IP: *.saite.com.pl 12.06.11, 09:01
Witam, bylem rezydentem w hiszpani i posiadałem numer NIE, karte pobytu ale to bylo juz kilka lat temu i z tego co pamietam moja karta uległa przeterminowaniu roku temu ale wczesniej ją zgubilem a wiec nie mam juz ani jej ani zadnych dokumentow z ktorych moglbym odnalezc moj numer NIE i chcialem zapytac kogos kto wie co musze zrobic zeby ten numer odzyskac bo planuje powrot do hiszpanii?
Obserwuj wątek
    • Gość: lasavinosa Re: N.I.E. IP: *.opera-mini.net 12.06.11, 10:42
      Jestes pewien, ze to dobry pomysl wrocic do es w obecnej sytuacji ekonomicznej?
      • trotamundos Re: N.I.E. 12.06.11, 10:52
        Czesc,

Na jakiejs podstawie to Twoje NIE zostalo wydane - wiec musisz zidentyfikowac sie Twoim paszportem, poza tam na pewno masz jakies rachunki gdzie widnieje Twoj numer NIE - kwity za telefon, rachunki bankowe itd. To powinno wystarczyc do udowodnienia, ze Ty to Ty - w ostatecznosci maja przeciez Twoj odcisk w bazie... Musisz zadzwonic do extranjerii.
      • Gość: DM Re: N.I.E. IP: *.play-internet.pl 15.10.11, 12:19
        A czy to dobry pomysł w obecnej sytuacji zostać w Polsce, gdzie życie jest droższe od życia w Hiszpanii, a i zimą masz więcej wydatków
        dobrą pracę w Polsce równie trudno znaleźć jak gdzie indziej... więc obawy związane z kryzysem nie dotyczą tylko Hiszpanii
        • xulu Re: N.I.E. 15.10.11, 13:19

N.I.E jest jeden oczywiście i nowego nie dostaniesz ;) teraz potrzebne ci jest "kartka zielona A4" tzw. certyfikat wydawany jest tam gdzie Hiszpanie wyrabiają paszporty i swoje dowody (d.n.i.)

Potrzebny jest ci tylko numer N.I.E i paszport ......
    • martinaa_2010 Re: N.I.E. 17.10.11, 11:32
      Powinen wystarczyć sam paszport, żeby zweryfikować dane. Dalej są 2 możliwości: albo to wystarczy i od ręki dostaniesz duplikat swojego NIE, albo będziesz musiał złożyć wniosek i jako powód podać zagubienie. Na pewno musisz udać się tam gdzie wyrabiałeś NIE, wytłumaczyć i zapytać co dokładnie masz zrobić. W różnych częściach Hiszpanii urzędnicy traktują to inaczej. Najlepiej dowiedzieć się tam, gdzie będziesz załatwiać formalności.
    • Gość: paulina Re: N.I.E. IP: 90.172.100.* 06.02.12, 16:16
      numer NIE jest ważny 5 lat, w trakcie wyrabiania pytają czy juz wzcesniej to robiłeś i z tego co mi się wydaje, to w przypadku wcześniejszego posiadania wypełnia się po prostu inny formularz, a oni w komputerze mają dane i pewnie sprawdzą czy podczas wcześniejszego pobytu nie byłeś karany i czy wszystko było w porządku
      • xulu Re: N.I.E. 09.02.12, 22:27

Bzdura !!!!
    • zuzanna_agnieszka Re: N.I.E. 07.09.17, 16:02
      Gdyby ktoś chciał (ponownie) wyrabiać numer N.I.E. napisałam, krótki poradnik na ten temat (aby się inni ni musieli tyle nabiegać co ja :)

www.diseniadoras.com/podroze/legalnie-w-barcelonie-czyli-nie-w-5-krokach/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka