Dolmades (nadziewane liście winogron, najczęsciej ryżem z przyprawami) - cena ok. 3 EUR (podawane z jogurtem) Pozdrawiam z Cafe Vafe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zico Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: *.szczecinek.net.pl 03.08.06, 10:31 A ja uwielbiam STIFADO:) Mniammm A co do MUSSAKI, to faktycznie-zapiekane w osobnych naczyniach sa pychota. W Chanii w starym porcie ugoscili nas wycinanymi z blachy-zawiedliśmy się, a było to pierwszae podejście do poznania smaków Krety. Odważyłem się jednak później w Rethymonie w malej knajpce gdzieś w bocznej uliczce sprobować ponownie. Bo widziałem wszędzie, że podają w tych glinianych miseczkach. No i faktycznie-miód w gębie. O tzatziki juz z grzecznosci nie wspominam:) Odpowiedz Link Zgłoś
hania404 Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji 03.08.06, 11:42 i takie male rybki co podaja w calosci na talerzu i je sie rękami - pychota absolutna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Velika Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 14:14 A słodycze? Niebo w gębie. Mają fantastyczne ciasteczka okrutnie słodkie:] Aż mi ślinka leci na samo wspomnienie. Najbardziej smakowały mi bodajże kadaifi ale inne też były przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji 03.08.06, 17:39 A ich fantastyczny jogurt z boskim, płynnym, złotym miodem. mmmmmm........ Rozkosz!!! :D W Polsce jogurtu do ust nie biorę, a tam mogłabym go jeść od rana do nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 21:35 najzwyklejsza salatka grecka na plazy Balos w malenkiej knajpce slodkie pomidory, slodkie swieze ogorki i inne ingrediencje, a po wyjsciu na gorny parking, zwykla goraca kawa po grecku, ktorej nie chciala mi podac pani w barku bo nie mogla zrozumiec jak ktos w takim upale moze chciec pic goraca kawe. Poprostu super, szczegolnie gdy chce sie jesc lub pic. Mysle, ze wazniejsze od doznan kulinarnych sa zwiazane z tym przezycia, a gdy polaczy sie jedno z drugim, i jeszcze dolozy przyjaciol to wychodzi wspanialy niezapomniany mix. Pozdrawiam www.jerzy-ulman.neostrada.pl/Albumy/Kreta/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
amellka1 Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji 07.08.06, 15:02 Podczas naszego pierwszego pobytu na Korfu oczarowało nas podane z dumą przez właściciela niewielkiej tawerny w miasteczku Benitses sofrito, czyli wołowina w sosie czosnkowym. I choć nie raz sami przygotowywaliśmy ją tu, w Polsce nigdy nie smakowała tak pysznie. W ubiegłym roku, podczas drugiego pobytu na Korfu zachwyciła nas, podana w tawernie Dionizos w miejscowości Afionas potrawa: bekrimeze - grilowana wieprzowina w sosie z grzybami, czarnymi oliwkami i roztopionym kawałkiem żółtego sera. Do tego podano nam ryż, frytki i pieczywo - palce lizać! Zauważam również, że np. tak popularna sałatka grecka w naszym kraju smakuje zupełnie inaczej, niż zamówiona w greckiej tawernie. Pewnie dlatego, że oryginalne produkty mają tam jednak zupełnie inny smak. Mieliśmy okazję np. jadać w tawernie, której właścicielka miała oliwki własnego wyrobu, z własnego oliwnego gaju, zupełnie inne, łagodniejsze w smaku, niż te ze sklepu. Miałam okazję skosztować potraw w różnych krajach i mając to porównanie stwierdzam, że kuchnia grecka najlepiej przypadła mi do gustu. agiosgeorgios.w.interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f powtórze sie, ale 07.08.06, 15:16 przedtem dorzucę: piekłem kózke w tym roku zamiast królika z czereśniami... A sałatka z jeżowców nadal mnie podbija:-) Dodam też, że nie da sie powtórzyc "kuchni greckiej" gdzie indziej pozaGrecja, bo absolutnie jest to sprawa produktów. Nie zjemy niestety sałatki greckiej jak tej z plazy w Balos tu w Polsce, bo pomidory nie beda mialy smaku takiego slonsa, o ogorkach nie wspominajac Jagniecina tez nie ta troszke, w kazdym razie inna, o kózkce (a nie KOZIE) nie wspoominajac... i tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=46457289 i tu naj naj:-)) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18403970 a tu wiecej... ////////////////////////////////// Kretenskie jedzenie jest proste przez co doskonale, z dobrych produktow wyrastajacych pod najpiekniejszym sloncem. 1 czesc. Same mezedes (przekaski) moga zrobic uczte: dolma (golabeczki z lisci winogron z ryzem i dodatkami, nadziewane kwiaty cukini, nadziewane pomidory, papryki, cukinie i baklazany...Oliwki i sery - klasyka, tzatziki do kazdego posilku, w kazdej tavernie troche inaczej doprawione, taramasalata, fava, czyli dipowe rzeczy do cieplego pieczywka, keftedes - male kuleczki z mielonego miesa kuminem pachnace i czasem cynamonem, mnostwo malenkich i srednich rybek prosto z patelni:-) Osmiornica z grilla lub z wina, mmm. kalamaraki - pierscionki z kalamarow panierowane... Keftedes w sosie pomidorowym, zapiekane potrawy pod feta - od krewetek po karczochy... Sałaty oczywiscie - no bo z takich pomidorow i ogorkow i cebuli, to zawse pyszne, a polane ichnią oliwa domowa i ich octem winnym...No i saganaki - ser feta lub kefalotiri (grawiera ich) smazona w panierce. Do wszystkiego duzo cytryn do skrapiania. Przerwa po przystawkach.:-) Nie ku[puje sie rozlewanej raki w sklepikach, jak sie nie zna czlowieka. Najlepiej po 2-3 wizytach zaprzyjażnic sie z wlascicielm taverny i z nim gadac o zakupie roznych domowych rzeczy do Polski. Drogie zdecydowanie, ale ryby warto zamawiac najprostsze - swieza dorada tylko z grilla z sosem cytrynowo-oliwnym rozpływa sie w ustach zawsze i moze byc smialo posilkiem dla dwoch osob. Mozna, a nawet nalezy, poprosic wlasciciela taverny, zeby pokazal nam ryby i samemu wybrac odpowiednia - zaprowadzi wtedy na zaplecze (jesli nie ma gabloty) i bedzie zadowolony. Jezeli w karcie figuruja krewetki świeze, to tez warto obejrzec. Przewaznie jednak sa juz na morzu gleboko mrozone - i jest bezpiecznie. Kretenczycy nie maja wysokiej "kultury mięsa", bo zawsze to byl luksus... wiec ze smutkiem spogladam zawsze na Niemcow, ktorzy koniecznie zamawiaja sznycle:-( Podobnie z gyros i suvlakami - nie nalezy spodziewac sie najwyzszej rozkoszy... Ale juz potrawy z krolika - w sosie cytrynowym, lub pomdorowo-cynamonowym - mmmm. Jagniecina - tylko polecam kotleciki, im mniejsze tym pewniej ze z jagniecia, a nie z baranka:-( Ale jak jest w karcie kozina - zawsze mloda! - to koniecznie trzeba sprobowac. Grecy specjalnie przemierzaja wyspa do wioski Archanes (okreg Iraklio) na mloda koze i sluynne "czarne" wino z Archanes do niej! Stifado - cielece kawalki w aromatycznym sosie - zawsze bezpieczne i zawsze smaczne. Jest tez przesmaczna wersja makaronowa - makaron "grizo" podany z tymże. Kurczak cytrynowy - wart grzechu, szczegolnie gdy podaja z ziemniakami zrobionymi razem z nim w tym sosie. Musaka - rzeczywiscie - tylko wtedy, gdy widzimy, ze jest podawana zapieczona w glinianych miseczkach, a nie w blaszkach lub luzem na talerzu. Do wszystkiego dostaniemy zawsze ziemniaki - "greckie frytki", robione od wiekow tak jak u nas dawniej domowe sie robilo - duze kawalki dobrze podsmazone.. Warto sprobowac miejscowej pizzy - ktoraa wg Grekow jest ich wynalazkiem i tocza odwieczne spory z Wlochami:-)) w karcie jest po angielsku tez:-) Keftedes - małe pachnące z mielonego; pastitsio czyli zapiekanka makaronowa arni me giaourti/ - jagniecina w jogucie kurczak cytrynowy - kotopulo lemonato Baklazany serowe = Melitzana me tiri Gardides saganaki – zapiekane krewetki Melitzanosalata – pasta z bakłażanów Spinakopita – szpinak w ciescie zapiekany maschori stifado – stifado cielęce Saganaki – smażony, panierowany ser Choriatiki – salatka grecka... koza - katziki tzatziki - tzatziki patates - ziemniaki - zawsze w takiej formie "frytkowej" desery warte sprobowania: kadaifi baklava giourti me meli - jogurt z miodem kafedes - kawa (warta grzechu): skieto - bez cukru metrio - lekko slodka gliko - bardzo slodka uffffff :-) inne do mezedes podawalem Odpowiedz Link Zgłoś
ayamei Re: powtórze sie, ale 07.08.06, 16:10 Kochani, jesteście niezastąpieni :-) !!! Wybieramy się do Grecji (konkretnie na Korfu) we wrześniu po raz pierwszy i chcielibyśmy spróbować ichnich smakołyków. Nie uśmiecha nam się jadanie w Mc Donald's (mam nadzieję, że takowego nawet tam nie ma). W końcu nie po to człowiek jedzie do Raju żeby nie zjeść wszystkiego co mu zaproponują :-)). Jedziemy tylko na tydzień i w związku z tym trochę się boję, że nie skosztujemy nawet połowy wszystkich dobrych rzeczy jakie tam oferują. W każdym razie już teraz spisuję sobie Wasze propozycje i nie omieszkam ( przynajmniej z części z nich) skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yakyak Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 17:43 ambelobulia wiecie co to? cypryjska potrawa mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f powiedz co to dokladnie, bo :-)))) 07.08.06, 17:50 znalazlem tylko takie cos do zrywania boków...i wiem z tego ze to ptaszki małe? /////////////Také na Kypru... malý ptáčky velikosti vrabce, říkají tomu ambelobulia. Vaří to v celku i s peřím (peří odplave), pak se to posolí mořskou solí, ukousne se zadeček (včetně kostí), pak se vybere žaludek (ten je hořký), pak se sní druhá půlka tělíčka, vezme se hlavička a vycucne se mozeček. 6 ptáčků stojí asi 1000 Kč. //////////////////////////////// ...:-))) ale co to jest ukośny zadeczek...? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f aaaa juz wiem, to takie małe pitaszki zwane 07.08.06, 17:56 blackcaps = Pouillot verdâtre - jak wróbelki lub szpasie, pieczone w całości... mmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yakyak Re: powiedz co to dokladnie, bo :-)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 17:56 zgadza się to małe ptaszki , które je się w całości z wnętrznościami. jest to nielegalne ale i tak ludzie nadal je łapią no i cholernie drogie jesli chce się kupić Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f o zdublowaliśmy się, dzieki... :-) ich niestety je 07.08.06, 17:58 st coraz mniej w przelotach i to nie dlatego, ze zjadaja na Cyprze..:-( Ale na Krecie dzikie kozy kri-kri - = symbol przyrody kreteńskiej tez sa pod ochroną :-)))) Najlepsze podają w Agia Roumelii u wylotu Samarii.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yakyak muszę spróbować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 18:00 wybieram się na kreta w tym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yakyak Mi las elennika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 18:02 Ti kanete Kirie Jacek? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Ne, ligo ligo:-), ime kalo, jachara! esi?.... 07.08.06, 18:07 εφχαριστο! Tylko nie wyjedź tak bezposrednio z tym kri-kri, bo to czysty kłus karalny:-)) Ale jak popytasz, to w Sfakii poczestują:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yakyak poli kala efcharisto. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 18:09 to trzeba się na wsi pytać kłusowników. jak się zapytasz o ambelobulia to też na lewo sprzedadzą Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f znowu dubel..sorry - jak za kózkę liczą młodą .. 07.08.06, 18:13 z patates średnia porcyjka ok 10-12 evro. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yakyak muszę spadać z pracy do domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 18:12 do usłyszenia. ja ja Odpowiedz Link Zgłoś
elizao Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji m 11.08.06, 13:19 ayamei napisała: > moje ulubione dania to: pastycjo, sufle, gemista, ryby szprotki, salata set, Odpowiedz Link Zgłoś
ayamei Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji m 11.08.06, 13:58 a te pastycjo, sufle i gemista, to słodkości jakieś, czy wręcz przeciwnie - mięcho? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesiek Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 14:35 Najlepsze jedzenie było w Amoudara w takim barze przy ulicy. Co najważniejsze w miare tanio. nie pamietam co dokładnie jadłem ale były to: - cziken souwlaki pita, - giros pita (troche tłusta), - souwlaki pita. Picia nie zamawialismy, bo było drozej niz w sklepie obok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: 83.238.42.* 11.08.06, 14:46 Jeżeli chodzi o potrawe STAMNA, to najlepsza w smaku i najwieksza jest w Acharavi na wyspie KORFU. Podaja ja dosłownnie w brytfannie. Przepyszna jagnięcina zapiekana z warzywami.Tawerna Odyseusz, zaraz przy rondzie po prawej strony jadąc w strone SIDARI. pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinia Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 11:31 Ośmiorniczka z grila do tego czerwone wino. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
nadja Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji 14.08.06, 20:09 Ja sobie chwale pomidory z ryzem, bo jestem wegetarianka i gyros jest nie bardzo dla mnie :) n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały ząbek Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 13:12 koniecznie musaka zapiekana w miseczkach a na deser baklava !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kuba1106 Re: Najlepsze potrawy jakie jedliście w Grecji 25.08.06, 13:17 witam serdecznie, Sałatka z osmiornicą mniam... schrupał bym jeszcze raz!!! polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś