Gość: kristoff IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:12 Czy zostawia się napiwek sprzątaczom pokoi codziennie na łóżku tak jak to sie robi np. w Egipcie(bakszysz). Jeżeli tak, to ile zwyczajowo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xulu Re: Napiwki w Hiszpani 16.01.08, 12:36 >>Jeżeli tak, to ile zwyczajowo.>> zależny od twojego gestu ,w zwykłym hostelu jak zostawisz "euraka" to hooo.hooo.. w gwiazdkach to musisz już podchodzić poważnie ....do sprawy ,być może napiwek znajdziesz na stoliku he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sirocco Re: Napiwki w Hiszpani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 08:42 Podbijam temat!. Byłem w hotelach Turcji, Egipcie, Tunezji i tam się zostawiało na łóżku 1$ bakszyszu codziennie. W Hiszpanii jeszcze nie byłem. Czy też są takie zwyczaje?. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: Napiwki w Hiszpani 01.02.08, 10:34 ja niezaleznie od kraju zostawiam codziennie na lozku 1 Euro. Tak mi kiedys poradzila bardzo duzo podrozujaca pani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kristof Re: Napiwki w Hiszpani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 21:11 Dzięki, o taka konkretną odpowiedź mi chodziło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: Napiwki w Hiszpani 01.02.08, 23:25 ewa553 napisała: > ja niezaleznie od kraju zostawiam codziennie na lozku 1 Euro. Tak mi ciekawe ?? Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Napiwki w Hiszpani 02.02.08, 13:24 Codziennie to nigdzie nie zostawialiśmy, ale my nie jeździmy do typowo "bakczyszowych" krajów. W Grecji i na Sycylii zostawialiśmy kilka e "na dobry początek", a na zakończenie pobytu sumę adekwatną do jakości świadczonych usług i liczby gwiazdek hotelu. W sumie wychodziło chyba na tyle samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 codzienny napiwek 02.02.08, 15:28 o tym codziennym dawaniu powiedziano mi, a potwierdzilo sie to jak moja bratanica w przerwach semestralnych dorabiala sobie jako pokojowka. Otoz pokojowki sie zmieniaja i jesli dasz napiwek na koncu, to moze go dostac akurat ta, ktora tylko raz sprzatala. A tak to jest sprawiedliwie: codziennie dostaje ten, kto sprzata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter112 Re: codzienny napiwek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 13:59 tylko nie robcie tak ze nic nie dajecie i dopiero na koncu pobytu zostawiacie napiwek! lepiej na "dzien dobry" dac i potem nic nie dawac niz odwrotnie, bo jak obsluga dostanie kase to z reguly wie zeby lepiej sie postarac (chociaz tutaj sa wyjatki i w dobra i w zla strone tzn. mimo kasy lub jej braku obsluga jest dobra lub fatalna) ale z reguly jak nie dostaje obsluga napiwkow to obsluga jest troche gorsza, a jak dasz dopiero napiwek na koniec to kiedy niby maja Ci w ramahc wdziecznosci lepiej posprzatac ? Odpowiedz Link Zgłoś