Dodaj do ulubionych

Chalkidiki

16.08.09, 14:53
Hej
Będe na Chaikidiki w hotelu Theoxenia . powiedźcie moi mili co
mozna zwiedzić z tego miejsca tzn czy są jakies fakultety z
lokalnych biur czy jechać gdzies z miasteczka /na Qua- coś tam /
czy kupować jakis fakultet od rezydenta .. i tak w ogóle jakieś
uwagi .. a czy sa bankomaty

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: susie80 Re: Chalkidiki IP: *.elgrom.laz.digi.pl 16.08.09, 17:48
      Z Ouranopoli to przede wszystkim wycieczki wzdłuż wybrzeża Athos i oglądanie
      klasztorów - lokalne biura oferują wycieczki o połowę taniej niż rezydenci.
      Można wybrać się na wysepkę Amouliani promem z Tripiti. Jeśli ma się do
      dyspozycji samochód to oczywiście można objechać wszystkie trzy palce półwyspu -
      na każdym coś ciekawego do zobaczenia. Rezydenci proponują też wycieczki do
      Salonik, a jeśli jest odpowiednia ilość chętnych to także do Aten.
      Hotel Theoxenia położony jest niezbyt blisko centrum, można dojechać lokalnym
      autobusem albo dojść piechotą ale większość drogi trzeba pokonać poboczem. Na
      taksówkę nie zawsze można liczyć - kiedy ja byłam w Ouranopoli była jedna na
      kilka okolicznych miejscowości. Za to ładna, w miarę szeroka plaża w pobliżu
      hotelu.
      • tur_11 Re: Chalkidiki 16.08.09, 19:46
        dzięki serdeczne
        • alex2222 Re: Chalkidiki 16.08.09, 21:08
          zamiast płynąć na Amouliani promem proponuję wynajęcie motorówki.Wypożyczalnie
          prowadzi Polka z mężem Grekiem tuż za plażą hotelu Aristoteles-rzut beretem od
          Theoxeni.W ubiegłym roku kosztowało mnie to 35 euro za dzień(9-17)+paliwo-razem
          ok.50-60 euro.Nie potrzeba żadnych uprawnień,nawet dokumentu!Przed wypłynięciem
          krótki instruktaż-ta wajcha do przodu,ta do tyłu,tak się podnosi
          śrubę-szczęśliwej podróży!Bez problemu opłyniesz całą Amouliani wkoło,odwiedzisz
          inne okoliczne wysepki,znajdziesz czas na poplażujesz w bezludnych,pięknych
          zatoczkach.Polecam gorąco.
    • Gość: susie8o Re: Chalkidiki IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.09, 22:18
      I jeszcze odnośnie bankomatu - jest jeden w Ouranopoli. Nie wiem jak w sezonie
      ale kiedy ja byłam w maju bank był otwarty tylko od środy do piątku. Jeśli
      zabrakłoby pieniędzy np. w sobotę, to trzeba było czekać aż do środy żeby
      załadowali bankomat gotówką. Życzę udanego urlopu.
      • tur_11 Re: Chalkidiki 16.08.09, 23:05
        Dzięki i jeszcze jedno pytanie
        Czy w tawernach jest cos specjalnego co trzeba spróbowac albo czy jest jakies
        specjalne wino / i tak sie greckiego nie naucze / ale może ktos może cos polecić
        i jak jest z tą plażą - trzeba płacic 5 czy 6 Euro za lezak czy wystarczy karimata

i co oprócz standartowych pamiątek jest droższego do kupienia dla zony np. w
        Turcji skóry w Maroku zreszta tez w Egipcie cos ze złota ..

a w Grecji jest cos specyficznego na co żona moze chłopa naciągnac czy nie
        ma ???

pominawszy fakt , że żona zawsze na cos męza naciągnie ale to inna bajka

pzdr deoand

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka