Dodaj do ulubionych

Seattle i 5 dni wolnego dokąd jechać ?

IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.11, 06:20
Po załatwieniu spraw służbowych w Seattle zostanie nam jeszcze 5 dni wolnego na zwiedzanie.
Samo Seattle już znamy więc chcielibyśmy zobaczyć coś nowego. Wstępnie myśleliśmy o Vancouver ( bo blisko ) , nie wiem tylko czy będzie tam co robić przez tyle czasu. Kolega polecał nam Alaskę ( świetny pomysł ) ale przelot w granicach 700 USD od osoby to jednak za dużo ..
Macie jakieś inne fajne pomysły ? Pomóżcie bo wyjazd już za 5 dni.
Obserwuj wątek
    • Gość: uu a masz paszport biometryczny aby jechac do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 08:00
      bez wizy?
      • Gość: bogusia Re: a masz paszport biometryczny aby jechac do Ka IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.11, 08:46
        Tak, oczywiście. Mam paszport biometryczny wiec wiza nie jest mi potrzebna.
    • Gość: Kris Re: Seattle i 5 dni wolnego dokąd jechać ? IP: *.altec.pl 26.04.11, 11:26
      Z Seattle do Anchorage jest ponad 2300 km, więc 1 dzień na podróż,1 dzień na powrót i zostają 3 dni na Alaskę. A na Alaskę to i 3 tygodnie mało. Chociaż moglibyście zobaczyć przez te 3 dni przynajmniej Kenai Fjords National Park.
      Blisko Seattle jest Olympic National Park, Mount Rainier National Park i wulkan św. Heleny. 5 dni to w sam raz, żeby zobaczyć przynajmniej te 2 pierwsze atrakcje.
    • emigrant_ka Re: Seattle i 5 dni wolnego dokąd jechać ? 26.04.11, 13:41
      Witaj:)
      Tak , jak Kris napisal, okolice Seattle pelne sa atrakcji:)
      Proponuje trase:
      Seattle-Olympic NP[ tu pare zdjec:
      www.pbase.com/turystka/olympic_peninsula&page=all
      stamtad zjechac wybrzezem do Portland,pozniej odbic na wschod trasa Historic Columbia River Highway State Trail
      www.pbase.com/turystka/oregon_may_2009&page=all
      i nastepnie na polnoc przez Mount Rainier National Park wrocic do Seattle;)
      Milej podrozy:)

emigrant_ka
      • Gość: bogusia Re: Seattle i 5 dni wolnego dokąd jechać ? IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.11, 18:35
        Dziękuję bardzo. Zdjęcia są rzeczywiście piękne !.
        Okolice Seattle trochę zwiedziłam podczas poprzedniego pobytu ale wtedy gnaliśmy szybko dalej więc widziałam tylko Mount Rainer NP. Może teraz należałoby zwiedzić pozostałe miejsca które polecacie.
        Gdybym jednak zdecydowała się na Kanadę to czy ktoś orientuje sie czy można bez problemu jechać tam wypożyczonym w USA samochodem ?.
        A może udałoby sie połączyć te dwie destynacje ( Mt Rainer które już widziałam mogłabym sobie wtedy darować)bo całe 5 dni w Vancuver to chyba trochę za dużo. Może nie mam racji bo miasta zupełnie nie znam ale generalnie lubię dużo zwiedzać.
        A propos samochodu który w jednym czy drugim wariancie i tak będę musiała wypożyczyć ,lepiej zrobić to przed wyjazdem w necie czy już na miejscu ? Macie może namiary na jakąś dobrą wypożyczalnię ?.

pozdrawiam serdecznie
        bogusia
        • w357 Pytanie do RENT'owni !!! 26.04.11, 19:41
          Gość portalu: bogusia napisał(a):
          > ........ czy ktoś orientuje sie czy można bez
          > problemu jechać tam wypożyczonym w USA samochodem ?.
          >

Zadaj to pytanie "RENT'owni" z której masz zamiar wypożyczyć samochód !!!
          Jedne zezwalają, a inne nie.
          Jeżeli zezwalają, to (przeważnie) jest dodatkowa opłata.....
        • emigrant_ka Re: Seattle i 5 dni wolnego dokąd jechać ? 27.04.11, 00:54
          Z wyjazdem do Kanady wypozyczonym autem nie ma problemu, ale oczywisci musisz powiedziec o tym w wypozyczalni [moze wzrosnac ubezpieczenie]
          Z wypozyczalni polecam Hertz, jesli masz mozliwosc wypozyczyc poza lotniskiem, wtedy wychodzi o wiele taniej .
          Wejdz na www.hertz.com , kliknij special offers i poszukaj dobrych cen

Co do zwiedzania, to zalezy co kto lubi, ja osobiscie omijam miasta z daleka, wiec o Vancouver sie nie wypowiem:)

emigrant_ka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka