Gość: Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 13:00 Witam, wybiera się ktoś z Was może w pierwszej połowie czerwca na Kretę - okolice Chania? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kalina51 Re: Kreta - czerwiec IP: 81.21.198.* 03.04.07, 10:02 Tak, wybieramy się do Kato Daratso z córeczką 7 czerwca. A Ty gdzie dokładnie będziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymianek21 Re: Kreta - czerwiec IP: *.chello.pl 03.04.07, 12:20 cześć! I ja też!!!Bedziemy z naszym synkiem od 6.06-13.06 w Sirios Village więc moze sie spotkamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina51 Re: Kreta - czerwiec IP: 81.21.198.* 03.04.07, 14:30 Bedziemy sąsiadami, bo my będziemy w Althea Village po drugiej stronie ulicy od Siriosa:), więc pewnie się spotkamy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kreta - czerwiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 16:08 Super. My dokładnie będziemy od 30.05 do 13.06 w hotelu Creta Dream Royal :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tymianek21 Re: Kreta - czerwiec IP: *.chello.pl 04.04.07, 12:15 cześć! no to jakos się namierzymy! Ja juz teraz patrze co by tu zobaczyć no i zeby nie bylo daleko. Poczytalam o Santorini -chyba nie damy rady bo trzeba wstawac o swicie a nasz mały jak sie sam nie obudzi to poplakuje. Do wąwozu Samaria mąz idzie sam (przeczytałam że jego przejscie to "jak 3 porody"). Zostaje i tak duzo do zobaczenia-plaże Elafonissi, Falasarna, Balos moze Preveli-są tam palmy!!! no i miasteczka Rethymon, Chania a mąz chciałby jeszcze to i to i tamto. Niestety nie potrafimy prowadzić auta więc będziemy poruszac sie busami, ale troche poszperałam i znalazłam fajne połączenia co wyjdzie taniej niz wycieczki u rezydenta. Pa,pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biomj Re: Kreta - czerwiec IP: *.biology.univ.gda.pl 04.04.07, 12:38 Popatrz na link u gory strony listy watkow: "Kreta inaczej! Zobacz" . Moze tym bedziesz zainteresowana. Wycieczki, podobne kierunki jak proponowane przez biura, ale samochodami osobowymi. Nie wiem jak sie maja ich ceny do cen wycieczek "tlumnych", nie wglebialam sie, poniewaz nie mam problemu z kierowca do samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biomj Re: Kreta - czerwiec IP: *.biology.univ.gda.pl 04.04.07, 12:43 jeszcze jedno. Strasznie duzo planow jak na niecaly tydzien. Mialam w zeszlym roku ten sam problem. Wszystko by sie chcialo, tylko czasu nie bylo. Ale polecam rejs na Gramvouse i Balos (wedlug mnie najpiekniejsza plaza, co najmniej na zachodniej Krecie, a wedlug niektorych na calej-sprawdze w tym roku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymianek21 Re: Kreta - czerwiec IP: *.chello.pl 04.04.07, 20:37 cześć! Ja już sie z nimi skontaktowałam- na pewno maja taniej niż u rezydentów bo ci maja ceny z kosmosu! Wiadomo że busem najtaniej, ale nasz na każdym przystanku bedzie chciał juz wysiadac itd. Po za tym busy czesto maja jeden kurs dziennie a siedziec od 9 do 17 na plazy to nie damy rady. Na Balos to na pewno pojedziemy ale moze wybierzemy opcje Elafonisi i Falasarna w jeden dzień z tym biurem które sie ogłasza. Czy bylas na tej plaży Preveli z palmami na południe od Rethymonu-podobno ta plaza Vai z palmami to "mały pikus w porownaniu z tą Preveli"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina51 Re: Kreta - czerwiec IP: 81.21.198.* 05.04.07, 07:44 My nie rezygnujemy z Santorini, poczytałam troche i wiele rodziców poleca taką wyprawę. Tym bardziej, że na promie jest coś w rodzaju pokoju zabaw dla dzieci no i sam prom to przestrzeń do odkrywania dla malucha. Sądzę, że bedzie czym zająć nasze dzieciaczki. Liczę również, ze Mała zmęczona poranną pobudką pośpi sobie trochę:)). Wypożyczamy samochód i zamierzamy zwiedzić ile się da - oczywiście tyle na ile będzie miała ochotę nasza córeczka:). Już nie możemy sie doczekać:))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymianek21 Re: Kreta - czerwiec IP: *.chello.pl 05.04.07, 12:30 cześć! my też myślelismy o tym ze na promie to jeszcze da sie malego zając bo to i pobiega i cos mu sie pokaże. Ale nie bardzo wiemy co potem-cały czas w spacerówce albo chodzić po uliczkach dla niego to nic przyjemnego. Ale jeszcze się zastanowimy. W każdym badż razie bedziemy tam tylko tydzień a już nam brakuje dni bo tyle fajnych miejsc do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biomj Re: Kreta - czerwiec IP: *.biology.univ.gda.pl 05.04.07, 12:30 czesc. na plazy Prevelli niestety nie bylam. W klasztorze Prevelli bylismy, ale z niego pojechalismy dalej na wschod do Plakias. Wycieczke na Elafonissi i falasarne polecam, ale glownie ze wzgledu na bajeczne widoki jakie zobaczycie po drodze. Sama plaza wedlug mnie przereklamowana. Rzedy parasoli i lezakow, pelno budek, ogromny parking. w sezonie pewnie jeszcze mnostwo ludzi. A taki sam rozowy piasek jest tez na Balos. My jechalismy w jedna strone wzdluz zachodniego wybrzeza (zdjecie do tej pory mam jako tapete w monitorze). Z jednej strony szczyty gor, z drugiej morze i kwitnace oleandry. Z powrotem wracalismy droga miedzy gorami, przez wawoz, przez kotline gdzie uprawiaja kasztany. Tez super. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tymianek21 Re: Kreta - czerwiec IP: *.chello.pl 05.04.07, 12:35 A czy znacie tę stronę o pobycie na Krecie-super opisy! Też właśnie wspomniał ze na Falasarnie znależli oprócz cudnych widoków wysypisko smieci! www.wolf-5.website.pl/kreta2002/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biomj Re: Kreta - czerwiec IP: *.biology.univ.gda.pl 05.04.07, 12:55 W zeszlym roku ja czytalam, choc nie zdazylam w calosci. Tylko te kawalki, ktore dotyczyly miejsc gdzie zamierzalam sie wybrac. odnosnie wysypiska smieci, to tym juz przestalam sie dziwic. (Zreszta u nas niewiele lepiej). Widzialam w srodku kretenskiego kurortu (nieduzego, ale miejscowosc wybitnie turystyczna)- gdzie droga przylegala do waskiego skrawka kamienistego wybrzeza- stara lodowke. A naprzeciw tego miejsca luksusowy hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Elafonissi/Falassarna?Balos - stan z dzisiaj 05.04.07, 17:49 Gość portalu: Tymianek21 napisał(a): > A czy znacie tę stronę o pobycie na Krecie-super opisy! Też właśnie wspomniał > ze na Falasarnie znależli oprócz cudnych widoków wysypisko smieci! > www.wolf-5.website.pl/kreta2002/ Witam :) No cóż - dziś zrobiłem mały objazd, żeby przetrzeć szlaki przed sezonem. Jeśli chodzi o Falassarnę - żadnego wysypiska śmieci nie zaobserwowałem. Plaża jest pięknie wysprzątana i przygotowana na przyjęcie tegorocznych gości. W tavernach i pokojach do wynajęcia gospodarze krzątają się kończąc sprzątanie po zimie i powoli przyjmując pierwszych gości. Droga Falassarna-Elafonissi - całkowicie przejezdna (w zeszłym roku nie było tak pięknie). Wspaniałe widoki - wybrałem dobry dzień :) > 30'C w słońcu i piękne, błękitne niebo. Jeszcze przystanek w Sfinari - to bardzo niedoceniane miejsce - wszyscy gnają z Falassarny do Elafonissi, żeby tylko nie tracić czasu, a wystarczy zaplanować sobie godzinkę, lub dwie dłużej na taki wyjazd i zatrzymać się na tej pięknej plaży, lub w jednej z położonych nad brzegiem tavern posilić się w promieniach słońca. Można też tam spędzić kilka dni urlopu - na pewno warto. Podczas wielomiesięcznych wojaży po Krecie wielokrotnie zatrzymywaliśmy się w tamtym miejscu - warto! Elafonissi: tu już nie mam dobrych informacji. Niestety po zakończeniu odcinka asfaltowego droga jest mało przejezdna. Jest znacznie gorzej, niż w zeszłym roku - spłynęła tamtędy duża ilość wody i wyrzeźbiła spore koleiny/doły. Niestety auto osobowe ma duże szanse na nieplanowany, dłuższy postój w tym miejscu, gdyż o uszkodzenie opon/zawieszenia bardzo łatwo :( Z informacji moich znajomych mieszkających niedaleko plaży, droga ma zostać wyrównana w ciągu tygodnia, jednak, jak każdy wie, grecki tydzień może liczyć nawet 70-80 dni :) :) Inne doniesienia: Balos - po zimie droga przejezdna. nawet dla aut osobowych (sprawdzone organoleptycznie 2 godziny temu). Z tym, że ten, kto wybierze się tam takim właśnie autem musi pamiętać, iż przy jeździe po tego typu nawierzchni na opony, podwozie i zawieszenie ubezpieczenia nie daje ŻADNA wypożyczalnia. Wcale się nie dziwię - pewnie autem już tam w tym roku się nie wybierzemy :) Znacznie przyjemniejsza i nieporównywalnie bardziej komfortowa jest wycieczka stateczkiem :) Gdyby ktoś miał ochotę obejrzeć fotki, jak wygląda dojazd na Balos, czy Elafonissi (stan na dzień dzisiejszy), lub chciałby zaczerpnąć informacji od osób aktywnie przemierzających wyspę 12 m-cy w roku, serdecznie zapraszamy :) bartek@creteteam.com Pozdrawiam, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Elafonissi/Falassarna?Balos - stan z dzisiaj 05.04.07, 22:52 Cześć bob75rob1! Dzięki za opis -to wysypisko śmieci bylo w 2002 dobrze ze zdązyli je wysprzątać! -Acha to ja sie z wami skontaktowałam kilka dni temu! Napisze przed wyjazdem w czerwcu- teraz jesteśmy z mężem zdecydowani na falasarne i Elaff w jeden dzień bo co można by robic na tej samej plazy przez cały dzień a tak to zobaczymy obie!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś