Dodaj do ulubionych

Paryż-prezent dla męża

23.02.13, 21:03
Witam.
Chcę zrobić mężowi niespodziankę na 40 urodziny i wymyśliłam sobie weekend w Paryżu i tu zaczynają się schody.Wiem, że samolotem i tu się moja wiedza kończy.Jak to zorganizować?Nigdy wcześniej sama nie organizowałam takiego wyjazdu.Na wczasy lataliśmy z biurem podróży.
Pomóżcie,jak to zorganizować, jak tam nie zginąć, gdzie nocować, słowem Paryż od A do Z,czy dam radę????
Obserwuj wątek
    • Gość: Facet Re: Paryż-prezent dla męża IP: 92.90.21.* 23.02.13, 22:10
      Szczesciarz ten maz. A na serio: wynajac organizatora.
    • beret.francuski Urodziny w Paryzu 23.02.13, 22:21
      iit2 napisała:

>Nigdy wcześniej sama nie organizowałam takiego wyjazdu...czy dam radę?<

To nie jest argument:) Zawsze robi sie cos po raz pierwszy. Ale...
      Musisz wniesc swoj wiekszy udzial. Zacznij czytac i pytaj konkretnie.
      I podaj wiecej szczegolow: o jaki miesiac chodzi, jaki masz budzet, co maz
      lubi, zdjecie niekonieczne:). Ty znasz swojego meza i wiesz co sprawiu jemu
      przyjemnosc. Nie wiemy czy lubi biegac po galeriach i muzeach, czy woli siedziec
      romantycznie w przytulnym bistro nad Sekwana z kieliszkem merlot i wpatrywac
      sie w Twoje rozjasnione oczy. Prosba o paryski parasol od A do Z nie dziala.
      Nikt za Ciebie nie odrobi zadania domowego. Musisz zaczac to robic sama.
      Nakresl profil urodzinowego weekendu, dodaj kilka osobistych szczegolow i pytaj.
      Wiesz o czym pisze, prawda?
    • matcin Re: Paryż-prezent dla męża 24.02.13, 11:15
      Sam organizowałem rok temu wycieczkę do Paryża to podpowiem podstawowe informacje

Jeżeli lecisz z Warszawy to tylko Air France żadne tanie linie lotnicze. Air France ląduje w Paryżu na lotnisku CDG tanie linie w miejscowości Beauvais 80 km od Paryża.
      Z lotniska CDG do centrum dojedziesz autobusem miejskim koszt około 5euro (Bus 350 w linku masz opis) natomiast koszt pociągu Beauvais-Paryż 15euro.

www.aeroportsdeparis.fr/ADP/en-GB/Passagers/Access-maps-car-parks/Paris-CDG/Access/public-transport/public-transport.htm
      Komunikacja miejska

Planowanie trasy - należy wpisać nazwę przystanku - nazwy przystanków google maps.
      www.ratp.fr/itineraires/en/ratp/recherche-avancee
      Bilety - karta Paris Visite lub Navigo Découverte ja używałem Navigo bo jest tańsza do tej karty jest potrzebe zdjęcie format 25x30mm

www.e-francja.eu/bilety-paryz.php
      Nocleg

Podam stronę z której skorzystałem. Mieszkania do wynajęcia bez pośredników klikasz na --> Location Vacances France

www.vivastreet.com/ile-de-france
      Do Paryża trzeba lecieć przynajmniej na tydzień, weekend to mało sporo jest tam do zwiedzania.
      W kolejce do wieży Eiffla stałem 2 godziny. Ogólnie tam się stoi w sporych kolejkach po bilety jeżeli chodzi o muzea.Jest dużo chętnych i trzeba wcześnie wychodzić. Byłem w miesiącu maju pewnie w sezonie wakacyjnym jest jeszcze więcej ludzi.

• iit2 Re: Paryż-prezent dla męża 24.02.13, 12:28
        Generalnie wiadomo budżet ograniczony,więc dlatego w grę wchodzi pobyt od piątku do niedzieli.
        Wylot najlepiej z Krakowa.Nocleg w miarę porządny, musi być przyjemnie, po to przecież wyjazd.
        Co zobaczyć, wieża podstawa,muzeum,które najważniejsze?,pola elizejskie, sekwana,to tyle, jakaś knajpka, spacer i powrót.
        Chodzi o to, że kiedy już wylądujemy,nie bardzo wiem, co robić dalej, po wyjściu z lotniska,jak się tam samemu poruszać i trafić do tych miejsc.
        Mąż samym pomysłem będzie tak podekscytowany, że pewnie mógłby z hotelu nie wychodzić, no ale skoro już się będzie w Paryżu, wiadomo, koniecznie sztandarowe punkty musimy zaliczyć. Coś mi się wydaje, że zorganizuję coś w Polsce,taka trąba ze mnie....
        • matcin Re: Paryż-prezent dla męża 24.02.13, 13:43
          Jeżeli chodzi o wylot z Krakowa to linie www.easyjet.com/pl
          W Paryżu po angielsku się dogadasz.
          W tych linkach które podałem wcześniej jest dużo informacji jak dostać się z lotniska do centrum.
          Wystarczy tylko poczytać.
          Powodzenia.

• Gość: ir-ed Re: Paryż-prezent dla męża IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.13, 14:02
          Autor: iit2 24.02.13, 12:28
          ...Co zobaczyć, wieża podstawa,muzeum,które najważniejsze?,
          pola elizejskie, sekwana,to tyle, jakaś knajpka, spacer i powrót.
          ...

Podpowiedż = ściąga < zerknij, przybliż/klikaj na wybrane miejsca

Podałem # linii metra do każdego miejsca.

Zapoznaj się przed wyjazdem, wybierz to co Was najbardziej interesuje.
          Jeżeli odwiedzicie tylko kilka proponowanych miejsc sukces zapewniony.

Pozdrawiam,
        • c_x_v Re: Paryż-prezent dla męża 25.02.13, 12:47
          iit2 napisała:

> Generalnie wiadomo budżet ograniczony,więc dlatego w grę wchodzi pobyt od piątk
          > u do niedzieli.
          > Wylot najlepiej z Krakowa.Nocleg w miarę porządny, musi być przyjemnie, po to p
          > rzecież wyjazd.
          > Co zobaczyć, wieża podstawa,muzeum,które najważniejsze?,pola elizejskie, sekwan
          > a,to tyle, jakaś knajpka, spacer i powrót.

Najważniejsze to chyba Luwr, ponieważ lecisz w piątek to zdążysz je obejżeć przynajmniej częściowo na zwiedzaniu nocnym :)

> Chodzi o to, że kiedy już wylądujemy,nie bardzo wiem, co robić dalej, po wyjści
          > u z lotniska,jak się tam samemu poruszać i trafić do tych miejsc.

Odbyłam podobna wycieczkę jaka Ty planujesz :) Możesz o niej przeczytać w tym wątku forum.gazeta.pl/forum/w,20573,116508174,116508174,Veni_i_Vidi_2010.html
          A rok wcześniej byłam na tydzień forum.gazeta.pl/forum/w,20573,93438950,93438950,Veni_i_Vidi_czyli_mozna_pytac.html

Dasz rade to zorganizować :) Nie martw się :) Paryz jest pod tym względem bardzo prosty :) Przede wsyztkim mnóstwo informacji znajdziesz na rtym forum. Poczytaj zanim zapytasz :)

Jak dojechać to dowiesz sie m.in. z moich wątków. W razie niejasności poczytaj przyszpilone wątki i pytaj ;)
          Komunikacja po samym mieście metrem jest prosta .
          Hotel musisz sobie wybrac juz sama ;) Polecam Ci jednak wybieranie czegos bliżej centrum. Peryferie może są i tańsze ale pamiętaj że czasu będziecie mieć niewiele więc szkoda go tracić na dojazdy do/z hotelu. Nie wiem jakich luksusów do spanie potrzebujecie ale może warto zainteresować się też hostelami? :)
          Co do zwiedzania to życie i tak zweryfikuje plany które tutaj poczynicie ;)
          Zauważyłam że niektórzy Francuzi nie przyznają sie że znaja angielki więc zamiast ich o to pytac po prostu do nich mów w tym języku ;) Chociaz oczywiście warto chociaż potrafić przywitac sie po francusku.

Określ termin w jakim chcesz jechać, poszukaj samolotu i zanim go zarezerwujesz dopasuj do niego hotel ;)
          promocji na loty możesz poszukac tutaj www.tanie-loty.com.pl/
          I nie słuchaj że tylko drogie loty sa coś warte. Leciałam kilka razy Wizz airem i było ok, leciałm raz z Krakowa do Paryża easy Jetem i pomijając skandaliczna obsługę na lotnisku (do dzisja mnie trzesie na samo wspomnienie tych wiedźm) tez było ok.
          Kiedy planujesz leciec?
          • c_x_v Re: Paryż-prezent dla męża 25.02.13, 12:51
            aaaa i dobrze by było gdybyście mieli ze sobą jakąś dobra mapę ;) Bo chociaż najważniejsze zabytki są blisko siebie to i tak warto ja mieć ;)
            • wanna421 Re: Paryż-prezent dla męża 25.02.13, 15:32
              dobre mapy komunikacyjne z uwzglednieniem atrakcji turystycznych bierze sie z punktu informacji turystycznej na lotnisku ( www.nouveau-paris-ile-de-france.fr/ ) kupowalam tez u nich bilety na komunikacje "paris visite" ale chyba juz dwa razy bilet nie dzialal- musialam reklamowac w punkcie sprzedazy odrecznej...co akurat po wysiasciu z samolotu mile nie jest;)
              • iit2 Re: Paryż-prezent dla męża 25.02.13, 20:57
                Serdecznie dziękuję za wszelkie rady, super pomoc, na pewno dużo więcej wiem i mniej się boje. Będę śledziła wszystkie wątki .
                • Gość: ir-ed Re: Paryż-prezent dla męża IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 09:49
                  Autor: iit2 25.02.13, 20:57
                  ... na pewno dużo więcej wiem i mniej się boje. Będę śledziła wszystkie wątki .

Jeżeli tak to dokładam prezent < zapraszamy do klikania

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej...
                  Niżej znajdziesz (dwa zielone ludziki z laskami=to my) klikaj > Versailles

Pozdrawiamy,
      • miriam_73 Re: Paryż-prezent dla męża 25.02.13, 23:26
        Na CDG lata zarówno Air France jak i LOT - sprawdzaj, zależy od okresu zdarzają się promocje u obu przewoźników. Obie linie mają poranne loty i wieczorne kursy. AF lata ok 7 rano do Paryża, wieczorem przylatuje do Wwy ok. 21.30, LOT jest ok. godzinę później rano i bodaj godzinę wcześniej przylatuje do Wwy. Ryzyko z AF jest tylko takie, że jeśli z jakichś powodów wieczorny lot do Warszawy nie przyleci, to nie ma kursu porannego ;-) Na pewno szkoda tracić czas na dojazdy z Beauvais, z CDG masz RER do ścisłego centrum - pół godziny i na miejscu. RER nie stoi w korkach na obwodnicy ;-)
        Bilety na Wieżę w ostatnich latach kupowałam zarówno dla siebie jak i rodziny przez internet. ticket.toureiffel.fr/index-css5-sete-pg1-lgen.html
        Minus tylko taki, że musisz sobie oznaczyć konkretny dzień i godzinę. Plus: nie sterczysz w kolejce. Bilety kupione przez net mają oddzielne wejście.
        Przy kilkudniowym pobycie jeśli zamierzacie zwiedzać dużo, warto pomyśleć o Museum Pass:
        www.parismuseumpass.com/
    • simba-z-paryza Re: Paryż-prezent dla męża 01.03.13, 14:05
      Mieszkam w Paryzu, moge pomoc.
      Prosze napisac na adres dorota.wojcik@hotmail.fr
    • salsero185 Re: Paryż-prezent dla męża 03.03.13, 09:14
      witam, ma Pani do wyboru przejazd autokarem lub przelot smolotem.
      linie ktore lataja to easyjet.com i rayanair.com
      odnosnie mieszkania, noclegow, ja oferuje mieszkanie do wynajmu, 2-pokojowe, 2 podwojne lozka(max 4 osoby), w pelni wyposazona kuchnia, lazienka, balkon.swietna lokalizacja, blisko sklepy, Metro Alesia, bezpieczne poludnie Paryza, blisko do wiezy Montparnasse, doskonaly dojazd do innych zabytkow. dostep do internetu.
      moge tez zajac sie oprowadzaniem panstwa po miescie
      montblanc@opoczta.pl
      • Gość: Si Re: Paryż-prezent dla męża IP: *.4web.pl 29.03.13, 22:39
        A ile sobie liczysz za to mieszkanie? I czy ma internet?
    • Gość: paryz.anka Re: Paryż-prezent dla męża IP: *.opole.hypnet.pl 03.04.13, 01:09
      Szukamy 2 - 4 osób chętnych na romantyczną wycieczkę do Paryża.
      Pobyt i zwiedzanie Paryża: 4 dni,
      daty wyjazdu: 16-21 kwietnia.
      W programie m.in. katedra Notre Dame, Sorbona, Luwr, Wersal, wizyta w muzeum perfum, muzeum impresjonistów, wieża Eiffla, pl. Pigalle, rejs statkiem po Sekwanie, wizyta w kabarecie paryskim z kankanem, winem i kolacją!
      Komfortowy hotel i autokar.
      Atrakcyjna cena (last minute).
      Szczegółowy program wycieczki i informacje:
      www.fama-tour.pl
      tel. 604 44 27 27 lub 668 009 931. 44 634 16 16
    • Gość: advertisement Lekierfrance - czemu tak to reklamujesz? IP: *.netfala.pl 03.04.13, 10:09
      To nie jest jakaś super firma. Nie rozumiem czemu tak polecasz ich usługi na tym forum - ostatnio co post to ta firma... Admin, halo, proszę o interwencję!
    • Gość: KrzGie Re: Paryż-prezent dla męża IP: *.dsl.telepac.pt 06.04.13, 22:58
      Jesli potrzebuje Pani darmowego przewodnika po Paryzu, to zapraszam na mojego bloga:

www.krzysztofgierak.pl/2013/03/paryz-zabytki-zwiedzanie-relacja-ceny.html

gdzie znalexc mozna nie tylko porady i informacje na temat wartych odwiedzenie miejsc, wydrukowac przewodnik za darmo, ale rowniez info na temat komunikacji miejskiej.

W razie pytan, zapraszam do kontaktu.

Zycze udanego pobytu w Paryzu!
      • aseretka Re: Paryż-prezent dla męża 07.04.13, 17:48
        Niestety strona szukana przez Ciebie w tym blogu nie istnieje.:(
    • Gość: Moi Re: Paryż-prezent dla męża IP: *.fbx.proxad.net 14.09.14, 22:32
      Nie ma to jak odpowiadac na wpis z zeszlego roku, spamerze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka