Dodaj do ulubionych

Cukrzyca!!Tak czułam :-(

15.11.04, 16:08
Tak źle się czułam po 50 glukozy.Było mi słabo i gorąco.Dzisiaj mąż odebrał wyniki :162 po 1 godzinie sad.Idziemy na 18.30 do gina.Zobaczymy co on na to powie.Kurcze....musiało się coś przyplątać...buuuuuuuuuuu.
Pozdrawiam
sula i chłopaki- bliźniaki
24t4d
Nie martwie się dietą, słodycze juz dawno skreśliłam.
Boje się komplikacji sad
Obserwuj wątek
    • mgg1 sula, ktory to u Ciebie tydzien? 15.11.04, 16:18
      ty chyba tez "marcoweczka"???
      to ja musze co kon wyskoczy tez glukoze badac?

nie martw sie, w pore wykryta, bedzie dobrze!!
      • agnesm1 ... 15.11.04, 18:03
        Grunt to spokoj - miedzy 140-180 to glownie wskazuje na slaba tolerancje
        glukozy - co zreszta wynika z tego co produkuje nasz organizm podczas ciazy...
        lekarz napewno zaleci diete... no i w zaleznosci od lekarza moze zalecic
        powtorzenie badania przy obcizeniu 75g - czego Ci osobiscie nie zycze... ale
        moze sie okazac ze przy 75g glukozy wyjdzie ze wszystko ok...

Komplikacje najczesciej zdarzaja sie gdy nic wczesniej nie bylo diagnozowane i
        ciezarna zyla w blogiej nieswiadomosci... i nie dbala o to aby nie przedobrzyc
        z cukrem...
        Pozdrawiam Was cieplo
        Agnesm i 28tyg. Dominik
        • sula_i_komary Re: ... 15.11.04, 20:43
          W piątek idę na 75g.Lekarz nie panikował.Najgorsze jest to czekanie (teraz 2 godziny).Już jakoś mi lepiej...psychicznie się nastawiłam na zmiany.
          Na wizycie wyszły znowu drożdże.
          Szyjka twarda, zamknieta,2 cm.
          Wyniki moczu i krwi bardzo dobre.
          Pobrał mi cytologie.
          Jutro rejestruje sie na "Echo serca płodu".
          Pozdrawiam
          sula i komary
          24t4d
      • mgg1 Re: sula, ktory to u Ciebie tydzien? 15.11.04, 21:48
        juz sie doczytalam, ze to 24 tydzien...
        musze o tym badaniu tez pomyslec...
        • mgg1 czy sa jakies objawy? 15.11.04, 21:57
          czy juz zanim zbadaja poziom glukozy czujesz, ze cos nie - tak?
          • agnesm1 Re: czy sa jakies objawy? 16.11.04, 09:51
            Spokojnie, badanie standardowo zleca lekarz kolo 27-8 tygodnia ciazy...
            w wyjatkowych przypadkach zleca sie wczesniej - np. ciazy blizniaczej...
            Trzeba pamietac, ze rano organizm gorzej przyswaja glukoze...
            ze w ciazy hormonu produkowane przez łożysko też wpływają na gorsze
            przyswajanie glukozy...
            no i, ze wynik do 180 po 1h po wypiciu 50g glukozy wskazuje tylko na
            nietolerancje glukozy a nie odrazu na cukrzyce ciazowa, wiec nie ma sie co
            martwic na zapas... tylko pohamowac troche swoj apetycik na slodkosci, soki
            owocowe i slodkie owoce...

Pozdrawiam i moja dobra rada... - bez nerwow...
            Agnesm i 28tyg. Dominik
    • emilkorn Re: Cukrzyca!!Tak czułam :-( 15.11.04, 23:09
      Tylko spokojnie. Stres wpływa na podwyższenie stężenia glukozy. Ja za każdym
      razem mam wyższy gdy idę na kolejne badanie czy wizytę. W domu jak najbardziej
      jest wszystko ok. w normie, właściwie to tak jak Pani dr diabetolog chciała.
      Dlatego jeszcze raz mówię tylko spokojnie.
      Pozdrawiam
      E-Milka 15tc
      • bei Ulciu.... 15.11.04, 23:16
        a nie zjadłaś na kolację więcej slodyczy?...a byłas rano na czczo?
        Nawet...jeśli będziesz miala ciążową cukrzyce- to tylko DIETA.....i będzie
        O.K!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • bei Gosiu..... 15.11.04, 23:21
          nie wiem- czy dziewczyny coś czuły gdy miały nietolerancję glukozy- bo pewnie
          ciaża wszystko potrafi ZAMAZAC- cały obraz.....
          wiem..że do tego badania musisz mieć skonczone 24 tc...i nie jedz na noc
          słodyczy...i nie przesadzaj z jedzonkiem- obfity posiłek też potrafi zamazac
          wyniki....
          Możesz sobie wziać cytrynę- bo po tej glukozie robi sie NIEDOBRZE...błeeeee-
          nie wim- jak to wytrzymałam...acha- wiem- spieszyłam się..więc szybko szybko
          wypiłamsmilesmile

pozdrawiam
          • sula_i_komary DO Bei i mgg1 16.11.04, 09:45
            Hihihi.Jeżeli do mnie było to Ulciu smile.Mam na imię Paulina a Sula to pozostałość po nazwisku panieńskim smile.Słodyczy nie jem prawie wcale-chyba,że w niedziele u teściowej kawałek ciasta....tak w domku nic.W przeddzień badania na pewno nic takiego nie jadłam i rano byłam na czczo (wypiłam 3 łyki wody niegazowanej)....więc to nie miało wpływu.
            Trudno, zrobię to badanie z 75g glukozy i wtedy zobaczymy.
            Już teraz przestawiam się na ciemny chleb i twaróg.
            TO badanie robi się po 24 tc ale największe niebezpieczeństwo wystąpienia cukrzycy ciążowej jest w okolicach 28tc.Pomiędzy 24-28tc należy je więc wykonać.
            Przed badaniem nic niepokojącego nie czułam.Zmęczenie, częstrze oddawanie moczu to przecież norma w ciąży a pić raczej mi się mocno nie chciało.Tylko po tej glukozie czułam się fatalnie.
            pa
            sula i chłopaki- bliźniaki
            (dziś sniły mi się trojaczki)
            24t5d
            • agnesm1 Re:Sula i komary ;) 16.11.04, 09:56
              Sula czułam się tak samo jak Ty, a tak dla pocieszenia
              wynik 162 to na razie nietolerancja glukozy a nie cukrzyca
              - glowa do gory
              a na badanie z 75g zabierz koniecznie wycisnieta cykrynke
              - to mi bardzo pomoglo (nie wiem czy probowalas, ale przynajmniej da sie
              spokojniej wypic)
              pozniej niestety jest juz gorzej, ale to juz wiesz wink
              Agnesm
    • wanna1999 Re: SULA !!! DZIĘKI CI!!! 16.11.04, 10:39
      Byłam wczoraj u mojego gina z kilkoma wynikami... no cóż byłam tak nastawiona
      na płeć i czy z dzidzią jest wszystko ok (czytaj: molestowałam go o usg), że z
      tego wszystkiego nie zwróciłam mu uwagi na moje wyniki glukozowe. Po obciążeniu
      50g miałam 174!!! A przed 74.
      Wróciłam do domku, spokojna, usiadłam do kompa i przeczytałam Twój post.
      Zadzwoniłam do niego spanikowana, powiedział mi to samo co Twój, żeby nie
      panikować tylko w 28 tygodniu zrobić 75g. Jakoś to przeżyję...
      Jak leżałam na patologii to była ze mną na sali dziewczyna, której też w
      ktoryms momencie wyszedł zły cukier i robiła sobie kilka razy dziennie testy -
      kłuła palce i sprawdzała krew na jakimś pasku/odczynniku.
      I całą ciążę już było ok, oczywiście urodziła zdrową Kasię. A chuda jak szczapa
      była... Ja tego też nie rozumiem, bo skoro kikepsko się przyswaja glkozę to ona
      powinna się chyba z moczem wydalac? A mocz mamy ok.
    • miska77 Re: Cukrzyca!!Tak czułam :-( 16.11.04, 12:48
      Witam !
      mi po 1 godzinie obciazenie 50g glukozy wyszlo 187. Moja gin sie zalala,
      skierowala do diabetologa i powiedziala, ze urodze mutanta jak nie bede stosowac
      diety.
      Diete stosowalam z przymrozeniem oka i badalam cukier 4 razy dziennie. Efekt byl
      taki, ze w 31 tyg ciazy schudlam ponad 1 kg !
      Od tamtej pory nie stosowalam diety. Urodzilam syna 2 tygodnie po terminie z OM.
      Porod mialam bardzo ciezki i zakonczyl sie CC.
      Grzes wazyl tylko 3000g i nie byl mutantem !
      Czasami dochodze do wniosku, ze gdybym ta diete stopsowala do konca ciazy to
      zaglodzilabym wlasne dziecko.

Pozdrawiam i zycze szczescia.
      Ewa
      • agnesm1 Re: Miska77 ;) 16.11.04, 13:00
        Ewa i takiego postu tu chyba brakowalo... grunt to zdrowy rozsadek...
        i nie dajmy sie spanikowac...
        jako przyszle matki najlepiej wiemy co dla nas i naszych dzieci najlepsze...

Pozdrawiam
        Agnesm i 28 tyg. Dominik
        • bei Paulinciu:):) 16.11.04, 13:06
          JejQ- ja nie chcę- abyś miala cukrzycowe problemy....będę tu trzymac wirtualne
          kciuki- a kysz cukrzyco a kysz....uważaj jeszcze na owoce- mozesz jesć tylko
          winne jabłka- i to tylko 2 dziennie....
          wyobrażam sobie- jak jest obciazony Twój organizm już przez chłopców- (no nie
          wyobrazam sobie wlaściwie- jak można dwa razy mocniej być zmęczoną. skopaną,
          rozciaganą..uciskanąsmilesmile ).....no i tak myślę- mądra naturo- jak już tak tu
          męczysz Paulinkę- to please- nie dokładaj cukrzycy!

Pozdrawiam Cię..pozdrawiamsmile

Bea
          • aguska25 Re: Paulinciu:):) 16.11.04, 15:38
            Witam , jak widze, nie tylko mnie ten problem dotyczy!!! Czekam do skonczenia
            24 tc aby zrobic kolejne badanie obciazenia glukozy , tym razem 75g . Mam
            nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku !!! Dobrze , ze siebie tu mamy...
            wszyscy zaczeli mnie juz straszyc cukrzyca , dobrze ,ze jestescie Wy i mozna
            znalezc pocieszenie !!! POzdrawiam trzymajcie sie MARCOWECZKA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka