Dodaj do ulubionych

Zespół antyfosdolipidowy

31.07.05, 09:24
Witajcie. Wiem, że może na tym forum temat już jest kolejny raz alr ja tu
jestem po raz pierwszy.
Mam córeczkę - owoc mojej trzeciej ciąży. Poprzednie zakończyły się
poronirniem. Stwierdzono zespół antyfosfolipidowy. Poprzez cały czas trwania
trzeciej ciąży monnitorowałam poziom IgM i IgG - były w normie. Jeszcze przed
zajściem w ciążę przez miesiąc byłam leczona Encortonem. W czasie ciązy
oczywiści Duphaston, chyba do 5 m-ca.
Teraz zastanawiam sie nad kolejną ciążą i troche sie boję, nie chciałabym
przeżywać koszmaru, który tak dobrze znam. Dlatego bardzo proszę Was
wszystkie, które coś wiecie na ten temat, abyście napisały mi, jak to wygląda,
czy któraś była w podobnej sytuacji, czy macie drogie dziecko, jakie badania
przed kolejną ciążą, jak przebieagła sama ciąża itp. wiem, że to u każdej może
być inacej, ale proszę Was tylko o podzielenie się przeżyciami. Czy warto
robić sobie nadzieję, plany. Czy ta następna ciąża po tej prawidłwej znów
będzie zagrożona?
Czekam z niecierpliwością na Wasze posty. Dziękuje.
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Zespół antyfosdolipidowy 31.07.05, 10:15
      na stwierdzony zespol antyfosfolipidowy nie daje sie "oczywiscie duphastonu"
      tylko heparyne i aspiryne w kardiologicznej dawce.
      ciaze z tym zespolem uwaza sie z reguly za zagrozona, co nie zmienia faktu, ze
      moze przebiegac ok.
      • moniao1 Re: Zespół antyfosdolipidowy 31.07.05, 17:08
        hellowink

ja najpierw mam kilka pytań:
        1. Dlaczego brałaś encorton, który jest sterydem..?
        2. Jakie badania miałas robione? Na jakie grupy przeciwciał? do najcześciej
        wystepujących przy zespole antyfosfolipidowym należą: przeciwciala
        antykardiolipinowe, antykoagulant toczniowy i klika innych...

"Szkoły" prowadzenia ciąż u kobiet z zespołem antyfosfolipidowym są różne, w
        zależności np od wywiadu ..( u mnie zdiagnozowano zespoł antyfosfolipidowy po
        mojej pierwszej ciąży, zatorze płuc i zakrzepicy..w związku z tym inaczej
        przebiega zapobieganie podobnym niechcianym wydarzeniom...-np biore wieksze
        dawki heparyny drobnocząsteczkowej)
        Wit.E, acard czy aspiryna - są również wskazane, w zależnosci oczywiscie od
        wywiadu...

jesli bedziesz miala wiecej pytan, to pisz do mnie na priva
        pozdrawiam

• pimpek_sadelko Re: Zespół antyfosdolipidowy 31.07.05, 17:56
          encorton czasami tez podaja kobietom z klopotami immunologicznymi.
          • moniao1 Re: Zespół antyfosdolipidowy 01.08.05, 09:28
            wim wim..sami mnie faszerowali i encortonem i np solumedrolem..i to w takich
            dawkach, ze ho ho...Pytanie tylko ..po co? Sterydy a i owszem są potrzebne,
            szczególnie przy toczniu..ale po co sterydy przy zespole antyfosfolipidowym?
            I to bez jakichs szczególnych badań i pełnej diagnozy..uncertain
            • pimpek_sadelko Re: Zespół antyfosdolipidowy 01.08.05, 09:35
              moniao1 napisała:

> wim wim..sami mnie faszerowali i encortonem i np solumedrolem..i to w takich
              > dawkach, ze ho ho...Pytanie tylko ..po co? Sterydy a i owszem są potrzebne,
              > szczególnie przy toczniu..ale po co sterydy przy zespole antyfosfolipidowym?
              > I to bez jakichs szczególnych badań i pełnej diagnozy..uncertain
              ja jestem w szoku po tym co czytam w wypowiedziach autorki watkusad
              wiele czytalam o zespole antyfosfolipidowym, wiele z lekarzami o tym gadalam i
              kazdy mowil o leczeniu heparyna i aspiryna....nie znam kobiet, ktore majac
              stwierdzony ten zespol w ciazy nie bierze lekow! powaga!to co ze dzis IgG czy
              IgM jest ok... a jakie bedzie jutro? a przeciez nie lata sie na badania co
              kilka dni! kurcze, ten zespol ZABIJA plod! co za niefrasobliwiec zaluje
              zastrzyku, ktory nie jest szkodliwy dla ciazy? nie pojmuje. u mnie tylko
              podejrzewano trombofilie i nikt nie ryzykowa kolejnej ciazy na niczym. nie
              wiem, moze ja po tych poronieniach jestem na tyle pokrzywiona, ze rozum i
              rozsadek stracilam?
              a co do duphastonu... jak dobra ciaza to jesj nie pomoze i nie zaszkodzi... jak
              zla... identycznie. to placebo. bo poronienia nie sa skutkiem niskiego
              progesteronu... ale innych zaburzen a progesteron jest wtorny do nich.na
              zachodzie ( i na szczescie coraz czesciej w polsce tak samo) nikt nie daje na
              poronienia takich lekow.... a u nas producenci duphastonu, luteiny biznes zycia
              kreca.
              • moniao1 Re: Zespół antyfosdolipidowy 01.08.05, 09:48
                buu..pimpek..zgadzam sie z Tobą.., że mierzenie poziomu przeciwcial,
                szczególnie w ciązy..mija się z celem..bo sobie skaczą jak zechcą...sad
                Niestety...chyba jeszcze swiadomośc lekarzy i wiedza co do ciąż z zespołem
                antyfosfolipidowym jest u nas na poziomie mniej niż srednio
                zaawansowanym..Czytam czasami posty dziewczyn i się za głowę łapię...ze
                strachu...ze niewiedza lekarzy może kosztować życie maluszków..

Nie stracilysmy my Pimpek rozumu....Boimy sie o nasze fasolki, rosnące
                brzuszki..I dobrze, ze trafilysmy na odpowiednich lekarzy...
                Zespoł jest przecież dość świeżym odkryciem sad(( ile to lat minęło od
                zdiagnozowania tego paskództwa? zdaje sie ze koniec lat 80-tych i to w
                Europie...Pozostaje nam się cieszyć...ze znamy swojego wroga..i swoją
                swiadomościa i wiedzą -chociaz z medycyną wspólnego wiele ni mamy - możemy
                pomóc naszym maluszkom.

• lena2405 Re: Zespół antyfosdolipidowy 04.06.13, 12:18
          Witam...
          u mnie tez stwierdzili ten zespół.... straciłam juz dwie ciąże w 9 tyg i w 20... tzn dziecko zatrzymalo sie na 14tyg w rozwoju..sad pozniej juz szybko poszło najpierw skurcze nad ranem a pozniej to krew i malo co pamietam...mam traume...
          Ale dzis jestem w 3 m-cu biore acard i zastrzyki z heparyny... i jak jestem pelna nadzieji...teraz czuje ze bedzie dobrze... lekarze kontroluja mnie robia co dwa tyg usg ja za kazdym razem mam serce w gardle...ale nie wolno myslec negatywnie...dlatego wierze ze za trzecim razem nasza kruszynka bedzie z nami dłuzej smilebrzuch kolorowy od zastrzyków ale to nic wiem ze warto
    • ola_mama_gosi Re: Zespół antyfosdolipidowy 01.08.05, 08:07
      Encorton brałam przez miesiąc - miał wyleczyć podwyższone antykardiolipidy. Nie
      brałąm go w ciąży. co do aspiryny - lekarz zapowiedział mi, że gdyby coś się
      działo - skakał poziom karidolipidów - to wtedy włączy ją i będę musiała ją
      przyjmować. Duphaston - kazał braĆ, ponieważ zaczynały sie plamienia. Co mnie
      dziś dziwi - nigdy nie robiłam badań na poziom hormonów. Duphaston był
      niezbędny - kiedy go przyjmowałąm, to plamienia zanikły i potem, już w piatym m-
      cu było OK.
      Innych przeciwciał typy toczeń, u mnie nie stwierdzono.
      Jakie robiłam badania? Karidolipidy, krzywa cukrowa - bo podejrzewano cukrzycę
      ciążową, no i takie podstawowe - morfologia itp. Poza tym jeszcze kariotypy
      czyli genetyka, które wyszły prawdłowe.
      • moniao1 Re: Zespół antyfosdolipidowy 01.08.05, 09:36
        hello,
        Olu..a czy mozesz napisac jak bardzo mialas podwyzszony poziom przeciwcial
        antykardiolipinowych? Encorton a i owszem -jako steryd reguluje pewne
        zaburzenia autoimmunologiczne, ale moim zdaniem nie jest odpowiednim srodkiem
        do no obnizania poziomu antykariolipin..a moze inaczej..jest zbyt drastycznym
        srodkiem do tego rodzaju działan.
        pozdrowionka
        • ola_mama_gosi Re: Zespół antyfosdolipidowy 01.08.05, 11:53
          Już nie pamiętam, było coś koło górnej normy w klasie IgG. IgM zawsze było w
          porządku. A ten Encorton, wiesz, nie jestem lekarzem, ale skoro mój mi to
          zalecił, tylko miesiąc i pomogło, bo chyba w ciagu następnego czy też dwóch
          kolejnych m-cy zaszłam w ciążę a wyniki przed zajściem były OK to chyba
          pomogło, prawda?
          Acha, teraz sobie przypomniałam, lekarz powiedział mi, że gdyby kardiolipidy
          skoczyły to będzie Acard. Brałam go chyba też koło trzech tygodni, w 3 czy 4 m-
          cyu ciąży. Dziecku nie zaszkodził.
          A tak w ogóle dlaczego na ten temat tak mało jest w necie?
          • moniao1 Re: Zespół antyfosdolipidowy 01.08.05, 13:14
            co do encortonu:

www.leki.med.pl/lek.phtml?id=128&idnlek=382&menu=4
            albo: ( to z bociana skopiowałam)

ENCORTON
            Lek na receptę
            Producent Polfa-Pabianice, Polska.
            Forma leku: tabletki 1 mg; tabletki 5 mg.
            Zawartość - substancja czynna - prednisone acetate.
            Sposób działania Encorton jest preparatem kortyzonowym (glukokortykoidem),
            który łagodzi stany zapalne oraz zmniejsza reakcje uczuleniowe.
            Zastosowanie Chroniczny reumatyzm stawów, lupus erythematosus ( stan zapalny
            tkanki łącznej), stany zapalne ścian naczyń krwionośnych, astma, zapalenie
            jelita grubego. Poważne stany uczuleniowe. Niektóre nowotwory krwi, gruczołów
            limfatycznych, stercza, nowotwory piersi. Ostrzeżenie Pacjenci cierpiący na
            infekcje bakteryjne, zwłaszcza gruęlicę, choroby spowodowane wirusami, wrzód
            żołądka lub dwunastnicy, cukrzycę, wysokie ciśnienie krwi, choroby psychiczne,
            niewydolność serca, zgąbczenie kości, po przebytej operacji na naczyniach
            krwionośnych powinni powiadomić o tym lekarza przed rozpoczęciem kuracji
            Encortonem. Pacjenci zamierzający dokonać szczepienia powinni powiadomić służbę
            zdrowia o pozostawaniu na kuracji kortyzonowej. W razie wystąpienia gorączki
            lub stresu fizycznego lub psychicznego należy omówić z lekarzem ewentualną
            zmianę dawki. Oczekiwany skutek leczenia może ulec zmianie, jeśli Encorton
            stosuje się jednocześnie z innymi lekami. Zamiar stosowania innych leków w
            trakcie kuracji trzeba przedyskutować z lekarzem.

Działania niepożądane :

>1/100- Wysokie ciśnienie. Gromadzenie się wody w ustroju. Choroby psychiczne
            mogą ulec zaostrzeniu. Dłuższe stosowanie leku może zahamować wydzielanie
            kortyzolu w korze nadnerczy, Kruchość kości, słabość mięśni, zwiotczenie skóry
            z utrudnionym gojeniem się ran. Zahamowanie wzrostu u dzieci. Nasilenie się
            cukrzycy.
            1/1000- <1/1000- Tworzenie się zakrzepów krwi. Zwiększenie ciśnienia
            śródczaszkowego. Dłuższe leczenie może wywołać jaskrę, zmętnienie soczewek oraz
            zmiany zapalne w tkance kostnej.
            Dawkowanie Dawkę ustala lekarz. Należy dokładnie stosować się do zaleceń
            lekarza, nie zmieniać samowolnie dawki lub przerywać leczenia.
            Ciąża i karmienie Istnieje prawdopodobieństwo, że preparat oddziałuje na płód.
            Nie wolno zażywać leku w okresie ciąży. Preparat przenika do mleka matki, lecz
            jego oddziaływanie na karmione dziecko jest mało prawdopodobne. Zamiar
            stosowania leku podczas karmienia piersią należy jednak omówić z lekarzem.

• pimpek_sadelko acard 01.08.05, 13:57
              przy zesp[. antyfosfolipidowym naukowo dowiedziono, ze odsetek udanych ciaz
              jest mniejszy ( znacznie) na samej aspirynie. skutecznosc duza daje
              heparyna+aspiryna.
      • lena2405 Re: Zespół antyfosdolipidowy 02.07.13, 11:59
        Dziewczyny a jak Wy sobie radzicie z tym strachem??? ja każdego ranka oglądam swój brzuch i modle się o każdy dzień... Dziękuje Bogu że dał mi jeszcze raz szanse...

Chciałabym żebyśmy się tutaj częściej odzywały... Musimy sie informować co sie zmienia...

Ja mam teraz 23 lipca kontrolne usg w 16 tyg i te czekanie jest najgorsze...musi byc dobrze... to jest jak czekanie na gwiazdkę to usg jest ważne bo się okaże czy dziecko ma sie dobrze....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka