Dodaj do ulubionych

Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje!

21.01.09, 14:48
Hej Dziewczyny,
Chcemy zabrac Patryka do Disneyworld na poczatku marca na kilka
dni..ma juz 4 lata wiec chyba to jest dobry wiek na to aby zobaczyc
te miejsce. A wiec patrzylam wczoraj na expedia i oczywiscie hotele
w Disneyworld sa o wiele drozsze niz te nie polozone w osrodku..
Czy powinnam zaplacic wiecej i byc na miejscu czy moze oplaca sie
bardziej wziasc jakis hotel kilka mil od Disneyworld i dojezdzac tam
samochodem ktory oczywiscie wypozyczymy...
I jak jest z biletami, czy warto kupic na Expedia czy lepiej tam na
miejscu? Na Expedia mozna kupic wejsciowki na 3 dni (bez water
parku) za $280 za osobe..dzieci malo mniej :-(
Napiszcie prosze Wasze wrazenia, co trzeba koniecznie zobaczyc a co
mozna odpuscic...
Nigdy nie bylismy tam wiec za jakiekolwiek wskazowki bede b.
wdzieczna!
Pozdrawiam,
Bozena
Obserwuj wątek
    • aneta05 Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 21.01.09, 16:24
      Bozenko,
      mysmy byli pare lat temu jeszcze bez dziecka, ale uwazam, ze lepiej
      jest mieszkac w hotelu na terenie parku a nie bawic sie w dojazdy
      codzienne. W parku bardzo dobrze rozwinieta jest siec darmowych
      autobusow, podjezdaja pod hotele, rozwoza do parkow i nie ma
      najmniejszych klopotow. Z lotniska tez was odbierze busik do waszego
      hotelu i po sprawie. Teraz tez wybralabym hotel na terenie parku bez
      zadnego zastanawiania sie.
      Co do atrakcji to nam najbardziej podobal sie Epcot bo ma chyba
      najwiecej "doroslych" atrakcji, ale kto wie, moze Patryk tez sie
      zainteresuje. Bardzo fajny jest rowniez park wodny w nazwie z Lagoon
      (nie pamietam dokladnie pelnej nazwy) ale nie wiem czy w marcu
      pogoda jest na plazowanie. Jestem przekonana, ze i tak bedziecie sie
      swietnie bawic. My bylismy tydzien i ledwo czasu starczylo!!!
      A co do pakietow to my mielismy chyba z Delty calosc: lot, hotel,
      bilety (wazne na cale zycie wiec jeszcze nam pare wejsc zostalo),
      mozesz tez popatrzec na oficjalna strone Disneyworld - tam tez sa
      chyba pakiety i porownac ceny. Moi tesciowie byli w lipcu tydzien z
      dwojka wnukow ale mieszkali w jakism top hotelu, mieli posilki z
      postaciami z bajek i sporo ich to kosztowalo - zdaje sie, ze $5000.
      • marcysiaw1 Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 24.01.09, 01:53
        moj wujek mieszkajacy od lat wlasnie w Orlando stwierdzil, ze
        kwiecien-maj to sa najlepsze miesiace na wypoczynek na Florydzie,
        podobno wtedy wlasnie pogoda jest najlepsza
    • ewap_mama_alexa Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 21.01.09, 17:26
      Bozenko, w kwestii hotelu nie doradze, to co Aneta pisze ma sens. My
      mieszkalismy gdzie indziej, bo tak nam bylo wygodnie, w Disney World spedzilismy
      dwa dni, ale nie pod rzad. Bilety kupowalismy na miejscu, z tym ze na ten drugi
      dzien mielismy wejscie za darmo (grunt to miec odpowiednich znajomych :) )
      Dla czterolatka najfajniejsze bedzie Magic Kingdom i Animal Kingdom. Dotarlismy
      tez do Epcot ale dopiero pod wieczor (fajerwerki obledne) i Alex przespal
      wiekszosc. A przespal wygodnie dzieki wypozyczonemu wozkowi - co bardzo polecam.
      Po wejsciu do kazdego parku mozna wypozyczyc wozki, trojkolowe, pojedyncze lub
      podwojne. Chodzenia jest sporo, wiec bardzo sie przydaje, torbe jest gdzie
      odlozyc. Z kolei przy kazdej atrakcji jest parking dla tych wozkow, wozki sa
      podpisane, nic nie ginie, bardzo to wygodne.
      Druga udogodnienie z ktorego chetnie korzystalismy to Fast Pass. Niektore z
      atrakcji maja taka opcje, ze mozna przy wejsciu pobrac fast pass, co pozwala
      uniknac kolejki, czasem dlugiej. Wejscie z fast pass odbywa sie w okreslonym
      czasie, wiec zamiast stac np. 40 minut w ogonku idziesz ogladac cos innego i
      wracasz o odpowiedniej porze. Mozna je dostac jednorazowo tylko na jedna
      atrakcje, ale przy odrobinie planowania daje sie "zaliczyc" sporo rzeczy.
      Jak mi sie przypomni cos wiecej to dopisze :)
    • ewap_mama_alexa Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 21.01.09, 17:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11918&w=58028999&v=2&s=0
      • jaga_nj Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 23.01.09, 19:08
        Bozenko wedlug mnie cztero letnie dziecko jest jeszcze troche za
        male bo nie bedzie moglo skorzystac z niektorych atrakcji. Dla mnie
        jechac i nie moc wejsc troche mija sie z celem. Oczywiscie jest
        maaasa atrakcji dla mniejszych dzieci, ale fajnie jest tez kiedy i
        starsi moga miec fun. Ale to juz wasza decyzja, ja tam widzialam
        ludzi z newborns, wiec co kto lubi:). Jesli chodzi o hotel, polecam
        tylko Disney Resorts. Nie interesuje cie dojazd, jezdzisz ile
        chcesz, kiedy chcesz. Mozesz rano jechac do parku, na lunch wrocic
        do hotelu, poplywac w basenie, zdrzemnac sie i spowrotem do parku.
        Jak bedziesz w resort maja dluzsze godziny otwarcia. Ja bylam dwa
        tygodnie, z tego w parkach 5 dni. Jedzenie mialam we wlasnym
        zakresie ale tez mozna wykupic package jak sie chce. Mysmy byli w
        Pop Century. Pokoje nie za duze, ale czysciutko i slicznie.
        Mieszkalismy w 60's building. Goraco polecam. Acha, dwa dni
        spedzilismy w Sea World, ojazd miejskim autobusem, bardzo latwy.Pare
        lat temu wypozyczylam samochod, zdecydowanie bardziej wole jak mnie
        woza.Cudowne wakacje, kolejki szybko sie posuwaja no i maja fast
        passy(super rzecz). Jak masz jakies pytania to sluze pomoca:)
        • bozena73 Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 23.01.09, 21:15
          Dzieki serdeczne za rady!
          chyba jednak jezeli pojedziemy (bo troche teraz rozmyslam o tym czy
          moj synek juz dorosl do tego miejsca tak jak Jaga napisala)
          to bedziemy w hotelu w osrodku Disneyworld, wygodniej i bardziej
          atrakcyjnie :-)
          • edytkus Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 23.01.09, 22:04
            IMO dziecko ponizej szostego roku zycia bedzie miec frajde ale
            wspomnien wiele mu nie zostanie.
            • ewap_mama_alexa Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 23.01.09, 22:21
              Moj - wowczas - pieciolatek zapamietal sporo. Wprawdzie bylismy pozniej raz
              jeszcze, wiec mu sie wspomnienia utrwalily :)
              W czasie pierwszej wizyty ominelismy troche atrakcji bo go juz nie interesowaly,
              takie bardziej lunaparkowe, tyle ze wystroj disneyowski. On byl wtedy strasznie
              napalony na wszystko Toy Story i nie zawiodl sie, nawet ma zdjecie z Buzzem.
              Bozenka, jak mozesz to zajrzyj do tego przewodnika o ktorym pisalam (ja
              pozyczalam z biblioteki), tam jest sporo bardzo praktycznych wskazowek, np. dla
              jakiego wieku co sie nadaje i ile trzeba miec wzrostu, zeby wpuscili, itp.
              Tak calkiem obiektywnie patrzac, to o ile nie macie zamiaru wracac tam za pare
              lat, zeby zaliczyc reszte, ja bym jeszcze zaczekala az Patryk bedzie troche
              starszy. Tak ze dwa-trzy lata.
          • marcysiaw1 Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 25.01.09, 05:23
            Powiem tak: rok temu bylismy w Polsce z 2-letnim wowczas synkiem i
            jestem zaskoczona jak wiele z tego pamieta...Nie mysle zeby 4-latek
            byl za maly na takie wrazenia. My lecimy z 3-latkiem i jestem pewna,
            ze frajda bedzie przednia tymbardziej,ze moj synio jest fanatykiem
            delfinow, orek, rekinow. Jestem przekonana, ze bedzie pamietal!
            Pozdrawiam
            • edytkus Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 25.01.09, 06:31
              byla kiedys u nas "kuzynka" w wakacje, gdy wyjechala jeszcze dwa
              lata pozniej Alexandra widzac na ulicy podobne osoby pytala czy to
              nie ona, bylismy pod wrazeniem ile pamietala z czasu jej pobytu, a
              teraz trzy lata po wyjezdzie nawet gdy widzac ja na zdjeciach pyta
              sie "kto to?"
    • marcysiaw1 Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 24.01.09, 01:51
      hej Bozenka dobry watek, moze sie nawet tam spotkamy bo
      prawdopodobnie bedziemy tam marzec-kwiecien ale dokladnie kiedy to
      nie wiem. Chetnie poczytam wszystkich dobrych rad
      pozdrawiam
      marta
      • jan_ka77 Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 25.01.09, 23:12
        ja bylam w Disneyland miesiac temu z moim synkiem (dzien przed jego 4
        urodzinami). spedzilismy caly dzien na nogach ganiajac miedzy wszystkimi
        atrakcjami. Maly ani razu nie plakal,ze zmeczony. byl zauroczony. pojechalismy
        tylko na jeden dzien,zeby sie zorientowac jak on wytrzyma i czy bedzie mu sie
        podobalo (mieszkam godzine drogi od Disneyland). i teraz planujemy jechac na 3
        dni, zeby jeszcze raz na spokojnie wszystko zobaczyc. Maly pamieta wszystko i do
        tej pory nam opowiada o Myszce Mickey, Kopciuszku i Swiatecznej Paradzie. jak
        najbardziej polecam.
        • jan_ka77 Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 25.01.09, 23:16
          a jeszcze jedno o 4 latkach. my zaliczylismy w zeszlym roku Sea World, Zoo, Wild
          Animal Park, Universal Studios. wszedzie z synkiem. pamieta wszystko. czesto jak
          widzi czy plakaty czy reklamy,to zawsze nam opowiada co on widzial, co mu sie
          podobalo i gdzie chce jeszcze raz pojechac. takze czterolatki rozumieja i
          pamietaja wiecej niz nam sie wydaje.....
          • majenkir Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 26.01.09, 04:18
            A wg mnie jest za maly. Nie bedzie mogl skorzystac z najwiekszych
            atrakcji (a na pewno bedzie chcial), a poza tym takie male dziecko
            szybko sie meczy...
            • marcysiaw1 Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 26.01.09, 05:20
              z tym zmeczeniem to chyba wlasnie jest tak jak napisala kolezanka.
              Moje dziecko jest zmeczone jak tylko wyjdzie z obiektu
              zainteresowania hahah odrazu boka go nozki, czasem potrafi szalec
              naprawde po kilka godzin z rzedu i ani nie pisnie. Tak wiec my
              jedziemy na pewno i nie wierze zeby takie dziecko nie pamietalo a
              jak nawet to Floryda nie lezy na koncu swiata, za jakis czas
              powtorzymy wycieczke hahha
              • wrzesien2007 Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 28.01.09, 07:57
                my tez w kwietniu chcemy tam pojechac, ale bedziemy leciec z polski,
                mieszkajac w Stanach nie udalo sie nam tam zajrzec. Mam 5 letnia
                corke i ponad 1,5 rocznego synka (jak bedziemy jechac). Tolek jest
                za maly, ale nie mamy co z Nim zrobic. Troche sie tego obawiam ze
                bedzie totalny maruda, czy moze sa jakies atrakcje dla takich
                maluchow i czy wiecie czy trzeba kupowac bilet dla takiego malucha?
                • o_ania_o Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 28.01.09, 15:22
                  mysmy byli z dziecmi na Halloween (Daniel 4 lata i Joasia 16
                  miesiecy) i bylo bardzo fajnie. Dla maluchow nie trzeba kupowac
                  biletow. Bilety trzeba kupowac dla dzieci powyzej 3 lat. hotel
                  mielismy poza Disney World i bylo bardzo wygodnie bo nie musielismy
                  byc skazani na ich transport, no i jedzenie poza Disney jest
                  troszeczke tansze.
                  • jaga_nj Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 28.01.09, 17:23
                    o_ania_o napisała:

> mysmy byli z dziecmi na Halloween (Daniel 4 lata i Joasia 16
                    > miesiecy) i bylo bardzo fajnie. Dla maluchow nie trzeba kupowac
                    > biletow. Bilety trzeba kupowac dla dzieci powyzej 3 lat. hotel
                    > mielismy poza Disney World i bylo bardzo wygodnie bo nie
                    musielismy
                    > byc skazani na ich transport, no i jedzenie poza Disney jest
                    > troszeczke tansze.

nie musielismy
                    byc skazani na ich transport,

Brzmi to jakby to byla jakas makabryczna rzecz i trzeba bylo
                    siedziec conajmniej na dachu autobusu;))
            • olive-czka Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 28.01.09, 12:41
              Wcale nie za maly. Dla takich maluchow jest masa atrakcij. Moja 3 i pol letnia
              coreczka pramieta wiele z naszych wycieczek. Zreszta taka sie juz madra zrobila
              ze jak jej powiedzialam ze jutro babcia ja zabierze z przedszkola bo mamusia
              leci do pracy to ona do mnie ze ona tez leci, samolotem na wakacije.
              Prawodopodonie odwiedzimi Disneyworld moze jeszcze w tym roku. Chodz nie mam
              planow zeby byc tam w hotelu za duzo Disney jak na moja glowe. Prawdopodobnie
              bedziemy na plazy a o Oralando tylko zachaczymy na 2 dni.
              • jaga_nj Nie chodzi o to czy beda pamietac... 28.01.09, 17:27
                tylko o to, ze z wielu atrakcji nie beda mogly skorzystac bo sa za
                male. A tak na marginesie to ile my pamietamy jak mialysmy 5 lat?
                Zdarzaja sie jakies mgliste epizody, ale tak naprawde niewiele.
                • olive-czka Re: Nie chodzi o to czy beda pamietac... 28.01.09, 22:19
                  to moze lepiej czekac az skonczy 21 wtedy juz z wszystkiego bedzie moglo
                  skorzystac ;)

tu nie chodzi o to czy bedzie pamietalo jak ma 20 czy 50 lat ale czy bedzie
                  mialo frajde, a taki 3 czy 4 latek to juz bedzie mial ogromna frajde w disneyworld.
                  • jaga_nj Re: Nie chodzi o to czy beda pamietac... 29.01.09, 03:40
                    olive-czka napisała:

> to moze lepiej czekac az skonczy 21 wtedy juz z wszystkiego bedzie
                    moglo
                    > skorzystac ;)
                    >
                    > tu nie chodzi o to czy bedzie pamietalo jak ma 20 czy 50 lat ale
                    czy bedzie
                    > mialo frajde, a taki 3 czy 4 latek to juz bedzie mial ogromna
                    frajde w disneywo
                    > rld.

to moze lepiej czekac az skonczy 21 wtedy juz z wszystkiego bedzie
                    moglo
                    > skorzystac ;)

O ile sie nie myle wystarczy 53 inches wzrostu i przy okazji mama i
                    tata moga sie przejechac, chyba ze lubia sie dziecmi wymieniac lub
                    wogole nie korzystac z przejazdzek;)
                • marcysiaw1 Re: Nie chodzi o to czy beda pamietac... 29.01.09, 05:50
                  oj kochana zdziwilabys sie ile ja pamietam jak mialam 4,5 lat...ale
                  juz niewazne czy beda pamietac w wieku 30 lat to, ze majac 3 lata
                  byly tu czy tam (bo to chyba nierealne) ale beda mialy fun w chwili
                  obecnej ato, ze nie pokreca sie na karuzeli...moje dziecko i tak nie
                  lubi dla niego najwieksza radosc to ryby i zwierzeta (nie znam
                  drugiego takiego dzikusa na rybki i zwierzatka)
                  pozdrawiam
                  marta
    • marthas Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 28.01.09, 18:39
      My bylismy z Ola jak skonczyla 6 lat i byla bardzo zadowolona, Disney Parks
      zdecydowanie do jej wieku, bylismy tez w Sea World - polecam, bardzo nam sie
      podobalo (nie wiem czy nadal tak jest, ale gdy kupowalismy bilety na jeden dzien
      drugie dzien dostawalismy gratis, wykorzystalismy go na popoludniowe shows ze
      zwierzetami, przedpoludnie spedzilismy na basenie, a popoludniu wrocilismy do
      Parku). My wypozyczamy dom, ostatnio trafilismy na bardzo fajny, nowy, i dali
      nam bardzo dobra cene i w tym roku, w maju tez tam jedziemy. Czujemy sie duze
      bardziej swobodnie i mamy swoj wlasny basen. Do parku jest ok 15 min jazdy.
      Zwykle lecielismy samolotem i wynajmowalismy samochod na miejscu, w tym roku
      chcemy sie wybrac samochodem, chcemy zobaczyc jak to jest, taka dluga podroz i
      to jednak spore oszczednosci.
      • marcysiaw1 Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 29.01.09, 05:54
        oszczednosc czego? chyba tylko $ bo paliwo tanie ale zalezy skad
        jedziesz, w zyciu nie pojechalabym ze swoim dzieckiem kilkanascie
        godzin samochodem, przez nastepne 2 dni odpoczywasz po podrozy, 2
        dni wracasz wiec zostaje Ci jakies 2 dni zwiedzania...faktycznie
        oszczednosc, no chyba, ze ktos lubi wycieczki krajoznawcze. Na bank
        nie zaoszzcedzisz nerwow i zdrowia
        • edytkus Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 29.01.09, 08:21
          Moj brat co roku jezdzi z NJ na Floryde samochodem, nawet do Newady
          kiedys pojechal. Mysle ze trzeba to lubic i miec odpowiednie
          towarzystwo do takich wypraw. No ale z nimi nie jezda male dzieci
          unieruchomione w fotelikach.
        • marthas Re: Disneyworld - Orlando..Waszych rad potrzebuje 29.01.09, 16:27
          Oszczednosc $ jest i to ok 1000, wiec bedzie jak znalazl na bilety do parkow.
          Dom mamy wynajety na 6 dni, wiec nie dwa. A jechac bedziemy non-stop, zmieniajac
          sie za kierownica, wiec to nie bedzie dwa dni, tylko jeden baaaardzo dlugi. Nie
          potrzebujemy dwoch dni, zeby zregenerowac sily, wystarczy nam noc :-) Dziecko ma
          8 lat i bardzo lubi podrozowac samochodem, nigdy nam nie marudzila. To nie
          bedzie latwa podroz, ale ja nikogo do tego nie namawiam, dziele sie tylko naszym
          sposobem na spedzenie wakacji na Florydzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka