Gość: Matti IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.10.06, 01:17 Wnastępnym roku planuje wyjazd do Hiszpani okolice Barcelony.Wyjazd z Elbląga więc będe jechał przez niemcy Francję Proszę o wrażenia i info tych którzy odbyli taką podróż samochodem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: af-bcn b.freland znajdziesz w historii tego forum IP: *.pool80-102-180.dynamic.uni2.es 30.10.06, 07:37 na pewno takie wraZenia znajdziesz w historii tego forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=46199255pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
iberia30 Re: Samochodem do Hiszpani 30.10.06, 10:40 mam nadzieje, ze masz auto z klimatyzacja :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysio Re: Samochodem do Hiszpani IP: *.daminet.pl 30.10.06, 19:10 Trasa piękna , plecam przez Niemcy autostrady , a przez Francję nacjonalki jeżeli masz czas. Autostrada przez Francję to wydatek ok. 60E ale nie zobaczysz nic. Tych urokliwych miasteczek ,kafejek przy ulicy itp. Jezeli planujesz spanie to najlepiej w hotelach np.Formula1 ok. 30-35 E za noc dla 2 - 3 osób/takie sa pokoje. Rezerwowac można przez internet lub nie , a zdać się na szczęście i będzc przed 20 wykupić pokół na miejscu w recepcji. Na południu za Lyonem trudno jest dostać pokój w piątek i sobotę bo mają komplety .Aha , średnia prętkość na nacjonalkach to ok. 50 - 60km/godz. i uważaj na fotoradary.Mogę życzyć tylko "bon vłajaż" -fonetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
dmatura77 Re: Samochodem do Hiszpani 04.11.06, 16:17 Potwierdzam to co pisze Rysio. Odbyłem taką podróż 2 lata temu. Też jechałem nacjonalkami. Potrzebne są dobre mapy albo GPS. Przez większe miasta warto przepychać się bezpłatnymi autostradami ale trzeba to dobrze rozpracować. Lepiej jechać przez Francję nocą, bo w małych miastach w dzień na rondach i skrzyżowaniach ze światłami francuzi strasznie się ślimaczą. Polecam Awinion i Orange. Francuzi mają tam stosunkowo tanie i bardzo przyzwoite campingi ale czasem b. trudno porozumieć się z nimi po angielsku a słowianin to dla nich rosjanin. Można tam zobaczyć takie zadupia jak w Polsce i podnieść się na duchu, że u nas też bywa różnie. Uwaga na oznaczenia nazw miejscowości na rondach i skrzyżowaniach strzałki wprowadzają w błąd, trzeba się przyzwyczaić do ich sposobu oznaczeń. Szerokiej drogi rodaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Samochodem do Hiszpani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:47 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=43532518&a=43532518 poczytaj to albo szukaj bo bylopelno podobnych wątków Odpowiedz Link Zgłoś
fankaborsuka Re: Samochodem do Hiszpani 15.11.06, 20:38 ja jechałam z mężem kilkukrotnie. Pierwsze trzy razy "nacjonalkami" ale już nam przeszlo i śmigamy autostradami przez francję teraz. czasem korzystalismy z www.viamichelin.fr, tez po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anasazi Re: Samochodem do Hiszpani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 13:38 jechałem w ubiegłym roku z łodzi do Tossy de Mar, w tamtą stronę najszybszą drogą przez Niemcy i Francję autostradami z noclegami w F1 i Etapie, z powrotem i polecam bardzo taką trasę przez Chamonix (Mont Blanc), Szwajcarię, Alpy Bawarskie, w sumie powrót zajął mi 6 dni ale naprawdę nie ma co się spieszyć, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Samochodem do Hiszpani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 01:36 a do szwajcari potrzeba paszport czy wystarczy dowod os? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anasazi Re: Samochodem do Hiszpani IP: *.web4you.one.pl 23.11.06, 22:19 nas wprawdzie nikt nie kontrolował była budka i gość dłubał w nosie, ale paszport może być przydatny, Szwajcaria to jedyny kraj gdzie na stacji benzynowej sprawdzali zgodność podpisu z tym na Visie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Samochodem do Hiszpani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 00:36 hehe to widac wzbudzasz zaufanie,mnie sprawdzali kilkukrotnie i nie tylko na stacjach,mowie o podpisie na karcie,bo przez granice jedzie sie bez postoju,a pyytam o szwajcarie bo slyszalem ze tam trzeba miec paszport,a w przyszle wakacje tam sie chcialem wybrac przejazdem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyggraz Re: Samochodem do Hiszpani IP: *.jota.za.digi.pl 24.11.06, 23:54 jechalem kilka lat temu samochodem do Hiszpani do Barcelony - wspaniala przygoda trasa również.Granicę przekraczalem w Jędrzychowicacvh - wyjazd ze śląska przejazd przez niemcy i nocleg w Miluzie francja .o autostradach nie mam co pisać bo i po co wspaniale utrzymane i oznaczone przez niemcy darmowo za to we francji autostrady drogie najlepiej jechać w środku tygodnia bo jest luźno najgorzej w piątki po poludniu i soboty - tłok zapisz sobie wieksze miasta a drogowskazy same poprowadzą kartą bankomatową można placić wszędzie i za wszystko.Następny nocleg mialem w Awinion warto rozlożyć jazdę na kilka dni aby po drodze coś zobaczyc i zwiedzić = hotele we francji przydrożne a jest ich bez liku etap hotel,premier hotel i inne znajdziesz ich multum w internecie. Natomiast boczne drogi w Hiszpani bardzo wąskie i należy uważać Życzę samych przyjemności i wspanialych wrażeńGdybyś mial jakieś szczególowe pytania to napisz - odpiszę pozdrawiam zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Samochodem do Hiszpani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 01:12 ja tez podobna trase robilem wiec jest to chyba najpopularniejsza droga ktora polacy jezdza do hiszpanii forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=52431607&a=52543861 Odpowiedz Link Zgłoś