Dodaj do ulubionych

Podroz samochodem Francja-Hiszpania a platne drogi

06.01.13, 23:10
Wybieram sie na wakacje,ale troche mnie przeraza koszt oplat drog we Francji,i chcialabym to jakos ominac.Jak sprawdzam na google,to pokazuje mi taka sama ilosc trase z oplatami na 16godzin, a trasa bez oplat juz23 ale km te same. Moze ktos by doradzil jak zaplanowac to wszystko,ktoredy jechac? Wybieram sie od Calais do Benidorm.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sebastian Re: Podroz samochodem Francja-Hiszpania a platne IP: *.man.tk-internet.pl 07.01.13, 09:09
      Odradzam Ci "oszczędzanie" i jazda national route. Oszczędzisz na opłatach ale czas przejazdu i spalone paliwo zwiększysz znacznie. Jeżeli jedziesz w tygodniu i w dzień - do tego co pokazuje google spokojnie dolicz co najmniej 30% czasu więcej z uwagi na korkowanie się miasteczek. Dodatkowo jazda przez national route to zmęczenie dla kierowcy - ograniczenia prędkości, ronda itp. - poza miastem nie przekroczysz 90-100 km/h. Zwróć uwagę na termin wyjazdu czy nie pokrywa się ze zmianą sezonu wakacyjnego francuzów bo równa się to masakrycznym korkom na kierunkach północ/południe.

Pozdrawiam
      Co warto zobaczyć w Prowansji prowansja.wordpress.com
      • martunia2302 Re: Podroz samochodem Francja-Hiszpania a platne 07.01.13, 18:09
        Ja wiem ze czas sie duzo wydluzy,i w sumie nie przeszkadza mi tak bardzo.Jak patrze na mape to te male wioski sa tak male, ze az ciezko uwierzyc zeby tam jakies korki byly.Droga jest dosc prosta i jedzie wiekszosc czasu polami wiec nie bedzie tam korkow..mam nadzieje.A co do paliwa auto nie pali duzo ;) to jest plus.Jade 27 lipiec,i biore pod uwage ze to wakacje.Wiem ze wlasnie prawa streona francji jest wiecznie zakorkowana.Nawet dzis rozmawialam z babka co jechala i mowila ze na autosradzie masakre mieli juz dwa razy.A 200 funtow za same oplaty to chyba troszke zbyt duzo jak moje oko..
    • Gość: Sebastian Re: Podroz samochodem Francja-Hiszpania a platne IP: *.man.tk-internet.pl 07.01.13, 14:46
      IMO bardziej wiarygodny od google jest www.viamichelin.com - dokładniej liczy koszty. Różnica szybka vs. ekonomiczna to ok. 130 euro i 9 godzin.
      Jeżeli nie jesteś w stanie za jednym razem pokonać całego dystansu (co najmniej 18 godzin jazdy) i tak czy inaczej planujesz nocleg w hotelu to jednak rozważyłbym opcję "national route".

Pozdrawiam
      Co warto zobaczyć w Prowansji prowansja.wordpress.com/
    • Gość: ir-ed samochodem Francja-Hiszpania IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.13, 19:09
      martunia2302 napisała:
      Wybieram sie na wakacje,ale troche mnie przeraza koszt oplat drog we Francji,
      i chcialabym to jakos ominac
      ...

...Moze ktos by doradzil jak zaplanowac to wszystko,ktoredy jechac?

Wybieram sie od Calais do Benidorm. = trasa wg Google Maps A - B < jazda autostradami

W panelu znajdż napis Pokaż opcje + kliknij, zaznacz unikanie autostrad i dróg płatnych.
      Porównaj obie trasy i wyciągnij wnioski.

Jadąc tranzytem unikaj=omijaj Paryż o każdej porze.
      Nasz przejazd autostrada A1 Lille - Paryż oceniam pozytywnie.
      Przejazd przez Paryż = masakra.

Podziel swoją trasę na połowę.
      Proponuję nasz nocleg w Millau, znaidziesz nasze miejsce na nocleg w wyprawie Majówka 2010 r.

Zerknij na trasę A-B-C < jest to BEZPŁATNA droga szybkiego ruchu.
      Tobie do bezpłatnego wykorzystania odcinek B-C, polecam.
      Za przejaz wiaduktem Millau możesz zapłacić lub ominąć. Super budowla, bardzo polecam.

Dalej do Hiszpanii < zerknij, trasa+noclegi autostradami

Nie wiem na ile mogłem pomóc, myślę że coś niecoś wykorzystasz.

Pozdrawiam,
      • martunia2302 Re: samochodem Francja-Hiszpania 08.01.13, 01:25
        Jestez pewien ze to jest BEZPLATNA TRASA? Mi dokladnie ta trase pokazuje jaka platna!!!!maps.google.com/maps?hl=en&ie=UTF-8&tab=wl
        • Gość: ir-ed Re: samochodem Francja-Hiszpania IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 11:11
          martunia2302 napisała:
          Jestez pewien ze to jest BEZPLATNA TRASA?

Nic nie stoi w miejscu, każdego roku przybywa płatnych autostrad w każdym kraju.
          Nasz przejazd od Mulhouse do Millau < zapraszam (b.wolne wczytywanie, czekaj)
          ...podałem nasze opłaty za autostradę (auto+przyczepa) od Mulhouse do Millau.
          Jak poklikasz dowiesz się co nas spotkało na tej trasie oraz znajdziesz więcej info.

Pozdrawiam,
          Zapoznaj się (menu) link > tinyurl.com/b2ukvwl
          Wpisz do Google następującą frazę [toll roads in france map] ... i czytaj.
          Od Clermont Ferrand do Beziers A75 kolor niebieski=free motorways
        • Gość: ir-ed Re: samochodem Francja-Hiszpania IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 19:51
          martunia2302 napisała:
          Jestez pewien ze to jest BEZPLATNA TRASA?

Tak jestem pewien i potwierdza to ViaMichelin, zapraszam.

Wersja 1.
          Proszę zwrócić uwagę na mapę tej trasy jak ominąć Paryż.
          (A-23 E-15) > tinyurl.com/bj4no9p = Toll 11.85 €

Wersja 2.
          Pod napisem 62100 Calais – Benidorm kliknij na (A75 A75)...
          ...na tej samej mapie > tinyurl.com/bj4no9p = Toll 0.00 €
          ... przewiń żeby zobaczyć mapę z trasą ... i czekaj ...
          ... po chwili otrzymasz nową trasę bez opłat za autostrady=0.00 €

W tym przypadku masz jeszcze raz potwierdzenie że trasę którą proponowałem wcześniej (Clermont Ferrand > Millau > Beziers) i dalej na południe jest NA PEWNNO bez opłat.

Pozdrawiam,
          Zdjęcje A75 < zerknij

• martunia2302 Re: samochodem Francja-Hiszpania 09.01.13, 17:23
            Dziekuej Ci serdecznie za wszystkie informacje,sprawdzam wszystko.Wczoraj sama sprobowalam trase zaznaczyc,patrzac na mape wlasnie gdzie sa platne drogi-a gdzie nie .Calais-Rouen Rouen-Clermont Ferr. Clermont Ferr. -Beziers Beziers-Pepignam. nie moge tylko doliczyc sie ile by mnie sam przejazd przez Francje wyniosl i to pierwsze moje wypociony :D biore pod uwage tez inne wskazowki forumowiczow,wiec ta trasa sie zapewno zmini. Narazie Francje zrobilam bo ciezko u nie z czasem. Jutro wrzuce trase Hiszpani moze bedziesz mial chwilke i powiesz co myslisz. Jeszcze raz dziekuje za rady :)
            • Gość: ir-ed Re: samochodem Francja-Hiszpania IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 20:04

martunia2302 napisała:
              Wczoraj sama sprobowalam trase zaznaczyc...
              Calais-Rouen Rouen-Clermont Ferr. Clermont Ferr. -Beziers Beziers-Pepignam

Wyznaczyłem trasę wg Twoich zaleceń, dodałem Benidorm.
              A-B-C-D-F-G < wg Google Map

...nie moge tylko doliczyc sie ile by mnie sam przejazd przez Francje wyniosl...

Patrz na panel po lewej stronie mapy ...
              ...jest to wynik SZACUNKOWY dla całej trasy:
              1 938 km, 33 godziny
              ...jak przewiniesz, na samym końcu jest
              Szac. koszt paliwa: 302.69 €

Przed punktem D jest opłata za przejazd przez wiadukt Millau < zerknij
              toll prices 2012
              Cars: Summer (July and August) : 8.20 € – Rest of the year: 6.40 €

Razem 302.69 € + 8.20 € = 310,89 €

W Millau proponuję nocleg jest to + - połowa drogi.
              A-B-C-D < zerknij

A < zjazd z A75
              B < tani nocleg (domki) na kempingu Côté-Sud < bardzo polecam
              C < stary most na rzece Tarn i super widok na nowy wiadukt
              D < powrót na A75 kierunek > Benidorm

Pozdrawiam,
              Hiszpania < autostrady i bezpłatne drogi
              • Gość: ir-ed Re: samochodem Francja-Hiszpania IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 18:55
                Dodaję trasę tylko autem bez przyczepy kempingowej A-B-C < zerknij

A < zjazd #45 w prawo, prosto do bramki ~700m opłata za przejazd wiaduktem Millau.
                Ruchomy obraz/widok < przybliż/oddal, obracaj kursorem myszki.

B < na lewo od punktu B parkujesz auto pod drzewami,
                tak jak na tym ujęciu < zerknij, stoją zaparkowane 2 auta.
                Widocznymi na tym obrazku ścieżkami (po prawej stronie) idziesz na taras widokowy.
                To jest też ruchomy obraz.
                Po zejściu z tarasu widokowego jedziesz autem POWOLI w kierunku kempingu.
                Na każdej "agrafce" możesz zatrzymać się i podziwiać wiadukt.

C < kemping Côté-Sud

Pozdrawiam,
                info < Wiadukt Millau > więcej
          • martunia2302 Re: samochodem Francja-Hiszpania 09.01.13, 23:52
            Zapisalam wszystko i dziekuje jeszcze raz. Juz mnie zaczyna glowa bolec od tego planowania wszystkiego :D pozdrawia i milej nocki zycze.
    • bah77 Re: Podroz samochodem Francja-Hiszpania a platne 09.01.13, 22:21
      > Wybieram sie na wakacje,ale troche mnie przeraza koszt oplat drog we Francji...

Martuniu, myślę, że koszt opłat jest naprawdę przykry wtedy, kiedy zamiast jechać, stoi się w gigantycznych korkach.
      A największe korki są w Czarny Weekend, czyli ostatni weekend lipca, szczególnie w sobotę, na autostradach w kierunkach: Paryż - Lazurowe W. i Paryż - Hiszpania. Sytuacja powtarza się po 2-3 tygodniach w kierunkach przeciwnych.
      Oczywiście, na drogach bezpłatnych powinno być jeszcze gorzej z przejazdem.

> Narazie Francje zrobilam bo ciezko u nie z czasem.

To jedyny pozytyw tego terminu wakacji - teraz nie musisz szukać czasu na zbędne szczegółowe planowanie.

Pozdrawiam

bah77
      • martunia2302 Re: Podroz samochodem Francja-Hiszpania a platne 09.01.13, 23:14
        Paryz omijam szerokim lukiem!!! Lazurowe wybrzeze wszystko platne! Jesli bede jechac to prawa strona labo wykombinuje cos jak kolega wyzej mi juz radzil i podawal trase.;)
        • Gość: czerwonowlosa Re: Podroz samochodem Francja-Hiszpania a platne IP: *.186.22.93.rev.sfr.net 10.01.13, 12:29
          tak jak powiedzial bah, w "czarna" sobote (27 lipca) bedzie bardzo ciezko sie przemieszczac na wszystkich drogach w kierunku poludniowym. nie chodzi tu tylko o paryz; jezeli do millau bedziesz do poludnia, bedzie jeszcze przejezdnie, potem nie licz na to; jezeli droga przez angouleme do bordeaux, bedziesz wlekla sie godzinami w korkach...itd.
          • martunia2302 Re: Podroz samochodem Francja-Hiszpania a platne 10.01.13, 14:21
            Niestety daty nie zmienie juz za puzno. Bede jechac przez Frnacje przez wczesny ranek i dzien.Inaczej nie dam rady bo musze byc na taki a nie inny czas w Hiszpani.Co bedzie to bedzie I tak sie ciesze ze jade i spakowalabym sie juz w tej chwili :D.
            • labadine Re: Podroz samochodem Francja-Hiszpania a platne 11.01.13, 17:17
              Tak jak pisze "czerwonowlosa" ,27 lipca na autostradach bedzie napewno w 100% taki ruch ze,faktycznie nie bedzie zadnej roznicy w czasie trwania podrozy miedzy drogami platnymi czy darmowymi i wg mnie lepiej jechac bezplatnymi drogami narodowymi RN anizeli smazyc sie za dosc duze pieniadze w korkach na autostradach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka