Dodaj do ulubionych

GROTY + Kreta Wsch.

30.05.07, 16:30
czy warte są zachodu, czy mozna je sobie darować? jeśli tak, to które
polecacie? czy są tam jakieś podziemne jeziorka?

I czego nie mozna pominąć na wschodnim wybrzezu?
Obserwuj wątek
    • Gość: ToJa Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.nask.waw.pl 30.05.07, 16:39
      Wschod Krety ogolnie jest zdecydowanie mniej przyjemny niz zachod.. Co jest
      ladne? Plaze - Vai, Xerokambos (pustki!) czy Kato Zakros, z miast Agios Nikolaos
      i deptaki w Ierapetrze i Sitii, plaskowyz Lassithi (mozna wejsc na gore Dikti).
      Jest tez pare wawozow kolo Ierapetry. O grotach nie slyszalem, jest za to
      jaskinia Dikti gdzie niby urodzil sie Zeus - 10 minut zwiedzania gora.
    • Gość: cd Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.07, 21:42
      Na wschodzie jest to przyjemne ze nie spotkasz rodakow a wiec jest egzotyczniej
      Xerokampos i Itanos powalają otoczeniem , na wschodzie mniej hoteli mieszka
      się raczej w domach wakacyjnych.
    • Gość: edyta Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:56
      wschód kontra zachód? ..hmmmm uważam ze wschód to prawdziwa kreta...elafonnisis
      raj na ziemi? przereklamowany. Raj spotkasz na chrisi południowy wschód. Groty
      sa wspaniałe. Moje dzieci były zachwycone grotą zeusa . do której mozna
      podjechać na osiołku( tym może mniej;)) jest wspaniała ...wspanialsza niż nasza
      Łokietka. Wszyscy ci którzy twierdza ze wschódjest gorszy a wskazują na nim
      plazę Vai- nie zaszyli sie w gląb wyspy. polecam wschód
      1. płaskowyż
      grotę zeusa
      plaża na chrisi
      irapetria

krete kocham za jej wschód
      • agulera Re: GROTY + Kreta Wsch. 31.05.07, 09:48
        A biorą pod uwagę całą wyspę - nie zawężając do wschodu - która jaskinia jest
        najpiekiejsza? Zeusa, Sfentoni w Zoniana czy jeszce inna?
        • Gość: biomj Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.biology.univ.gda.pl 31.05.07, 10:21
          Bylam rok temu i objezdzilam zachodnia Krete. W tym roku wschodnia. Sa nieco
          inne (ale przede wszystkim chyba ze wzgledu na roslinnosc-nie mam na mysli tej
          w przydomowych i przyhotelowych ogrodkach), ale obie piekne. Wydaje mi sie tez,
          ze zachodnia jest bardziej dzika i odludna. Mniej wiosek i wiekszych miasteczek
          na trasach. Ale wracajac do meritum sprawy czyli grot.Nie jestem milosniczka
          grot i jaskinii wiec nie wiem co przyjac za kryterium "pieknosci" (glebokosc,
          dlugosc, obecnosc naciekow?). Bylam w kilku, bo zawlekli mnie moi panowie, ale
          raczej ograniczalam sie do wejscia maksymalnie do miejsca gdzie dochodzilo
          swiatlo sloneczne. oni tez daleko sie nie zapuszczali.Od razu zastrzeglam, ze
          na grote Zeusa nie dam sie namowic. Wiec dwie ktore zaliczylam w tym roku to:
          jaskinia w Milatos (kawalek na wschod od malii)-jest w niej kapliczka gdzie
          obchodza Grecy jakies swoje regionalne swieto (byc moze rocznice zabicia tych
          co sie w niej schronili). Druga jaskinia na plaskowyzu Lashiti , zwana jaskinia
          Kronosa-znajduje sie niedaleko za miejscowoscia Tzermiado. W zeszlym roku
          natomiast odwiedzilismy na zachodzie grote: jedna na polwyspie Akrotiri (z
          solnym naciekiem w ksztalcie niedzwiedzia), druga Agia Triada w wawozie za
          miejscowoscia Topolia (droga z Elafonissi do Chani).
          • Gość: edyta Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 13:49
            na płaskowyżu jest właśnie zeusa
            • Gość: biomj Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.biology.univ.gda.pl 31.05.07, 14:50
              wiem, ale jest tez Kronosa.
    • bah77 Re: Kreta Wsch. 31.05.07, 18:53
      > I czego nie mozna pominąć na wschodnim wybrzezu?

Zajrzyj tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=40837858&a=40852888

bah77
    • Gość: cd Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.07, 22:39
      Własnie - Chrissi spacerowałem samotnie po wyspie z godzinę ( moje Panie na
      plazy ) totalna egzotyka i gorąc , który na długo wystarcza.
      Lasithi to skansen Europy i Kretenczycy z frędzlami- roslinnosc jak u nas
      jabłka gruszki zero palm.
      To jest Kreta Wschodnia - bazę mielismy w Achlia koło Ierapetry
      • agulera Re: GROTY + Kreta Wsch. 04.06.07, 14:30
        dziekuje za pomoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka