Gość: ania IP: *.aster.pl 08.06.09, 19:14 czy wykupując dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne w Compensie muszę mieć też kartę NFZ?? Jeśli tak to gdzie mogę taką kartę wyrobić (Warszawa) i ile czasu to trwa , dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pimo Re: ubezpieczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 20:18 Byłem w tym roku na Halkidiki i dodatkowo ubezpieczałem się w Al...z Nie musiałem mieć przy sobie nic oprócz polisy a właściwie jej numeru i numeru telefonu do ubezpieczyciela. Na szczęście nie było mi dane skorzystać z polisy :) Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: ubezpieczenie 08.06.09, 22:58 Karty EKUZ nie potrzeba przy dodatkowym ubezpieczeniu. Sluzy ona do tego, aby w ramach polskiego ubezpieczenia zdrowotnego moc korzystac z "panstwowej" sluzby zdrowia w innych krajach (ale co za tym idzie trzeba by szukac lekarza, badz szpitala, ktory ma umowe z grecka kasa chorych-IKA, co wcale nie jest takie proste). jednak przed wykupieniem tego dodatkowego ubezpieczenia sprawdz najpierw co ono obejmuje, a czego nie.Czasem np. wylaczona moze byc opieka stomatologiczna, albo choroby przewlekle, albo podana jest kwota minimalna, albo (tak mi sie zdaje kiedys widzialam w polisie) np. ew. przypadki zwiazane z ciaza. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: ubezpieczenie 08.06.09, 23:04 karte wyrabia sie "od reki" tylko trzeba miec potwierdzenie placenia skladek (na zus-owskich formularzach, RMUA) na polskie ubezpieczenie i wypelnic wniosek. Punkty gdzie mozna to zrobic (w calym kraju)znajduja sie na stronie nfz.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ubezpieczenie IP: *.aster.pl 08.06.09, 23:28 dzięki za wszystkie podpowiedzi , zostanę w takim razie przy dodatkowym ubezpieczeniu :). Odpowiedz Link Zgłoś