Dodaj do ulubionych

Langwedocja-jedzenie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 14:17
Witam,
Chciałabym się dowiedzieć czego warto spróbować w tym rejonie oraz co warto kupić jeśli chodzi o jedzenie.
Obserwuj wątek
    • coralin Re: Langwedocja-jedzenie 28.06.11, 13:05
      Podobnych rzeczy jak na bliskim południowo-wschodnim wybrzeżu czyli owoce morza (małże), miody, oliwy, tapenady i podobnych jak w bliskim Perigord czyli wyroby z fiołków, orzechów,pasztet z gęsich wątróbek.
      • Gość: MN Re: Langwedocja-jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 20:19
        Dziękuję Coralin.
        Szukałam w Necie, ale naprawdę ciężko coś znaleźć. Znalazłam tylko cassoulet.
        • coralin Re: Langwedocja-jedzenie 29.06.11, 12:44
          Polecam jeść to co tubylcy lub rzeczy sezonowe. Ja kiedyś trafiłam na szaleństwo kurkowe. Co do rzeczy z fiołków naprawdę ciekawy jest likier fiołkowy, dżem fiołkowy. Zresztą chodząc po sklepikach sama zobaczysz powtarzające się produkty. Zaletą tych sklepików jest możliwosć degustacji przed zakupem.
          • Gość: MN Re: Langwedocja-jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 11:28
            To wspaniale, już się nie mogę doczekać:)
            • coralin Re: Langwedocja-jedzenie 30.06.11, 18:59
              Fajnie, że chcesz wykorzystać wyjazd do poznania również kultury kulinarnej regionu. Najważniejsze to chłonąć wszystko dookoła, obserwować, smakować, próbować, oglądać, kupować , jeść. Langwedocja i Perigord zauroczyły mnie bardziej niż Prowansja.
    • just5a Re: Langwedocja-jedzenie 30.06.11, 23:26
      Polecam książkę "Kulinaria francuskie" bit.ly/kmmTd9 Książka nie jest może tania, ale zawiera bardzo dużo ciekawych informacji o kulturze i historii Francji od strony kulinarnej, w tym także przepisy. Zabrałam ją ze sobą teraz do Langwedocji i jest skarbnicą wiedzy o tym, co kupić i czego próbować.
      • Gość: MN Re: Langwedocja-jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 11:07
        Uwielbiam poznawać kraj przez kuchnię.:):( Bardzo lubię również ten moment kiedy już po powrocie do domu, po jakimś czasie jem to co kupiłam i przypominam sobie wakacje.:)
        Dziękuję za informacje, książkę już zamówiłam, udało mi się ją znaleźć za 20zł.:)
        • nchyb Re: Langwedocja-jedzenie 16.07.11, 12:30
          kupiłam (więcej niż za 20, ale mniej niż okładkowe). Dziś odebrałam z poczty. Wieczór zapowiada się ciekawie...
          • Gość: MN Re: Langwedocja-jedzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 22:36
            Polecam książkę i jeszcze raz dziękuję za informację!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka