Dodaj do ulubionych

Kreta- Alkion-okolice Rethymonu

22.05.03, 20:23
Witam
Prosze o informacje o hotelu Alkion oraz okolicy Rethymonu.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Beda Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.localdomain / 192.168.0.* 24.05.03, 23:07
      Lecę tam 28.05. Jak byś miała jakieś informacje o miejscu to daj znać, bo ja
      nic nie wiem. Pozdrawiam. Marcin
      • ewa601 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu 27.05.03, 09:19
        Witaj

My lecimy do Alkionu 3 lipca.
        Mamy prosbe daj znac jak wrocisz.
        Wykupilismy oferte all inc.
        Bedziemy bardzo wdzieczni za wszelkie informacje o hotelu i okolicy.
        pzdr Marcin
        • Gość: Beda Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.localdomain / 192.168.0.* 27.05.03, 15:59
          Odpiszę...
          Marcin
    • Gość: Beda Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: 195.117.90.* 06.06.03, 16:38
      Wróciłem dwa dni temu i zgodnie z zapowiedzią opisuje hotel.

Plusy:
      - pakiet all in. - bo jedzenie jest dobre i zróżnicowane,
      - klimatyzacja w pokojach - bo było naprawdę ciepło - a wszyscy mówili, że
      wkrótce będzie jeszcze cieplej,
      - w sumie jest blisko morze (chociaż żeby tam się dostać idzie się drogą koło
      śmietników) :( a leżaki są płatne,
      - miałem pokój z widokiem na morze,

Minusy:
      - dawali piwo i alkohol za darmo więc część Polaków klasycznie się upijała
      robiąc siare (ciekawe, że z innych państw nie widziałem ani jednego pijanego
      gościa), raz nawet się pobili między sobą - buraki,
      - drzwi w pokojach niemiłosiernie hałasowały przy zamykaniu - chyba nie mają
      WD40 :),
      - hotel leży między autostradą a drogą - więc ciągle słychać samochody :(
      - basen w folderze wygląda jak duży a w rzeczywistości jest dla dzieci... (nie
      kompałem się tam ani razu - tylko w morzu),
      - właściciel hotelu jest człowiekiem nieciekawym - choć nic mi nie zrobił nie
      lubiłem go (wszyscy jego pracownicy się go strasznie bali),
      - nie pojechałem na wycieczkę do Wąwozu Samaria tylko dlatego - że nie zebrała
      się minimalna grupa osób chcących wziąć w niej udział (a człowiek z Big Blue
      wcześniej twierdził, że wycieczka się odbędzie),
      - nie pożyczajcie samochopdów , ani nie jedźcie na wycieczki z pośrednictwem
      BB, bo znacznie taniej jest skorzystać z oferty miejscowych,

Podsumowując. Uważam wakacje za udane, ale w hotelu starałem się przebywać jak
      najkrócej. Najlepiej jest wziąć samochód i samemu sobie pozwiedzać wyspę. Nie
      lubiłem przebywać też z Polakami - bo nie ubliżając nikomu zawsze znajdzie
      się "czarna owca" która skutecznie odstrasza swoim chamstwem.

Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku.
      Marcin

• ewa601 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu 07.06.03, 11:34
        Witaj

Dzieki za informacje.
        Troche zmartwiles nas ta autostrada w katalogu oasisa ( z tego biura lecimy)
        byla mowa o drodze a nie o autostradzie :-( Mamy prosbe napisz w jakiej
        odleglosci jest ona od hotelu i czy bardzo daje sie we znaki. Napisales ze nie
        ciekawy jest szef hotelu ale moze to jego zachowanie choc przeklada sie jakosc
        uslug w hotelu. Mamy tez prosbe o opis okolicy, ceny (m in samochodów,
        skuterow) czy sa jakies lokalne biura podrozy z ktorymi mozna pojechac do
        Samarii, Santorini etc. czy tez monopol na wycieczki ma big blue i oasis,
        czy droga w okolicach smietnikow jest "oficjalna" droga na plaze
        czy plaza jest piasczysta czy kamienista (da sie nurkowac z maska?)
        Pozdrawiam Marcin
        • Gość: Beda Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.zygmunt.silesianet.pl / 192.168.0.* 12.06.03, 22:00
          Cześć
          Postaraw się w skrócie odpisać na Twoje pytania

Autostrada - hotel leży pomiędzy autostradą a drogą lokalną. My mieliśmy pokój
          od stronu morza (drogi lokalnej) i z autostrady nie było wogóle słychać.
          Odległość od hotelu to około 80 m. - tak mniej więcej...

Okolica - wg mnie fajna. Rethymon to fajne miasto - zwłaszcza po 20:00 kiedy
          ożywa. Przy hotelu piaskowe plaże - duży plus i super morze - 150 m. W tle
          góry - na szczytach było widać jeszcze śnieg :)

Ceny. Samochody wypożyczane z BB droższe jak w wypożyczalniach lokalnych.
          Różnice sięgają nawet 15E i wyżej w skali jednego dnia. Cena zależy od rodzaju
          samochodu, ilości dni na jaki się go wypożycza, rodzaju ubezpieczenia. Ja
          pożyczyłem z BB 77E za dwa dni - ale nie wiedzaiłem , że 150 m. od hotelu są
          dwie wypożyczalnie. Wycieczki również tańsze z lokalnych biur podróży.

Nie mam za bardzo czasu teraz pisać. Prześlij na forum swój adres maila to
          podeślę Ci parę zdjęć. To może da Ci więcej informacji.

Pozdrawiam
          Marcin
          • Gość: Kasia A Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.chello.pl 02.07.03, 15:46
            nasz rezydent mówił, że to co wydaje się nam śniegiem to piaskowce odbijające
            słońce. tzn. nie wiem w jakim terminie tam byliście, ale te góry są za niskie
            a pogoda za sloneczna, aby w maju czy czerwcu leżał tam śnieg. pozdrawiam :-)
            • Gość: MareK Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 20:54
              Góry ok. 2500m i maju leży tam śnieg, którego systematycznie ubywa, no chyba
              że ubywa piaskowca ;-)
              W początku maja wycieczka do wąwozu Samaria niemożliwa z powodu wody z
              topniejących śniegów.
              Marek
        • Gość: Bebiak Re: Do Ewy601 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.03, 22:30
          ewa601 napisała:

> czy sa jakies lokalne biura podrozy z ktorymi mozna pojechac do
          > Samarii, Santorini etc. czy tez monopol na wycieczki ma big blue i oasis,

Jak byłam w Rethymnonie we wrześniu 2000 to nabyłam wycieczkę do Samarii w
          greckim biurze Ida Travel i byłam bardzo zadowolona (poza wszystkim cena była
          niższa od tego co oferował wówczas VING i Neckermann). Pytają w jakim języku
          życzysz sobie przewodnika i taki autokar Ci podstawiają ok. 6-tej rano (a
          przewodnik opowiada przez całą praktycznie drogę aż do Omalos o Krecie - w moim
          autokarze w dwóch językach: angielskim i niemieckim - a przez wąwóz idziesz
          sama i spotykasz przewodnika ponownie już na dole w Agia Roumeli).
          Pozdrowionka:-)))
        • Gość: Kasia A Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.chello.pl 02.07.03, 15:44
          pocieszę Cię tym, że Oasis organizuje wycieczki zbiorowe nawet gdy jest kilka
          chętnych osób.. jednak i tak na większość wycieczek warto pojechać na własną
          rękę. Alkion jest koło drogi i autostrady - to fakt - widziałam, nie
          mieszkałam tam, ale ludzie z tego samego czarteru tak.
    • Gość: aramis Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.i-bud.pl 12.06.03, 22:42
      Cześć
      My (tzn ja i moja żonka) również wróciliśmy wczoraj z Krety, gdzie byliśmy w
      hotelu Alkion z BB.
      Podzielimy się swoimi wrażeniami.
      Na początek o samym wylocie. Wg informacji z BB miały to być linie Air Polonia
      ale w Pyżowicach (Katowice) okazało się że lecimy greckimi liniami AEGEAN.
      Samolot Boeing 737-400 był dosyć leciwy jak na naszą znajomość samolotów ;-).
      Na pokładzie było po prostu brudno (coś jak nasz poczciwy Autosan na
      koloniach), stewardessy oczywiście nie mówiły po polsku a tylko po grecku i
      angielsku (pilot podobnie), co było pewnym utrudnieniem dla osób starszych i
      nie znających angielskiego (bądź greckiego :-)).
      Następna uwaga to to że: Voucher mieliśmy od 04.06 do 11.06, wylecieliśmy o
      godzinie 20:00 naszego czasu a na Krecie byliśmy o 23:30 ich czasu (godzina
      przesunięta do przodu), po odprawie i transferze byliśmy w hotelu zakwaterowani
      o godzinie 02:00. Wniosek jeden - BB oszczędza na Klientach.
      Sam hotel jak na 3 gwiazdki jest ok. Mieliśmy pokój na piętrze z widokiem na
      morze. Codzienne sprzątanie, wymiana pościeli i ręczników co 2 dni.
      Pakiet all inclusive - nie do przejedzenia i przepicia, chyba że ktoś uwielbia
      jeść i pić. Obsługa hotelu miła (wg nas szef hotelu był b. sympatyczny, być
      może to odczucie Marcina) a pod wpływem szefa bardzo szybka.
      Odnośnie okolicy hotelu (miejscowość nazywa się Pigiamos Kampos, a nie Scaleta
      która jest wcześniej i jak piszą w katalogu BB) bardzo fajna, widok na góry i
      może podczas śniadanka to jest to. Do plaży wcale nie trzeba chodzić obok
      śmietnika, bo można przejść przez sąsiedni hotel Elgreco. Plaża kamienisto-
      piaszczysta z betonowymi pomostami wychodzącymi w morze.
      Obok hotelu dwie wypożyczalnie aut. (www.klearchos.com www.greenways.gr) możesz
      sobie sprawdzić ceny itp. My mieliśmy Toyotę Yaris na 3 dni za 150 euro.
      Przejechaliśmy po wyspie ponad 700 km, a auto spala 5,5 l na 100km. polecamy.
      Faktycznie nie warto brać samochodów i wycieczek za pośrednictwem rezydenta BB.
      Z wycieczek i miejsc wartych zobaczenia polecamy: Plażę Elaffonisi, ruiny
      wyjazd na południe do Chora Sfakion cudowne widoki, wszystkie monastyry w
      okolicy i po drodze (dobrze zaznaczone na mapach), ruiny Knossos (tu mieliśmy
      pecha, bo akurat obsługa miała jednodniowy strajk), no i Retymon szczególnie
      wieczorem ( ten klimat)
      POd hotelem jest przystanek autobusowy, można spokojnie dojechać busem do
      Retymonu. Obok hotelu dwa sklepy z wszystkim.
      Ostatnio zaczęły się upalne dni i klimatyzacja w pokoju była super szczególnie
      w nocy. Biorąc auto też koniecznie weź z klimatyzacją.
      W porcie w Retymonie można np kupić wycieczkę na Santorini za ok. 50 EUR, a u
      rezydenta za 90 EUR.
      Bardziej niż samochody dawały nam się we znaki ryczące dzieciaki na basenie ;-)
      Wszystkie nasze odczucia są subiektywne, ale wracając spowrotem nie słyszeliśmy
      narzekania innych ludzi.
      Dla nas było ok.
      Jeżdżac autem na Krecie należy mieć oczy dookoła głowy bo Grecy chyba słabo
      znają przepisy ruchu drogoewego, a podstawowe urządzenie w samochodzie dla nich
      to klakson.
      Zyczymy ci miłego wypoczynku.
      Gdybyś miała jakieś pytania to możemy jeszcze podyskutować na forum.

M&J

• grzechok1 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu 02.07.03, 15:03
        Dzięki za informacje, lecimy co prawda dopiero 16.07 ale wasze informacje są
        bardzo cenne.
    • ewa601 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu 13.06.03, 19:46
      Witam
      Dziekujemu za wszystkie informacje.
      Mamy jeszcze pare pytan np jak wyglada duty free shop w Chani czytalismy ze
      Chania jest malutkim lotniskiem, czy sa jakies polskie programy trzeba miec
      kontakt z krajem ;-.

Czekamy na zdjecia od Marcina oraz informacje od Szanownych Malzonkow
      Piszcie na priva ewa60@poczta.fm
      Pzdr Marcin & Ewa
      • Gość: Kasia A Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.chello.pl 02.07.03, 15:49
        oj, sklep bezcłowy w Chanii jest tyci tyciutki.
    • Gość: ewa601 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.03, 20:09
      Marcin mamy do Ciebie jeszcze pytania o Hotel Alkion ale e-mail jest zwracany.
      Odezwuj sie.
      Ewa i Marcin
      • Gość: Mala Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.03, 22:47
      • Gość: Mala Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.03, 23:05
        Parę informacji o hotelu Alkion:all inc.-wyżywienie b.smaczne,trochę słabo
        zorganizowane, być może doskwiera chęć rodaków do stania w kolejkach.Napoje
        mocno rozcieńczone, bo w cenie.Hotel ładny, standard odpowiedni do 3 *, ale
        tylko budynku.Basen mały, płytki, zapchany przez dzieciaki.Największym
        problemem była obsługa.Pokojowe sprzątały w terminach im dogodnym, np rano lub
        po obiedzie, niezależnie czy byliśmy w pokoju czy nie.Na nasze sugestie w
        recepcji,że możnaby używać tabliczek na klamkach( prosimy nie przeszkadzać lub
        prosimy sprzątnąć)odpowiedź-nie!Przy większej liczbie osób w hotelu braki
        ciepłej wody wieczorem- po codziennych przypominaniach w recepcji włączali
        bojlery.Big Blue rzeczywiście nie jest dobrze zorientowane co do przewoźnika,z
        rezydentem nie mieliśmy kontaktu -radziliśmy sobie sami.Wycieczek oczywiście
        nie warto kupować w BB.Polecamy pobliską wypożyczlnię samochodów.Ogólnie
        jesteśmy zadowoleni,choć ten hotel byłby znacznie lepszy z inną obsługą i
        właścicielem.

• grzechok1 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu 09.07.03, 15:06
      wylatujemy na Kretę (do Alkionu) 16.07 z Katowic. Może ktoś też leci? Wiadomo o
      której wylot?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka