Dodaj do ulubionych

Corfu spokojne

IP: 87.119.18.* 20.11.08, 17:48
Zafascynowana Corfu obrazem z książek młodszego Durrella zapragnęłam udać się
tam za rok... Polećcie, proszę, jakieś ciche zakątki, bez dyskotek, gwaru
miasta, coś jak miejsca na naszych Mazurach. Żeby była plaża i możliwość jazdy
rowerem, jakieś przytulne mieszkanko, pokoik dla dwóch osób. Bardzo liczę na
Waszą pomoc
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: turysta Re: Corfu spokojne IP: *.chello.pl 20.11.08, 21:31
      po polsku ta wyspa nazywa się Korfu.
    • grekan Re: Corfu spokojne 21.11.08, 00:51
      A po grecku Kerkira...../przeciez nie o pisownie tu chodzi!!!!/
      • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Corfu spokojne 21.11.08, 11:18
        Możliwość jazdy rowerem w teorii jest wszędzie, a w praktyce to dosyć pagórkowata wyspa:)

Stosunkowo płaskie jest wybrzeże, więc dookoła możesz śmigać. Z drugiej strony główną trasą na wybrzeżu jest trasa szybkiego ruchu. W centrum wyspy już niestety górki i pagórki. Mount Everesty to nie są, ale trochę kondycji trzeba mieć.

Co do pytania. Łatwiej byłoby zapytać, gdzie na Korfu jest głośno:) Korfu to z założenia spokojna wyspa. Radziłbym ci celować w północno-zachodnie wybrzeże. Bardzo spokojnie, cicho i ładnie. Szlagierowym miejscem jest to Agios Georgios. Potem niżej Paleokastrista. Północ jest już bardziej skomercjalizowana. Wschód w zasadzie też. A już tym bardziej południe.

Oczywiście nie tylko zachodzie znajdziesz spokojne miejsca, ale właśnie w tej części wyspy jest ich najwięcej i są najbardziej spektakularne. Najbardziej uniwersalna jest właśnie zatoka Agios Georgios. Cicho. Bardzo ładnie. Duża plaża zamknięta między skałami. Zielono. Tyle, że są pagórki:) No, ale bez pagórków to tylko wybrzeża, a tam już nie jest aż tak ładnie...
        • Gość: durrelka Re: Corfu spokojne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 11:25
          Dziękuję!
          Pagórków się nie boję,owo szlagierowe miejsce Agios Georgios jest miasteczkiem?
          Marzy mi się cicha wioska, śladowe ilości turystów.
          Jeszcze pytanie, może naiwne, z Warszawy jakieś samoloty tam latają?
          Jeszcze raz dzięki, że napisałeś, już coś wiem na dobry początek.
          Pozdrawiam
          • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Corfu spokojne 21.11.08, 11:43
            Agios Georgios Pagi (Północne) to jest wioska wakacyjna. Natłoku turystów tam nie ma, bo stoi tam ledwie kilka niedużych hoteli, kilka apartamentowców. Jest kilka tawern i barów z muzyką. Jedna minidsykoteka, którą otwierają chyba raz w tygodniu, o ile się nic nie zmieniło.

Ogólnie rzecz biorąc jest na tyle spokojnie byś sobie mogła w nocy usiąść na plaży i siedzieć sama, bez natłoku osób za sobą. Jest też jednak jakaś cywilizacja, gdybyś chciała napić się wina, czy coś takiego. Niemniej w minimalnym stopniu. To jedno z najspokojniejszych miejsc na wyspie.

Na północy masz już miejsca rozrywkowe. Co prawda możesz wybrać hotel oddalony od rozrywek, ale dominują tam już hotele duże, więc turystów jest więcej. Północ zaczyna się od Sidari (Kanał Miłości, ale i McDonald oraz angielscy fryzjerzy:) ), potem masz Rodę i Acharavi (miejsca znane z rozrywek). Roda jest spokojniejsza, niż Acharavi, ale stoi tam sporo dużych hoteli. No i nie jest tak ładnie. Masz dużą plażę, ale dominuje płaski teren, co nie jest tak spektakularne, jak skalna zatoka.

Potem masz Kassiopi. Piękne i uroczne miejsce. Też bardzo spokojnie, ale ciężko tam z polskim BP pojechać, praktycznie nie do realizacji.

No i zaczyna się wschodnie wybrzeże: Agios Stefani, Nissaki, Barbati, Gouvia i potem już za stolicę. Większość miejscowości na wschodnim brzegu leży w ładnych zatokach, ale są to w ogromnej przewadze miejscowości budowane od drogi. Typowe kombinaciki turystyczne. Zgaduję, że dokładnie czegoś takiego chciałabyś uniknac.

Na południu masz Kavos, które jest stolicą Anglików. Tego miejsca unikaj. Podobnie jak Agios Gordios (Agios Georgios Południowe), tam też roi się od turystów.

Na zachodzie masz Arrilas, które znajduje się nad Agios Georgios Pagi (za prawą górą) i jest nieco większe od Agios Georgios, ale dużo mniej urokliwe, z bardzo wąską plażą.

Potem masz Agios Georgios Pagi.

Następnie za lewą górą sławną Paleokastristę. Przepiękne miejsce, nad którym też warto się zastanowić. Tyle, że jest słabiej z plaża i często są tam zimne prądy.

Następnie masz stosunkowo ciche miejscowości: Ermones, Glyfada, Pelakas. Szczególnie ta ostatnia jest cicha i spokojna. Tyle tylko, że większość hoteli jest na górze, a plaża spory kawałek w dół:)

Na twoim miejscu celowałbym własnie w Agios Georgios, ewentualnie Palekastristę. AG jest ładne, z dużą plażą, spokojne, to bardziej wioska żyjąca swoim życiem, niż pod turystów. Jest gdzie pospacerować i pojechać rowerem. Sądzę, że by ci się spodobało. Możesz też próbować Pelakas np., ale hotel może być tam pośrodku niczego. Za to z władnym widokiem:)
            • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Corfu spokojne 21.11.08, 12:53
              Co do lotów jeszcze. Owszem, są z Warszawy. W zeszłym roku doszły także z Katowic. O ile mi wiadomo w 2008 połączenie z obu miast obsługiwał Wizz Air...
            • akodz Re: Corfu spokojne 22.11.08, 23:52
              > marcin_ocenyhoteli.pl napisał:
              > Na południu masz Kavos, które jest stolicą Anglików. Tego miejsca
              > unikaj. Podobnie jak Agios Gordios (Agios Georgios Południowe),
              > tam też roi się od turystów.

Dlaczego piszesz o Agios Gordios i Agios Georgios Argiradon (Południowym) jak o
              jednej i tej samej miejscowości? Obie leżą chyba z dwadzieścia kilometrów od
              siebie, przy całkiem ładnych plażach. Same miejscowości to raczej spokojne,
              turystyczne dziury :-), i stawianie ich w jednym szeregu z Kavos (które jest
              karykaturą Ibizy) to IMO trochę pomyłka...
              Zgodzę się ze stwierdzeniem, że południowa część wyspy jest "krajobrazowo" mniej
              atrakcyjna od północno zachodniej, ale żeby zaraz jej unikać... Sama plaża Issos
              z jej piaskowymi formacjami usypanymi przez wiatr to niezła atrakcja.
            • Gość: Jacek Re: Corfu spokojne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 09:42
              Ja osobiście polecam Kassiopi. Niewielka miejscowość i prześliczne kamieniste
              wybrzeże. Chociaż jeżeli ktoś woli większy spokój niech lepiej wybierze Rodę.

korfu.ciekawemiejsca.org/miejsce,3,Kassiopi.html
    • bebiak Re: Corfu spokojne 21.11.08, 13:44
      Cześć,
      jeszcze w sierpniu 2008 znajomi polecieli sobie indywidualnie na
      Korfu z Wizzair-em właśnie.
      Pozdrawiam. B.
    • Gość: kris Re: Corfu spokojne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 22:44
      Jezeli szukasz rzeczywiscie totalnego odludzia to poszukaj czegos w
      Paramonas, tez na zachodnim wybrzezu.
      • grekan Re: Corfu spokojne 24.11.08, 23:24
        Bylem a Arillas, mala miejscowosc turystyczna, plaza waska ale dluga
        zakonczona wysokim klifem/ zakatek naturystyczny/.Z klifu piekny
        widok na okolice.Kilka tavern z wieczorami greckimi, baza wypadowa
        do Rody, Sidari.Wrocilem zadowolony.
        • Gość: durrelka Re: Corfu spokojne IP: 87.119.18.* 26.11.08, 19:28
          Czy byleś z jakimś biurem? Ja wolałabym pojechać indywidualnie, aż kark mnie
          boli od siedzenia przy komputerze i szukania jakiegoś miłego lokum, niedrogiego,
          przecież spać tylko tam będę w końcu. Nie da się teraz nic zarezerwować, bo nie
          wiadomo nic o lotach w sezonie letnim 2009. Jednak nie tracę nadziei,że jednak
          spędzę cześć wakacji na Corfu
          • grekan Re: Corfu spokojne 27.11.08, 00:46
            Bylem z biurem czeskim z Cieszyna 2 turnusy, ale w tym przypadku
            autokarem do Bari i promem do Kerkiry.Podroz dluga, ale bylem
            przygotowany, na promie czas szybko mija.Indywidualnie samolotem
            bedzie dosc drogo, niewielka roznica miedzy cena lotu czarterowego
            a cena wczasow.
    • Gość: Iga Re: Corfu spokojne IP: *.piekary.net 27.11.08, 19:34
      Chciałam się dowiedzieć, o temperaturach i komarach na Korfu w
      pierwszej połowie lipca. Pisałam już na forum, ale niestety nikt nie
      odpisuje. Może tutaj znajdzie się ktoś uprzejmy. Chciałabym wykupić
      apartament w którym nie ma klimatyzacji dlatego bardzo zależy mi na
      tych informacjach. Z góry dziękuję.
    • Gość: durellka Re: Corfu spokojne...zrezygnowałam IP: 87.119.18.* 13.01.09, 21:36
      Na marzeniach się kończy, niestety. Jak zobaczyłam ceny lotów, np.wizzair 1358
      zł w czerwcu, to zezłościłam się mocno. Zaraz "przeliczyłam" to na moje Mazury,
      za tę kwotę mogę wypoczywać 20 dni!
      Przecież znam to Korfu tylko z książki, świat przedstawiony z początku XX wieku,
      więc nie znalazłabym tego czegoś pięknego literacko.
      Szkoda jednak.
      Pozdrawiam
      • Gość: kerkira Re: Corfu spokojne...zrezygnowałam IP: *.tvk.torun.pl 14.01.09, 12:56
        Znalazłabyś...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka