Dodaj do ulubionych

BADANIA PRENATALNE - PROŚBA O POMOC

04.05.05, 14:44
W poniedziałek mam mieć robione badania prenatalne w Warszawie tzn. pobranie
wód płodowych . Dlatego mam pytanie jak wygląda takie badanie i czy któraś z
was takie miała .Boję się ponieważ wcześniej miałam krwawienia i jestem pełna
obaw czy to nie wpłynie żle na moją ciąże . Jeszcze jedno czy któraś z Was
wie gdzie się trzeba udać na takie badania , wcześniej robiono je w CZDZ a
teraz się to jakoś pozmieniało . Pytam , bo jestem z Krakowa i wogóle nie
znam Warszawy.
Obserwuj wątek
    • k1w0 Re: BADANIA PRENATALNE - PROŚBA O POMOC 04.05.05, 15:40
      Nie miałam amniopunkcji więc Ci dokładnie nie opiszę jak wygląda badanie, choć
      oczywiscie teoretycznie wiem, ale na pewno odpowiedzą Ci dziewczyny, które
      miały smile
      Zastanawia mnie dlaczego jedziesz na amnio do Warszawy ? w Krakowie też robią
      takie badania.

Pozdrawiam Ania z dziewczynami
      Kasia (09.2000) i Maja (10.2004)
      • alinaw1 Re: BADANIA PRENATALNE - PROŚBA O POMOC 16.05.05, 10:27
        Patrząc na datę - wiem, że jesteś już po. Ja - momo prawie że przymusu- nie
        poddałam się badaniom prenetalnym. Dużo o nich czytałam, byłam kilka razy w
        Instytucie Genetyki przy IMiD. Im więcej wiedziałam, tym bardziej byłam
        przeciw. Ktoś tu napisał, że dostał wynik: Synek zdrowy! Bardzo to radosna
        wieść ale przecież ani pozytywne testy ani nawet pozytywny wynik amniopunkcji
        nie dają 100% gwarancji na zdrowe dziecko!!! I o tym lekarze przed badaniem też
        informują...
    • aleksia-si Re: BADANIA PRENATALNE - PROŚBA O POMOC 04.05.05, 16:29
      ja miałam robioną amnipunkcję w Łodzi, w Centrum Zdrowia Matki Polki, w Poradni
      Genetycznej, w 15 tyg.ciąży. musiałam mieć skierowanie od lekarza który ma
      kontrakt z NFZ, wtedy nie płacisz za to badanie, które jest drogie (ok.1500zł)
      robił mi je dr Dudarewicz, którego bardzo polecam, bo jest świetnym lekarzem i
      bardzo miłym człowiekiem. mogę Ci dać tam telefon, najlepiej dzwonić
      przedpołudniem, między 10-13, najlepiej w okolicy 12 i prosić dr Dudarewicza -
      tel.(042) 271 11 83. z tego co wiem, w Krakowie też można zrobić to badanie
      (też jestem z Krakowa) w Klinice na Kopernika, na patologii ciąży (jest i
      oddział i poradnia), ale nie mam tam telefonu. ja osobiście nie żałuję że byłam
      w Łodzi, bo lekarze tam są bardzo kompetentni i od dawna zajmują się takimi
      sprawami (Warszawa i Łódź przodują w tym) w naszej krakowskiej klinice byłam
      dwa razy i nie jestem zachwycona tym co się tam dzieje( strasznie dużo ludzi,
      zamęt, mało czasu dla pacjentki), w Łodzi czułam się o niebo lepiej
      zaopiekowana, tylko trzeba się dokładnie spytać co ma byćnapisane na
      skierowaniu - ja miałam w Łodzi przeboje z rejestracją bo zamiast poradnia
      genetyczna było napisane poradnia prenatalna i miałam kłopoty z przyjęciem.
      samo badanie polega na wkłuciu się taką długą igłą pod kontrolą usg do macicy i
      pobraniu płynu owodniowoge z którego potem separowane są komórki dziecka i
      robiona jest hodowla komórek, aby stwierdzić lub wykluczyć choroby genetyczne
      pochodzenia aberracji chromosomowej, najczęściej zespołówDowna,Turnera,Edwardsa
      i pewnie wielu innych. trwa dosyć krótko, ok.10min, jest trochę boolesne, ale
      nic strasznego, u dentysty bywa gorzej, niektóre dziewczyny nie czuły bólu, ja
      czułam. potem się leży tam ok.2 godz.na obserwacji, bo zabieg jest inwazyjny i
      wiąże się z ryzykiem (od pół do jednego procenta) poronień. trzeba mieć ze sobą
      wynik badania grupy krwi.
      pozdrawiam i powodzenia
      aleksia
    • zonka9 Re: BADANIA PRENATALNE - PROŚBA O POMOC 04.05.05, 18:45
      Witaj,
      moja przedmowczyni ma racje co do bolu, sprawa indywidualna, mnie akurat nie
      bolalo, ja mialam od razu robiona kordocenteze wiec trwalo to troszke dluzej,
      ale na tej samej zasadzie, igielka w brzuch pod nadzorem usg i pobieranie plynu.
      Zycze powodzenia i nie denerwuj sie, bedzie dobrze, pozdrawiam!
      • mala00 Re: BADANIA PRENATALNE - PROŚBA O POMOC 05.05.05, 11:14
        Mnie robil amniopunkcję dr garwoliński na czerniakowskiej w W-wie.Zabieg boli
        tyle co zastrzyk.Da się przeżyć ,gorzej to wszystko wygląda.Jeżeli lekarze nie
        stwierdzili przeciwskazań do amniopunkcji,to nie powinnaś się martwić
        plamieniem.Ja krwawilam od 5go go 7tyg ciąży(krwiak w macicy),amniopunkcja
        przebiegla pomyślnie i mam już wynik-zdrowy synek.Po zabiegu musisz się
        oszczędzać 3 dni ,ja leżalam.Na wynik czeka się okolo miesiąca.Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka