Dodaj do ulubionych

Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak moge

• akml Cholestaza - jaki ma wpływ na dziecko 07.06.07, 06:55
      Witam ma do was pytanie Jestem już po ciazy i maluch ma 2 miesiące Mam pytanie
      jaki ma wpływ cholestaza na dziecko co może spowodowac. Ja nie miałam badań
      prób wątrobowych a ciąży lekarz niewidział takiej koniecznośći. Man AZS więć
      ok 20 tyg miałm mocne nasilenie i nawet jak zgłaszałam okropny świąd skóry na
      rękach i nogach to lekarze i gin i alerg mówili że to może mieć związek z AZS
      Miałm bóle wątroby to tylko kazali mi diete ograniczyć
      Mały miał długo żółtaczke i bardzo powiększone próby wżrtobowe oraz kwasy
      żółciowe do tej pory
      Czy ma to jakiś związek ?? Czy ja mogłammieć cholestaze Co sądzicie
      • nina_74 Re: Cholestaza - help 08.06.07, 19:22
        czy objawy swedzenia maja jakas swoista charakterystyke?
        bo mnie od wczoraj swedzi prawa dlon, jest czerwona i nabrzmiala, a dzis rano brzuch, dekold i szyja
        sa obsypane bardzo delikatnymi czerwonymi kropeczkami.

Nie swedza mnie podeszwy stop, ani lewa dlon.

CZy to moze byc wlasnie cholestaza??? bardzo sie boje to dopiero 19t4d, pierwsza tak wysoka ciaza,
        wczesniej 2 poronienia w 9tyg.

Napiszcie cos, plisss
        • miacasa Re: Cholestaza - help 08.06.07, 19:48
          miałam cholestazę 2 razy, swędzenie było potworne bez żadnej wysypki, powinnaś
          zrobić badania krwi (alat i aspat), cholestaza zaczyna się raczej w
          24-26tygodniu, może zjadłaś lewe truskawki i masz uczulenie
    • marki0 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 12.06.07, 22:39
      Nie spotakałam sie szczerze mówiac z teroia ze nie powinna karmic dziecka
      mataka, która miała cholestaze, ja przy próbach po 600 w dzień przed sesarka od
      drugiej doby karmiłam intensynie i oczywiscie po 100 razy dopytywałam sie czy
      oby na pewno moge, mówiono ze tak, ze to dziecku nie zagraza. Po 6 latach w
      innym szpitalu urodziłam kolejne dziecko i ja karmiłam, ale była matka, której
      nie kazano/do konca nie wiem jaki był powód, miała cholestaze-wyniki miała duzo
      gorsze ode mnie-bo ja w drugiej ciazy byłam pod scisła kontrola i cholestaza mi
      sie tak strasznie nie rozbujała.Zatem nie wiem czemu nie karmiła, zreszta miałam
      wrqzenie ze nie za bardzo na o karmienie miała chęc.Tzn karmiła na poczatku a
      potem jak dziecko dostało żółtaczke to kazano jej odstawic.Mouje w pierwszej tez
      miało i nie kazano. Ale z tego co ja wiem od lekarzy to kozna i cholestaza
      dizecku narodzonemu juz nie przeszkadza.A co do tego kiedy sie pojaiwia, to jest
      tak ze w pirwszej ciazy po 30 tyg a w następnej już po 20 dlatego kolejna ciaza
      jest zawsze jesli chodzi o to paskudztwo bardziej ryzykowna. Tak jak pisłaam
      wczesniej najbardziej charakterystyczny jest swiad stóp/podeszw/ i ja powiem Wam
      ze przy próbach pow 600 miałam ten objaw jako jedyny.Mnie ciało kompletnie nie
      swedziało. Zatem to zalezy tez od organizmu.
      • monia753 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 16.06.07, 21:34
        Mam pytanie kiedy po porodzie ustępują objawy cholestazy? Jestem tydzień po
        porodzie a wysypało mnie jak przy ospie. Cały brzuch, ręce, stopy i łydki. W
        szpitalu miałam tylko czerwone plamy na brzuchu i za bardzo nie swędziało, a
        teraz już zgłupiałam. Może to cholerstwo ze mnie w ten sposób wychodzi? Będę
        wdzięczna za każdą odpowiedź.
        • marki0 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 19.06.07, 22:41
          Ja po porodzie nie iałam juz objawów, zreszta ja byłam ewenementem bo przy
          makabrycznych próbach nie było żadnych świadów czy wysypek u mnie. Natomiast
          leczenie po porodzie kontynuowałam prawie pół roku.Byłam na sylimanorze i
          ścisłej diecie-a dodam ze karmiłam. Po drugim porodzie na prochach juz nie byłam
          bo próby nie miałam az tak wysokie zatem nie było potrzeby, ale ja przez całe
          9mcy miałam dietę, poniewaz po pierwszej cholestazie druga ciaza powinna
          przebiegać pod kontrola hepatologa i ja tak miałam.Wydaje mi sie ze jeszcze nie
          musisz sie niepokoic, próby i poziom kwasów musi sie obnizyc, jednym obniza sie
          bezposrednio po porodzie a u ninnych trwa to troszke dłuzej.Wazne abyś była na
          dietce, zero zupo, zero smażonego, żadnych zółtych serów, zadnego zytniego
          pieczywa.
          Miesko z wody, marchewka z woidy lub buraczek, angielka z chuda poledwiczką,
          lekki kompocik jablkowy i to tyle co Ci wolno. Zresta dzieciak nie bedzie miec
          kolek jesli karmisz pirsia.
          • aglod2 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 02.07.07, 00:09
            Dołączyłam parę słów o ursopolu. Po przeczytaniu wszytstkich postów słów kilka, może komuś pomogą. Po zdiagnozowaniu cholestazy w 2 ciąży w 24 tyg. leżałam w swoim szpitalu powiatowym. Wyniki rosły mimo leków i diety, ordynator przeniósł mnie do Warszawy na Starynkiewicza. Tam tak dobrano mi leki: ursopol, essenciale forte potem sylimarol, tak, że wyniki z blisko 500 (aspat, alat) spadły do 40-50 i takie udało mi się utrzymać do końca ciąży. Po powrocie ze szpitala chodziłam już do naszego ordynatora dr Florczaka co 3 tyg. Nie jest specjalistą od tego świństwa, ale miałam do niego zaufanie i wiedziałam, że w razie czego skieruje mnie do dobrego specjalisty.
            Miałam z nim też umowę, że gdy zacznę rodzić poniżej 36 tyg to zawiozą mnie z mojego miasta, gdzie nie ma ojomu dla wcześniaków do W-wy na sygnale.
            Urodziłam synka naturalnie w 37 tyg poród wywoływany, chociaż mały wcale nie miał ochoty wyjść.

Mam dwójkę: 2001r. córka-cholestaza od 36 tyg, poród 39 tydz. i syn-cholestaza od 24 tyg poród 37 tydz. Oba porody naturalne. DZIECI ZDROWE.
            Trzymam kciuki za wszystkie cholestazowe mamy, czekające na swoje maleństwa!!!
            • monix123 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 02.07.07, 22:58
              MOże i ja sie dopiszę i weprę tym samym jakąś cholestazową mamę.
              Pisałam już w tym wątku.
              Cholestazę miałam od 12 tyg / w pierwszej ciąży zaczęło się ok 24-15 tyg
              chyba/. Tym razem udało się tylko dzięki lekom, URSOFALK. Mala
              zdrowa,donoszona,urodzila się pierwszego dnia 39tyg.Ogólnie ciąża byla ciężka,
              stresująca, ale..warto było...
              Swoja drogą ta cholestaza to cholerne świństwo...
              • justiq Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 03.07.07, 08:49
                Monix, aglod, a czy przy swoich cholestazach miałyście objawy w postaci świądu
                skóry?
                • monix123 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 03.07.07, 22:00
                  I to jeszcze jaki świąd skóry sad(( Szkoda gadac sad((
                  Szczególnie stopy, dłonie..a w najgorszej fazie całe ciało..Zresztą tak sie u
                  mnie zaczęło..świąd skóry-skierowanie na badania itd.
                  Świąd nasilal się wieczorem, w nocy, a także jak było ciepło. A potem już
                  swędziało cały czas.
                  Na szczęście ursofalk dzialał cuda, zaczynalam na 2 tabletkach-przestało
                  swędzieć, ale potem im przybywalo mi wagi tabletek musiało być więcej. Na końcu
                  ciąży- pomimo 4 tabletek i innych leków i kroplówek itp itd swędziało cały
                  czas. Pozdrawiam.
                  • aglod2 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 05.07.07, 07:32
                    U mnie trochę lepiej, bo swędziało na początku, szczególnie dłonie i ramiona. A później z przerwami. Wtedy wiedziała, że poziom kwasów żółciowych wzrasta. Na końcu nie swędziałao bardziej. W 1 ciąży wyniki rosły, ale 2 tyg byłam pod kroplówką z litrem glukozy, w drugiej jak pisałam miałam w miarę przyzwoite wyniki do końca.(ok 70) Aaaa, tydzień przed porodem spędziłam w szpitalu, mierzono mi ciśnienie po 5 razy dziennie, w czasie porodu i po porodzie też. Pytałam dlaczego. Lekarz odpowiedział, że lubi ciśnienie nagle wzrastać, a wtedy jest to groźne dla dziecka (przed narodzinami oczywiście) i dla matki. Tego mi nie powiedział, ale może bał się w przeistoczenie w zespół Hellp. Nawet nie póścił mnie do domu po 2 dniach po porodzie, chociaż pediatra wypychała.
                    • justiq Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 05.07.07, 08:57
                      Dzięki dziewczyny smile
                      Pozostaje mi być czujną - mam nadzieję, że mnie przeczucie myli i cholestaza
                      nie dopadnie.Pzdr
                    • vaisala Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 05.07.07, 09:03
                      ja trafiłam do szpitala z cholestazą w 32 tyg.
                      miałam już wcześniej cukrzycę ciążową,(28)
                      wyniki mimo brania leków i diety nie dość że nie stanęły w miejscu to jeszce
                      rosły,aspat i alat miałam rzędu 700 jak trafiłam na porodówkę,przewożona w nocy
                      z jednego szpitala do drugiego,cieli mnie natychmiast w 35 tyg,miałam już
                      bardzo słabe przepływy,mała urodziła sie z wagą 2160,45 cm,miała 2 razy
                      żółtaczkę, nie domknął się jej botal,leżałyśmy w szpitalu ponad tydzień,
                      teraz ma 64 cm wazy 7 kg,dzisiaj skończyła 5 miesięcy,
                      to gówno jest groźne,ale mam ją żyje rozwija się dobrze,a gdyby vczekali do
                      wieczora mogłoby jej nie być,
                      tak więc nie lekceważcie żadnego swędzenia bo może sie to żle skończyć czego
                      nikomu nie życzę.
                      teraz będę bała się zajść w 2 ciążę
                      za bardzo będę się bała o jej utrzymanie.
                      trochę się rozpisałam ale każdy kto walczył o dziecko mo obawy przed drugim
                      pozdrawiam
    • aga_aga75 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 13.07.07, 10:26
      Dziewczyny,
      czy Ursopol i Ursofalk to leki o tym samym składzie? Nie wiecie przypadkiem?
      Ja brałam Ursopol w pierwszej ciąży i zupełnie nie podziałał. Zastanawiałam się
      czy w przypadku ewentualnej drugiej ciąży coś pomoże ten drugi...
      • aglod2 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 14.07.07, 18:55
        Wygląda na to, że to ten sam lek, tylko producent inny
        www.prometeusze.pl/kwas_ursodezoksycholowy.php
        Mój lekarz też sprawdzał z bilieparem, który w zeszłym roku był nie do zdobycia, a brałam go początkowo. Okazało się, że to dokładnie to samo.
        • monix123 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 14.07.07, 22:56
          Chyba to samo,tak mowiono w szpitalu.Ja bralam Ursofalk.
          • aga_aga75 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 16.07.07, 10:58
            no to pięknie... czyli na mnie ten cudowny lek nie działa. A juz miałam
            nadzieję...
            • marki0 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 18.07.07, 23:17
              a Esensiale Forte brałaś? Ja brałam od 12 tygodnia do tego ścisła dieta i moje
              próby były najwyzej rzedu 80 a w pierwszej ciąży pow 600!!
              • aga_aga75 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 20.07.07, 09:34
                Nie brałam. Cholestaza mnie zaskoczyła w 31 tc - od razu dieta i szpital
                (kroplówki + Ursopol) ale nic nie pomogło. W 33 tc Alat 969 Aspat 499 i cięcie
                na cito. Po cięciu o dziwo nawet wyższe próby ale po 3 tygodniach wróciły do
                normy.
                • miacasa Pomóżcie dobrać antykoncepcję 21.07.07, 16:54
                  Dziewczyny, jaką antykoncepcję stosujecie? Mam serdecznie dość gumek, wiem, że
                  tabletki mam z głowy i terapię zastępczą w przyszłości też. Jestem po 2
                  cholestazach, w drugiej w 34 tygodniu alat 1540, aspat 625 i ukończenie ciąży cc
                  po 10 godzinach indukcji. No i niestety mam przemieszczoną macicę, przyrośniętą
                  do otrzewnej co wyklucza szczęśliwy finał kolejnej ciąży. Zrosty są na tyle
                  upierdliwe, że boję się problemów przy spirali (choć jestem skłonna
                  zaryzykować). Czy któraś z Was ma może Mirnę? Jak się mają zastosowane w niej
                  hormony do przebytych cholestaz? Ginekolog powiedział, że są bez związku ale
                  jakoś tak bez przekonania i trochę zgłupiałam. Czy Wam też odradzają kolejną
                  ciążę(pomijam moje okaleczenie, chodzi mi o obciążenie wątroby).
                  • miacasa Re: Pomóżcie dobrać antykoncepcję 21.07.07, 16:58
                    chodziło mi oczywiście o Mirenę
                  • aga_aga75 Re: Pomóżcie dobrać antykoncepcję 24.07.07, 11:25
                    Hormony z mireny chyba rzeczywiscie nie szkodzą bo mój gin mi tłumaczył, że
                    przechodza one przez wątrobe wtedy tylko raz (metabolizm estronegnów odbywa się
                    w wątrobie) a nie dwa razy jak przy tabletkach. Co ciekawe ja brałam tabletki
                    anty przez 10 lat przed ciążą i nie miałam nigdy żadnych problemów a w ciąży
                    silna cholestaza... Po ciąży stosowałam przez pół roku plastry ale się źle
                    czułam po nich.
                  • marki0 Re: Pomóżcie dobrać antykoncepcję 01.08.07, 23:22
                    Nie pomogę ci dobrać bo sama mam ten proble i tez niedawno radziłam sie
                    dziewczyn.I powiem Ci ze były też takie, które ja stosowały w postaci pigułek
                    pomimo tego ze miały cholestaze.Lekarz to olał. Jednak ja mam problem taki jak
                    ty, bo moi lekarze niestety ale nie chcą mi przepisać zadnych tabletek ani
                    plasterków.Nie chcą nawet tego zastrzyka co 3 miesiace.Ja mam już po dziurki w
                    nosie tych prezerwatyw i ciagłego stresu.Seks stracił urok.Na rzzie jescze aż
                    tak nie drazę tego tmatu bo karmie mała/22mce/ ale niebawem zakończę i zajmę
                    swoimi sprawami kobiecymi.W każdym razie ginio z pierwszej ciazy i z drugiej
                    oraz taki nowy ostatnio sa tego samego zdania!!! Ja miałam cholestazę
                    dwukrotnie, najgorsze badania to rzedy 6000 a bilirub 4,5. I też mi mówia ze to
                    juz koniec macierzynstwa.Nawet ta druga ciaża była jak dla nich nie do konca
                    bezpieczna i bali sie ze nie wytrzyma mi organizm a o trzeciej to juz ni chca
                    słyszec!,Jednak co do antykoncepcji to nie wiem.Proponowano mi sprężynkę ale
                    boje sie. Jeden lekarz z drugiej ciazy raz mi dał cień nadziei /jak juz tak mu
                    sie zaliłam ze co to za życiue seksualne/ że moze spróbujemy ale pod scicłym
                    okiem hepatologa i wykonujac co pewien czas badania.Ale mówie, jak skoncze
                    karmić to wróce do tematu.
                    Fakt jest faktem, cholestaza=zero tabletek i plastrków!!! NIESTETY!
                    • miacasa Re: Pomóżcie dobrać antykoncepcję 02.08.07, 16:01
                      Z pigułkami nie zaryzykuję (wątrobę mam trochę uszkodzoną, cholestazy
                      przyspieszyły powstawanie kamieni żółciowych i jestem już po usunięciu pęcheżyka
                      żółciowego), pewnie spróbuję z tą mireną. Dziękuję za odpowiedzi.
                • novinka7 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 24.07.07, 15:12
                  Dziewczyny, mam pytanie- a jestem zupełnie zielona w temacie- 22t4-
                  wczoraj wieczorem pojawiło się swędzenie na przegubach dłoni, również w okolicach kostek- taka lekka wysypka. Następnie w okolicy kolan pojawiały się stany zaognione- podobne do ukąszeń komara bądź meszek. Zauważyłam też na twarzy, w okolicy linii włosów, miejsca zaognione. Przed snem wzięłam wapno- miałam wrażenie że na chwilę przyniosło ulgę. W nocy jednak wielkorotnie budziłam się- myślałam że zedrę sobie skórę z dłoni, tak bardzo swędziały. Rano okazało się że straszliwie spuchłam- twarz, dłonie przede wszystkim. Orócz tego miałam zaognione miejsca nad kolanami (jakby czerwone rozlane bąble po ukąszeniach) oraz na śródstopiu. Pojechałam od razu do lekarza- stwierdził, że najprawdopodobniej jest to reakcja alergiczna. Nie zlecił żadnych badań. Obrzęk w większości zszedł w przeciągu trzech godzin- ale dłonie swędzą mnie cały czas. Może trochę panikuję- ale nie jest to dla mnie sytuacja normalna (nigdy nie miałam większych problemów alergicznych).
                  Czy to może wskazywać na cholestazę? Czy warto robić w moim przypadku badania? Bardzo proszę o radę .
                  Pozdrawiam.
                  • aglod2 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 01.08.07, 10:49
                    Wyjechałam i nie zaglądałam na forum.
                    Sprawa już się pewnie wyjaśniła. Cholestaza nie daje uczulenia, swędzi i nie ma niczego na skórze. To zapewne było uczulenie, ale można udać się po poradę do lekarza.
                  • marki0 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 01.08.07, 23:13
                    wg mnie to nie wyglada na cholestaze, ona nie daje zmian w postaci
                    krostek.Ewentualnie na sutek mechanicznego drapania moze coś sie tam pojawić ale
                    nie odwrotnie. Ale jesli Cie to uspokoi to wyrzuć 30 zł i zrób sobie badania na
                    poziom aleatu, aspatu i bilirubiny.Sa po 6 zł jedno.
    • yoaha Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 15.08.07, 10:20
      Witajcie. Wczoraj dostałam skierowanie do szpitala z rozpoznaniem
      cholestazy. Zastanawiam się nad jednym.
      Otóż w listopadzie z powodu choroby oka byłam w szpitalu 10 dni. Za
      każdy dzień z ubezpieczenia otrzymałam pieniądze, chyba 40 zł.
      Czy cholestaza jest chorobą, która kwalifikuje się również do takiej
      wypłaty?
      Jak było w waszym przypadku?
      • marki0 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 01.09.07, 21:50
        tak
        • ulus Szukam specjalisty od cholestazy w Warszawie 27.09.07, 17:04
          Witajcie
          Może mi ktoś pomoże, szukam gina z Warszawy lub Lublina, który by
          się znał na leczeniu cholestazy, ale specjalisty, bo jestem dopiero
          w 9 tyg, a już badania wskazują na pradopodobieństwo cholestazy. (
          W poprzedniej ciązy miałam cholestazę od 28 tyg). Jestem załamana,
          bo to dopiero 9 tydzień.
          Może ktoś wie,w którym z warszawskich szpitali leczą tę chorobę na
          takim etapie ciąży?
        • ewiicia Do marki0 10.06.09, 16:48
          Witam!
          Jestem z Łodzi (właściwie ze Zgierza). 12.05.09 urodziłam córeczkę w
          ICZMP w 37 tyg. ciąży, oczywiście z powodu cholastazy... Wyniki
          straszne, ciąża zakończona cc po 5 godzinnej indukcji porodu. Mimo
          wszystko planujemy z mężem jeszcze jedno dziecko i chciałabym być
          pod opieką dobrych specjalistów. jak narazie dostałam tylko
          zalecenie kontroli w poradni chorób wątroby. Proszę podaj mi
          dokładne dane lekarzy (ginekologa i hepatologa) u których
          prowadziłaś swoją drugą ciąże. Wyslij mi to na moją prywatną
          skrzynkę: artur.blocisz@interia.pl Z góry dziękuję i pozdrawiam Ewa
    • yoaha Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 19.10.07, 09:11
      Witam.
      Czy wasze dzieci po urodzeniu poniosły jakieś konsekwencje Waszej
      cholestazy?
      T.zn. czy nie mają żadnych dolegliwości wątrobowych?
      • aga_aga75 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 19.10.07, 15:25
        Moja córka nie ma i nie miała. Lekarz powiedział mi że cholestaza
        matki nie ma żadnego związku z żółtaczką u dziecka. Sądzę więc, że
        nie wpływa też na inne powikłania watrobowe.
        • miacasa Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 20.10.07, 12:50
          moje córki miały wylewy krwi do mózgu ale nie można jednoznacznie powiedzieć, że
          cholestaza była ich bezpośrednią przyczyną, wiadomo tylko, że sprzyja takim
          powikłaniom, wątroby mają zdrowe
    • vvrotka Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 01.11.07, 21:07
      Mam prosbę o konkretna dietę co można jeśc czego nie, generalnie wiem że nic
      surowego ... ale mnie to trochę mało mówi. W pierwszej ciąży dopadła mnie pod
      koniec i w zasadzie jadłam tylko gotowane zupki niedoprawiane... a teraz
      powtórka z rozrywki tyle że jeszcze kilka tygodni przede mną i chcę wiedzieć co
      mogłabym jeść.. Bardzo prosze o pomoc.
      • miacasa Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 02.11.07, 19:49
        obowiązuje Cię ścisła dieta wątrobowa, jak wrzucisz w google dieta wątrobowa, z
        pewnością znajdziesz dokładne wskazówki, zrób sobie usg jamy brzusznej czy nie
        wytworzyły Ci się kamienie żółciowe (często towarzyszą cholestazie i nasilają
        jej objawy)
        • monix123 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 08.11.07, 10:33
          Moja córka po ciężkiej cholestazie od 12 tyg mojej ciąży urodziła
          sie zdrowa bez żadnych powikłań.
          A dieta wątrobowa -dokladnie wklep sobie w googlachwinkjest tego sporo.
          Pozdrawiam.I trzymam kciuki za wątróbki.
          Mnie czeka usuwanie kamieni żółciowychsad
        • mamaani11 Cholestaza -szukam ginekologa w Bydgosz./Toruniu 15.11.07, 08:35
          Szukam ginekologa i hapatologa który poprowadziłby ciążę. W I ciąży miałam
          cholestazę, Alat/Aspat po 800, cięcie w 36 tygodniu. Teraz okazało się że mam
          kamienie żółciowe. Muszę je przed ciążą usunąć. Możecie polecić kogoś w kuj-pom.
          do prowadzenia ciąży z cholestazą?
          • gosia244 błagam co jesć przy cholestazie!!! 05.04.08, 14:38
            Czesc. Zrobilam wyniki, wyszedl podwyzszony prawie dwukrotnie poziom
            alat. Ginekolog powiedziala zeby przez tydzien trzymac diete, i
            ponownie zrobic badania, zobaczyc czy nie ma tenedencji wzrastajacej.
            blagam powiedzcie mi co moge sobie robic na sniadanie , obiad i
            kolacje. zupelnie nie mam pojecia. wiem ze napewno ktos stosowal
            taka diete i mi pomoze. przeslijcie na emaila taka diete:
            marget22@wp.pl
            bardzo wam dziekuje.
            • nikrus Re: błagam co jesć przy cholestazie!!! 08.04.08, 22:37
              Witam Ja miałam cholestazę ciążową-tylko że u mnie pierwszy wynik
              badania prób wątrobowych był 6-krotnie wyższy od normy. Ale przy
              podwyższonych próbach wątrobowych nie zawsze ma się cholestazę.
              Ważnym badaniem jest -zrobić sobie kwasy żółciowe. Jeżeli one są
              powyżej normy i bardzo swędzą stopy, ręce, uda, pośladki, plecy to
              wtedy można mówić o cholestazie. Leżałam z nią ponad miesiąc w
              szpitalu i stosowali u mnie dietę wątrobową. Nie jadłam żadnych
              surowych owoców, warzyw-tylko pieczone jabłko, gotowana marchewka i
              brokuły, mięsko gotowane-bez przypraw. na sniadanie bułka paryska-
              żadnego razowego-i chuda wędlinka. Na kolację podobnie. Bardzo dużo
              trzeba pić wody. Jeśli ktoś ma jakieś poytania-chętnie pomogę.
              • hanka97 Re:Mam pytanie i prosze szybka odpowiedz !!!!!!!! 09.05.08, 12:31
                Od wczoraj swędzą mnie stopy ,ale tak dziwnie podeszwy zewnętrzne brzegi,to
                swędzenie jest w dien ,w nocy nic nie czuje .Dzisiaj rano ,zaczęła swędzieć mnie
                lewa dłoń ,ostatnie dwa palce(serdeczny i mały )oraz kant dłoni.To jest moja
                szósta ciąża i wczesnej niczego nie miałam ,termin do lekarza mam za tydzień i
                nie wiem czy mam jechać do szpitala ,czy nie .Jestem obecnie 27TC i nie wiem co
                mam robić ,może ktoś mi doradzi ,chociaż trochę.Dodam jeszcze ,ze brałam
                DUFASTON do 20TC,a teraz biorą PARTUSISTEN .Pozdrawiam Hanka
                • miacasa Re:Mam pytanie i prosze szybka odpowiedz !!!!!!! 15.05.08, 09:54
                  Haniu, ten świąd może być również objawem alergii, w ciąży może ujawnić się tzw.
                  pokrzywka świetlna ale by wykluczyć cholestazę zrób badanie krwi alat, apspat i
                  bilirubinę. Na wszelki wypadek stosuj lekką dietę wątrobową a przy okazji usg
                  poproś o sprawdzenie pęcherzyka żółciowego (na wypadek kamicy żółciowej).
                  • hanka97 Re:Mam pytanie i prosze szybka odpowiedz !!!!!!! 20.05.08, 15:44
                    Zrobiłam wyniki .to nie cholestaza ,wszystko mam w normie może cholesterol za wysoki.Pojadłam trochę truskawek i to może być to.Dzięki za odpowiedz ,pozdrawiam Hanka
    • ania-1980_1980 Re: Cholestaza - a jakie wyniki? 24.05.08, 15:47
      Jakie miałyscie wyniki bo ja mialam aspat 80 i alat 149.Czy to dużo?
      W kazdym badz razie lekarz jak zobaczyl te wyniki polozyl mnie na
      oddzial.Boze jak wspomne jak mnie wszystko swedzaiło masakra spac
      nie mogłam.
      • miacasa Re: Cholestaza - a jakie wyniki? 24.05.08, 19:42
        alat powyżej 1400, aspat powyżej 600 smile
    • ania-1980_1980 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 25.05.08, 13:09
      Poproszę namiary na lekarza który już od momentu planowania będzie
      doskonale potrafił poprowadzić ciąże z cholestazą.W pierwszej miałam
      ok 8 m-ca mówią ze raczej na 100%powtórzy się w drugiejsad(((Druga
      Ciąża jeszcze w planach jak narazie zbieram informacje.
    • sybetka Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 03.06.08, 17:04
      Witam, szukam właśnie informacji o cholestazie. Jestem w 3 ciąży, pierwsza
      zakończona cc w 26 tc (cytomegalia i cholestaza) - niestety córcia zmarła zaraz
      po porodzie, 2 zakończona cc w 34 tc - córa zdrowa. otóż moje pytanie jest
      takie - cholestaza w 1 ciąży zaczęła sie bardzo szybko około 15 tyg, w ciąży w
      26 tyg. Teraz jestem w 19 tyg i nie mam świądu. Zatem zastanawiam sie kiedy to
      cholerstwo mnie dopadnie. Lekarz powiedział mi, że jest nikła szansa ale może
      być tak z racji tego że miałam wycięty woreczek żółciowy. Jak zarazie wyniki
      zarówno na cholestazę jak i cytomegalie są w porządku jednak obawiam sie tego
      całego świństwa. Czy jest ktoś kto po wycięciu woreczka żółciowego nie miał
      cholestazy. Dodam ze bardzo obawiam sie o dzidziusia. Ten stres związany z tą
      przypadłością odbiera mi radość z poczętego życia. Pozdrawiam.
      • miacasa Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 03.06.08, 18:57
        Witaj, gdzieś w tym wątku pisała dziewczyna, u której w ciąży po usunięciu
        pęcherzyka żółciowego cholestaza się nie rozwinęła, musiałabyś prześledzić cały
        wątek. Jestem po 2 choestazach i przypuszczam, że ogromne nasilenie choroby w
        drugiej ciąży miało związek z kamicą żółciową. Wydaje mi się, że masz całkiem
        duże szanse na uniknięcie cholestazy, stosuj dietę, przyjmuj zalecone przez
        lekarza preparaty wspomagające pracę wątroby i regularnie sprawdzaj alat i
        aspat. A nawet gdyby Cię dopadło to pamiętaj - będzie dobrze, teraz w szpitalach
        coraz więcej wiedzą na temat tej choroby, są też lekarstwa łagodzące
        dolegliwości i zmniejszające ryzyko powikłań. Daj znać czasem jak się macie.
    • evilkka Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 07.06.08, 10:00
      witajcie!
      No i ja przyłączam do grona "wątróbek" W pierwszej ciąży cholestaza
      dopadła mnie w 38 tygodniu (tylko swędziała skóra na piszczelach)
      urodziłam po tygodniu od przyjęcia do szpitala.Mały zdrowy, tylko
      żółtaczkę miał dużą przez 6 tygodni.Moje transaminazy były w okol.
      400, kwasy też wysoko, ale nie pamiętam ile. No i teraz jestem w
      drugiej ciąży ( z zaskoczenia smile ), mój gin jakoś nie przjał się
      cholestazą z pierwszej ciąży i nic nie zalecał, ani badań, ani
      diety. Jak myślicie, czy powinnam juz coś zacząć stosować? Dietę
      też? jestem teraz w 13 tyg.
      • milka_milka Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 09.06.08, 16:06
        To trochę się dziwię, że nic Ci nie zalecił. Na dietę trzeba uważać,
        przynajmniej raz w miesiącu (na razie) sprawdzać transaminazy i jeśli pojawią
        się jakiekolwiek niepokojące objawy - galopem do lekarza. Miałam cholestazę dwa
        razy, za drugim razem potężną.
        • evilkka Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 09.06.08, 16:28
          no właśnie. też jestem zdziwiona że do tej pory nic. Poczytałam
          sobie troche na ten temat i widze że to poważna sprawa. Wydrukowałam
          sobie z internetu jakieś diety i od dziś zaczynam stosować. Nie wiem
          tylko jednego: surowe warzywa i owoce można, czy nie (typu np
          surówki), bo jakoś mam sprzeczne info na ten temat. Oczywiście
          pomijam wzdymujące typu kapusta, groch itp., ale np jabłko,
          kap.pekińska, ogórki świerze, pomidory itp
          • miacasa Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 09.06.08, 22:00
            z owoców odpuść sobie zdecydowanie czereśnie, pomidory sparz wrzątkiem i obieraj
            ze skóry, ogórki zielone raczej w małych ilościach i bez skóry, sałata jak
            najbardziej wskazana a z nowalijkami o tyle ostrożnie, że są mocno nawożone i
            pryskane, czarne jagody dokładnie myj (obsikują je niekiedy lisy przenoszące
            różne świństwa)
            • filmonrob3 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 17.06.08, 06:03
              Witam ,czytam i czytam i az sie boje . Zaczne od poczatku , jestem w
              trzeciej ciazy dzis zaczełam 26 tc. A od dwóch dwni swedzi mnie
              skóra na poczatkuj rece , przedramie , łydki , posladki . Po
              przecztaniu dałam sobie spokuj bo to nie objawy typowe dla
              cholestazy. Niestey dzis w nocy nie mogłam spac bo swedziały mnie
              dłonie i swedza nadalsad( i podeszwy stóp. Troche sie przetraszyłam
              wczoraj zrobiłam próby watrobowe , dzis popłudniu czekam na wyniki .
              Wczesniejsze cize , pierwsza zakonczona w 28 tc a druga w 22tc z
              powodu niewydolnosci szyjki z która i wtej ciazy sie borykam czy to
              mozeliw ze dlatego to cholerstwo sie nie objawiało we wczesniejszych
              ciaza bo koncyły sie one za wszczesnie... Moje pytanie i co dale mam
              nadzie ze to nie to ze to jakies dziwne uczulenie bez wysypki tylko
              swiad.
              Ale jak wyjda podwyrzszone te próby ( dodam ze od poczatkuj jestem
              na dufastonie 2x1 i na poczatku jeszcze brałam caprogest leki
              hormonalne) to co mnie czeka znowu szpiatl.. Ja nie chce w tej ciazy
              byłam juz tam 3 razy czy to cholerstwo mozna leczyc w domu czy da
              sie z tym wytrzymac z 19 tyg bo marze ze moja szyjka wytrzyma do 35
              tc . Prosze o rade a i jeszcze jedno wizyte mam w piate czy jak dzis
              wyjda zełe wyniki (moze nie jest jeszcze nadzieja) to czy usze
              pedzic do lekarza czy moge poczekac te 3 dni . Prosze o rade iwasze
              opinie , I tak mam juz pod górke wiec nie chce jeszcze tego sad(
              • chelbionetka Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 28.04.09, 13:09
                hej,

ja tez sie tu wypowiem, bo widze, jak cenne byly dla mnie wypowiedzi innych
                dziewczyn i ten watek. Kazdy przypadek moze byc troche inny, ale nie wolno tego
                ignorowac. U mnie zaczelo sie od swedzenia stop i dloni, a ze jestem alergikiem
                i dlonie czesto mnie swedzialy przed ciaza, to troche to zignorowalam. Moj
                prowadzacy lekarz rowniez to zignorowal, ale musze przyznac bez bicia, ze ja
                bylam malo przekonywujaca, sama traktowalam ten objaw nie na serio. To blad - w
                ciazy trzeba mowic o wszystkim, a nie ignorowac objawow.
                Bylam w 35 tc i w nocy myslalam, ze zwariuje drapiac sie po nogach i rekach do
                krwi.

Mialam jednak plan, by przy koncu ciazy pojsc tez do lekarza prywatnie, mimo ze
                cala ciaze tego nie praktykowalam. Wolalam jednak na sam koniec jeszcze pojsc do
                innego lekarza.

Prywatnie lekarz przejal sie moim swedzeniem, a dzis juz wiem, ze to prawidlowa
                reakcja na zaawansowana ciaze i świąd - niemal pewne, ze to cholestaza!
                Zaczelam badac ASPAT, ALAT i Fosfataze - powiem wam, ze mialam inne wyniki niz
                wiekszosc z was, bo jedynie fosfataza byla przekroczona i to delikatnie.
                Wydawalo mi sie, ze dalej trzeba to ignorowac, ale lekarz wyprowadzil mnie z
                bledu. Zalecil leczenie: Ursopol i Essentiale Forte i stala kontrole wynikow.

Jakie bylo moje zdziwienie, gdy po 2 tyg leczenia, moja fosfataza urosla
                dwukrotnie! Pomyslalam przejeta, co by bylo gdybym nie trafila do tego lekarza,
                ktory sie mna przejal. Swedzenie to ustawalo, to powracalo.

Na moje pytanie, ze ASPAT I ALAT mam w normie lekarz powiedzial, ze gdyby one
                byly przekroczone to oznaczaloby to juz jakies drobne uszkodzenia watroby. Wg
                mojego lekarza sama przekroczona fosfataza (pomimo leczenia) jest dowodem na
                cholestaze.

Teraz jestem w 39tc i lekarz zaleca ciagla kontrole KTG, bo jak wiecie
                cholestaza atakuje najbardziej w dziecko, tzn moze byc przyczyna niedotlenienia
                dziecka. Nie wolno lekcewazyc tej choroby - sama sie przekonalam, ze jeden
                lekarz zostawil by mnie bez opieki i tak naprawde wiele zalezy od waszej
                determinacji, jesli nie macie wsparcia w lekarzu.

Jutro znow jade do szpitala na test oksytocynowy, OCT - zaleca sie go w
                przenoszonych ciazach, jak rowniez przy cholestazie, by zaobserwowac, jak
                dziecko reaguje na skurcze macicy. Mam cicha nadzieje, ze moze cos ruszy i moze
                uda mi sie urodzic ?

• miacasa Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 28.04.09, 19:50
                  sprawdź przed porodem krzepliwość krwi, może będzie konieczne podanie ci wit. K
                  • aplich8 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 13.05.09, 15:15
                    Witam, niestety nie mam czasu na przeczytanie wszystkich postów, ale chciałam
                    tylko dodać i ostrzec wszystkie przyszłe mamusie przed tą okropna chorobą.w
                    wyniku zbyt póznego porodu-39 tydz- z cholestazą moja córeczka ma porazenie
                    mózgowe spastyczne, ma 2 latka nie siedzi sama, nie chodzi.Wszystko wydażyło sie
                    bo pani dr "zapomniała" że w cholestazie dziecko musi się urodzic przed 38 tyg.
                    potem może powodować niedotlenienie i wydalenie smółki do wód, no i u nas tak
                    było.teraz mając trzy ciąże z cholestazą za sobą-2 synów z 37tyg. zdrowych, wiem
                    że nie dopilnowano tej ciąży.Chętnie udziele jakich kolwiek odpowiedzi i rad,
                    można na gazetowy i na aplich81@wp.pl
                    • ewiicia DO marki0 10.06.09, 16:51
                      Witam!
                      Jestem z Łodzi (właściwie ze Zgierza). 12.05.09 urodziłam córeczkę w
                      ICZMP w 37 tyg. ciąży, oczywiście z powodu cholastazy... Wyniki
                      straszne, ciąża zakończona cc po 5 godzinnej indukcji porodu. Mimo
                      wszystko planujemy z mężem jeszcze jedno dziecko i chciałabym być
                      pod opieką dobrych specjalistów. jak narazie dostałam tylko
                      zalecenie kontroli w poradni chorób wątroby. Proszę podaj mi
                      dokładne dane lekarzy (ginekologa i hepatologa) u których
                      prowadziłaś swoją drugą ciąże. Wyslij mi to na moją prywatną
                      skrzynkę: artur.blocisz@interia.pl Z góry dziękuję i pozdrawiam Ewa
                      • kasia19812 Re:dopiszę się i ja 20.09.09, 16:24
                        mnie także dopało to paskudstwo.
                        Zaczęlo się od tego, że w 22 tc zrobiłam sobie Alat i Aspat bo wśród znajomych
                        cholestaza sie pojawiała wiec bedac ostrozna i ja sobie zrobilam kontrolnie
                        proby watrobowe, i co si eokazalo? ze mam podwyzszony aspat norma byla 40 a ja
                        mialam 60, od razu wiec polecialam do swojego lekarza ten kazal powtorzyc
                        badania i wtedy juz alat i aspat byly podwyzszone. Proby watrobowe rosły bardzo
                        bardzo szybko, robilam je co drugi dzieni rosly o 100j, czyli jak mialam aspat
                        350 to natepnego dnia bylo 450 i tak w 24tc wartosci byly 840 i 640, kwasy
                        zolciowe i f. alkaiczna w normie, bilirubina też.
                        Lekarze ostrozni byli w wypowiadaniu sie czy to cholestaza, zrobilam wszytskie
                        badania na watroba tj żółtaczka i usg czy nie ma np stluszczenia watroby,
                        okazalo sie ze mam w woreczku zolciowym kamienie.
                        W wielkim skorocie, lezalam w szpitalu od 24tc, na kroplowkach z glikozy i wit
                        C, esentiale forte, urocam.
                        W 36 tc skoczylo mi cisnienie i zostala podjeta decyzja o cc, synek urodzil sie
                        w 36tc, 3350g i 56cm, zdrówsmile co prawda nie bylo zaciekawie bo wody byly juz
                        zielone, od 2 do 3 min jego zycia podawali mu tlen, zachłysnal sie smólką, ale
                        dziś jest zdrowym 7,5 miesiecznym chlopcemsmile
                        Za cholestaze odpowiedzialna mogla byc kamica pecherzyka zolciowego, dzis juz
                        jestem po usuniciu woreczka zolciowego i licze ze cholestaza w drugiej ciazy si
                        enie powtorzy!
                        Trzymam kcuiki za wszytskie mamy z ta przeokropna choroba
                        • aguha28 Re:dopiszę się i ja 28.01.10, 17:46
                          Hej,ja nie mam woreczka a mimo to mam cholestaze. Dziwię się tylko że mi każą
                          robić badania na nią raz w miesiącu,a Alat i Aspat mam 400 i 200
                          • ulunia_dominiczek Re:dopiszę się i ja 13.09.10, 19:47
                            ja miałam cholestaze prawie 3 lata temu,zakończona cesarka w 37 tygodniu ci ązy,nikt nic o niej nie wiedział,sama się jej doszukałam,przy wypisie tez nic nie dostałam.od pewnego czasu mysle o kolejnej ciazy ale coraz częściej mam świąd taki jak w ciazy,lekarze nic nie mówią,usg wątroby ok,próby też,nie mam żóltaczki.Ni e robiłam tylko kwasów żółciowych,czy zrobic?
                            co jeszcze mogę zrobić?czy któraś z was wie jak zdobyć vasosan lub odpowiednik?
                            • miacasa Re:dopiszę się i ja 13.09.10, 21:47
                              na początek zrób sobie usg jamy brzusznej by wykluczyć powstanie złogów w pęcherzyku żółciowym, pamiętaj też by nie stosować antykoncepcji hormonalnej do końca życia bo wywoła ona takie sme objawy wątrobowe jak ciąża
                              • ulunia_dominiczek Re:dopiszę się i ja 13.09.10, 21:54
                                usg w porządku,hormonów nie biorę.....
    • ulunia_dominiczek Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 16.09.10, 10:38
      Gdzie robilyscie badanie na poziom kwasow zólciowych,obdzwoniłam trzy labolatoria i w żądnym nie robia tego badania,czy może jakoś inaczej sie je nazywa???
      • ulunia_dominiczek Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 16.09.10, 10:39
        jestem juz prawie 3 lata po ciązy,proby mam w miarę ok ale cały czas powracajacy swiad.Tego badania na poziom kwasow u nas nie robia,nie wiem co jeszcze mogę zrobic??
        • czekolada85 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 19.10.10, 17:39
          Strasznie swędzi mnie skóra, lekarz zalecił zbadanie prób wątrobowych.
          I tak:
          ASPAT, w normie
          ALAT, w normie
          Bilirubina całkowita w normie
          Fosfataza alkaliczna podniesiona przy normie 130 ja miałam 190.
          Czy to świadczy o cholestazie????
          • ulunia_dominiczek Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 30.11.10, 19:34
            JA MAM ŚWIAD,PROBY W NORMIE,BILIBRUBINA,FOSFATAZA TEŻ.ALE MAM PODWYŻSZONY POZIOM KWASÓW ŻÓŁCIOWYCH???/////////
            • bramborak Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 08.01.11, 00:03

Ja cholestazę zdiagnozowałam sobie sama.. ostatni miesiąc ciąży spędziłam w szpitalu- córcia cała i zdrowa smile. Także głowa do góry dziewczyny, dbajcie o siebie, kontrolujcie, a będzie dobrze!
              gdyby któraś z Was potrzebowała mam do sprzedania URSOPOL 150mg 50 kapsułek- całe nietknięte opakowanie- ważny do 02.2011, także trzeba się pospieszyć- taniutko za jedyne 40zł a kosztował 100.. kontakt pisak-7312@gazeta.pl

• annadyk83 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 14.03.11, 15:15
      Witam, ja mam takie pytanie. Czy zawsze po pierwszej cholestazie w ciąży musi być kolejna w następnej ciąży? Czy któraś z was miała tylko raz cholestazę mimo kilku ciąż? Ja jak leżałam w szpitalu i po dwóch tygodniach byłam bliska obłedu to mi pielęgniarka powiedziała, że sama sobie jestem winna takiego długiego pobytu, bo gdybym nie brała tych leków, i gdyby nie te kroplówki to cholestaza by się powiększała a organizm sam "wypchnął" by dziecko, tym bardziej że był 38 tydzień ciąży i już dawno bylibyśmy w domu ale przecież jak już czytałam u którejś z was to może się skończyć śmiercią dziecka, więc nie posłuchałam - na szczęście. Tylko teraz się zastanawiam czy przy drugiej ciąży jestem na pewno skazana na cholestazę.
      • agmesz Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 15.11.11, 15:37
        Witam
        Też przeszłam cholestazę 2 lata temu i teraz myślimy z mężem o 2 dziecku , jestem pełna obaw czy to cholerstwo znowu mnie dopadnie , na razie wprowadzę sobie dietę i zaczniemy się starać ale nie wiem czy można jeszcze coś zrobić np. jakieś leki w stylu Esentiale Forte??
        Czy warto brać już teraz czy poczekać do momentu aż wyniki zaczną być niepokojące.
        Moja gin kazała tylko brać kwas foliowy i to w minimalnej dawce i przyzwyczajać się do diety .

Jak Wy się przygotowałyście do walki z cholestazą
        • filipkowska Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 09.01.12, 09:51
          Witam,
          ja podobnie jak agmesz przeszłam cholestazę w pierwszej ciąży - było to nie tak dawno bo na przełomie maja i czerwca. Choroba spowodowała wcześniejszy poród - nasz synek urodził się w 33 tc. Odpukać - na razie rozwija się dobrze i jest radosnym dzieckiem, a kolejne etapy rozwoju przechodzi prawidłowo. Myślimy z mężem o drugim dziecku - ale na pewno muszę się jakoś przygotować do tej ciąży a to potrwa. Co robić? Czy ktoś może mi polecić dobrego ginekologa z Łodzi, który zna dobrze temat i jest w stanie udzielić wskazówek oraz skierować na odpowiednie badania?
    • kasiulek1920 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 24.09.16, 10:22
      Mialam cholestaze ciazową bralam ursopol a moj syn ma zespol Aspergera juz od kilku osob slyszalam ze tez dzieci maja ta chorobe po cholestazie. Ciekawa jestem czy jest jakaś powiazanie... Czy to chodzi o ursopol czymoze o cholestaze. A moze w ogole nie ma zwiazku...jestem teraz wlasnie w kolejnej ciazy i wyniki mam zle i znow musze wziać ten lek... Jestem przerazona!! Prosze o kontakt jesli moze Pani ma zajome ktore maja dzieci z adhd lub z ZA tel.530139191
    • agacholestaza Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 01.11.16, 07:26
      Czy moglabym prosic o namiary Twojego ginekologa i hepatologa z Lodzi. Potrzebuje do ciazy z cholestaza.
    • nataliaa344 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 04.03.18, 12:43
      Witam.
      Jest to moja druga ciąża. W pierwszej cholestaze wykryto w 36tyg alat 90 aspat 60 kwasy żółciowe 7,8
      Leżałam na patologi ciąży 9dni. Dieta watrobowa, leki Ursocam 3razy dziennie, ktg.

Druga ciąża 33tydz.
      Swędzenie odrazu szpital alat 150aspat 60 kwasy żółciowe 10
      Nie przyjęli mnie na oddział z powodu ostrej infekcji gardła nie mieli izolatki.... Leki ursofalk 3x1
      I odesłali do domu. Kontrola u lekarza prowadzącego, ktg niby wszystko ok.
      Ale dzień po wizycie u lekarza postanowiłam zrobić sobie na własną rękę alaty i aspaty gdyż mój lekarz kazał mi przyjść za 3tyg z wynikiem(co mnie zdziwiło)
      OK zrobiłam badania wynik następnego dnia i co????
      Po 10dniach brania tabletek, dieta watrobowa a alat 970aspat,570. Szybko pojechałam do szpitala (bez skierowania od lekarza) nie zostałam przyjęta na oddział z tego względu jak to stwierdzili nie ma przeciwwskazań do zatrzymania na oddziale.... Dawka leku ursofalk 30 2tabletki i za trzy dni kontra alat ów i aspat ów i kwasów żółciowych.
      Pani dr n med poinformowała mnie ze i tak tego nie wylecza bo to będzie rosło.... I że mam porozmawiać z moim lekarzrm prowadzącym o ewentualnym wywołaniu porodu w 37tyg.
      Niewiem czy się nakręcam ale nie rozumiem dlaczego 2laya temu z wynikiem 90 zostałam natychmiast przyjęta na oddział (ktg usg wszystko wporzadku) a teraz wynik alat 970i puścili mnie do domu (ten sam szpital)
      Jutro robię kontrolnoe alaty i aspaty i we wtorek do lekarza z wynikiem.
      Tego samego dnia wybieram się też do innego Ginekologa (prywatnie) w celu konsultacji bo się naj normalniej martwię o corcie...
      Moze ktoś z was też miał taki przypadek? Przy jakich wynikach alat ów i aspatow wywolywali u was porod i w jakim tyg? Mi te wartości urosły błyskawicznie i to przy tabletkach, zobaczymy czy zwiększona dawka coś dała ..
      • nataliaa344 Re: Cholestaza - wesprę rozwieje wątpliwosci, jak 17.03.18, 22:07
        To ja ponownie. Kwasy żółciowe 26.
        Lekarz widząc wyniki wysłał mnie odrazu ze skierowaniem do szpitala!!!!!! A tam oczywiście mnie przyjęli na oddział, pobrali kolejny raz krew do badań i na drugi dzień co się okazało kwasy żółciowe ponad 60,wywołujemy porod... cewnik voleya, okstytocyna, okstytocyna, okstytocyna 4dnj na sali poeodowej (nigdy tego nie zapomnę) ktg 24h.(4dni)
        Az Czwartego dnia ruszyło się i urodziłam naturalnie q 35.5tyg ciąży
        Mała wcześniak ale wszystko wporzadku 3160g 50cm 10 /10
        Bardzo się bałam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka