Dodaj do ulubionych

Heparynówki - plamię mimo leków...

08.09.06, 17:27
Zaczynam trzecią ciążę (5tc). Dwie poprzednie skończyły sie na przełomie
6/7tc. Przyczyn nie wykryto. Teraz profilaktycznie biorę clexane, acard i
encorton (czyli zestaw immunologiczny) oraz duphaston, no i folik oczywiście.
Plamienie mam lekkie, ale jednak jest. Mam się martwić?
Obserwuj wątek
    • delta77 Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 08.09.06, 20:00
      Mysle, ze przede wszystkim spokoj...
      Ja nie jestem jeszcze w ciazy,a le zaczelam staranka..., tez niejako przyczyn
      poprzednich strat nie ma, ale clexane i acard mam brac- profilaktycznie.
      Powiedz mi jaka masz dawke clexanu?

Co do obaw, to mysle, ze powinnas zadzwonic/ isc do swojego gina i on na pewno
      Cie uspokoi.
      Zycze powodzenia i trzymam kciuki.
    • yskyerka Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 08.09.06, 20:08
      A jakie badania robiłaś? Skąd wiadomo, że akurat te leki ci potrzebne?
    • anneczka78 Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 08.09.06, 20:18
      To po kolei smile

1) Clexane biorę w dawce 40 mg dziennie, acard 1 tabl. dziennie. Byłam wczoraj
      u gina, akurat plamienie mi sie zaczynało. Powiedział, żebym się nie martwiła.
      Generalnie na tym etapie nie bardzo da się więcej zrobić, więc pozostaje
      cierpliwie czekać.

2) Leki dostałam profikaktycznie, bo wywiad położniczy wskazuje na immunologię.
      Badania immunologiczne nic nie wykazały, ale miana przeciwciał są
      bardzo "przewrotne" i to, że akurat ich nie było podczas badań (nie w ciąży),
      nie znaczy, że nie sa przyczyną. Hormony mam raczej ok. Na wyniki badań
      genetycznych musze poczekać do pocz. października.
      • myszewa Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 08.09.06, 21:09
        może warto sprawdzić poziom progesteronu?
        • myszewa Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 08.09.06, 21:13
          aha, przypomniało mi się jeszcze, jak czytałam na bocianie, że niektóre
          dziewczyny plamią przy acardzie, moja znajoma własnie tak miała, zmieniła acard
          75 na acesan 50 i jest już ok.
      • yskyerka Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 08.09.06, 21:17
        Sprawdź poziom progesteronu, może po prostu masz go za mało i stąd to
        plamienie.

Pytam o te badania, bo akurat ja miałam podobną sytuację. Badania nic nie
        wykazywały, a clexan i accard brane "profilaktycznie" też nie pomogły.
        Tak naprawdę jeszcze nie stwierdzono, co mi jest. sad Dr Jerzak stwierdziła
        ostatnio, że mam wyniki zupełnie jak przy pcos, dostałam leki, ale dopiero
        przy następnej ciąży okaże się, czy trafiła z diagnozą.
        • patka05 yskyerko 16.09.06, 21:47
          jestem po 3 poronieniach i 4 ciąży z której mam synka. Mam przeciwciała ANA.
          Piszesz, że u ciebie acard i clexane brane profilaktycznie nic nie dały - tak
          było i ze mną, z trzecią ciążą. W czwartej dostałam dodatkowo (obok acardu i
          clexane 40') steryd encorton. I od 6 tygodni jestem szczęśliwą mamą smile

Może i Tobie taka kombinacja by pomogła?

Będę za Ciebie trzymać kciuki!
          • yskyerka Re: yskyerko 17.09.06, 00:49
            Patko, dzięki, ale ja nie mam przeciwciał ANA. Badałam je już dwa razy.
            Na razie czekam na wyniki kariotypu, a potem... zobaczymy.

Gratuluję maleństwa!
    • anneczka78 Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 09.09.06, 07:54
      Myszewa, nie wiem, czy to poziom progesteronu, bo przecież biorę duphaston...
      Zresztą w poprzednich ciążach też miałam końskie dawki leków progesteronowych,
      a jednak to nie dało rezultatu. Dowiem się o ten acesan!
      Yskierko, myślałam o tym, że gdyby, odpukać(!), się nie powiodło, to pojadę do
      dr Jerzak na konsultacje...
    • myszewa Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 09.09.06, 11:16
      No właśnie, nawet jeśli bierzesz duphaston to bez oznaczenia poziomu
      progesteronu nigdy nie masz pewności czy dawka jest wystarczająca. ja w dwóch
      poprzednich, niedonoszonych ciążach brałam duphaston w profilaktycznej dawce
      2x1 bez wczesniejszego oznaczenia tego hormonu. Moją obecną ciążę prowadzi dr
      Jerzak, która uzależniła to czy w ogóle bedę brała progesteron i w jakiej dawce
      od wyników badań. Okazało się, że poziom progesteronu u mnie jest na tyle
      niski, że muszę go brać w zwiększonej dawce - luteina dopochwowo 2x2 i
      duphaston 2x1, obecnie kończę 11tc i mimo słabego progesteronu nie wystąpiły
      jak dotąd (odpukać) żadne plamienia. Wiem, że u niektórych dziewczyn z jeszcze
      niższym progesteronem stosowane są dodatkowo zastrzyki kaprogestu, dlatego mimo
      wszystko uważam za zasadne oznaczenie poziomu tego hormonu.
      • anneczka78 Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 09.09.06, 12:33
        Aha, bedę musiała pogadać o tym z lekarzem. Co prawda przyjmuję
        dawkę "ponadstandardową", ale być może to nie wystarcza....
        • yskyerka Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 09.09.06, 14:18
          Lepiej od razu zrób badanie progesteronu, a do lekarza zgłoś się z wynikiem.
          Jeśli to rzeczywiście przyczyna plamień, to lepiej szybko zareagować.
          • gitka5 Do Myszewa 10.09.06, 20:16
            Czesc Ewa smile
            Powiedz mi prosze jak czesto chodzisz na wizyty do naszej dr J.? Jak czesto
            robisz badania (progesteron, etc). I czy jestes na zw. lekarskim?
            buziak
            Aga

• delta77 badania 11.09.06, 08:39
              a ja jeszcze pytanko odnosnie tego progesteronu...?
              co oznacza niski poziom w ciazy?
              ponizej normy, czy tak na oko?
              Ja mam 17 (norma do 22) w drugiej fazie cyklu.

A do clexanu mialam badania na:
              przeciwciala prz. antyfosfotydyloserynie, beta 2 - glikoproteinie i jeszcze 3
              (nie pamietam nazw) i wyniki ywszly przy samej granicy normy... i lekarz zaleci
              wlasnie clexan mowiac, ze w ciazy przeciwciala zupelnie inaczej sie zachowuja...

pozdr
              • zaisa Re: badania 11.09.06, 10:11
                Prawidlowy/nieprawidlowy progesteron bez ciąży nie jest rownoznaczny z
                analogiczna sytuacja w czasie ciazy. Bywa roznie, dlatego warto oznaczyc. Oprocz
                progesteronu z krwi (lub zamiast) chyba warto zrobic badanie cytohormonalne w
                ciazy - wlasnie zeby okreslic poziom hormonow "od dolu".
                Norma dla pierwszego trymestru (z krwi) jest 50 - 130 (wg laboratorium
                "Diagnostyka"), jednostki te same, o których piszesz, ale nie pamiętam jakie.
                Pamietaj, ze musza miec troche czasu, zeby "dorosnac" do wartosci ciazowych.
                Pozdrawiam
                • delta77 Re: badania 11.09.06, 12:07
                  Jestem w szoku, bo do tej pory slyszalam tylko opinie od moich "lekarzy", ze
                  progest. jak jest dobry w tej drugiej fazie, to nie ma sie czym martwic w ciazy.
                  Nigdy w ciazy nie badalam potem progesteronu.
                  Wielkie dzieki za informacje.

pozdrawiam
                  • elik12 Re: badania 12.09.06, 12:30
                    bo tak zazwyczaj jest. Dobry progesteron w II fazie oznacza ze cialko zolte
                    jest wydolne - a to ono produkuje progesteron dla wczesnej ciazy. Problemy z
                    prog w ciazy zazwyczaj sie pojawiaja jak w II fazie cyklu jest na granicy normy
                    lub ponizej. Ale jednorazowe oznaczenie prog tez nie jest miarodajne bo jego
                    poziom we krw sie waha i zwlasza normy na granicy powinny byc powtorzone. Mozna
                    sobie odpuscic kolejne badani jak prog jest naprawde wysoki, bo wtedy nawet jak
                    jest to "gorka" to i tak, po spadku, bedzie go wystaczajaca ilosc
                • bach28 Re: badania 14.09.06, 15:01
                  moja kolezanka miała plamienia od samego poczatku ciązy oprócz prochów czyli
                  dupastonu zlecenie lezenia w łóżku teraz jest w 20tc dzidzius zdrowy i cały
                  choc wiem ze trudno trzeba miec nadzieje sciskam baaaardzo mocno
    • anuteczek Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 23.09.06, 14:24
      Aneczkosmile
      Spokojnie - mam nadzieję, że jescze dzidzia jest z Tobą- zestaw leków, jaki
      bierzesz - Clexanne i acard rozrzedzają krew i mogą przyczyniać się do plamień -
      zwłaszcza, jeśli masz krwiaczki.
      Oznacz progesteron i skonsultuj się z lekarzem, może konieczne jest zmniejszenie
      dawek antykoagulantów
      • anneczka78 Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 23.09.06, 14:32
        Dziękuję Anuteczku, to pocieszające, co napisałaś smile

Plamienia ustały wtedy, ale od kilku są znów. Biorę zwiększoną dawkę
        progesteronu. We wtorek wybieram się na usg i wtedy wszystko sie wyjaśni... Dam
        znać!
        • gitka5 Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 24.09.06, 08:47
          trzymaj sie Aniu. Moze to nic groznego. Badz dzielna i daj znac po usg.
          Aga
    • anneczka78 Re: Heparynówki - plamię mimo leków... 26.09.06, 19:08
      Wygląda na to, że jest ok smile Bobo ma 1,5 cm i bije mu serduszko. Widziałam też
      zawiązki nóżek i rączek. Wiek odpowiada OM.

Jestem MEGA szczęśliwa!

Buziaki i dzięki za podtrzymywanie mnie na duchu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka