Dodaj do ulubionych

Cyklady-wskazówki,rady, ceny

27.07.07, 10:06
Helo,
wybieramy sie na 2 tyg. na Cyklady (z Aten). Co polecacie ? Którą wyspę
najbardziej? A moze ktos kupował bilety na promy w Atenach? W necie jest dosc
drogo. Z jakimi wydatkami należy sie liczyć na okres 2 tygodni (bez
szaleństw, ale z grecką kuchnią:)))??
Dzięki za wszystkie rady,pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: leonek Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: *.devs.futuro.pl 27.07.07, 10:11
      Przyłaczam sie do pytania. Kiedy lecicie ? My bierzemy 500 Euro na osobe,
      bedziemy spali na campingach.
      • bebiak Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny 27.07.07, 10:39
        Cześć,
        ostatnio wędrowałam (z Cyklad) po Naxos i Paros w sierpniu/wrześniu w 2006.
        Podstawowa uwaga: ceny różnią się pomiędzy sierpniem a wrześniem: od września
        spadają dość znacząco. Na Paros (sierpień) znalazlam nie bez problemu chatkę za
        35 euro (dwójka z łazienką, żaden luksus i do plaży kawałek, w zasadzie nie
        wiem gdzie była plaża, nie widziałam - jeśli to dla kogoś istotne), a mna Naxos
        od 4 września z łatwością za 25 euro (też z łazienką w Chorze, na górze, z
        widokiem na morze i Portarę).
        Na Naxos ludziki chwalą sobie niewielką miejscowość Agia Anna )(niezła plaża -
        byłam, widziałam), niedaleko Chory (jakieś 6 km) a autobusy z Chory tamże
        jeżdżą bardzo często i do późnej, późnej nocy.

Moją ulubioną Cykladą jest Amorgos, ale ja mam szczególne upodobania i
        niekoniecznie musi być tą the best dla wszystkich - ja uwielbiam: dla mnie nr 1
        od 2 lat (przedtem długo długo Syros).
        Nigdy nie kupowałam biletów na prom przez internet - zawsze w biurach
        promowych. Nie mam tutaj swoich biletów ale wydaje mi się, że na Paros z
        Pireusu to było ok. 20 e za osobę/one way, a na Amorgos'2005 z Pireusu ok. 24
        euro, ale żeby być w 100% pewna muszę odszukać w chatce swoje bilety.

Z bardziej urokliwych Cyklad mogę wskazać jeszcze Sifnos - niezależnie od
        wszystkiego fantastyczna jeśli chodzi o autobusy (do 1 września - genialne -
        nie spotkałam poza Sifnos takiej wyspy). Będąc na Sifnos koniecznie trzeba sie
        wybrac na sąsiednią Serifos bo tamtejsza Chora przyprawia o zawrót głowy -
        słyszałam, że o palmę pierwszeństwa wśród Chor walczy z tą na wyspie Patmos ale
        na tej wyspie jak dotąd nie byłam stąd dla mnie Chora na Serifos jest
        absolutnie the Best:-)

Nienajgorszą Cykladką w sensie klimatów jest Tinos ---> najlepiej wg mnie
        popłynąć z portu w Rafinie a dojazd do Rafiny z lotniska prosty (z Tinos można
        się wybrać na Mykonos i Delos koniecznie, czy nawet sąsiednią Andros - wszystko
        to proste do zorganizowania), ale na Tinos musiałam się nałazzikować bo
        autobusy mnie zawiodły i to bardzo (ale łazikowanie od wioski do wioski też ma
        sporo uroku).

Po Paros jeździłam na rowerze - prosta nawet dla mnie a ja nie jestem jakimś
        wyczynowcem. Na Naxos bałam się brać roweru bo cholercia jak dla mnie
        odległości sporawe i chyba znacznie wyższa. Gdybym dziś miała decydować to po
        Tinos też bym pojeździła rowerem (jeśli jest wypożyczalnia - na Paros w stolicy
        raptem jedna), ale wtedy kiedy byłam (2003) nie przyszło mi to do głowy:-)

Jak dla mnie jeśli chodzi o kolacje (bez jakiś szaleństw: 2-3 przystawki, 2 x
        danie główne, 1/2 litra zwykłego wina) dla dwóch osób to wydatek w tawernie
        rzędu (przeciętnie) ok. 30 euro. Czasem może być to nieco ponad 20 euro ale
        średnio wg mnie bliżej 30 - tak bym liczyła.
        Wydaje mi się, że w swoich relacjach z Cyklad nadawanych na forum na żywo
        podawałam również i ceny ale doprawdy nie pamiętam.
        Pozdrawiam. B.
        Moje wędrówki po Grecji na betaki.friko.pl - opis podróży na Cyklady
        2006 jest ale brak galerii (bo nie mam czasu wrrr).
        Z pozostałych wędrówek galerie są:-)
        • Gość: Ewelina Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: *.szwajcarska.pl 27.07.07, 14:17
          bebiak i to jest eksta wypowiedź, pełna cennych rad :)

Ja płynę na Santorini, czy byłaś tam?
          • bebiak Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny 27.07.07, 14:33
            Gość portalu: Ewelina napisał(a):

> bebiak i to jest eksta wypowiedź, pełna cennych rad :)

Dzięki! Staram się jak umiem :-))

> Ja płynę na Santorini, czy byłaś tam?

Nie i nie wybieram się, póki co:-)))
            Nie wybieram się bom wielce przekorna z natury :DDD
            Zdeptałam ponad 30 greckich wysp, chyba sporo ponad, nie pamiętam, obejrzałam
            sporo lądu ale na Santorini, tak popularnej wysepce nie byłam, choć wiem, że
            zachody słońca tam fantastyczne:)

Mam ją w planach na jakiś tydzień [razem z Anafi - tydzień, tak 4 + 3], ale
            jeszcze przed nią inne miejsca, które mnie bardziej pociągają a finanse moje
            wciąż niezadowalające :(
            Pozdrawiam. B.

• greeks Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny 27.07.07, 18:31
              Ponieważ po Bebiaku "nie ma co poprawiać" bo Ona zna Cyklady lepiej niż ich
              mieszkańcy,ograniczę się do polecenia Sifnos i Paros.Taki lączony pobyt w sam
              raz na dwa tygodnie:)
        • Gość: Jarek Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.08, 10:34
          The requested URL betaki.friko.pl/ is infected with Trojan-
          Clicker.JS.Linker.w virus
          • bebiak Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny 15.01.08, 10:38
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> The requested URL betaki.friko.pl/ is infected with Trojan-
            > Clicker.JS.Linker.w virus

Joj, Jarku, jak to rozumieć?
            Ja od nie pamiętam, ale roku, może ponad mam już nowy adres strony:
            betaki.freehost.pl
            Oświeć mnie w wolnej chwili o co chodzi w tamtym - on jeszcze
            istnieje? Winnam coś zrobić? Nie funkcjonował już jakiś czas temu.
            Pozdrawiam. B.
      • Gość: Ewelina Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: *.szwajcarska.pl 27.07.07, 14:14
        A gdzie jedziecie i kiedy?
        • Gość: Ewelina Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: *.szwajcarska.pl 27.07.07, 14:15
          to pytanie do leonka :) Z tego co wiem to mało jest campingów na wyspach i
          lepiej wynająć pokój niż męczyć się pod namiotem, wcale nie jest dużo drożej.
          Zależy jeszcze kiedy jedziecie.
          • Gość: leonek Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: *.devs.futuro.pl 30.07.07, 10:24
            Hej , chcemy zwiedzić Milos, Thire(Santorni), Paros, Naxos i Syros. Wiem, że
            dwa tyg to może za mało, ewentualnie ograniczymy się do 3 wysp. Lecimy tanimi
            liniami, wysiadka w Atenach, tam nocleg, potem prom. Chcemy wpierw na Milos,
            chyba, że nie bedzie juz biletów na prom, wtedy wybierzemy którąś z pozostalych
            wysp. Mamy ze sobą namioty, jak nie będzie pokoi to będziemy próbować rozbić
            namiot.
            • Gość: Ewelina Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: *.szwajcarska.pl 30.07.07, 13:33
              Leonek a gdzie nocujecie w Atenach? Bo ja mam dymelat i nie wiem gdzie :)
            • amigo50 Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny 30.07.07, 16:58
              Nawiązując do tekstu Bebiaczka, to gdybym miał wybierać pomiędzy dwiema
              Chorami - tą na Patmos i tą na Serifos - wybrałbym tę na Patmos. Jest
              zdecydowanie bardziej "klimatyczna" i oferuje widok na zatokę jaki trudno
              znaleźć gdziekolwiek indziej (choć na Serifos widok na Livadhia też jest
              urokliwy)
              Zaś do leonka...
              Nawiązując do Twojego postu w innym temacie, to myślałem, że zamierzasz
              powędrować po Cykladach jachtem, ale niech tam...

> Hej , chcemy zwiedzić Milos, Thire(Santorni), Paros, Naxos i Syros.

Plan realny, choć pod warunkiem, że nie będzie to "dogłębne" zwiedzanie, ale na
              takie można sobie oczywiście pozwolić. Pytanie tylko czy i ile czasu chcecie
              przeznaczyć na plażowania i tak np:
              1. Milos - wyspa pięknych zatok i plaż, którą warto opłynąć małą łódką (czy np
              kajakiem - jest tutaj gdzieś na forum link do relacji kajakarzy, gdzie cała
              linia brzegowa jest bardzo dokładnie obfotografowana - wejdź koniecznie). Z
              zatok jednak obowiązkowo Kleftiko i któraś z plaż z gorącymi źródłami.
              Port Adamas (czy jak w niektórych źródłach P.Adamantas) można sobie podarować
              zupełnie, chyba, że jesteście zwiedzaczami specjalizującymi się w tawernach i
              knajpkach :). Z innych miejsc na Milos - starożytne Milos (a w zasadzie miejsce
              po nim i katakumby i to jest wszystko. Zdecydowanie ciekawsze są zatoki.
              2. Thira.
              Obowiązkowo Thira (stolica wyspy) i Oia. Zalecam Akrotirion i wycieczkę na
              wysepki Nea Kamneni i Palea Kamneni (przy okazji Thirasia). Wskazany wyjazd na
              plaże na wschodnim brzegu
              3. Paros.
              Obowiązkowo Paroikia - stolica wyspy - bodaj najbardziej "klimatyczne" miejsce
              na Cykladach. Moim zdaniem przewyższa Mykonos. Kolejne miejsce godne polecenia
              to Noussa i wypad na plażę Colimbithres.
              4. Naxos.
              Obowiązkowo Chora. Oprócz Chory jest na wyspie wiele miejsc do których warto
              dotrzeć. Jest to jednak największa z Cyklad i jest na niej co oglądać nawet
              przez dwa tygodnie (dość szczegółowa fotorelacja z Chory i wyspy w moim albumie
              www.amigo.ao.pl ). Z plaż polecam najlepszą plażę na Cykladach jaką jest Plaka
              zaczynająca się od miejscowości Agia Anna
              5. Siros.
              Tu narażę się Bebiaczkowi, ale dla mnie jedynym ciekawym miejscem do zobaczenia
              jest stoslica wyspy i stolica Cyklad - czyli Ermoupolis.
            • kropulec Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny 09.08.07, 07:31
              Jak długo płynie sie z Pireusu do Paros?
              • bebiak Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny 09.08.07, 10:06
                kropulec napisała:

> Jak długo płynie sie z Pireusu do Paros?

Najnormalniejszym promem płynęłam rok temu coś ok. czterech godzin
                [tak mi się wydaje!!!]
                Pozdrawiam. B.
          • Gość: q3a1 Kempingi na Cykladach IP: *.psr-sa.pl 30.07.07, 15:59
            Bardzo polecam ten sposób zwiedzania wysp cykladzkich. Na tych, na których byłem
            (Siros, Naxos i Santorini) są lepsze lub gorsze kempingi i co więcej wiele z
            nich oferuje zniżki na noclegi na następnych wyspach- wzajemnie się wspierają i
            po nocowaniu na jednym otrzymujesz ulotkę zniżkową na każdy następny nocleg.
            Szczegóły gdzieś tu na forum powinny być bo już swego czasu temat tych kilku
            kempingów na Cykladach opisywałem.
            Pozdrawiam
            q3a
    • emi_forever Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny 30.07.07, 10:01
      dziękuję serdecznie za wskazowki:)
      pozdro
    • Gość: kasiapelasia Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: 157.25.9.* 09.08.07, 16:54
      kochani, czytam wasze posty i coraz bardziej sklaniam sie do podrozy
      na cyklady. malo wiem na temat grecji, zupelnie nic na temat
      indywidualnego podrozowania a taka wlasnie formę chce wykorzystac.
      mam do dyspozycji tydzien, chce poleciec do Aten a potem na wyspy.
      co radzicie, wypozyczyc samochod w atenach i przeprawiac sie promami
      czy tez na nozkach i na miejscu czegos szukac do transportu (
      rowery, skutery?)jakie miejsca zobaczyc skoro mam tylko tydzień?
      poradzcie, prosze. Kasia
    • Gość: Pirron Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: *.wns.us.edu.pl 15.01.08, 12:23
      Polecam, tak jak moi poprzednicy, Siros (Ermoupoli) i Tinos
      (przepiękne wioski w górach z Koumaros na czele) oraz obowiązkowo
      Delos (centrum świata).
      • Gość: Lukasz Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: 217.97.181.* 15.01.08, 16:37
        Santorini - wyspa obowiązkowa w wycieczce na Cyklady, ale tylko na
        max trzy dni potem staje się męcząca. Drogie hotele, praktycznie
        brak normalnych plaż, tysiące ludzi w każdej uliczce i barzdo drogo
        (szczególnie noclegi)Ale wyspa piękna, jedno z niewielu miejsc gdzie
        mozesz poczuć się jak w bajce.

Paros. Pięknie , tanio, piękne plaże, świetne jedzenia. Polecam
        miejscowość Naussa. Naoussa ma jeden z najbardziej malowniczych
        portów Morza Egejskiego. Prawdziwa Grecja!!!!!

Mykonos. Ludzie, ludzie, ludzie. Wyspa gejów! Gejowskie bary, plaże,
        dyskoteli itd. Obłędnie drogo!! Ale naprawde zajebiście. Impreza
        przez 24 godziny. Grecka Ibiza. Wyspa piękna, ja sie w niej
        zakochałem , no i te pelikany.

Tą trójke polecam aby poznać Cyklady.
        Pozdarwiam
        Łuaksz
        • Gość: pomoc_domowa Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 19:18
          Gość portalu: Lukasz napisał(a):

> Tą trójke polecam aby poznać Cyklady.

I myślisz Lukaszu, że to prawda? że to wystarczy?
          Wystarczy tylko do tego, żeby posługiwać się później frazesami
          takimi jakich Ty używasz pisząc o Santorini, Paros i Mykonos. W
          dodatku frazesy te, jak to zwykle z frazesami bywa, są tylko w
          niewielkim stopniu prawdziwe.

A skoro już wątek ten o Cykladach przez przypadek się odkurzył, to
          powiem tylko tyle, że byłam tam już kilkakrotnie zachęcona opisami
          takiej przekręconej ;)) dwójki z tego forum (Bebiaczku, Amigo - nie
          gniewacie się za takie określenia prawda?), korzystałam z ich
          obserwacji i rad. Ludzie! Oni znają takie miejsca na tych wyspach,
          że to totalny odjazd!
          Nie umiem pisać tak jak oni. Nie robię fotek takich jak Amigo.
          Potrafię tylko chłonąć otwartą jamą gębową (jak jamochłon ;)) urodę
          tych wysp i mogę tylko namawiać wszystkich tych, którzy mają ochotę
          zobaczyć kawałek ciekawej Grecji: Jedźcie na Cyklady! Tak jak ja
          pojechałam zachęcona przez nich. Pojechałam "w ciemno"! Zrobiłam coś
          czego nie zrobiłam nigdy w życiu! Dlaczego to zrobiłam - nie wiem,
          ale wcale tego nie żałuję.
          W tym roku też tam jadę. Będzie to już siódmy raz.
    • Gość: Lukasz Re: Cyklady-wskazówki,rady, ceny IP: 217.97.181.* 15.01.08, 20:49
      Tak mysle ze na pocztatek to wystarczy dla nienawiedzonych ludzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka