Dodaj do ulubionych

Jak znaleźc pracę?

06.01.11, 20:24
Witam domyślam się że tematu pracy i hasła jak ją znaleźć macie już dość...Ale moja ogromna prośba proszę przeczytajcie i pomóżcie?!
Prowadziliśmy z mężem własną firmę,teraz ją zamykamy wiadomo nie opłaca się koszty przewyższają zyski.W Polsce próbowaliśmy już wielu rzeczy ,teraz mamy zamiar wyjechać ,może gdzieś na obczyźnie będzie lepiej.Myślimy o Hiszpanii,mój mąż ma kategorię B,doświadczenie w branży kurierskiej,rolniczej i agroturystycznej jest mechanikiem samochodowym tak poważnie może pracować wszędzie..Ja natomiast jestem instruktorem jazdy konnej, pedagogiem i masażystką.Jest tylko jeden problem nie znamy norweskiego ja znam angielski w stopniu średnim.Nie wiem jak mamy znaleźć pracę i gdzie szukać jakiegoś wsparcia,aby wyjazd stał się realnym,proszę napiszcie...
Obserwuj wątek
    • Gość: Zupa Re: Jak znaleźc pracę? IP: *.Red-83-39-194.dynamicIP.rima-tde.net 07.01.11, 10:46
      Myślę, ze w Hiszpanii bez znajomości norweskiego dacie radę :)

Gorzej, gdybyście hiszpańskiego nie znali, wtedy odradzałabym wyjazd, zwłaszcza teraz. W Hiszpanii dzieje się obecnie to, co stało się z waszą firmą, tylko na masową skalę.

Umiejętności, jakie posiada Twój mąż, nie są nadzwyczajne, wiele ludzi je posiada, dodatkowo mówi po hiszpańsku, a mimo to jest bez pracy. Nadzieją mogłoby być zatrudnienie w warsztacie samochodowym, ale właścicielem musiałby być ktoś mówiący po polsku.
      Twój zawód też, niestety, wymaga bezpośredniego obcowania z ludźmi, więc znajomość języka jest niezbędna. Dlatego na pracę w zawodzie bym niestety nie liczyła.

Może regiony turystyczne? Bar, sprzątanie itp?
      Ponoć w sektorze turystycznym w sezonie da się znaleźć pracę bez znajomości hiszpańskiego (niemiecki i angielski wystarczą). Ponoć.
      Powodzenia.
    • Gość: ~xon Re: Jak znaleźc pracę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 22:02
      Nie wiem czy to wpłynie na Twoją decyzję, ale w hiszpanii spożywka jest tańsza, wynajem mieszkań, również. W przypadku spożywki na myśli mam duże sieci marketowe.

Mieszkania w chwili obecnej są bardzo tanie, od 30 tyś. Euro w pobliskiej okolicy Alicante.

Język hiszpański nie jest wbrew pozorom łatwy, oczywiście to moja opinia. Podjąłem się nauki języka z czystej pasji do Balearów, więc może będzie mi łatwiej, może.

Pozdrawiam
      Moje podróże małe i duże | ibiza
      • skara Re: Jak znaleźc pracę? 19.01.11, 12:10
        Mieszkanie za 30.000 euro? Tylko kosztuje kawałek zrujnowanej chatki w szczerym polu, daleko od morza i od cywilizacji.
        Nie ma co liczyć na w miarę porządne mieszkanie w sensownej lokalizacji za mniej niż 100.000 euro. Piszę właśnie o okolicach Alicante, Murcji, Walencji.
        • Gość: hiszpania-to-lubie Re: Jak znaleźc pracę? IP: 10.36.81.* 19.01.11, 15:46
          mniej niz 100 tys?? ja powiedzial bym ze za mniej niz 200 tys euro trudno o sensowne mieszkanie
          • grekan Re: Jak znaleźc pracę? 20.01.11, 02:11
            Sprawdzilem dla ciekawosci ceny mieszkan na jednej z wielu stron intern:kyero.com
            Przyzwoite apartameny umeblowane 2-3sypialniowe/ 50- 75m 2/ od 50000 do 65000 euro.Domek/mala villa/ z basenem 230m 2 za 13000euro.Duzy wybor ofert, okolice Alicante, blisko morza.
            • Gość: ~xor Re: Jak znaleźc pracę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.11, 08:18
              Dokładnie.

W Alicante za 45.000 Euro można kupić mieszkanie 50m/2 w przecznice od morza. I nie mam na myśli samowoli budowlanych, które niebawem znikną, gdyż znajdują się w pasie nadmorskim.
        • trotamundos Re: Jak znaleźc pracę? 19.01.11, 15:52
          Z Hiszpanii sie ucieka a nie tam jedzie zyc. Pracy nie ma, firmy padaja jedna po drugiej jak muchy, znajomi polacy po 18 i 22 latach wrocili do Polski, wyjezdzaja nawet Rumuni do siebie a Ty bez znajomosci jezyka chcesz tam zyc? Pozostaje mi tylko zyczyc Ci powodzenia i odradzac - z czystej serdecznosci i nie chce byc tutaj posadzany o typowo polska zawisc i zazdrosc. Dziewczyno - jedz wszedzie ale nie do Hiszpanii, bo na chwile obecna naprawde male sa szanse, ze Ci sie uda.

Tak czy inaczej decyzja nalezy do Was, ale nie robcie niczego na hurra - tutaj macie przynajmniej dach nad glowa

TM
          Jumbolino.pl Wypozycz sobie auto - taniej sie nie da! Sprawdz ceny i zarezerwuj juz dzis!
        • Gość: ~xor Re: Jak znaleźc pracę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.11, 08:16
          "Mieszkanie za 30.000 euro? Tylko kosztuje kawałek zrujnowanej chatki w szczerym polu, daleko od morza i od cywilizacji."

Polecam portal : Idealista.com i przy okazji sam oceń ceny.
          • skara Re: Jak znaleźc pracę? 21.01.11, 11:52
            Gość portalu: ~xor napisał(a):

> "Mieszkanie za 30.000 euro? Tylko kosztuje kawałek zrujnowanej chatki w szczery
            > m polu, daleko od morza i od cywilizacji."
            >
            > Polecam portal : Idealisa.com i przy okazji sam oceń ceny.

Spamowanie do mnie nie przemawia. Siedzę w Hiszpanii nad morzem, znam dobrze ceny mieszkań i powtarzam, za mniej niż 100 000 euro nie kupi się nic przyzwoitego. Chodzi mi o mieszkania w dobrej dzielnicy, porządnie wykończone, we w miarę nowym budownictwie, blisko plaży (plaży, a nie pasa trawy bez piasku, ale za to pełnego śmieci) i blisko centrum i nie klitka z widokiem na okno sąsiadów albo ślepą ścianę. Najtańszą w tej chwili opcją jest wykup mieszkania zabranego przez bank. Dobra oferta z zeszłego tygodnia: La Manga, km. 18, mieszkanie na 9-tym piętrze, blok z basenem i kortem do tenisa, widok na Mar Menor i Mar Mayor, 50 m2, salon + sypialnia + łazienka + kuchnia za 85 000 euro. Cena pierwotna 140 000 euro.
    • tomeks26 Re: Jak znaleźc pracę? 22.01.11, 08:19
      brego1982 napisała:

> Witam domyślam się że tematu pracy i hasła jak ją znaleźć macie już dość...Ale
      > moja ogromna prośba proszę przeczytajcie i pomóżcie?!
      > Prowadziliśmy z mężem własną firmę,teraz ją zamykamy wiadomo nie opłaca się kos
      > zty przewyższają zyski.W Polsce próbowaliśmy już wielu rzeczy ,teraz mamy zamia
      > r wyjechać ,może gdzieś na obczyźnie będzie lepiej.Myślimy o Hiszpanii,mój mąż
      > ma kategorię B,doświadczenie w branży kurierskiej,rolniczej i agroturystycznej
      > jest mechanikiem samochodowym tak poważnie może pracować wszędzie..Ja natomiast
      > jestem instruktorem jazdy konnej, pedagogiem i masażystką.Jest tylko jeden pro
      > blem nie znamy norweskiego ja znam angielski w stopniu średnim.Nie wiem jak mam
      > y znaleźć pracę i gdzie szukać jakiegoś wsparcia,aby wyjazd stał się realnym,pr
      > oszę napiszcie...
      mechanik ma szansę ale potrzebny komunikatywny hiszpański:( zresztą w każdym kraju trzeba znać rodzimy język,.....jeżeli chodzi o pedagogikę to ok ,w opiece wszędzie jest praca bo społeczeństwo się starzeje , tylko to co wyżej...język! prześlij mi na priv dyplom magistra lub,nawet samo info żebym wiedział jaką uczelnie i kierunek masz ukończony ,to coś się załatwi.jeżeli chodzi o masaż musisz mieć ukończoną fizjoterapię, masz? bo inaczej jesteś jak znachor i dupa z zarabianiem nikt Ci nie przyjdzie:(
      jazda konna owszem.... na południu i wschodzie hiszpanii lub w prywatnych ośrodkach ale również papiery!!!uprawnienia ministerialne na intruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością jazda konna i znowu język!!!!!-biegle!
      a zacząć trzeba od znalezienia mieszkania, załatwienia meldunku w nim ,załatwienie tzw nr N.I.E odpowiednik naszego nip-u i mieć na początek trochę gotówki, samochód i prawo jazdy bo komunikacja typu mini bus czy pks w hiszpanii jest znikoma:( koszty życia podobne jak w Polsce a sytuacja taka sama jak w całej europie.....ciężka!
    • Gość: Ja Re: Jak znaleźc pracę? IP: 113.68.114.* 23.01.11, 07:49
      W Hiszpanii bezrobocie.

Bez znajomości hiszpańskiego (i najlepiej jeszcze jednego 'zachodniego' języka typu angielski, niemiecki, francuski) będziecie mieć duży problem. A prawdę mówiąc nie macie realnych szans. Ceny mieszkań dostaniecie inne niż Hiszpanie, poznacie też uroki 'ukrytych kosztów' dla guiri. Mieszkań rzeczywiście jest sporo, jest więcej mieszkań niż chętnych (powód: bezrobocie i brak pieniędzy). Wynajem mieszkania (zależy od miasta, opłat, położenia itp) to od około 500 euro miesięcznie od osoby. Cen kupna nie znam ale mogę zapytać - podajcie konkretne miasto. Jedzenie w marketach jest faktycznie tańsze niż w Polsce (oczywiście zależy co jecie), paczkę najtańszego makaronu w Lidlu możecie dostać za 0,60 euro. Najdrożej jest w Walencji, Barcelonie, Madrycie, z dużych miast nieco taniej jest np. w Sewilli. Jeśli chodzi o regiony, najbardziej przyjazna cudzoziemcom jest Katalonia i Castilla La Mancha, najmniej Andaluzja (nie uświadczycie zbyt wielu osób, które mówią po angielsku, większość mówi niezrozumiałym dla samych Hiszpanów z innych regionów dialektem). Do kosztów, które będziecie musieli ponieść na miejscu doliczcie: koszty transportu (około 2x drożej niż w Polsce, zależy od miasta i środka transportu) czy opłaty (gaz jest tańszy niż w Polsce, dużo więcej wydacie za to za prąd - większość mieszkań nie ma ogrzewania, prawdopodobnie będziecie musieli zainwestować w coś na kształt farelki a to strasznie ciągnie prąd). Zorientujcie się też ile Was wyniesie ubezpieczenie - to bardzo ważne, bo podstawowe badania w szpitalu jeśli, odpukać, coś się stanie (typu pobranie krwi i zbadanie ciśnienia) to od 100 euro wzwyż (sprawdzone niestety osobiście pół roku temu).

Co możecie zrobić:

- nauczcie się hiszpańskiego i angielskiego, a mąż mechanik dodatkowo języka technicznego jeśli chce pracować w swojej branży
      - zróbcie nostryfikację dyplomów/tłumaczenia przysięgłe papierów które mogą się Wam przydać (rekomendacje, dyplomy, certyfikaty)
      - pojedźcie tam najpierw na trochę i zobaczcie czy na pewno tam jest tak super ('plaża', 'ciepło', 'otwarci ludzie' itp)
      - polecam stronę loquo.es

Jeśli macie jakieś pytania to piszcie, mieszkałam przez rok w różnych częściach Hiszpanii (praca i studia) i wracam tam stosunkowo często przy okazji interesów.
    • zuzanna_agnieszka Re: Jak znaleźc pracę? 07.09.17, 16:10
      Gdyby ktoś chciał legalnie zacząć pracę w Hiszpanii (szukania czegoś na czarno nie polecam)
      potrzebuje wspomnianego wyżej numeru N.I.E. (coś jak polski NIP).

Napisałam o tym poradnik (aby inni nie musieli tyle biegać co ja ;)
      www.diseniadoras.com/podroze/legalnie-w-barcelonie-czyli-nie-w-5-krokach/

Polecam, bo u niech bezrobocie oznacza tyle, że starsi ludzie nie schodzą na dół do restauracji 3 razy dziennie, tylko dwa..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka