Dodaj do ulubionych

Gran Canaria i Fuertaventura

IP: 81.15.212.* 20.10.03, 21:37
Właśnie wróciłem z Gran Canarii i Fuertyventury. Czy ktoś potrzebuje jakieś
info?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maraska Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 10:40
      hej
      ja mam jedno pytanie, slyszalam ze cale Wyspy Kanaryjskie ( ja akurat mysle o
      wyjezdzie na Teneryfe) to strefa wolnoclowa. czy w zwiazku z tym sprzet
      fotograficzny tez mozna tam kupic taniej?
      pozdrawiam
      B.
      • Gość: bah7 Re: Gran Canaria i Fuerteventura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 16:56
        Gość portalu: Maraska napisał(a):
        > ja mam jedno pytanie, slyszalam ze cale Wyspy Kanaryjskie ( ja akurat mysle o
        > wyjezdzie na Teneryfe) to strefa wolnoclowa. czy w zwiazku z tym sprzet
        > fotograficzny tez mozna tam kupic taniej?

Witaj !

Na Teneryfie było ok. 25 % taniej (z wiarygodną gwarancją).

Pzdr. :)

bah7
    • Gość: bah7 Re: Gran Canaria i Fuerteventura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 17:02
      Gość portalu: Jacek napisał(a):
      > Właśnie wróciłem z Gran Canarii i Fuerteventury. Czy ktoś potrzebuje jakieś
      > info?

Chętnie poczytam o różnicach między tymi wyspami :
      - pogoda (były słynne wiatry na Fuerte ?);
      - najlepsze punkty widokowe;
      - plaże;
      - drogi;
      - inne Cuda Natury...

Pozdrawiam :)

bah7
    • Gość: Aga Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 11:25
      Gran Canarię znam i uwielbiam. Napisz czym sie różni się Fuerteventura od GC.
      Szczególnie interesuje mnie czy tam tak strasznie wiało, jak sie czsami o tym
      słyszy. No i gdzie ewenualnie wieje najmniej, a okolica piękna jest...
      • Gość: Jacek Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: 81.15.212.* 30.10.03, 08:34
        Witam
        Wieje, i owszem, ale wystarczająco dla miłośników windsurfingu. Zwykły turysta
        tego tak nie odczuje. Jest to raczej przyjemny wietrzyk ktory sprawia ze
        łagodniej przechodzimy różnice klimatyczne. Fuerta to zdecydowanie piękne
        widoki. Trasa która biegnie wzdłóż wybrzeża to jeden wielki taras widokowy. Na
        mnie szczególne wrażenie zostawiła plaż mistrzów - gdy ją zobaczyłem wysiadłem
        z autobusu i pozostałe 8 km. do hotelu zrobiłem na pieszo.
        Pozdrawiam
    • Gość: Marzena Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: 195.205.241.* 15.11.03, 15:23
      Ja ma jedno wielkie pytanie- gdzie jechac w lutym? Wgre wchodzi jedna z Wysp
      Kanaryjskich, ale nigdy na żadnej nie bylam i nie mam porownania. Dodam, ze
      chce jechac z (wtedy) 11 miesiecznym dzieckiem.
      • Gość: Grażyna Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: *.mech.pg.gda.pl 17.11.03, 11:05
        Jedź na Gran Canarię,ale nie do Playa del Ingles, straszne blokowisko i wieczna
        zabawa. Polecam Maspalomas hotel Gran Costa Meloneras (www.gcmeloneras.com).
        Hotel położony na obszarze 76 000 m kw. z 4 dużymi (jeden ponad 2000 m kw. ze
        sztuczną plażą) podgrzewanymi basenami plus brodziki. Miejscowość Maspalomas
        jest spokojna z dużą niezaludnioną piaszczystą plażą, w pobliżu słynnych wydm.
        Wróciłam cztery tygodnie temu i już poleciałabym znowu. Na Teneryfie byłam dwa
        razy. Tez gorąco polecam ,ale plaże ma gorsze i będąc na Teneryfie szkoda
        byłoby nie pojechać na Teide, Mascę i La Gomerę a z małym dzieckiem raczej to
        niemożliwe, więc Gran Canaria chyba lepsza. W hotelu Gran Costa Meloneras byłam
        z Neckermannem, ale ma go też chyba TUI.
    • dun-ka Re: Gran Canaria i Fuertaventura 17.11.03, 19:44
      A jaka tam jest teraz temperatura i pogoda w ogóle ?
      • Gość: Grazyna Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: *.mech.pg.gda.pl 18.11.03, 09:12
        Wczoraj na Teneryfie (południe) było 27 stopni, a na Gran Canarii 26.
      • Gość: bah7 Re: Gran Canaria i Fuerteventura... IP: *.port.gdansk.pl 18.11.03, 09:59
        W tej chwili jest tam taka pogoda :
        www.icanarias.com/grancanaria/weather/uk/list/

bah7
        • Gość: Grażyna Re: Gran Canaria i Fuerteventura... IP: *.mech.pg.gda.pl 18.11.03, 11:30
          A wg innej strony jest inna weather.yahoo.com/forecast/SPXX0201_c.html?
          force_units=1. 22 stopnie w Las Palmas (czyli na północy wyspy). Na południu
          powinno być cieplej. Na Teneryfie podają, że jest 20 stopni, a ja wczoraj
          rozmawiałam z koleżanką (która tam chwilowo mieszka) i było 27 stopni w Playa
          de Las Americas.
          • Gość: bah7 Re: Gran Canaria i Fuerteventura... IP: *.port.gdansk.pl 18.11.03, 11:41
            Może mierzyła na słońcu, a nie w cieniu?... ;)
            Tak czy siak, w styczniu na Okęciu było ok. 50 stopni zimniej niż na
            Teneryfie... :-(

Pzdr.

bah7
            • Gość: Grażyna Re: Gran Canaria i Fuerteventura... IP: *.mech.pg.gda.pl 18.11.03, 12:24
              Może i na słońcu. Zadzwonię dzisiaj, zapytam i Tobie odpowiem. Ja byłam kiedyś
              na Teneryfie w lutym i średnia temperatura przez dwa tygodnie wynosiła 24-25
              stopni. To trochę więcej niż w tym okresie w Polsce. Oczywiście nie ma takiej
              przewagi, o której Ty piszesz.
              Pozdrawiam
              • Gość: bah7 Re: Gran Canaria i Fuerteventura... IP: 195.117.159.* 18.11.03, 13:11
                Oczywiście, nie zawsze jest taka przewaga...
                W styczniu tego roku na Teneryfie było ponad 25 stopni, czyli normalka...
                A w PL, gdy wylądowaliśmy - prawie tyle samo, tylko... minus, hihi... :-)))

Pzdr.

bah7
                • Gość: Grażyna Re: Gran Canaria i Fuerteventura... IP: *.mech.pg.gda.pl 18.11.03, 13:33
                  Chyba mnie nie zrozumiałaś. W Polsce, a przynajmniej w mieście, w którym
                  mieszkam, bardzo rzadko jest -25 stopni.
    • Gość: Marzena Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: 195.205.241.* 18.11.03, 16:12
      Hej KObiety! Zamiast sie przekomarzac na temat temperatur doradzilybyscie mi
      cos jeszcze.
      A co do rady, ktora otrzymalam i za ktora dziekuje to jest super. Wlasnie o to
      mi chodzilo, ze nie chce jechac z dzieckiem gdzies, gdzie jest wiele atrakcji,
      ktorych i tak z malym dzieckiem nie zobacze, wiec wole jechac tam, gdzie jest
      fajnie ale spokojnie. A moze kiedys pojade na super zwiedzanie.
      Tak wiec czekam w dalszym ciagu na porady. Dziekuje i pa pa. MArzena
      • Gość: Grażyna Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: *.mech.pg.gda.pl 19.11.03, 15:25
        W lutym byłam i było bardzo ciepło. Ale podobno zdarza się temperatura około
        dwudziestu stopni w dzień. No i noce są chłodniejsze. Przyda się sweterek.
        Chociaż, jeżeli Ty jedziesz z małym dzieckiem to pewnie wieczorne wyjścia Cię
        nie interesują. Fajne plaże (duże, piaszczyste i puste) są na Fuerteventurze
        (niestety tam jeszcze nie byłam ale wybieram się w I kwartale przyszłego roku),
        ale podobno strasznie wieje bez względu na porę roku. Z Gran Canarii wróciłam
        11.10.03 i temperatura w dzień wynosiła 30 stopni, w nocy lub nad ranem 26. Na
        Teneryfie byłam w lutym, w kwietniu, i w październiku i najgorsza pogoda była w
        kwietniu, tylko 23 stopnie i jeden dzień deszczowy w przeciągu tygodnia. Ja na
        wypoczynek z dzieckiem wybrałabym Gran Canarię, tak jak pisałam okolice
        Maspalomas. Lepsze plaże i mniej żalu, że czegoś się nie zobaczyło. Być może
        lepsza jest Fuerteventura, ale o tym będę wiedziała za parę miesięcy. Mogę
        polecić (oprócz hotelu Gran Hotel Costa Meloneras) Maspalomas Princess (hotel
        typu Family), ale jest on daleko od plaży (1,5 km), ale ma własną sztuczną plażę
        , podobnie jak GHCM. Ogólnie dla dzieci fajne są hotele typu family, ze
        specjalnymi atrakacjami dla nich (minikluby, specjalne opiekunki, wycieczki
        itd), ale raczej dla trochę starszych dzieci niż Twoje. Jeżeli masz jakieś
        pytania to chętnie opdpwiem.
        Pozdrawiam.
    • Gość: Marzena Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: 195.205.241.* 20.11.03, 13:11
      A zapomnialam zadac najwazniejszego pytania. Czy mozecie poradzic hotel,
      miejsce, na obojetnie ktorej wyspie, gdzie z lotniska jest niedaleko do tego
      wlasnie miejsca. Chcialabym, jesli to mozliwe uniknac jezdzenia jeszcze z
      lotniska do hotelu w autokarze, taksowce itp.
      • Gość: yaneczka Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.03, 08:47
        Wybieram się na Gran Canarię 20.12 czyli za niecały miesiąc.
        Wybrałam apartamenty Vistaflor położne między Maspalomas a Playa del Ingles
        (przynajmniej tak to wygląda na mapie).

Będe bardzo wdzięczna za wszelkie informacje praktyczne: czy między San
        Augustin, Playą i Maspalomas funkcjonuje jakaś sensowna komunikacja, gdzie są
        najfajniejsze knajpki i przykładowe ceny za posiłki, gdzie robić zakupy
        spożywcze, ceny w wypożyczalniach samochodów, może też ktoś pamięta ceny
        biletów wstępu do różnych atrakcyjnych miejsc, jak np. Palmitos Park?

Z góry dziękuję za wszelkie informację:)
        • Gość: yaneczka Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 11:29
          Czy ktoś podzieli się ze mną informacjami?
          • Gość: Grażyna Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: *.mech.pg.gda.pl 27.11.03, 13:21
            Komunikacja jest bardzo dobra. Autobusy kursują często, więc z przemieszczanie
            się nie ma problemu. Cen biletów wstępu do parku Palmitos nie pamiętam, ale
            jeżeli byłaś na Teneryfie w Loro Parku to ten nie będzie Ci się podobał. Ceny
            posiłków w knajpie to wydatek około 30-50 euro dla dwóch osób. Chyba, że pizza
            lub sandwich, to będzie taniej.
            • Gość: Aga Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.03, 16:22
              A ja byłam w obu parkach, i uważam, że Palmitos jest o niebo lepszy od Loro.
              Nie jest taki sztuczny i 'na siłę' jak Loro, no a przede wszystkim, zwierzęta
              mają lepsze warunki. Polecam.
              • Gość: yaneczka Re: Gran Canaria i Fuertaventura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 18:35
                Dzięki wielkie:)

Byłam na Teneryfie i w Loro Parku - przyznam, że bardzo mi się podobało, a do
                Palmitos też na pewno się wybiorę, choćby po to, żeby porównać;)

Rozumiem, że ceny są podobne do tych na Teneryfie, czyli drogawo:( Mam tylko
                nadzieję, że jedzenie lepsze:)

a jak z cenami w wypożyczalniach samochodów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka