agulera 30.05.07, 16:30 czy warte są zachodu, czy mozna je sobie darować? jeśli tak, to które polecacie? czy są tam jakieś podziemne jeziorka? I czego nie mozna pominąć na wschodnim wybrzezu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ToJa Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.nask.waw.pl 30.05.07, 16:39 Wschod Krety ogolnie jest zdecydowanie mniej przyjemny niz zachod.. Co jest ladne? Plaze - Vai, Xerokambos (pustki!) czy Kato Zakros, z miast Agios Nikolaos i deptaki w Ierapetrze i Sitii, plaskowyz Lassithi (mozna wejsc na gore Dikti). Jest tez pare wawozow kolo Ierapetry. O grotach nie slyszalem, jest za to jaskinia Dikti gdzie niby urodzil sie Zeus - 10 minut zwiedzania gora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.07, 21:42 Na wschodzie jest to przyjemne ze nie spotkasz rodakow a wiec jest egzotyczniej Xerokampos i Itanos powalają otoczeniem , na wschodzie mniej hoteli mieszka się raczej w domach wakacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:56 wschód kontra zachód? ..hmmmm uważam ze wschód to prawdziwa kreta...elafonnisis raj na ziemi? przereklamowany. Raj spotkasz na chrisi południowy wschód. Groty sa wspaniałe. Moje dzieci były zachwycone grotą zeusa . do której mozna podjechać na osiołku( tym może mniej;)) jest wspaniała ...wspanialsza niż nasza Łokietka. Wszyscy ci którzy twierdza ze wschódjest gorszy a wskazują na nim plazę Vai- nie zaszyli sie w gląb wyspy. polecam wschód 1. płaskowyż grotę zeusa plaża na chrisi irapetria krete kocham za jej wschód Odpowiedz Link Zgłoś
agulera Re: GROTY + Kreta Wsch. 31.05.07, 09:48 A biorą pod uwagę całą wyspę - nie zawężając do wschodu - która jaskinia jest najpiekiejsza? Zeusa, Sfentoni w Zoniana czy jeszce inna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biomj Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.biology.univ.gda.pl 31.05.07, 10:21 Bylam rok temu i objezdzilam zachodnia Krete. W tym roku wschodnia. Sa nieco inne (ale przede wszystkim chyba ze wzgledu na roslinnosc-nie mam na mysli tej w przydomowych i przyhotelowych ogrodkach), ale obie piekne. Wydaje mi sie tez, ze zachodnia jest bardziej dzika i odludna. Mniej wiosek i wiekszych miasteczek na trasach. Ale wracajac do meritum sprawy czyli grot.Nie jestem milosniczka grot i jaskinii wiec nie wiem co przyjac za kryterium "pieknosci" (glebokosc, dlugosc, obecnosc naciekow?). Bylam w kilku, bo zawlekli mnie moi panowie, ale raczej ograniczalam sie do wejscia maksymalnie do miejsca gdzie dochodzilo swiatlo sloneczne. oni tez daleko sie nie zapuszczali.Od razu zastrzeglam, ze na grote Zeusa nie dam sie namowic. Wiec dwie ktore zaliczylam w tym roku to: jaskinia w Milatos (kawalek na wschod od malii)-jest w niej kapliczka gdzie obchodza Grecy jakies swoje regionalne swieto (byc moze rocznice zabicia tych co sie w niej schronili). Druga jaskinia na plaskowyzu Lashiti , zwana jaskinia Kronosa-znajduje sie niedaleko za miejscowoscia Tzermiado. W zeszlym roku natomiast odwiedzilismy na zachodzie grote: jedna na polwyspie Akrotiri (z solnym naciekiem w ksztalcie niedzwiedzia), druga Agia Triada w wawozie za miejscowoscia Topolia (droga z Elafonissi do Chani). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 13:49 na płaskowyżu jest właśnie zeusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biomj Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.biology.univ.gda.pl 31.05.07, 14:50 wiem, ale jest tez Kronosa. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Kreta Wsch. 31.05.07, 18:53 > I czego nie mozna pominąć na wschodnim wybrzezu? Zajrzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=40837858&a=40852888 bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Re: GROTY + Kreta Wsch. IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.07, 22:39 Własnie - Chrissi spacerowałem samotnie po wyspie z godzinę ( moje Panie na plazy ) totalna egzotyka i gorąc , który na długo wystarcza. Lasithi to skansen Europy i Kretenczycy z frędzlami- roslinnosc jak u nas jabłka gruszki zero palm. To jest Kreta Wschodnia - bazę mielismy w Achlia koło Ierapetry Odpowiedz Link Zgłoś