Gość: Magda IP: 213.17.164.* 11.07.07, 12:53 Czy na Majorce już na miejscu jest możliwość wykupienia wycieczek fakultatywnych, np. w CAN PASTILLA?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaigora1 Re: Wycieczki fakultatywne Majorka 11.07.07, 14:01 Majorka to wyspa stricte nastawiona na turystykę, oni z tego zyją. Trzeba szukac ichnych punktów informacji turystycznej i dowiadywac sie o proponowane /oferowane wycieczki. Mysmy po prostu wynajęli autko i jeździlismy i zwiedzalismy we własnym zakresie, więc np w taki sposób na miejscu tez mozna zorganizowac sobie wycieczke :))) A co to znaczy 'wycieczka fakultatywna' - dodatkowa, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Wycieczki fakultatywne Majorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 19:51 Majorkę warto zwiedzać na własna rękę samochodem lub autobusami-komunikacja na wyspie działa bardzo dobrze,jest tania i komfortowa. Z Can Pastilli trzeba dojechać pod dworzec autobusowy w Palmie (ok.30 min), a z dworca autobusem można dotrzeć w każdy zakątek Majorki.W biurze warto jedynie wykupić wycieczkę tzw DOOKOŁA WYSPY- klasztor w Lluc, niesamowity przejazd serpentynami (węzeł krawata)przez góry Sierra de Tramuntana do zatoki Sa Colobra, dalej stateczkiem wzdłuż malowniczego wybrzeża do Porto De Soller, Soller i przejazd starym, drewnianym pociągiem do Palmy. W Can Pastilli jest kilka biur oferujących wycieczki. Wspaniałych wrażeń ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Wycieczki fakultatywne Majorka IP: 213.17.164.* 12.07.07, 10:43 Dziękuje:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłam i jeździłam Re: Wycieczki fakultatywne Majorka IP: 195.47.201.* 12.07.07, 13:35 Soller - tak się nazywa to miasteczko, do którego jedzie się kolejką...slicznie jest :-) Opisałam swoje doświadczenia w innym wątku, który założyłaś. Porponuję jeszcze jechac do miasteczka wodnego do El Arenal. Można brzegiem moża do niego dojść z samej Palmy, spacer około 40 minut. A na wszystkie wycieczki jeżdziliśmy własnie z Palmy, z dworca. Bardzo Wam zazdroszczę wyjazdu. Piękne miejsce. Zamierzamy się tam jeszcze wybrać. W tym roku Chorwacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Wycieczki fakultatywne Majorka IP: 194.19.33.* 12.07.07, 13:46 dzieki za wszystkie porady - mi tez sie przydadza jade 21,08 na majorke tylko na tydzien :( planuje zwiedzac Majorke jeden dzien samochodem, oczywicie Park wodny i.... co polecacie?, co powinnam zobaczy? wybor jest spory statkiem po jaskinach i w okolicy majorki! tylko 7 dni to wszyskiego nie dam rady :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeździłam... :-) IP: 195.47.201.* 12.07.07, 13:52 7 dni to naprawdę baaaaaardzo mało. Proponuje pierwszy dzień poleżeć na plaży, dużo smarować się olejkami, bo wieczorem dopiero wyjdzie jak słońce szybko łapie...Potem wycieczka do Formentoru. Jeśli samochodem pojedziecie to można zajechac dalej niz autobusem, bo na taki cypel z wiezyczką portową można doejchać. Droga kręta, wrażenia niesmaowite, pięęęęeeekne miejsce. My byliśmy 2 razy. I koniecznie zróbcie sobie wycieczkę starodawną kolejka do Portu de Soller. romantyczne miesjce, można tez plażować. My tak robiliśmy. Jak bęziecie jeździć na wycieczki to wyjeżdżajcie koło godziny 7-8 rano, bierzcie zawsze kostiumy i plażujcie w miejscu wycieczki. Wieczorem powrót. Fajny jest tez park wodny w El Arenalu :-) Mamy po 27 lat, ale bawiliśmy się świetnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigora1 Re: Wycieczki fakultatywne Majorka 12.07.07, 13:55 Skoro czas zwiedzania masz tak bardzo ograniczony to najlepiej wybrac trasy najbliżej Twego miejsca pobytu :) Choc w sumie to Majorka to malutka wysepka jakies 100x75km (w przybliżeniu). jednak wypad w góry tramuntana samochodem jest dośc czasochlonny, ale widoki za to najpiekniesze (Formentor, Sa Calobra i niezliczone zatoczki ze stromymi pionowymi skalami wyrastającymi prosto z wody i lazurowymi wodami). Interior wyspy tez jest piekny, małe wioski górskie, miasteczka z waziutkimi uliczkami i targami w wybranym dniu tygodnia :) najlepiej zakup sobie przewodnik o Majorce i sama ułuz sobie najbardziej odpowiadająca Ci czasowo i widokowo trase wycieczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Wycieczki fakultatywne Majorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 20:33 Smocze jaskinie, Valdemossa, Deia,Formentor, wąwóz dochodzący do zatoki Sa Colobra,Botanicactus,park krajobrazowy La Reserva ,dla miłośników ptaków Parc Natural de s'Albufera,dla miłośników zwierząt auto safari . To warto zobaczyć i tu można dotrzeć autem lub korzystając z publicznej komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: Wycieczki fakultatywne Majorka 12.07.07, 23:59 też polecam zwiedzanie na własną rękę, byliśmy siedem dni, staraliśmy się sporo jeździć i zwiedzać, ale i tak mam do tej pory wrażenie, że jeszcze wszystkiego nie zobaczyliśmy. Udanych wakacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Wycieczki fakultatywne Majorka IP: 194.19.33.* 16.07.07, 09:35 na pewno, 7 dni to mało, 14 dni to mało nawet na taka wyspe! ale trzeba jakos dac rade i zwiedzaci i odpoczywac i bawic sie :) dzieki wszystkim za porady :) Odpowiedz Link Zgłoś
www.podroze.kondi.pl Re: Wycieczki fakultatywne Majorka 06.08.07, 19:14 Cześć. Może moje mapki/plan zwiedzania wyspy Ci pomogą. Odwołuję do www.majorka.kondi.pl Zwiedzanie wyspy podzieliłem na 4 dni, każdego inna część. Wiele osób mi piszę drogą e-mail, że są pomocne, więc może i Tobie się przydadzą. Wycieczki fakultatywne są drogie, o wiele taniej jest wypożyczyć samochód, zatankować i w drogę, a drogi mają rewelacyjne, zwłaszcza ta do Sa Calobra :) Powodzenia, Pozdrawiam Kondi | Moje podróże - www.podroze.kondi.pl (PL) | www.travelphoto-gallery.com (EN) Odpowiedz Link Zgłoś