Dodaj do ulubionych

Paryż-plan zwiedzania oraz info praktyczne. POMOCY

IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 16:31
Witam serdecznie,
Dnia 11 III 2012 wyjeżdżam z kolegami do Paryża (wylot 15 III, godz 14:15). Celem naszym jest zwiedzanie miasta. Chciałbym poprosić o kilka informacji dotyczących zwiedzania. To jest mój pierwszy wyjazd za granicę - w dodatku tylko z przyjaciółmi (4 osoby) i zupełnie nie wiem jak się za to wszystko zabrać.. Czytam fora, przeglądam strony internetowe całe dnie i jak to zwykle bywa nie na wszystkie info znalazłem odpowiedzi, także gdyby ktoś był tak uprzejmy i mi pomógł byłbym bardzo wdzięczny.

po 1: planowany przylot to 13:45 (niedziela), lotnisko: Paryż Beauvais - Tille. Jeżeli chodzi o dojazd do miejsca zamieszkania - 97 bld Marceau 92700 Colombes to myślę, że sobie poradzę, gdyż mniej więcej wiem co i jak. Liczę na to, że z lotniska uda mi się tam dotrzeć koło godziny 17:00-17:30, pół godziny zejdzie na rozpakowanie i zapoznanie z domem (lecę tylko z bagażem podręcznym, także nie ma co rozpakowywać zbytnio). Tak więc o godz. 18:00 byłbym już wolny. Czy opłaca się jeszcze gdzieś wychodzić i coś zwiedzać? Nie chciałbym tracić całego wieczoru, gdyż przyjeżdżam 11 III a wracam już 15 III. Proszę mi powiedzieć co można było by zobaczyć o tej godzinie, bo domyślam się, że jak najbardziej coś ciekawego się znajdzie,

po 2: szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia co zwiedzać danego dnia - w tym również, co jest warte uwagi, a co ze względu na ograniczony czas wycieczki po prostu sobie odpuścić.. wiem, że to kwestia indywidualna, aczkolwiek domyślam się, że są w Paryżu pewne miejsca, których po prostu odpuścić sobie nie można (czy nie będą to przypadkiem: wieża Eiffla, Katedra Notre-Dame, Łuk Triumfalny, Bazylika Sacré Coeur, Les Invalides - ze względu na miejsce pochówku Napoleona, Luwr, Musée d'Orsay, Aleja Pól Elizejskich, Rue de Rivoli, Pere Lachaise - miejsce pochówku Chopina, no i do tego może jakiś park?) Jeżeli byłby ktoś tak łaskawy i wypisał mi co mógłbym zobaczyć w pon, wt, śr (i np jak do tego miejsca się dostać; boję się, że metro mnie zniszczy; nigdy metrem nie jeździłem i najbardziej boję się sytuacji, że wsiadam w złe metro i ląduję nie wiadomo gdzie),

po 3: w czwartek planowany wylot mam o godz. 14:15, także jak to w przypadku dnia przylotu, domyślam się, że również da radę w ten dzień coś ciekawego zobaczyć... jeżeli chodzi o dojazd na lotnisko, uważam, że jak trafię z lotniska do kwatery to i na odwrót sobie poradzę... jednakże tutaj się rodzi problem, że gdybym przed wylotem chciał coś zobaczyć to ze względów oczywistych, dochodzi zmiana linii metra itp itd no ale po kilku dniach ogarniania metra chyba i ten temat udźwignę,

po 4: ze względu na to, iż jestem fanem piłki nożnej chciałbym zwiedzić stadion parc de princes... jak tu wyglądałaby sytuacja? czym tam dojechać i czy w ogóle jest sens zwiedzania tego stadionu, możliwie niepotrzebnie zabierając sobie czas na zobaczenie o wiele ciekawszych rzeczy?

po 5: co warto wiedzieć zwiedzając Paryż? Może jakieś wskazówki?

Tak jak pisałem wcześniej, jest to mój pierwszy wyjazd za granicę i każda informacja, nawet najbardziej prozaiczna będzie dla mnie ciekawa i godna uwagi.

Pozdrawiam, Guma00
Obserwuj wątek
    • Gość: Milka Re: Paryż-plan zwiedzania oraz info praktyczne. P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 18:25
      Poczytaj uwaznie wątki na tym forum a sporo się dowiesz. Gdy potem będą wątpliwości pytaj.
      www.paryz.pl/ a to link po dodatkowe informacje.
      • labadine Re: Paryż-plan zwiedzania oraz info praktyczne. P 17.02.12, 19:58
        Z Colombes dojedziesz( 20 min) pociagiem SNCF do Paris Saint-Lazar a potem metro,na powrot trzeba uwazac aby wziasc na St Lazar pociag w kierunku(direction) Argenteuil albo Ermont-Eaubonne albo Pontoise.To jest linia transilien"J" de Paris Saint-Lazar a reszta jest logicznie proste.Tak z ciekawosci jak chcesz sie dostac z Beauvais do Colombes i powrocic na lotnisko.
    • Gość: e-tam Paryż-plan zwiedzania (gotowiec) IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 22:02
      guma00 napisał(a):
      ...są w Paryżu pewne miejsca, których po prostu odpuścić sobie nie można (czy nie będą to przypadkiem: wieża Eiffla, Katedra Notre-Dame, Łuk Triumfalny, Bazylika Sacré Coeur, Les Invalides - ze względu na miejsce pochówku Napoleona, Luwr, Musée d'Orsay, Aleja Pól Elizejskich, Rue de Rivoli, Pere Lachaise - miejsce pochówku Chopina,...

...wszystko już było wałkowane, maglowane < klikaj, masz podane nawet numery linii Metra

Jak dacie radę wszystko to "obskoczyć" stawiam duże piwo w małym kuflu,
      powodzenia...

Pozdrawiam,
      Słuchaj Milka & labadine dobrze i rzeczowo zawsze radzą.
      Życzę wieczoru miłego.
      • Gość: guma00 Re: Paryż-plan zwiedzania (gotowiec) IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 01:52
        Z lotniska Beauvais planuję dostać się busem do Porte Maillot. Z Porte Maillot planuję dostać się metrem do Saint Lazare. Ze stacji SNCF Saint Lazare planuję dostać się kolejką RER w kierunku Ermont Eaubonne przez Asnieres, Bois Colombes, Colombes i wysiąść na przystanku w LE STADE. Później planuję wyjść z dworca, zaraz po schodach na lewo i zaraz za mostem w prawo przejść w lewo na bld Marcelu. Planuję iść cały czas prosto, około 300m, koło kościółka, sklepu Bricoraam i tym sposobem dochodząc do domu na ulicy 97 BLD MARCEAU 92700 Colombes.
        Szczerze mówiąc z powrotem jeżeli chodzi o powrót na lotnisko, pojawia się problem, bo domyślam się, że nie będę wracał z 97 BLD MARCEAU 92700 Colombes, tylko z jakiegoś innego miejsca, gdyż planuję jeszcze coś zobaczyć z rana, aczkolwiek mój plan polega na tym aby dojechać czymś do Porte Maillot, a później już prosto busem na lotnisko.
        Proszę napisać czy powyższe info się zgadza z rzeczywistością i czy coś należałoby poprawić.
        Pozdrawiam, Guma00.
        • Gość: e-tam Paryż za rączkę IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 11:21
          guma00 napisał(a):
          ...Szczerze mówiąc z powrotem jeżeli chodzi o powrót na lotnisko, pojawia się problem,
          bo domyślam się, że nie będę wracał z 97 BLD MARCEAU 92700 Colombes,
          tylko z jakiegoś innego miejsca,
          < JAKIEGO MIEJSCA ?
          gdyż planuję jeszcze coś zobaczyć z rana, aczkolwiek mój plan polega na tym aby dojechać czymś do Porte Maillot, a później już prosto busem na lotnisko.
          Proszę napisać czy powyższe info się zgadza z rzeczywistością i czy coś należał
          oby poprawić.
          < zerknij niżej i klikaj

Recepta, krok po kroku.

1. Na Porte Maillot‎ wsiadasz do metra M 1 < kierunek Château de Vincennes‎

2. Transfer Champs-Élysées - Clemenceau‎ < kliknij
          wysiadasz z metra M1 i wsiadasz do metra M13 kierunek La Fourche.
          Uwaga! wysiadasz na przystanku Saint-Lazare.

3. Pociąg [ J ] Saint-Lazare - Stade < plus A-B pieszo

4. Wyjście z przystanku STADE < tak wygląda, (oddal, możesz obracać wirtualnym obrazem)
          Po wyjściu skręcasz w lewo do przejścia/tunel trasa A-B.

5. trasa A-B < pieszo ~550m=7min

6. dom na ulicy 97 BLD MARCEAU < tak wygląda, #97 widoczny jest
          między drzwiami i skrzynką pocztową (oddal, możesz obracać wirtualnym obrazem)

Pozdrawiam,
          PS
          Zanim zaklepiesz nocleg wcześniej sprawdż czy dojazd do wybranego miejsca nie jest upierdliwy.
          • Gość: aha Re: Paryż za rączkę IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 12:39
            skoro tlumy (czesto kompletnie niewyksztalconych) ludzi poruszaja sie po Paryzu sprawnie to wbij sobie do glowy, ze Ty tez dasz rade- szczegolnie, ze nie bedziesz sam. Francja pod wzgledem komunikacji jest bardzo dla ludzi:) na pewno nie wszystko pojdzie w/g planu jak to w zyciu, ale to tylko doda smaku wycieczce;) powodzenia!
        • labadine Re: Paryż-plan zwiedzania (gotowiec) 18.02.12, 15:55
          Wieczorem w niedziele mozesz powalesac sie po champs elysee i zobaczyc tour eiffel a w pozostale dni jak ci sie podoba i wg mozliwosci czasowych.W dniu powrotu(czwartek) odlatujesz z Beauvais o 14h15 a wiec bedziesz musial wziasc autobus z porte Maillol 3.5 godz przed odlotem samolotu-mysle ze,ten dzien jest stracony....na zwiedzanie.
          Wejdz na www.tous-les-trains.fr,tu znajdziesz rozklady jazdy i godziny na wszystkie polaczenia kolejowe calej Francji,jak bedziesz na tej stronie to kliknij na "voyager en Ile-de-France"(region paryski) np chcesz jechac z Paryza do Colombes to wpisz w pierwsza kratke "Paris St Lazar" i w druga kratke "Le Stade",nastepnie wybierzesz date i -+ godziny odjazdu,w ten sposob mozesz sobie juz przygotowac godziny odjazdow pociagow z St Lazar i z Le Stade.
          Na St Lazar przy wejsciu na kazdy peron jest duza tablica np w kierunku(direction)Ermont-Eaubonne beda wyszczegolnione na tablicy wszystkie stacje na ktorych sie pociag zatrzymuje,
          Trains banlieue-pociagi podmiejskie
          Correspondance-przesiadka-zmiana kierunku jazdy metrem
          Sortie-wyjscie np Sortie rue ...... bezposrednie wyjscie z metra na ulice....
          Entre-wejscie,np do metra
          Direction-kierunek np metro
          To glowne napisy na ktore uwazac aby wylacznie sobie ulatwic zycie i mniej zuzyc buty.
          Pozdrowienia,i pisz jezeli masz pytania bo tu sa wylacznie dobre ludziska.
          • Gość: guma00 Re: Paryż-plan zwiedzania (gotowiec) IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 16:52
            z całego serca dziękuję za wszystkie informacje :)
            jeżeli ktoś będzie miał jeszcze coś ciekawego do napisania to proszę się nie krępować ;]
          • Gość: e-tam wyszukaj połączenie IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.12, 18:48
            labadine napisał:
            ...wpisz w pierwsza kratke "Paris St Lazar" i w druga kratke "Le Stade",
            nastepnie wybierzesz date i -+ godziny odjazdu,w ten sposob mozesz sobie juz przygotowac godziny odjazdow pociagow z St Lazar i z Le Stade...

rozklad-pkp.pl/?q=pl < wyszukaj połączenie

Cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie.

Pozdrawiam,
            Życzę wieczoru miłego.
            • Gość: Koninka Re: wyszukaj połączenie IP: *.gl.digi.pl 18.02.12, 22:49
              Mam ogromną prośbę o podpowiedź jak się nazywa najbliższa stacja metra od Asterix Parku? Chcę wyszukać drogi metrem z Asterixa do wieży Eifla. A może lepiej pociągiem lub autobusem? Bardzo proszę o poradę bo szukam i szukam ale niestety dojazdu z Asterixa nigdzie nie widzę :(
              • ennka Re: wyszukaj połączenie 19.02.12, 00:02
                Tu masz info o dojazdach do parków rozrywki.
                Powinno Ci to pomóc rozwiązać problem.
                www.paryz.pl/index.php?n=04&p=07
                Linia B ,to linia RER.Dojeżdżasz do:
                np. Chatelet des Hales , wsiadasz w linie 4,kierunek Porte d"Orleans .Na stacji Montparnasse przesiadasz się na linie 6,kierunek Etoil CDG i wysiadasz na stacji Bir Hakrim.Jest to przystanek metra położony najbliżej wieży.
              • Gość: e-tam Do > Koninka IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.12, 11:02
                Koninka napisał(a):
                Mam ogromną prośbę o podpowiedź jak się nazywa
                najbliższa stacja metra od Asterix Parku?

1. Najbliższa stacja metra od Asterix Parku > punkt B

Chcę wyszukać drogi metrem z Asterixa do wieży Eifla.
                2. ...nie ma bezpośredniego dojazdu tylko metrem.
                Na lotnisku CDG wsiadasz do pociągu RER B.
                Correspondance=przesiadka Denfert-Rochereau < zerknij
                Wysiadasz z RER B i wsiadasz do metra M6 > kierunek > Charles de Gaulle - Étoile‎
                Wysiadasz na stacji Bir-Hakeim, dalej pieszo > trasa A- B ~700m=9min
                Punkt B ustawiłem widok na kasy < obracaj wirtualnym obrazem

...A może lepiej (...) lub autobusem?...
                3. autobus Luwr - Asterix < dojazd + info=(czytaj moje wypociny)

...Bardzo proszę o poradę bo szukam i szukam
                ale niestety dojazdu z Asterixa nigdzie nie widzę
                .
                Reasumując TYLKO w sezonie od wieży Eifla do Parcu Asterixa ( z przystankiem Luwr) jest bezpośrednie połączenie autobusem.

Pozdrawiam,
                ważne info < Parc Asterix > więcej
              • ela.tu-i-tam Re: wyszukaj połączenie - odleglosci 19.02.12, 12:59
                Nasze metro jest tyci-tyci w samym jajku, ktoregos skorupka jest peryferyk (promien 4-5 km). Potem sa RERy, pociagi podmiejskie, autobusy, ciezkie do ogarniecia gdy dystans jest 50 km (tyle jest z Asterix do Wiezy, z korkami to swobodnie 2 godziny).
                • Gość: Koninka Re: wyszukaj połączenie - odleglosci IP: *.gl.digi.pl 19.02.12, 17:15
                  Bardzo Wam dziękuję. Teraz już sobie poszukam informacji jak i jakie kupić bilety. W razie problemów pozwolę sobie zapytać fachowców. Dzięki!
                  • Gość: guma00 Re: wyszukaj połączenie - odleglosci IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.12, 22:27
                    mam pytanie odnośnie biletów na metro i RER..

rozumiem, że bilet to już według własnych upodobań.. jeżeli chodzi o bilet kilkudniowy.. co lepiej zakupić?
                    do wyboru jest:
                    bilet "T+" - wyczytałem, że bilet taki obowiązuje na całą sieć metra i kolejkę Montmartre, do tego na kolejkę RER (RATP i SNCF) w obrębie Paryża (czy Colombes zalicza się do obrębu Paryża? Czy Paryż to nie same centrum, a to co dalej, to już pobliskie miejscowości? w tym Colombes?)... na połączenia z przesiadkami w obrębie całej sieci metro i kolejki RER w obrębie Paryża, pod warunkiem że odstęp pomiędzy pierwszym wejściem do pojazdu a ostatnim wejściem do pojazdu jest nie większy niż 1h 30min
                    - na autobusy nocne Noctilien ale bez możliwości przesiadki
                    karnet 10 biletów: 11,10 Euro

kolejną opcją jest karta "PARIS VISITE PASS" -ważna w: metrze, kolejce RER, autobusach, tramwaju, naziemnej kolejce linowej na Montmartrze, w Montmartrobusie, autobusach nocnych (Noctilien), pociągach podmiejskich (SNCF), autobusach ADATRIF i APTR, dzięki którym można dojechać aż do Disnejlandu, Wersalu albo na lotniska paryskie.
                    Bilet ten pozwala na podróżowanie przez 1, 2, 3 lub 5 dni do wyboru, niezależnie od tygodnia kalendarzowego, w obrębie stref na jakie wykupiło się kartę. Paris Visite można wykupić na strefy 1-3 (obszar miasta i sieć metra), lub 1-6 (region Île-de-France, gdzie kursują autobusy RATP i pociągi RER). (również pytanie, czy jeżeli będę mieszkał w Colombes, to czy ta karta ewentualnie wystarczy na wszystkie podróże)
                    strefy 1-3, 3 dni 18,60, 5 dni 27,20; strefy 1-6, 3 dni 38,10, 5 dni 46,60

przylot w nd, wiadomo jakoś do miejsca noclegowego trzeba się dostać, wieczorem planuję wypad pod wieżę Eiffla, pozostaje pon, wt, śr całodziennego zwiedzania, no i czw to tylko jakiś spacer i wyjazd na lotnisko.. Co w tej sytuacji najbardziej się opłaca? Pytam o coś co raz zakupię i nie będę musiał się martwić o transport publiczny.

Colombes znajduje się w strefie 1-3.. czy inne atrakcje, które wypisałem w 1 poście również znajdują się w strefie 1-3? Jeżeli tak to czy nie wystarczy wykupić Paris Visite Pass na strefy 1-3 na 5 dni za 27,20 i nie musieć martwić się zupełnie transportem publicznym? Co o tym sądzicie?
                    • Gość: aha Re: wyszukaj połączenie - odleglosci IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 10:28
                      Kupuje zawsze Paris Visite i tak jak napisales niczym sie nie martwie, jezdze gdzie chce. Zwykle jeszcze musze osobno kupic bilet/y na lotnisko bo albo Paris Visite jest na mniej stref albo na mniej dni. I zawsze mam przy sobie mapke komunikacji lub plan Paryza w formie ksiazeczki (koszt ok. 5 euro)
                      Moze istotna jest informacja, ze Paris Visite sie kupuje juz na lotnisku, w tych punktach
                      www.nouveau-paris-ile-de-france.fr/infos-pratiques/points-information-tourisme-78129.html i tu sie tez czestujesz mapkami i innymi przydatnymi informacjami:)
                    • Gość: e-tam Do > guma00 IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 17:00
                      guma00 napisał(a):
                      ...czy inne atrakcje, które wypisałem w 1 poście również znajdują się w strefie 1-3?...
                      To takie proste ale wymaga odrobinę wysiłku.
                      Zaznacz na mapie Paryża wszystkie swoje "inne atrakcje"
                      i po kolei sprawdż w której strefie są zlokalizowane.
                      Przypuszczam że tych atrakcji będzie nie więcej niż 10.

...Jeżeli tak to czy nie wystarczy wykupić Paris Visite Pass na strefy 1-3 na 5 dni za 27,20
                      i nie musieć martwić się zupełnie transportem publicznym?
                      ...
                      Brawo, brawo, brawo sam sobie odpowiedziałeś.

Próbowałem wielokrotnie różnych wariantów/kombinacji w przeszłości.
                      Zawsze było to niepotrzebne stresujące dodatkowe obciążenie głowy.
                      Zakup Paris Visite to najlepsze lekarstwo/recepta na zwiedzanie Paryża.

Dodatkowym super rozwiązaniem jest Paris L'Open Tour < w cenie 4 trasy.
                      Zapoznaj się z trasami.
                      Wsiadasz jedziesz i oglądasz. Jeżeli na trasie przejazdu jest coś co wzbudza dodatkowe zainteresowanie...wysiadasz > zwiedzasz > po zwiedzaniu > wsiadasz ponownie > i jedziesz dalej i tak w kółko...

Ja dodatkowo wprowadzam do GPS współrzędne atrakcyjnych miejsc.
                      Wychodzę z metra włączam GPS po chwili wiem w którym kierunku mam iść.
                      Zwiedzanie zawsze masz takie jak sobie wcześniej przygotujesz.

Pozdrawiam,
                      Paryż & Dolina Loary
                      • Gość: guma00 Re: Do > guma00 IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 19:18
                        jeżeli chodzi o strefy, to problemem moim było znalezienie takiej mapki, na której będą pokazane wszystkie linie metra z danymi strefami, na szczęście udało mi się coś takiego znaleźć i wrzucam tutaj, bo domyślam się, że nie jednemu się przyda: www.ratp.fr/plan-interactif/

interesowało mnie również, czym różni się kolejka RATP od SNCF.. odpowiedź znalazłem w necie i wklejam - pewnie się przyda:

"Podstawę w komunikacji zbiorowej w Île-de-France stanowi ciężki transport szynowy. Na przedmieściach Paryża są to dwa systemy kolejowe: RER (Réseau Express Régional – dosłownie Ekspresowa Sieć Regionalna, czyli coś w rodzaju polskiej SKM) oraz Transilien (neologizm ukuty od słów „Transport”, którego tłumaczyć chyba nie trzeba oraz „Francilien” – czyli mieszkaniec regionu Île-de-France – chodzi tu o sieć pociągów podmiejskich). Czym różnią się te dwie sieci? Otóż pociągi RER przecinają Paryż, poruszając się wewnątrz francuskiej stolicy w tunelach i tym samym uzupełniając metro, podczas gdy pociągi Transilien kończą na głównych paryskich dworcach (wszystkich zakończonych ślepo). Do tego dwie linie RER (A oraz B) obsługiwane są wspólnie przez RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens – Autonomiczny Zarząd Transportu Miejskiego, wbrew nazwie będący funkcjonalnym odpowiednikiem polskiego MPK a nie ZTM) oraz SNCF (Société Nationale des Chemins de Fer – Narodowe Przedsiębiorstwo Dróg Żelaznych, czyli odpowiednik polskiego PKP), podczas gdy Transilien jest usługą realizowaną wyłącznie przez SNCF. Warto dodać, że na liniach A i B muszą jeździć pociągi dwusystemowe, bowiem RATP używa na swych odcinkach innego napięcia niż SNCF. Każda z linii RER i Transilien ma liczne rozgałęzienia, wiele pociągów jest przyspieszonych (nie zatrzymuje się na wszystkich stacjach), więc trzeba uważnie obserwować ekrany na dworcach, żeby wiedzieć, gdzie pociąg się zatrzymuje, a gdzie nie. Każdy kurs ma swoje czteroliterowe oznaczenie, gdzie pierwsza litera oznacza przystanek docelowy. Jeżeli chodzi o następne trzy litery, mogą one – na liniach RER C, D oraz E, a także w sieci Transilien – oznaczać trasę pociągu, albo też – na liniach RER A oraz B – trasę pociągu oznacza tylko druga litera, a pozostałe dodane są, żeby całość dało się wymówić. Częstotliwość kursowania bywa różna – RER A na centralnym odcinku pojawia się w szczycie co dwie i pół minuty, podczas gdy np. większość odnóg RER C obsługiwana jest raz na pół godziny. Linie Transilien zwykle kursują rzadziej"

Jeżeli chodzi o inne mapki to na tej stronie macie je wszystkie w jednym miejscu. Musicie tylko wybrać, to co Was interesuje: www.ratp.fr/fr/ratp/c_20559/plans-des-lignes/

Dzięki wielkie za odpowiedzi we wcześniejszych postach. Jakby komuś coś ciekawego się jeszcze przypomniało to proszę piszcie :)

• Gość: aha Re: Do > guma00 IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 19:51
                          z RATPu drukuje sobie niektore trasy, te ktorych jestem pewna- to jest potem duze ulatwienie.
                          a SNCF jest na tablicach kierunkowych oznaczany "grandes lignes"
                          • Gość: aha Re: Do > guma00 IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 20:01
                            aha i uwazaj na takie podpowiedzi;)
                            www.youtube.com/watch?v=rxJ3UbDqaJo
                            ale mnie sie to nie przydarzylo, wrecz przeciwnie:)
                            • Gość: guma00 Re: Do > guma00 IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 20:08
                              Z racji tego, iż wyjazd coraz bliżej, przygotowałem poglądową listę miejsc do zwiedzania w danych dniach... Jeżeli miałby ktoś jakieś uwagi (a na pewno takowe będą), proszę się nie krępować i pisać.

Niedziela:
                              myślę, że już w okolicy godziny 18 będziemy mogli wyruszyć po rozpakowaniu, tak więc na początek:
                              Wieża Eiffla - chcielibyśmy wjechać na górę,
                              Rejs po Sekwanie - wsiądziemy pewnie gdzieś w okolicy Wieży,
                              jak starczy czasu, w co wątpię to metrem pod Moulin Rouge - zobaczyć z zewnątrz oświetlony wiatrak, może krótki spacer, po pobliskich uliczkach i do hotelu,

Poniedziałek:
                              Luwr - mam nadzieję, że 3h na zobaczenie tych głównych, najbardziej znanych atrakcji chyba starczy (chcemy tam iść z samego rana, może uda nam się ominąć większe kolejki do kas),
                              spacer do Katedry Notre-Dame,
                              spacer na Plac de la Concorde - Plac Zgody,
                              spacer Polami Elizejskimi,
                              Łuk Triumfalny,
                              jak starczy czasu to metrem do Centrum Pompidoue - zobaczyć chociaż z zewnątrz

Wtorek:
                              Wieża Montparnasse,
                              Les Invalides - głównie chodzi nam o zobaczenie miejsca pochówku Napoleona,
                              Pola Marsowe, spacer pod Wieżę Eiffla
                              La Defense - Grand Arche, jak starczy czasu to może jakiś spacer (ponoć bardzo urokliwa dzielnica)

Środa:
                              Sacre Cour,
                              Plac Pigalle - spacer
                              Panteon,
                              Sorbona - zobaczyć z zewnątrz Uniwersytet

Czwartek:
                              spacer w okolicach Hotelu
                              lotnisko - wylot

Proszę o jakieś podpowiedzi jeżeli lepiej da radę rozplanować dany dzień.
                              Pozdrawiam.
                              • c_x_v Re: Do > guma00 05.03.12, 08:08
                                Gość portalu: guma00 napisał(a):

> Niedziela:
                                > myślę, że już w okolicy godziny 18 będziemy mogli wyruszyć po rozpakowaniu, tak
                                > więc na początek:
                                > Wieża Eiffla - chcielibyśmy wjechać na górę,
                                > Rejs po Sekwanie - wsiądziemy pewnie gdzieś w okolicy Wieży,
                                > jak starczy czasu, w co wątpię to metrem pod Moulin Rouge - zobaczyć z zewnątrz
                                > oświetlony wiatrak, może krótki spacer, po pobliskich uliczkach i do hotelu,

Biorąc pod uwagę kolejki do Wieży to będziesz miał szczęście jak zdążysz na statek ;)

> Poniedziałek:
                                > Luwr - mam nadzieję, że 3h na zobaczenie tych głównych, najbardziej znanych atr
                                > akcji chyba starczy (chcemy tam iść z samego rana, może uda nam się ominąć więk
                                > sze kolejki do kas),
                                > spacer do Katedry Notre-Dame,
                                > spacer na Plac de la Concorde - Plac Zgody,
                                > spacer Polami Elizejskimi,
                                > Łuk Triumfalny,
                                > jak starczy czasu to metrem do Centrum Pompidoue - zobaczyć chociaż z zewnątrz

Chyba da się zrobić, chociaż nie wiem jak CP

> Wtorek:
                                > Wieża Montparnasse,
                                > Les Invalides - głównie chodzi nam o zobaczenie miejsca pochówku Napoleona,
                                > Pola Marsowe, spacer pod Wieżę Eiffla
                                > La Defense - Grand Arche, jak starczy czasu to może jakiś spacer (ponoć bardzo
                                > urokliwa dzielnica)

Znowu pod Wieżę?
                                Czytałam tutaj, że dzielnica La Defense wieczorem nie jest zbyt ciekawa... pod względem bezpieczeństwa ;)

> Środa:
                                > Sacre Cour,
                                > Plac Pigalle - spacer
                                > Panteon,
                                > Sorbona - zobaczyć z zewnątrz Uniwersytet

Jakoś chaotycznie ten plan ułożyłeś. Chyba że lubisz bardzo jeździć metrem ;)
                                Skoro poprzedniego dnia planujesz być na lewym brzegu Sekwany to może warto odpuścić sobie wtedy La Defense i Pola Marsowe i spróbować włąśnie z Panteonem i Sorboną?

> Proszę o jakieś podpowiedzi jeżeli lepiej da radę rozplanować dany dzień.

Zdradzę Ci tajemnicę... wszelkie plany na miejscu i tak biorą w łeb ;) Jasne że warto miec mniej więcej więcej zarys co się chce obaczyć ale potem życie to i tak weryfikuje, bo np pogoda nie ta, albo na wieżę nie wpuszczają, albo gdzieś Ci się tak spodoba że odpuścisz inną atrakcję żeby móc dłużej posiedzieć w danym miejscu.. różnie jest :)
                                Życzę Ci powodzenia, zobacz jak najwięcej a potem wracaj tu i podziel się wiedzą :)

aaaa no i nie tylko zwiedzaj ale czasami usiądź gdzieś w fajnym parku i pooddychaj miastem :)

Ja samodzielnie byłam dwa razy i swoje zwiedzanie opisałam w tych wątkach:
                                forum.gazeta.pl/forum/w,20573,93438950,93438950,Veni_i_Vidi_czyli_mozna_pytac.html
                                forum.gazeta.pl/forum/w,20573,116508174,116508174,Veni_i_Vidi_2010.html
                        • Gość: e-tam zone=strefy IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 21:39
                          guma00 napisał(a):
                          ...jeżeli chodzi o strefy, to problemem moim było znalezienie takiej mapki, na której będą pokazane wszystkie linie metra zdanymi strefami...

Mapka STREFY < jest na tym forum już od dawna

Pozdrawiam,
                          ...życzę wieczoru miłego.
      • Gość: Beata Re: Paryż-plan zwiedzania (gotowiec) IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 21:41
        Dziękuję! Jadę w sierpniu, czyli niedużo czasu mi już zostało... zabieram się jak do jeża. A tu już mam podstawy i to solidne!
    • Gość: magda Re: Paryż-plan zwiedzania oraz info praktyczne. P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 19:05
      Witam,
      jestem studentką turystyki międzynarodowej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Prowadzę badania do mojej pracy magisterskiej, których celem jest zbadanie opinii atrakcyjności Paryża zdaniem turystów. Proszę o poświęcenie kilku minut na wypełnienie ankiety, która będzie cennym źródłem moich badań.

Ankieta jest anonimowa.

Proszę najpierw o wypełnienie metryczki:
      net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1jvx4b
      a następnie o wypełnienie ankiety na temat Państwa opinii:
      net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1ov14z
      Dziękuję serdecznie za pomoc i poświęcony czas!
    • Gość: AgaWParyzu Re: Paryż-plan zwiedzania oraz info praktyczne. P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 15:00
      Hey,
      Jestem autorka bloga

pod-niebem-paryza.blogspot.com/
      Chetnie udziele Ci informacji, z pytaniami pisz na moj adres mailowy, najlepiej przez strone mojego bloga. pozdrawiam wszystkim milosnikow tego miasta.
    • Gość: Lidiam Re: Paryż-plan zwiedzania oraz info praktyczne. P IP: *.man.bydgoszcz.pl 07.08.12, 14:43
      Proszę o pomoc. Będę w Paryzu na początku września 03-08. Przylot na CDG, hotel 5 minut od Gard de Nord. Wyczytałam, że moge skorzystać z lini autobusowej 350. Teraz moje pytanie czy warto kupić tygodniową i kupić ja juz na lotnisku, czy nie opłaca sie jej kupować?
      • ela.tu-i-tam Re: Paryż-plan zwiedzania oraz info praktyczne. P 07.08.12, 15:11
        Gość portalu: Lidiam napisał(a):

> Proszę o pomoc. Będę w Paryzu na początku września 03-08. Przylot na CDG, hotel
        > 5 minut od Gard de Nord. Wyczytałam, że moge skorzystać z lini autobusowej 350
        > . Teraz moje pytanie czy warto kupić tygodniową i kupić ja juz na lotnisku, czy
        > nie opłaca sie jej kupować?

www.ratp.fr/informer/pdf/orienter/f_plan.php?nompdf=350&loc=bus_banlieue/300
        Ale to jest taryfa specjalna (znaczy nie jeden ticket t+):
        www.ratp.fr/fr/ratp/c_21158/ticket-t/
        ... les lignes de bus d'Île-de-France , sauf Orlybus et Roissybus (voir dans les règles spécifiques les conditions particulières pour le réseau Noctilien et les lignes à tarification spéciale 299, 350 et 351)

Z dalszej lektury wynika ze potrzeba skasowac 3 bilety t+ na trase z CDG do Paryza (np. Gare du Nord). Ticket t+ kosztuje 1,70 na sztuki albo 12,70 za karnet 10 sztuk. Taniej niz RER B, ktory kosztuje 9,25 z CDG do Paryza.

Karty na tydzien nie kupowac na lotnisku, bo jedyna tamze kosztuje bardzo drogo (lotnisko daleko, i jest narzut na bezpieke). Innymi slowy dojazd z lotniska i na lotnisko nie wkladac do pobytu i zwiedzania.

Ja bym kupila karnet biletow, i wydawala w zaleznosci od tego co zwiedzam.

Bon voyage !
        ==
        Règles spécifiques aux lignes à tarifications spéciales (299, 350, 351)

Sur les lignes à tarification spéciale, le nombre de ticket à valider est en fonction de la longueur du trajet à réaliser (par palier de 5 sections parcourues).

1 à 3 sections : 1 ticket
        4 à 6 sections : 2 tickets
        7 sections et plus : 3 tickets

Exception : un seul ticket t+ est nécessaire pour un trajet entièrement compris dans la zone aéroportuaire de Roissy Charles-de-Gaulle.
        ===
        • Gość: Lidiam Re: Paryż-plan zwiedzania oraz info praktyczne. P IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.12, 17:28
          Elu jesteś nieoceniona:) dziękuję serdecznie. Czekam na Pari..Paris
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka