Dodaj do ulubionych

Co z dziecmi w razie smierci rodzicow?

10.06.06, 19:28
Wiem, przykry temat, ale wlasnie go teraz przerabiamy, tak na wszelki wypadek
(ja oczywiscie ze lzami w oczach, nie moge sie powstrzymac).
Nasza coreczka ma niecale 3 miesiace i postanowilismy uaktualnic testament.
Ustalilismy juz opiekunow dla dziecka w przypadku naszej smierci. Pozostaje
kwestia sprzedazy majatku (kto mialby sie tym zajac) i ustanowienia funduszu
powierniczego (tak chyba po polsku nazywa sie trust?). Zaczelismy robic
liste, jakie pamiatki rodzinne nie powinny zostac sprzedane, itd.
Na co powinnismy zwrocic szczegolna uwage?

I czy Wy tez pomyslalyscie o tym?
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: Co z dziecmi w razie smierci rodzicow? 11.06.06, 05:14
      Ty na serio???
    • hannamay Re: Co z dziecmi w razie smierci rodzicow? 11.06.06, 05:30
      rzeczywiscie przykry temat, niesatety rzeczwistosc potrafi byc czasami jeszcze
      bardziej przykra ..

my jeszcze nic nie zdecydowalismy ale pewno w niedlugim czasie bedziemy starac
      sie podjac decyzje co do opiekunow na wszelki wypadek, bo to bardzo bardzo
      wazne. sami od paru lat jestesmy wybranymi opiekunami dla teraz 6 letniego
      chlopca. zastanawiam sie czy to koniecznie musi byc ktos zamieszkaly w Usa, bede
      wdzieczna za odpowiedz.
      • aniutek Re: Co z dziecmi w razie smierci rodzicow? 11.06.06, 05:47
        .... my tez mamy wybranego opiekuna dla naszych dzieci jednak nic na papierze, nic u adwokata, tylko
        rodzina jest poinformowana kto ma sie zajac dziecmi i ewentualni opiekunowie.
        majatek, etc ? jest oczywiste, ze zostawiamy dzieciom na pol, a o spieniezaniu etc decyzje beda
        podejmowac prawni opiekunowie dzieci.
        ja nie mam nikogo w USA komu moglabym/ chciala powierzyc opieke nad dzieckiem wiec ta opcja
        odpada, nie wiem jak sie ma do tego prawo tutejsze?

czy sadzicie/ wiecie czy ustne wskazanie wystarczy?
        • hannamay Re: Co z dziecmi w razie smierci rodzicow? 11.06.06, 06:15

jesli masz wybranych opiekunow to koniecznie powinno to byc takze zapisane. bo
          kto w razie koniecznosci bedzie udowadniac inaczej. w takich sytuacjach niestety
          dzieci sa kierowane automatycznie do rodzin zastepczych, przyjnajmniej do chwili
          ustalenia itd.

to co znalazlam na necie - jest tego duzo duzo wiecej:

A guardian should be named in a will to ensure that the children and their
          estates are cared for in the event that both parents should die. Your guardian
          should be chosen with extreme care as this person will be charged with the duty
          of raising your children and managing their legal affairs. Do not automatically
          assume that your parents or any other relative will be suitable guardians. Such
          factors as the age of the guardian, age of the children, religion, social
          status, economics, and relation of the proposed guardian to the children, if
          any, should be considered in making your decision. Additionally, a substitute
          guardian should be chosen with the same care as the primary guardian just in
          case the primary guardian cannot serve in that capacity.

property of the deceased is distributed according to a formula fixed by law. In
          other words, if you don't make a will, you don't have any say as to how your
          property will be divided. Now usually a person would prefer that all of his
          estate, if it is not large, go to the surviving spouse. If there are any
          children under 18, the property cannot be delivered to them and a guardian must
          be appointed for them. A guardian will require considerable expense and could
          create legal problems that might have been avoided with a will. Most important
          for mothers and fathers, however, is not the disposition of their property after
          their death but rather the proper care and custody of their minor children.
          Grandparents, other family members, and godparents do not automatically receive
          custody of children who do not have surviving parent. Your will should specify
          the individual, as well as an alternate, you would like to designate as the
          guardian of your children. This decision on your part will be of great
          assistance to the court in determining who will be granted custody of your children.

a jeszcze wiecej tutaj:

www.marforres.usmc.mil/Links/will_testament.html
    • marta2777 Re: Co z dziecmi w razie smierci rodzicow? 11.06.06, 08:40
      ja nic takiego jeszce nie zrobilam, i nie moge Ci nic doradzic. Uwazam jednak,
      ze jestescie bardzo rozsadni myslac o takich sprawach i zamieniajac je w czyn.
      Naiwne i niedojrzale jest myslenie , ze po smierci kazdy w pokoju i
      sprawiedliwosci podzieli majatek i rozrzadzi pozostawione cenne pamiatki. Ja
      juz sie napatrzylam w swoim zyciu, jako dziecko i juz dorosla osoba, do czego
      moga doprowadzic niepisane "wole". Nie wiem dlaczego w POlacy boja sie
      testamentow. Przeciez to tylko dokument, ktory w razie potzreby przyniesie same
      korzysci osieroconym dzieciom , malym jak i doroslym. Ja na pewno dlugo nie
      bede czekac na zrealizowanie takiego projektu.
    • greeneyes27 aniutek 12.06.06, 02:47
      aniutek napisała:
      > Ty na serio???

Jak najbardziej. Niestety zdarza sie, ze w wypadku gina obydwaj rodzice.
      Przyklad z Polski: w hali targowej pod Katowicami zawalil sie dach, zginelo
      kilkadziesiat osob i wiele dzieci zostalo osieroconych.
      • aniutek Re: aniutek 12.06.06, 18:21
        wypowiedzialam sie wyzej, odnioslam sie glownie do Twoich slow o pamiatkach rodzinnych etc, ja nie
        dbam o "rzeczy" i pewnikiem stad moje zdziwienie, opieke nad dziecmi i kwestie prawne - rozumiem i
        pochwalam, ze o tym myslisz i konsekwentna jestes bo na pismie wszystko widnieje. Musze sie zebrac,
        napisac, - czy podpis notariusza wystarczy ? i schowac w bezpiecznym miejscu.
    • greeneyes27 hannamay 12.06.06, 03:09
      Dziekuje Ci bardzo za podanie tej strony!

To wydaje mi sie wazne:
      > Your will should specify
      > the individual, as well as an alternate, you would like to designate as the
      > guardian of your children.

My juz przeprowadzilismy rozmowy z dwoma rodzinami, jedna z nich to
      bylaby "glowna" rodzina a druga "w razie czego".

>(...)pewno w niedlugim czasie bedziemy starac
      > sie podjac decyzje co do opiekunow na wszelki wypadek (...)zastanawiam sie
      > czy to koniecznie musi byc ktos zamieszkaly w Usa

A dziecko mialoby byc wychowywane w USA czy w innym kraju?
      • hannamay Re: hannamay 12.06.06, 06:52
        kraj nie jest az tak wazny jak wlasciwy wybor opiekunow. wydaje mi sie ze
        latwiej powierzyc wychowanie bliskiej osobie z rodziny ( mieszkajacej w Polsce)
        niz osobie zaprzyjaznionej bardzo ale nie majacej wspolnych korzeni. a moze
        wlasnie takiej na 100% pewnej osoby nie znam/nie znamy.

bardziej interesuje mnie jak to sie ma z prawnego punktu widzenia. pewno
        poszperam gdzies na necie, moze cos znajde.
    • greeneyes27 marta2777 12.06.06, 03:17
      marta2777 napisała:
      > Nie wiem dlaczego w POlacy boja sie
      > testamentow. Przeciez to tylko dokument, ktory w razie potzreby przyniesie
      same
      > korzysci osieroconym dzieciom , malym jak i doroslym.

Dokladnie! Gdy wspomnialam o naszym projekcie kolezance Polce, powiedziala, ze
      oszalalam i zebym o tym w ogole nie myslala!
    • hannamay Re: Co z dziecmi w razie smierci rodzicow? 12.06.06, 07:01
      na co zwrocic szczegolna uwage - poczytaj tutaj:

www.babycenter.com/dilemma/baby/babyfinance/1255829.html
    • edytkus Re: Co z dziecmi w razie smierci rodzicow? 12.06.06, 18:30
      kazdy stan ma swoje prawa, najlepiej skontaktowac sie z prawnikiem

aia.berkeley.edu/information_resources/standby_guardianship.html
    • bea_mama pytania 13.06.06, 00:11
      Greeneyes, w ogole o tym nie pomyslelismy. I szczerze mowiac to w ogole nie
      mamy pojecia komu chcielibysmy powierzyc opieke nad Zuzka.

Jak sie pisze testament? Czy kazdy pisze swoj? Czy my-rodzice piszemy razem
      spraw dotyczacych naszego dziecka? Czy sa jakies obowiazujace formy testamentu,
      czy pisze sie po prostu tak jak sie uwaza. Jakie jest tutaj zadanie prawnika?
      Czy przy nim sie tylko to podpisuje i juz sprawa zalatwiona? Gdzie potem
      trzymac ten testament? U prawnika, u siebie w domu? Jesli ktos wie cos na ten
      temat to ja bardzo prosze o odpowiedzi, bo jestem w tych sprawach zupelnie
      zielona.

A co sie dzieje w przypadku, gdy nie ma testamentu?
      • greeneyes27 Re: pytania 14.06.06, 14:25
        Tutaj jest sporo informacji, ale niektore dot. tylko New Jersey:
        www.co.monmouth.nj.us/surrogate/genQuestions.asp
        • bea_mama Re: pytania 16.06.06, 01:42
          Dzieki:)
          • myelegans Re: pytania 22.06.06, 21:26
            Moj maz swego czasu sie tym interesowal, bo tez bralismy pod uwage, ze maly
            moze zostac przedwczesnie osierocony.
            Z tego co sie dowiedzial po rozmowie z prawnikiem, to to, ze dziecka nie mozna
            zapisac nikomu w testamencie, nie ma to mocy prawnej. Owszem, mozna zasugerowac
            kogo chcialoby sie na "legal guardian" i sad na pewno wezmie to pod uwage.

Ostateczna decyzje podejmuje sad, i on zawsze uwzglednia najwyzsze dobro
            dziecka. Wiec w pierwszej kolejnosci bedzie brana pod uwage najblizsza rodzina,
            jezeli ta rodzina mieszka za granica, to chyba zalezy od wieku dzieci, czy
            moglaby ja zabrac, bo bylo, niebylo to amerykanscy obywatele. Tutaj nie jestem
            pewna.

Nie jestem pewna czy to sa przepisy stanowe, czy federalne. My w testamencie
            zaznaczylismy kogo widzielibysmy w roli opiekunow, a ze maz ma tylko jednego
            brata tutaj, to rzecz raczej przesadzona, bo do Polski jednak nie chcialabym go
            wysylac do mojego brata, a rodzice moi juz przeciez moga nie zyc.
            Temat straszny, ale jak najbardziej realny. Dobrze tez ustanowic Trust Funds
            dla dziecka, zeby mialo pieniadze na edukacje. My tak zrobilismy
            • greeneyes27 myelegans - pytania 08.08.06, 19:45
              1. Czy po sprzedazy majatku wszystkie pieniadze ida na Trust Fund, czy powstaja
              dwa konta: jedno na aktualne potrzeby a drugie na Trust Fund na edukacje?
              2. Rozumiem, ze Twoj szwagier rozporzadzalby majatkiem, czy ktos dodatkowo
              sprawuje nad tym kontrole?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka