kaja102 16.12.05, 19:59 czy jest mama u ktorej wykryto cukrzyce w ciazy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamelia37 Re: cukrzyca ciazowa 17.12.05, 01:27 Witaj. U mnie wykryto w 28 tc. cukrzycę ciążową i właśnie jestem od 2 tygodni na diecie. Początki są straszne, ale można się przyzwyczaić. Jak coś to pisz. Możesz też na gg 2468593. Pozdrawiam. Kamelia. Odpowiedz Link
gibil Re: cukrzyca ciazowa 17.12.05, 12:24 Dziewczyny zycze Wam zdrowych maluszkow i szczesliwego konca. Moja cukrzyca minela (wlacznie z nadcisnieniem) po zakonczeniu ciazy 25.11.05 Maluch zdrowy choc rozne rzeczy wymyslano w tym czasie a cala ciaza na prochach i insulinie (sama dieta nie pomogla). A do diety moza sie przyzwyczaic no i plusem jest to ze sie za bardzo nie utyje (u mnie bylo 5kg na plusie) Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki Odpowiedz Link
karat76 Re: cukrzyca ciazowa 18.12.05, 15:54 a ja właśnie się zmagam z cukrzycą ciążową i najgorsze są dla mnie przestrogi od lekarki z patologii ciąży.... zamiast jakoś wszystko wyjaśnić to straszy jakby to była najgorsza rzecz na świecie. Czy możesz napisać mniej więcej jak to u Ciebie wyglądało?? Ja biorę insulinę od tygodnia (a teaz jestem w 38 tc) i to podobno w niewielkich dawkach (4 razy dziennie: 6,2,5,2 jednostek). Czy musiałaś rodzić w jakimś ,,specjalnym szpitalu" czy w tym który sobie sama wybrałaś?? bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeżeli nie bęzdie to problemem to możesz pisać na gadu 3091988. pozdrawiam Odpowiedz Link
kasiask Re: cukrzyca ciazowa 19.12.05, 09:56 Ja miałam cukrzycę ciązową. Od jakiegoś 29 tyg. byłam na insulinie, którą musiałam ciągle zwiększać. Pod koniec ciązy doszłam do 140 jednostek na dobę. Obecnie nie biorę już insuliny od jakiegoś tygodnia, a od porodu minął miesiąc. Odpowiedz Link
kamelia37 Re: cukrzyca ciazowa 19.12.05, 11:41 W 28 tc wykryto u mnie cukrzycę ciążową, od 3 tygodni jestem na diecie i na szczęście nie muszę brać insuliny, aczkolwiek byłam pewna, że się nie obejdzie, gdyż po obciążeniu 50 g glukozą po godzinie miałam 252 jednostki. Mam nadzieję, że po @ wszystko wróci do normy i będę mogła w końcu zjeść duże ciacho hehehehe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
gibil Re: cukrzyca ciazowa 19.12.05, 13:45 Oj i mnie wiele razy straszono. Szczegolnie jak nie mogli na usg znalezc nerek (najpierw dwoch potem jednej potem problem z ich ocena by w koncu dojsc do wniosku ze jest wszytsko ok)Jak tylko nerkom dano spokoj to serduszko im sie nie podobalo (a dokladniej przegroda miedzykomorowa)...Koniec koncow maluch urodzil sie zdrowy (nie liczac wodniakow)...A wracajac do cukrzycy. Insuline bralam od 27 tyg po dwoch tyg diety. W dzien cukry byly w gornych granicach normy (po diecie). Niemniej jednak nie przekraczaly 140 znacznie gorzej bylo na czczo co bym nie robila...wiec dostalam dlugodzialajaca insuline na noc nie za duzo bo 6j. Niemniej ustawila mi cukry na czczo w gornych granicach (choc skoki byly nadal to nie tak czeste jak bez niej). Diabetolog pod koniec ciazy chciala mi jeszcze wlaczyc insuline na dzien (bo zaczely mi cukry skakac) ale nie zdazyla (ciaze mi rozwiazano w 37 tyg tu dalo sie we znaki moje nadcisnienie od poczatku ciazy). Rodzic musialam w osrodku referencyjnym (maly urodzil sie z bardzo niskim cukrem i dostawal glukoze w pierwszej dobie, mial tez szereg badan dodatkowych). Z tego co mi lekarka mowila wazne bylo aby ciaze rozwiazac do skonczonego 40 tyg Pozdrawiam Odpowiedz Link
karat76 Re: cukrzyca ciazowa 19.12.05, 17:18 dzięki za odpowiedź teraz czekam na kiedy Mała się zdecyduje no i wtedy mam nadzieję, że kłopoty cukrzycowe miną Odpowiedz Link