07.05.04, 15:05
Dotyczy losowania zielonej karty DV-2004.
Czy sa osoby z numerami powyzej EU 21300 i maja jakies wiesci
albo przewidywania? Niewiele czasu juz zostalo, jaki bedzie zasieg, do
jakiego w przyblizeniu numeru beda wzywac? Ma ktos jakies doswiadczenia w tej
kwestii?
A moze ktos z DV-2003 podzieli sie doswiadczeniami?
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: krzychoo Re: DV-2004 IP: 57.66.193.* 07.05.04, 16:30
      wyslij maila do kcc z pytaniem o termin twojej wizyty w embassy.powodzenia!
    • darko04 Re: DV-2004 11.05.04, 13:07
      6set napisał:
      > Dotyczy losowania zielonej karty DV-2004.
      > Czy sa osoby z numerami powyzej EU 21300 i maja jakies wiesci
      > albo przewidywania?

Być może już masz termin. Wg danych z informatora na stronach ambasady USA o
      przyzanawaniu wiz DV każdy ! może być pewny że dostanie szansę. Wg tych danych
      od 3 lat nie wykorzystano kompletu wiz DV dla Polski, a więc nawet przy
      rozmowie we wrześniu wolne wizy będą !
      Ja dopiero co byłem na rozmowie DV i nie było absolutnie żadnych problemów.
      Miałem wszystkie wymagane papiery, rozmowa trwała max. 3 min i "życzę szczęścia
      w Stanach".
      Na moje oko problemy mieli tylko ci którzy niby wszystko mieli, ale jak sie
      przy okienku okazywało - nie do końca. A to wykształcenie, a to nielegalny
      pobyt, a to brak oferty pracy. Czyli jeśli prawda zgodna z wymogami to 0
      problemów.

Przy okazji, wielokrotnie szukając informacji trafiałem na pytanie "na ile
      można wyjechać z USA" i rózne nieprecyzyjne odpowiedzi typu "na tyle a tyle"
      albo "dali mi jakis papierek na którym coś pisało".

Dla chętnych informacji jeszcze raz. Dali mi papier A4 z instrukcjami na którym
      pisze jasno że wyjechać z USA w okresie "rezydentury" mozna na 1 rok bez 1-go
      dnia. Czyli wrócić najpóźniej 364 dnia od wyjazdu. Jeśli ktoś musi wyjechać na
      dłużej ( maksimum 2 lata ) to musi załatwic sobie z Udzędu Imigracyjnego
      dokument "RE-ENTRY PERMIT" możliwy do załatwienia tylko w USA.
      Jeśli ktoś będzie dłużej, musi ponownie starać się o wizę.
      Jedna osoba własnie w takiej sytuacji sie starała przy mnie, ale sie nie
      wystarała.

Jednej rzeczy jednak nie rozumiem. Wizę należy przedstawić pracownikom linni
      lotniczych którymi sie leci. Po co ? Jeśli sie leci z innego kraju, to po co im
      to ? Czy sa jakieś specjalnie względy czy chodzi tylko o to że trzeba wypełnić
      inne formularze wjazdowe ? Czy pracownik linni lotniczych w Berlinie będzie
      wiedział po co mu pokazuje wizę imigracyjną ? Może pomyśli że jestem walnięty i
      do mi miejsce przy toalecie ?:)
      Czy ktoś leciał z innego kraju i wie coś o tym ?
      • magda_ana Re: DV-2004 12.05.04, 17:37
        Hej Darko, czy moglbys mi nieco przyblizyc te dane o ktorych piszesz.
        Być może już masz termin. Wg danych z informatora na stronach ambasady USA o
        > przyzanawaniu wiz DV każdy ! może być pewny że dostanie szansę. Wg tych
        danych
        > od 3 lat nie wykorzystano kompletu wiz DV dla Polski, a więc nawet przy
        > rozmowie we wrześniu wolne wizy będą !

Bardzo mnie to interesuje, bo moj numer jest nieco wysoki, a visa biuletyn
        wcale nie jest dla mnie teraz pomocny bo numery ida strasznie powoil. Ja
        mieszkam w Stanach juz od jakiegos czasu... i zielona karta by mi sie bardzo
        przydala...
        • darko04 Re: DV-2004 13.05.04, 20:31
          magda_ana napisała:
          > Hej Darko, czy moglbys mi nieco przyblizyc te dane o ktorych piszesz.

A więc link :
          www.usinfo.pl/consular/docs/dv_questions.htm
          Miejsc było 3750 a przyznanych mniej. Jak widać wolne wizy były.
      • grucha1977 Re: DV-2004 darko04 13.05.04, 19:41
        Czesc darko04.
        Mam pare pytan do ciebie w sprawie DV.Chodzi o wymagane papiery.Musze miec juz
        jakąś nagrana prace w USA?,tzn. umowe ze mam zklepaną robotę?Jakie jeszcze
        miałes papiery które przedstawiłes konsulowi na rozmowie?Prosze o info na adres
        antoni79@wp.pl.
        Pozdrawiam!
        • darko04 Re: DV-2004 darko04 13.05.04, 20:56
          grucha1977 napisał:

> Mam pare pytan ...
          > Musze miec juz jakąś nagrana prace w USA?,tzn. umowe ze mam zklepaną robotę?

Przedstawie moją prywatną opinię.
          Wszyscy wiemy że NIKT ( normalny ) nie zatrudni osoby której nie widział i nie
          wie co potrafi. Prawdziwość oferty i późniejsze jej wykorzystanie jest moim
          zdaniem umowne ale powinna być PRAWDZIWA I WIARYGODNA. Firma musi istnieć,
          płacić podatki i stwarzać wrażenie możliwości faktycznego zatrudnienia.
          Miejsce pracy musi odpowiadać rzeczywistym możliwościom i kwalifikacjom na
          starcie. Wydaje mi sie że zwykła oferta załatwiona przez znajomego jest ok. a
          oferta od pośrednika to łatwizna na którą konsul może sie nie złapać. Przecież
          on rozpatruje pare tysięcy takich papierów i kumaja co tpo firma krzak.
          Nie na żadnych specjalnych formularzach czy potwierdzana notarialnie. Taka, jak
          ty byś wystawił np. Rosjaninowi czy Ukraińcowi.
          Moim zdaniem oferta pracy jest jedynym dokumentem do załatwienia !!!. Reszta to
          tylko druki urzedowe. Więc jeśli załatwisz tą jedną sprawę, zdałeś pierwszy
          amerykański egzamin i może dasz sobie radę.
          Konsul ma prawo myśleć - jeśli tego nie potrafisz załatwić tego jednego
          papierka to jaki załatwisz sobie pracę i inne sprawy w USA ?
          Sponsoring brzmi jednak troche jak zasiłek tyle że na początek nie rządowy. Ale
          sponsor nie jest wieczny :) Więc tu widzę ryzyko.

> Jakie jeszcze miałes papiery które przedstawiłes konsulowi na rozmowie?

Zaproszenie na rozmowę, kopertę z badaniami, metryki urodzin i ślubu,
          swiadectwo szkolne i ofertę pracy. NIC WIĘCEJ.
          Jak masz ofertę pracy NIC więcej nie wciskaj sam.

Oczywiście miałem też wszystkie o których czytasz że może pomogą. O kasie, o
          nieruchomościach, itd. Ale ani pani w okienku ani konsul NIC nie chciał ! Moim
          zdaniem chciałby gdybym nie miał konkretnej ofery pracy.

Co do głównych dokumentów to ja miałem prosto, ale sa osoby po nielegalce czy
          bez wymaganego wykształcenia czy doświadczenia lub może nawet nie przeszli
          pozytywnie badań lekarskich ale o tym nie wiedzą ( i chyba sie nie dowiedzą od
          konsula ). Mi Pani Doktor powiedziała - wszystko w jak najlepszym porzadku.

Z tymi zakrętami pewnie moga być problemy i chyba były bo wizy dostało z 60 %
          na moje oko. Ale jak pisałem ci co nie dostali na moje oko i ucho mieli jakieś
          problemy.
          Natomiast ci co nie mają zakrętów ale maja ich zdaniem wysoki numer moim
          zdaniem moga być z uśmiechem i spokojni.
          Pozdrawiam.
          • Gość: grucha1977 Re: DV-2004 darko04 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 22:19
            Dzieki za informacje!Pozdrawiam!
    • magda_ana Re: DV-2004 12.05.04, 17:33
      Hej. Moj numer jest nieco powyzej 24xxx. Nowosci zadnchy nie mam, ale
      postanowialm napisac. Jedna obawe jaka mam to to ze moga Polske wykluczyc na
      sam koniec, bo wylosowlaismy 5500 Notification Letters... czekam tylko na 15
      maja, aby sie biuletyn pokazal... Mam nadzieje ze ktos sie odezwie na tym
      maluskim forum. Pozdrawiam Magda
    • Gość: livert Re: DV-2004 IP: *.lomza.rtc9.4lan.pl 12.05.04, 18:48
      ja mam 28xxx i tesh mam lipe bo niewiem czy dojdzie,jak niedojdzie to
      bedize wielka lipa-ale tzreba wierzyc ze tak niebedzie-
      zobaczymy,pozyjemy-pozdrawiam bye
      • magda_ana EU23350 cut-off na lipiec 12.05.04, 21:33
        Z tego co znalazlam na DV meeasge board ktos zadzwonil do KCC i podali ze dla
        europy na lipiec jest numer 23350, nie jest to za dobrze ale nie jest zle.
        Przynajmniej przyspieszyli co nieco.
        • grucha1977 Re: Green card!! 12.05.04, 22:20
          WitamMoj numer to 27988!!!!Juz chyba pomału tracę nadzieje ze coś przyjdzie do
          mnie!Pozyjemy,zobaczymy!Pozdrawiam!
    • 6set DV-2004 13.05.04, 23:30
      Witam wszystkich!
      Nie bylo mnie przez pare dni, zagladam tu dzisiaj i mila niespodzianka: kilka
      osob napisalo cosik i nastepuje wymiana informacji :) no i numery wreszcie sie
      pokazaly na lipiec!!! 23350 - czy o duzo skoczylo? - trudno cos
      powiedziec...skok jest o 2050 numerow...sredni skok wyliczony z ostatnich kilku
      lat z czerwca na lipec to okolo 3100. Mam nadzieje, ze te dwa ostatnie czyli na
      sierpien a potem na wrzesien beda o wiele wieksze i milo nas zaskocza. "Trzymam
      kciuki" :)
      Dzieki darko04 za optymizm i dodanie otuchy, oby sie sprawdzilo z tym: "wszyscy
      moga byc pewni, ze dostana szanse"
      Pozdrawiam wszystkich!
      • magda_ana Re: DV-2004 14.05.04, 21:35
        Hej 6set. Widze ze masz dosyc optymistyczne podejscie do sprawy, moj numer to
        24XXX, i jak zobaczylam numer 23350 na lipiec to sie nawet ucieszylam. Nie wiem
        czy sprawdziles calosc biuletynu, ale zawarta tam zostala pewna informacji,
        ktora mnie nieco przerazila. Oto ona:
        D. PROSPECTS FOR FUTURE DV-2004 VISA AVAILABILITY

No applicant can take future Diversity Visa (DV) availability for granted. DV-
        2004 numbers could be exhausted even before the end of the fiscal (visa) year,
        since with each passing month fewer numbers remain. Very heavy demand for DV
        numbers, particularly at CIS Offices in the United States, might also bring
        allocations to the annual limit. Applicants whose cases are not processed to
        conclusion during the month of original interview should be aware that they
        risk losing their chance for a visa. Therefore, it is in the best interest of
        DV applicants who wish to take advantage of their visa opportunity to apply for
        and obtain their visa as expeditiously as possible.

Rozumiem w calosci (jezli o jezyk angielski) co tu jest napisane. Nie rozumiem
        tylko skad nagele brak wiz.... i jezeli wyczerpali prawie wszytskie numery to
        po co tak podnosza cut-off? Jak bedziesz mial chwilke to daj znac co o tym
        myslisz... Pozdrawiam Magda
    • Gość: livert Re: DV-2004 IP: *.lomza.rtc9.4lan.pl 13.05.04, 23:44
      C. ADVANCE NOTIFICATION OF THE DIVERSITY (DV) IMMIGRANT CATEGORY RANK CUT-OFFS
      WHICH WILL APPLY IN JULY

For July, immigrant numbers in the DV category are available to qualified DV-
      2004 applicants chargeable to all regions/eligible countries as follows. When
      an allocation cut-off number is shown, visas are available only for applicants
      with DV regional lottery rank numbers BELOW the specified allocation cut-off
      number:

All DV Chargeability Areas Except Those Listed Separately

Region

AFRICA: AF 32,500 Except: Nigeria 17,250, Ghana 17,500, Ethiopia 29,850
      ASIA: AS 13,400
      EUROPE: EU 23,350 Except: Ukraine 11,400
      NORTH AMERICA (BAHAMAS): 15
      OCEANIA: OC 1,000
      SOUTH AMERICA, and the CARIBBEAN: SA 1,925
      dla mnie lipa na calej dlugosci-ale polska tesh jest fajny kraj-
      pozdrowka
    • 6set Re: DV-2004 15.05.04, 00:40
      Do magda-ana i wszystkich zainteresowanych

Moj optymizm wczorajszy przeszedl juz do historii. Po przeczytaniu bardzo
      ciekawego tekstu, ktory jankesi dolaczyli do lipcowych numerow cut-off i
      przeanalizowaniu statystyk z poprzednich lat, raczej juz nie widze szans :(
      Osoby z numerami powyzej 24000 moga juz sobie odpuscic dalsze znecanie sie nad
      soba, ja wlasnie sobie juz odpuszczam, choc bardzo chcialbym sie mylic.
      "Lipa" jak to ladnie nazywa nasz kolega livert ... a mialo byc tak fajnie ... :(
      ...trzeba bedzie probowac dalej...tylko czy warto znowu brac udzial w podwojnym
      totolotku i ryzykowac awarie ukladu nerwowego?
      Pozdrawiam wszystkich
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka