Dodaj do ulubionych

Paryż-dzielnice

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 13:53
Bardzo proszę o informację w których dzielnicach w Paryżu najlepiej się
zatrzymać, aby być/ mieć blisko do centrum.
Obserwuj wątek
    • milosh247 Re: Paryż-dzielnice 28.07.10, 13:59
      W Paryżu dzielnice są ponumerowane od 1 do 20 w zależności od odległości od centrum. Tzn im bliższy jedynce numer, tym bliżej jesteś centrum. Mapkę znajdziesz np. tu www.agences-immobilieres.com/75/arrondissements-paris.gif a jesli potrzebujesz czegoś bardziej interaktywnego to: www.europe-cities.com/en/807/france/paris/map/
      • Gość: N_nataliaa Re: Paryż-dzielnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 14:05
        Bardzo dziękuję za pomoc.:)
        • Gość: MAREK Re: Paryż-dzielnice IP: *.fbx.proxad.net 29.07.10, 19:41
          OBOK CHATLE))))WSZEDZIE BLISKO,PIECHOTKĄ POZDRAWIAM JEŚLI BĘDZIESZ
          MIEĆ OCHOTE TO OPROWADZE))))
          • Gość: N_nataliaa Re: Paryż-dzielnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 19:49
            Jestem studentką Romanistyki i chyba trochę znam francuski, więc myślę,
            że sobie poradzę w Paryżu.:) Ale dziękuję za propozycję oprowadzenia.
    • paulinaa Re: Paryż-dzielnice 29.07.10, 21:42
      im niższy nr dzielnicy tym bliżej ścisłego centrum
    • kamelia04.08.2007 Re: Paryż-dzielnice 30.07.10, 11:04
      numery dzielnic ida spiralnie, zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
      W uproszczeniu można by wyodrebnić 3 okręgi:
      *dzielnica: 1,2,3,4
      *5,6,7,8,9,10,11
      *12,13,14,15,16,17,18,19,20.

dobry jest pierwszy i drugi "okrąg", ale tak na prawde możesz się zatrzymac w
      każdej dzielnicy, byle niedaleko od metra, możesz tez wyjechac poza granice
      paryza, moze byc taniej. Linie metra wychodza poza granice Paryża, na
      pojedyńczym zwykłym bilecie możesz korzystac z metra na jego całej długosci, a z
      RER-u w granicach paryża.
    • Gość: szalony Re: Paryż-dzielnice IP: *.chello.pl 30.07.10, 21:29
      niby studenci to inteligentni ludzie, a okazuje się, że nie potrafią w
      internecie znaleźć mapy paryża. chyba napisanie tego tematu zajęłoby więcej
      czasu niż znalezienie odpowiedzi na pytanie o te dzielnice.
      • Gość: wiadomo Re: Paryż-dzielnice IP: *.chello.pl 30.07.10, 21:30
        pewnie jeszcze trzeba będzie polecić jakiś hotel w miare tani i zarezerwować
        miejsce dla autora tematu.
        • Gość: N_nataliaa Re: Paryż-dzielnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 15:44
          Tak się składa, że szukałam w googlach informacji. Proszę samemu
          sprawdzić i wpisać "Paryż dzielnice" i zobaczyć, że nic nie wyskakuje.
          Dziękuję osobą, które mi pomogły.:)
          • Gość: N_nataliaa Re: Paryż-dzielnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 15:52
            Widocznie jestem wyjątkiem studentki nieinteligentnej.
          • Gość: Joanna Re: Paryż-dzielnice IP: *.fbx.proxad.net 01.08.10, 07:58
            Jest Pani studentka romanistyki, a wiec prosze wpisac w google Paris
            arrondissements, bedzie wiecej informacji.

Pozdrawiam.
            J.
          • kamelia04.08.2007 no, wiesz co, nie ściemniaj 02.08.10, 10:42
            Gość portalu: N_nataliaa napisał(a):

> Tak się składa, że szukałam w googlach informacji. Proszę samemu
            > sprawdzić i wpisać "Paryż dzielnice" i zobaczyć, że nic nie wyskakuje.
            > Dziękuję osobą, które mi pomogły.:)

nie chce byc złosliwa, ale jak ty studiujesz filologię, to czemu piszesz > Dziękuję osobą, przeciez juz w szkole podstawowj ucza, ze w celowniku liczby mnogiej koncówka powinna byc "osobom".

Druga sprawa, skoro niby nic ci nie wyskakiwało po polsku, to wpsujesz po francusku paris arrondissements. Jesli studiujesz filologię, to pewnie znasz lepiej francuski ode mnie, bo ja "tylko" sie ucze tego języka (w Paryżu juz 2 lata), wiec łatwiej ci czytać francusko-jezyczne strony.

A nawet wcale nie trzeba po francusku, bo na wikipedii po polsku masz mape dzielnic Paryza:
            pl.wikipedia.org/wiki/Pary%C5%BC
            a to sama mapa w powiekszeniu, wystarczyło najechac myszka i przycisnąc:
            pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Arrondissements-de-Paris.png&filetimestamp=20060822213737
            • milosh247 Re: no, wiesz co, nie ściemniaj 05.08.10, 09:26
              Ach, czy w polskim internecie po prostu każda dyskusja musi się kończyć w ten sposób? Ludzie, dziewczyna zadała pytanie, Ci co odpowiedzieli (tak się składa że jedną z osób które odpowiedziały byłem ja) nie mieli z tym problemu, dlaczego więc ma go jakiś postronny internetowy ziejący jadem człowiek?
    • Gość: e-tam Re: Paryż-dzielnice IP: *.chello.pl 01.08.10, 13:23
      @N_nataliaa

Może nasze info < zerknij
      ...będzie pomocne przy zwiedzaniu Paryża.

Pozdrawiamy,
      P.S.
      Wolne wczytywane, proszę czekać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka