olga50 06.06.05, 09:24 Czy naczyniak może pojawić sie u osoby dorosłej lub u dziecka w wieku poniemowlecym?Czy pojawia sie wyłącznie na kilka - kilkanaście dni po urodzeniu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jelvet Re: Naczyniak u osoby dorosłej 06.06.05, 14:51 ja mam małego naczyniaka na naodze o srednicy ok 4 mm pojawił sie w wieku maturalnym czyli ok 18-19 r.z. narazie mi nie przeszkadza i sobie jest :) Odpowiedz Link
maxi37 Re: Naczyniak u osoby dorosłej 26.03.06, 15:04 Tak czytam o tych naczyniakach i wynika z tego że to przeważnie są naczyniaki na skórze.Ja właśnie się dowiedziałam że mam naczyniaka pomiędzy kręgami piersiowymi o wielkości 6mm,co to oznacza,jak to można leczyć ,czy to niebezpieczne,i od czego to mogę mieć.Miałam robiony rezonans kręgosłupa ponieważ ostatnio traciłam nie wiadomo dlaczego na krótko przytomność.Choruję na serce-napadowy częstoskurcz nadkomorowy z wypadaniem zastawki werbralnej (chyba dobrze to napisałam) .Lekarz chcąc wykluczyć te utraty przytomności że to serca zlecił rezonans no i wyszła dyskopatia kręgów szyjnych C5-C6 i C6-C7 na około 3mm do kanału kręgowego i ten naczyniak-cytuję opis,,W trzonie kręgu Th3 widoczny jest okrągły obszar wlk.ok.6mm o podwyższonym sygnale w obrazach T1 T2 zależnych-sugeruje naczyniaka." .Nie ukrywam że mnie to zmartwiło i nie wiem co dalej.Napiszcie proszę co to oznacza,czy od tego mogę tracić przytomność i mam tak fatalne smopoczucie,jestem totalnie tym wszystkimzdołowana.Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego .Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link
dwyrzyk Re: Naczyniak u osoby dorosłej 06.06.05, 17:42 Szanowna Olgo50! Naczyniaki połozone powierzchownie pojawiają sie WYŁĄCZNIE w ciagu paru tygodni po porodzie (lub wczesniej). Naczyniaki położone głębiej pod zdrową skórą mogą się uwidocznić około 3-4 miesiąca życia (oczywiście mówimy o powłokach ciała, a nie np. narządach wewnetrznych typu wątroba itd.) Inne zmiany naczyniowe powłok, pojawiające się w wieku paru, parunastu, a nawet parudziesięciu lat to zapewne malformacje naczyniowe. Istnieje też grupa guzów naczyniowych, znacznie rzadziej wystepujących. Proszę zajrzeć na www.naczyniaki.com. Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski Odpowiedz Link