Dodaj do ulubionych

FURAGINUM !

30.11.06, 12:46
Witam was wszystkie,
Od wczoraj biore furagin, learz przepisał mi ponieważ w moczu pojawiło się
białko 25mg/dl, biore go razem z wit. C , jestem w 20 tyg. ciąży, czytałam
że jest to lek bezpieczny w ciąży w II trymestrze, ale dzis , tzn już
wczoraj zauważyłam że mam baaardzo żółte siki, a dzis jakies m ocno
pomarańczowe plamki, czy to siki, sama już niewiem,co to!!!No i coś mnie
zaczęło pobolewać podbrzusze, a nie bolało dość dawno, czy to m oliwe że to
od leku??? Wogóle proszę jeśli któras brała Furagin, aby m i napisała czy
wszystko było ok, no i jakie ewentualnie po zażyciu leku objawy m iała, czy
wogóle jakieś???Dziękuję.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nati1011 Re: FURAGINUM ! 30.11.06, 14:19
      Brałam furaginum i to chyba właśnie w ciąży.

Czy białko w moczu jest spowodowane zapaleniem nerek? Czy gestozą? Jeżeli
      zapaleniem, to samo furaginum nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Jeżeli
      lekarz podejrzewa zapalenie nerek(a białko + furagin na to wskauje) to idź do
      nefrologa. Nie pozwól, by leczył cię ginekolog.

Podawane leki często wpływają na kolor moczu. Ciemniejsza barwa jest też
      spowodowana małą ilością moczu. Spróbuj więcej pić(to ogólne zalecenie przy
      chorobach nerek), ale obserwuj, czy oddajesz też więcej moczu. Jeżeli będziesz
      więcej piła, ale mało siusiała natychmiast skontaktuj się z lekarzem.
      • dlania Re: FURAGINUM ! 30.11.06, 14:55
        Żółte siusiu po furaginie z wit. C - normalne w 100%.
        Pobolewanie po leku - nie.
        Ja tez nie rozumiem, dlaczego ginekolog wziął sie za leczenie skorzenia
        najprawdopodobniej nieginekologicznego? Idź do nefrologa, a jeśli nie masz
        takiego w okolicy - to chociażby i do lekarza rodzinnego (tylko z wynikiem
        moczu, najlepiej jak najświeższym)
        • moonnika1 Re: FURAGINUM ! 30.11.06, 17:13
          Dziewczyny spokojnie, lekarz nie podejrzewa żadnego zapalenia nerek!!!Miałam
          wysokie ciśnienie i dużo przytyłam, ale już ciśnie nie jest oki, i z tyciem
          też , mam diete, więc bardziej że mogę nabyć sie w późniejszej ciąży gestozy!!!
          Narazie chcemy bakterie i biało wytępić, zobaczymy czy furagin pomożę!!!
          Pozdrawiam.
          • dlania Re: FURAGINUM ! 30.11.06, 18:16
            Moonnika, a powiedz mi - tak z ciekawości, na przyszłośc pytam - z czego to
            białko w moczu według Twojego gin.? Bo ja zawsze myślałam, że jak białkomocz to
            albo nerki, albo conajmniej zapalenbie dróg moczowych?
            • moonnika1 Re: FURAGINUM ! 30.11.06, 18:58
              białkomocz może być powodem zapalenia nerek ale nie tylko!!!U mnie nic taiego
              lekarz nie podejrzewa. Ja na przedostatniej wizycie miałam wysokie ciśnienie, i
              4 kg w ciągu 3 tyg przytyłam, i ginek kazał mi robić wyniki żebytez zobaczyc
              czy czasem nie ma białka w moczu, no i niestety pojawiło się, ale nie jest
              powiedziane że akurat musi to prowadzic do gestozy, może byc to jakas infekcja,
              choc ja nic nie cuje, aby jakas infekcja była!!!Dlatego narazie mi przepisał
              furagin, zobaczymy czy białko zniknie, za 2 tyg mam powtórzyc badania, i do
              learza. Mam nadzieje że białko zniknie!!!
              • nati1011 Re: FURAGINUM ! 30.11.06, 20:32
                furagin jest lekiem przeciwbakteryjnym - więc na zapalenia - ale dróg
                moczowych. Nie jest zalecany w przypadku zapalenia nerek. A białko w moczu
                sugeruje nie infekcję dróg moczowych ale właśnie zapalenie nerek. Skoro lekarz
                dał ci furagin to musi podejrzewać zapalenie. Jeżeli nie to po co faszeruje cię
                takimi lekami w ciąży?

Nie chcę cię straszyć, ale w przypadku białka w moczu należy też podejrzewać
                zapalenie nerek. Skonsultuj to dla pewności z lekarzem ogólnym. 2 tygodnie
                czekania przy zapaleniu nerek i wysokiej ciąży może być niebezpieczne.

Mam za sobą skomplikowane problemy z nerkami. I dziwi mnie taki schemat
                postępowania. Ja w życiu nie pozwoliłabym leczyć nerek ginekologowi.

A białko w moczu oznacza, że nerki nie funkcjonują prawidłowo - bez względu na
                przyczynę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka