ewa601 22.05.03, 20:23 Witam Prosze o informacje o hotelu Alkion oraz okolicy Rethymonu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Beda Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.localdomain / 192.168.0.* 24.05.03, 23:07 Lecę tam 28.05. Jak byś miała jakieś informacje o miejscu to daj znać, bo ja nic nie wiem. Pozdrawiam. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
ewa601 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu 27.05.03, 09:19 Witaj My lecimy do Alkionu 3 lipca. Mamy prosbe daj znac jak wrocisz. Wykupilismy oferte all inc. Bedziemy bardzo wdzieczni za wszelkie informacje o hotelu i okolicy. pzdr Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beda Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.localdomain / 192.168.0.* 27.05.03, 15:59 Odpiszę... Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beda Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: 195.117.90.* 06.06.03, 16:38 Wróciłem dwa dni temu i zgodnie z zapowiedzią opisuje hotel. Plusy: - pakiet all in. - bo jedzenie jest dobre i zróżnicowane, - klimatyzacja w pokojach - bo było naprawdę ciepło - a wszyscy mówili, że wkrótce będzie jeszcze cieplej, - w sumie jest blisko morze (chociaż żeby tam się dostać idzie się drogą koło śmietników) :( a leżaki są płatne, - miałem pokój z widokiem na morze, Minusy: - dawali piwo i alkohol za darmo więc część Polaków klasycznie się upijała robiąc siare (ciekawe, że z innych państw nie widziałem ani jednego pijanego gościa), raz nawet się pobili między sobą - buraki, - drzwi w pokojach niemiłosiernie hałasowały przy zamykaniu - chyba nie mają WD40 :), - hotel leży między autostradą a drogą - więc ciągle słychać samochody :( - basen w folderze wygląda jak duży a w rzeczywistości jest dla dzieci... (nie kompałem się tam ani razu - tylko w morzu), - właściciel hotelu jest człowiekiem nieciekawym - choć nic mi nie zrobił nie lubiłem go (wszyscy jego pracownicy się go strasznie bali), - nie pojechałem na wycieczkę do Wąwozu Samaria tylko dlatego - że nie zebrała się minimalna grupa osób chcących wziąć w niej udział (a człowiek z Big Blue wcześniej twierdził, że wycieczka się odbędzie), - nie pożyczajcie samochopdów , ani nie jedźcie na wycieczki z pośrednictwem BB, bo znacznie taniej jest skorzystać z oferty miejscowych, Podsumowując. Uważam wakacje za udane, ale w hotelu starałem się przebywać jak najkrócej. Najlepiej jest wziąć samochód i samemu sobie pozwiedzać wyspę. Nie lubiłem przebywać też z Polakami - bo nie ubliżając nikomu zawsze znajdzie się "czarna owca" która skutecznie odstrasza swoim chamstwem. Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
ewa601 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu 07.06.03, 11:34 Witaj Dzieki za informacje. Troche zmartwiles nas ta autostrada w katalogu oasisa ( z tego biura lecimy) byla mowa o drodze a nie o autostradzie :-( Mamy prosbe napisz w jakiej odleglosci jest ona od hotelu i czy bardzo daje sie we znaki. Napisales ze nie ciekawy jest szef hotelu ale moze to jego zachowanie choc przeklada sie jakosc uslug w hotelu. Mamy tez prosbe o opis okolicy, ceny (m in samochodów, skuterow) czy sa jakies lokalne biura podrozy z ktorymi mozna pojechac do Samarii, Santorini etc. czy tez monopol na wycieczki ma big blue i oasis, czy droga w okolicach smietnikow jest "oficjalna" droga na plaze czy plaza jest piasczysta czy kamienista (da sie nurkowac z maska?) Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beda Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.zygmunt.silesianet.pl / 192.168.0.* 12.06.03, 22:00 Cześć Postaraw się w skrócie odpisać na Twoje pytania Autostrada - hotel leży pomiędzy autostradą a drogą lokalną. My mieliśmy pokój od stronu morza (drogi lokalnej) i z autostrady nie było wogóle słychać. Odległość od hotelu to około 80 m. - tak mniej więcej... Okolica - wg mnie fajna. Rethymon to fajne miasto - zwłaszcza po 20:00 kiedy ożywa. Przy hotelu piaskowe plaże - duży plus i super morze - 150 m. W tle góry - na szczytach było widać jeszcze śnieg :) Ceny. Samochody wypożyczane z BB droższe jak w wypożyczalniach lokalnych. Różnice sięgają nawet 15E i wyżej w skali jednego dnia. Cena zależy od rodzaju samochodu, ilości dni na jaki się go wypożycza, rodzaju ubezpieczenia. Ja pożyczyłem z BB 77E za dwa dni - ale nie wiedzaiłem , że 150 m. od hotelu są dwie wypożyczalnie. Wycieczki również tańsze z lokalnych biur podróży. Nie mam za bardzo czasu teraz pisać. Prześlij na forum swój adres maila to podeślę Ci parę zdjęć. To może da Ci więcej informacji. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia A Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.chello.pl 02.07.03, 15:46 nasz rezydent mówił, że to co wydaje się nam śniegiem to piaskowce odbijające słońce. tzn. nie wiem w jakim terminie tam byliście, ale te góry są za niskie a pogoda za sloneczna, aby w maju czy czerwcu leżał tam śnieg. pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MareK Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 20:54 Góry ok. 2500m i maju leży tam śnieg, którego systematycznie ubywa, no chyba że ubywa piaskowca ;-) W początku maja wycieczka do wąwozu Samaria niemożliwa z powodu wody z topniejących śniegów. Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Ewy601 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.03, 22:30 ewa601 napisała: > czy sa jakies lokalne biura podrozy z ktorymi mozna pojechac do > Samarii, Santorini etc. czy tez monopol na wycieczki ma big blue i oasis, Jak byłam w Rethymnonie we wrześniu 2000 to nabyłam wycieczkę do Samarii w greckim biurze Ida Travel i byłam bardzo zadowolona (poza wszystkim cena była niższa od tego co oferował wówczas VING i Neckermann). Pytają w jakim języku życzysz sobie przewodnika i taki autokar Ci podstawiają ok. 6-tej rano (a przewodnik opowiada przez całą praktycznie drogę aż do Omalos o Krecie - w moim autokarze w dwóch językach: angielskim i niemieckim - a przez wąwóz idziesz sama i spotykasz przewodnika ponownie już na dole w Agia Roumeli). Pozdrowionka:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia A Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.chello.pl 02.07.03, 15:44 pocieszę Cię tym, że Oasis organizuje wycieczki zbiorowe nawet gdy jest kilka chętnych osób.. jednak i tak na większość wycieczek warto pojechać na własną rękę. Alkion jest koło drogi i autostrady - to fakt - widziałam, nie mieszkałam tam, ale ludzie z tego samego czarteru tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aramis Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.i-bud.pl 12.06.03, 22:42 Cześć My (tzn ja i moja żonka) również wróciliśmy wczoraj z Krety, gdzie byliśmy w hotelu Alkion z BB. Podzielimy się swoimi wrażeniami. Na początek o samym wylocie. Wg informacji z BB miały to być linie Air Polonia ale w Pyżowicach (Katowice) okazało się że lecimy greckimi liniami AEGEAN. Samolot Boeing 737-400 był dosyć leciwy jak na naszą znajomość samolotów ;-). Na pokładzie było po prostu brudno (coś jak nasz poczciwy Autosan na koloniach), stewardessy oczywiście nie mówiły po polsku a tylko po grecku i angielsku (pilot podobnie), co było pewnym utrudnieniem dla osób starszych i nie znających angielskiego (bądź greckiego :-)). Następna uwaga to to że: Voucher mieliśmy od 04.06 do 11.06, wylecieliśmy o godzinie 20:00 naszego czasu a na Krecie byliśmy o 23:30 ich czasu (godzina przesunięta do przodu), po odprawie i transferze byliśmy w hotelu zakwaterowani o godzinie 02:00. Wniosek jeden - BB oszczędza na Klientach. Sam hotel jak na 3 gwiazdki jest ok. Mieliśmy pokój na piętrze z widokiem na morze. Codzienne sprzątanie, wymiana pościeli i ręczników co 2 dni. Pakiet all inclusive - nie do przejedzenia i przepicia, chyba że ktoś uwielbia jeść i pić. Obsługa hotelu miła (wg nas szef hotelu był b. sympatyczny, być może to odczucie Marcina) a pod wpływem szefa bardzo szybka. Odnośnie okolicy hotelu (miejscowość nazywa się Pigiamos Kampos, a nie Scaleta która jest wcześniej i jak piszą w katalogu BB) bardzo fajna, widok na góry i może podczas śniadanka to jest to. Do plaży wcale nie trzeba chodzić obok śmietnika, bo można przejść przez sąsiedni hotel Elgreco. Plaża kamienisto- piaszczysta z betonowymi pomostami wychodzącymi w morze. Obok hotelu dwie wypożyczalnie aut. (www.klearchos.com www.greenways.gr) możesz sobie sprawdzić ceny itp. My mieliśmy Toyotę Yaris na 3 dni za 150 euro. Przejechaliśmy po wyspie ponad 700 km, a auto spala 5,5 l na 100km. polecamy. Faktycznie nie warto brać samochodów i wycieczek za pośrednictwem rezydenta BB. Z wycieczek i miejsc wartych zobaczenia polecamy: Plażę Elaffonisi, ruiny wyjazd na południe do Chora Sfakion cudowne widoki, wszystkie monastyry w okolicy i po drodze (dobrze zaznaczone na mapach), ruiny Knossos (tu mieliśmy pecha, bo akurat obsługa miała jednodniowy strajk), no i Retymon szczególnie wieczorem ( ten klimat) POd hotelem jest przystanek autobusowy, można spokojnie dojechać busem do Retymonu. Obok hotelu dwa sklepy z wszystkim. Ostatnio zaczęły się upalne dni i klimatyzacja w pokoju była super szczególnie w nocy. Biorąc auto też koniecznie weź z klimatyzacją. W porcie w Retymonie można np kupić wycieczkę na Santorini za ok. 50 EUR, a u rezydenta za 90 EUR. Bardziej niż samochody dawały nam się we znaki ryczące dzieciaki na basenie ;-) Wszystkie nasze odczucia są subiektywne, ale wracając spowrotem nie słyszeliśmy narzekania innych ludzi. Dla nas było ok. Jeżdżac autem na Krecie należy mieć oczy dookoła głowy bo Grecy chyba słabo znają przepisy ruchu drogoewego, a podstawowe urządzenie w samochodzie dla nich to klakson. Zyczymy ci miłego wypoczynku. Gdybyś miała jakieś pytania to możemy jeszcze podyskutować na forum. M&J Odpowiedz Link Zgłoś
grzechok1 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu 02.07.03, 15:03 Dzięki za informacje, lecimy co prawda dopiero 16.07 ale wasze informacje są bardzo cenne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa601 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu 13.06.03, 19:46 Witam Dziekujemu za wszystkie informacje. Mamy jeszcze pare pytan np jak wyglada duty free shop w Chani czytalismy ze Chania jest malutkim lotniskiem, czy sa jakies polskie programy trzeba miec kontakt z krajem ;-. Czekamy na zdjecia od Marcina oraz informacje od Szanownych Malzonkow Piszcie na priva ewa60@poczta.fm Pzdr Marcin & Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia A Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.chello.pl 02.07.03, 15:49 oj, sklep bezcłowy w Chanii jest tyci tyciutki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa601 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.03, 20:09 Marcin mamy do Ciebie jeszcze pytania o Hotel Alkion ale e-mail jest zwracany. Odezwuj sie. Ewa i Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.03, 22:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.03, 23:05 Parę informacji o hotelu Alkion:all inc.-wyżywienie b.smaczne,trochę słabo zorganizowane, być może doskwiera chęć rodaków do stania w kolejkach.Napoje mocno rozcieńczone, bo w cenie.Hotel ładny, standard odpowiedni do 3 *, ale tylko budynku.Basen mały, płytki, zapchany przez dzieciaki.Największym problemem była obsługa.Pokojowe sprzątały w terminach im dogodnym, np rano lub po obiedzie, niezależnie czy byliśmy w pokoju czy nie.Na nasze sugestie w recepcji,że możnaby używać tabliczek na klamkach( prosimy nie przeszkadzać lub prosimy sprzątnąć)odpowiedź-nie!Przy większej liczbie osób w hotelu braki ciepłej wody wieczorem- po codziennych przypominaniach w recepcji włączali bojlery.Big Blue rzeczywiście nie jest dobrze zorientowane co do przewoźnika,z rezydentem nie mieliśmy kontaktu -radziliśmy sobie sami.Wycieczek oczywiście nie warto kupować w BB.Polecamy pobliską wypożyczlnię samochodów.Ogólnie jesteśmy zadowoleni,choć ten hotel byłby znacznie lepszy z inną obsługą i właścicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
grzechok1 Re: Kreta- Alkion-okolice Rethymonu 09.07.03, 15:06 wylatujemy na Kretę (do Alkionu) 16.07 z Katowic. Może ktoś też leci? Wiadomo o której wylot? Odpowiedz Link Zgłoś