dorasia1 15.07.08, 08:11 Witam. Czy ktoś z was używał na Krecie GPS? Jeśli tak, to jak się sprawuje? Gdzie zbobyć mapę gps Krety??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stej4 Re: Kerta i GPS 15.07.08, 09:19 Witaj, Nie miałem jeszcze okazji korzystać z GPSa w Grecji - myślę, że w tym roku będzie debiut! :) (nie na Krecie, i bardziej z ciekawości, niż z konieczności, bo jadę na Cyklady, a tam wystarczy dobra mapa) Udało mi się znaleźć mapy, które - jak sądze z opisu - przeznaczone są do urządzeń/map firmy Garmin. O, tutaj - mapdekode.iol.gr/ Poza tym, na różnym forum warezowym, tudzież komórkowym, można znaleźć częste aktualizacje map dedykowanych różnym krajom... Jeśli interesowałoby Cię coś więcej, odezwij się na priva :) Podam więcej szczegółów. Pozdrawiam, J. Odpowiedz Link Zgłoś
amigo50 Re: Kerta i GPS 15.07.08, 10:51 Tak, używałem na Krecie GPS-a z tym, że traktowałem to bardziej jako ciekawostkę niż jako konieczność. Nie było problemów z korzystaniem na otwartym terenie natomiast problemy pojawiały się (co nie jest niczym dziwnym) w miejscach górzystych a szczególnie w wąwozach - np. Samaria i Lyssos. Tu akurat tylko sporadycznie udawało mi się złapać satelity i okreslić swoją pozycję, ale nie byłi już problemów z określeniem pozycji po dotarciu do knajpki w Agia Roumeli czy na plaży w Lyssos :)) Mapy z siatką GPS dostępne są tam gdzie jest "ich rejon". Czyli np. z Naxos - na Naxos, z Krety - na Krecie, z Amorgos - na Amorgos itd., ale jest taki sklep z najróżniejszymi souvenirami przy placu obok katedry w Atenach (około 600 m w dół od Syntagmy), gdzie dostaniesz chyba wszystkie mapy jakie tylko zostały wydane. Cena mapy około 5 - 6 euro. Kreta jest podzielona na 3 części - trzeba więc kupić 3 mapy. Te informacje dotyczą oczywiście małych przenośnych GPS bez zaprogramowanej mapy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorasia1 Re: Kerta i GPS 15.07.08, 11:34 Dzięki za obie odpowiedzi. Specjalnie nie znam się na gps-ach, ale w ubiegłym roku strasznie błądziliśmy na Krecie, zwłaszcza gdy zjeżdżaliśmy z głównych dróg, co miało swój urok- ale było na dłuższą metę kłopotliwe. Zwłaszcza, że posługiwaliśmy się kiepskimi mapami- takie mapy-plany z przewodników turystycznych czy mapki darmowe dostępne w informacji turystyczej. Dlatego ciekawa jestem jak gps poradziłby sobie na górskich szutrowych drogach. Jak już coś nabędziemy (tzn. samo urządzenie) to chętnie skorzystam z dobrych rad. Dięki raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Kerta i GPS 27.07.08, 23:23 W tym roku testowałem (z tym, że nie na Krecie) Igo8 z mapą Greece8 2008.01.080513 Ogólnie rzecz biorąc - nie nadaje się ona w ogóle do nawigowania. Zawiera masę błędów (szczególnie z kategoryzacją dróg - bardzo często próbowała wymusić jazdę po drogach takich, po których nawet UAZ by nie przejechał), z Igoumenitsy do Ioaniny starała się "wrzucić" auto na budowaną autostradę - jakieś 100 metrów nade mną ;-) Ostatecznie poruszaliśmy się korzystając z - w/g mnie - doskonałych map wydanych przez Road - www.road.gr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fazzi Re: Kerta i GPS IP: *.olsztyn.net.pl 15.07.08, 13:47 na moim iGo2007 niestety z Krety jest tylko północna autostrada i cztery miasta z drogami przelotowymi :(. Wspomogę się papierową wersją. Odpowiedz Link Zgłoś