Dodaj do ulubionych

Biopsja kosmówki

12.12.09, 16:11
Czy któraś z Was zdecydowała się na biopsje kosmówki? Zostało mi już
coraz mniej czasu na podjęcie decyzji a mam jeden wielki mętlik w
głowie. Z jednej strony wolałabym wiedzieć czy fasolka jest zdrowa,
a z drugiej strony przeraża mnie ryzyko poronienia...
Obserwuj wątek
    • zana1977 Re: Biopsja kosmówki 01.01.10, 03:09
      Ja słyszałam, że w Polsce nie wykonuje się tego badania. To chyba powinno być
      wykonane jakoś we wczesnej ciąży, czy dobrze mówię? Słyszałam, że tylko test
      pappa, amnio. Lepiej by było móc wcześniej dowiedzieć się o stanie fasolki, a
      nie tak jak u mnie w 14 tyg po pappa. Proszę podaj więcej informacji na ten
      temat. Będę wdzięczna...
      • elfik100 Re: Biopsja kosmówki 01.01.10, 18:50
        W Poznaniu napewno wykonują, bo tam miałam skierowanie. Robi się ją
        między 10 a 13 tygodniem ciąży. Na wyniki czeka się tylko od 10 dni
        do 3 tygodni maksymalnie. Już we wczesnym etapie można dowiedzieć
        się czy fasolka będzie zdrowa jednak jest to zabieg, obarczony
        największym ryzykiem poronienia ze wszystkich badań inwazyjnych. Ja
        się nie zgodziłam. Teraz mogę jeszcze wybrać amino, ale też nie
        chce... Boję się poronienia...
        • zana1977 Re: Biopsja kosmówki 02.01.10, 17:06
          Dzięki za odpowiedź. Myślę, że to wszystko zależy od osoby wykonującej to
          badanie. Ja miałam amnio, której się bardzo bałam ze względu na poronienie, ale
          wykonał mi ją wspaniały lekarz w Novum (on też pracuje w szpitalu na Karowej
          prof. Garwoliński) i nic się nie stało, ale los chciał inaczej, bo moje dziecko
          było bardzo chore... Pomimo wszystko jeżeli będę miała szczęście jeszcze kiedyś
          być w ciąży, to również wykonam takie badanie. I na pewno zorientuję się gdzie w
          W-wie można wykonać to badanie, o którym Ty wspomniałaś. Dziękuję Ci za
          informacje. Pozdrawiam Żaneta
          • julka1967a Re: Biopsja kosmówki 04.01.10, 22:34
            Wydaje mi się, że na Czerniakowskiej u dr Roszkowskiego jak czekałam na amnio były w kolejce kobiety po biopsji (a teraz robiły amniopunkcję) lub czekały na biopsję kosmówki.
            • biala110 Re: Biopsja kosmówki 06.01.10, 13:22
              Ja miałam kordocentezę genetyczną wykonywaną na Polnej w Poznaniu.
              Bez powikłań - na drugi dzień do domu. Wynik OK - dzisaj Weronika ma
              2 lata i 7mcy.
              • zana1977 Re: Biopsja kosmówki 12.01.10, 00:01
                kordocenteza genetyczna? Możesz coś więcej mi na ten temat napisać?
                • elfik100 Re: Biopsja kosmówki 12.01.10, 18:09
                  Biopsja kosmówki jest najwcześniejszym badaniem , bo wykonywanym już
                  od 9 tygodnia. Potem aminopunkcja, a na końcu pozostaje
                  kardocenteza. Kardocenteza to zabieg polegający na pobraniu próbki
                  krwi płodu za pomocą nakłucia pępowiny poprzez powłoki brzuszne
                  matki. Jest wykonywana od 17 tygodnia ciąży do momentu porodu.
                  Wrazie pytań pisz. Jeśli będę mogła to pomogę, bo przepytałam swoją
                  panią genetyk na wszystkie możliwe sposoby i tematy związane z
                  badaniami genetycznymi.
                  Pozdrawiam!
                  Iwona
                  • zana1977 Re: Biopsja kosmówki 19.01.10, 00:39
                    elfik, dzięki za informacje. Mnie czeka chyba badanie kariotypów przed
                    ewentualną kolejną ciążą, bo miałam indukcję poronienia w 18tyg. z powodu
                    trisomii 13 - zespół patau. To była trisomia prosta, ale pomimo to ginekolog
                    zaleca wykonanie kariotypów, choć jak dowiadywałam się w kilku poradniach
                    genetycznych to nie jest wskazanie do badania kariotypów - no chyba żebym była
                    aktualnie w ciąży lub wykonała badanie prywatnie...
                    • elfik100 Re: Biopsja kosmówki 19.01.10, 17:19
                      Mój synek urodził się z zespołem wad wrodzonych. Pierwsze co to
                      zaraz po porodzie pobrali mu krew na badanie kariotypu. My
                      otrzymaliśmy skierowanie do poradni genetycznej i tam także odazu
                      pobrali nam krew nie wiedząc jakie będą wyniki synka. Tyle, że ja o
                      jego wadach dowiedziałam się pod koniec 7 miesiąca i w ciąży nie
                      robili mi żadnych badań inwazyjnych, bo stwierdzili, że już za
                      późno, bo urodzę szybciej niż będą wyniki.
                      Jeśli będziesz w ciąży muszą Ci wykonać te badania "z urzędu".
                      Cociaż dziwi mnie , że nie chcą ich zrobić państwowo teraz, bo jak
                      masz na spokojnie tą ciążę planować?
                      Ja chociaż mogłam dokonać świadomego wyboru, zdecydować się na ciążę
                      mimo ryzyka, że sytuacja się powtórzy.
                      • zana1977 Re: Biopsja kosmówki 26.01.10, 21:03
                        No właśnie, ale tak to już jest... Postanowiłam jednak, że nie mogę się tak
                        znowu tym wszystkim przejmować i poczekam na rozwój wydarzeń. Co ma być to
                        będzie... Mam termin do genetyka na Kasprzaka w lipcu tego roku i może jednak
                        zakwalifikuje mnie i męża do badania kariotypów, a jak nie to zobaczymy co
                        będzie dalej... Nie mam siły już na to "latanie" po wszystkich lekarzach na
                        wariata... W ubiegłym roku za dużo już tego było i nic dobrego z tego nie
                        wynikło... To mnie tylko wewnętrznie wyniszcza... Może lepiej cierpliwie
                        poczekać co będzie... Dzięki za wszystkie informacjesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka