Dodaj do ulubionych

Prowansja - rowery

IP: 195.59.159.* 27.11.13, 17:23
Chcialam zapytac o rowery :) Otoz wybieram sie w przyszlym roku na Prowansje, okolice Luberon. Bardzo duzo ludzi poleca tam wycieczki rowerowe. Czy rzeczywiscie warto?
Co sie bardziej oplaca? Czy zabrac ze soba rower czy skorzystac z miejscowej wyporzyczalni? Drogo kosztuje wyporzyczenie roweru? Orientuje sie ktos moze? :)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Prowansja - rowery 27.11.13, 19:53
      > Otoz wybieram sie w przyszlym roku na Prowansje, okolice Luberon. Bardzo duzo ludzi poleca > tam wycieczki rowerowe. Czy rzeczywiscie warto?
      Oczywiście, że warto. Chociaż w Prowansji, w okolicach Luberon teren jest trochę górzysty i trzeba mieć wprawę w wycieczkach rowerowych.

> Co sie bardziej oplaca? Czy zabrac ze soba rower czy skorzystac z miejscowej wy
      > porzyczalni? Drogo kosztuje wyporzyczenie roweru?
      Nie pamiętam ile kosztuje wypożyczenie roweru, ale nie jest to niestety tanie. Wszystko zależy od tego, czy mają to być codzienne wyprawy, czy tylko okazjonalne w niektóre dni. Jeżeli codzienne, to raczej zabrałabym swoje rowery.
    • Gość: Sebastian Re: Prowansja - rowery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.13, 21:38
      Warto!
      Zwiedzanie Prowansji na rowerach to świetny pomysł. Miasteczka są położone niedaleko od siebie, jest bardzo dużo bocznych - czasami szutrowych - dróg idealnych na rowery. Również "nationalki" są do przejechania - mają szerokie asfaltowe pobocza, a kierowcy zwracają uwagę na rowerzystów. Luberon z uwagi na mniejsze "zaludnienie" oferuje wycieczki o charakterze bardziej krajoznawczo-przyrodniczym niż zwiedzanie miasteczek. Ważne żeby rowerowe wyprawy zaplanować w odpowiednich godzinach tzn. porannych max do jedenastej. Oczywiście dotyczy to miesięcy "letnich" maj-wrzesień.

Odradzam wiezienie rowerów z Polski, chyba że jedziesz np. camperem. Odnośnie wynajmu - osobiście nie wypożyczam ale myślę że ten link może Cie zainteresować:
      www.velocyclixluberon.com/location-anglais.php lub popytaj czy ktoś nie pożyczy Ci prywatnie w okolicy gdzie będziesz mieszkać.

Szerokiej drogi ;)

Pozdrawiam
      Sebastian
      Co warto zobaczyć w Prowansji - Prowansja.wordpress.com
      • martina-0 Re: Prowansja - rowery 28.11.13, 14:15
        Czy ktoś może "przerabiał" trasę rowerową z poniższego linku i może się wypowiedzieć? Właśnie coś takiego znalazłam, jest tam mapka 3 tras i podano jej długość:

eng.veloloisirluberon.com/Maps-and-itineraries/All-our-maps i kliknęłam na
        General map : The 3 "Le Luberon en velo" itineraries

a tu jest cennik wypożyczalni: eng.veloloisirluberon.com/Prepare-your-itinerary/Hiring-a-bicycle oraz inne ciekawe informacje o okolicy

www.af3v.org/index.php - strona stowarzyszenia zajmującego się ścieżkami rowerowymi, a tu jest trasa dot. okolic Luberon: www.af3v.org/-Fiche-VVV-.html?voie=145#

www.luberon-apt.fr/index.php/en/bouger/a-velo - Luberon w kontekście jazdy na rowerze

www.parcduluberon.fr/Un-Parc-a-votre-service/Transition-energetique/Veloroute
        www.luberon-velo.com/ - klub cyklistów z Luberon (może warto napisać do nich mejla i zapytać o linki, trasy, itp.?)

www.chamina.com/pl/shopping/fiche_produit.pl?lg=fr&itm=132 - nie wkleiłam tego linku, by reklamować księgarnię, ale jest tam info o książce dokładnie na ten temat, czyli o trasach rowerowych

Ten link do książki znalazłam tu: troisv.amis-nature.org/spip.php?article23 i tu:
        www.voiesvertes.com/htm/departement84.htm
        Jak już będziesz na miejscu, to musi być gdzieś w okolicy biblioteka i jeśli nie to, to coś podobnego mogą mieć, można coś skserować przecież. Poza tym, to do znalezienia informacji jaki jest przebieg trasy nie trzeba znać francuskiego :) Biblioteki i informacje turystyczne mają zbiory książek i czasopism na temat swojego regionu.

Można napisać też mejla do tamtejszej informacji turystycznej i poprosić i wysłanie do Polski darmowej mapy tras rowerowych. Jak tak zrobiłam, gdy chciałam info, co prawda pisałam do Niemiec, ale zasada jest ta sama. Takie centra darmowe foldery wysyłają do dowolnego miejsca na świecie i nic za to nie płacisz.

www.tourisme-en-luberon.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=526:v%C3%A9loroute-of-calavon&Itemid=673&lang=en
        www.gite-buoux.com/velo-luberon-fr.htm - trasy rowerowe

velo-luberon.pnrpaca.org/index.php?cont=main
        www.provenceguide.com/itineraires-touristiques/veloroute-du-calavon/luberon/provence-ITIPAC084CDT0000136-1.html
        www.voyageons-autrement.com/velo-tourisme-le-luberon-maintient-cap
    • aseretka Re: Prowansja - rowery 28.11.13, 16:33
      Ciekawe informacje znajdziesz też na stronie:
      www.theluberon.com/
      Polecam szczególnie zwiedzenie Colorado de Rustel
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,705,58918727,130336181.html
      oraz Roussillion
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,705,58918727,130318070.html
    • nchyb Re: Prowansja - rowery 29.11.13, 10:54
      nie pożyczałam rowerów we Francji, tylko skutery, ale oni mieli tez w ofercie rowery. Dla mnie jakoś super drogo nie było (za skuter kilkadziesiąt euro na dzień), ale niezbędna była karta kredytowa, na której minimum kilkaset euro blokowali za rower (skutery drożej, motocykle dużo dużo drożej) w ramach zastawu na gwarancję.
      Myśląc o wynajmie na miejscu - trzeba brać to pod uwagę.
      • aseretka Re: Prowansja - rowery 29.11.13, 13:42
        > Dla mnie jakoś super drogo nie było (za skuter kilkadziesiąt euro na dzień),
        Za rower, to kilkanaście euro dziennie. Można przeżyć... :) Ale jak napisałam wcześniej
        wszystko zależy od tego, czy mają to być codzienne wyprawy, czy tylko okazjonalne w niektóre dni.Dla mnie wypożyczenie rowerów na tydzień przy 3-4 osobach to spory wydatek, bo rzędu ok. 1200,00 zł.
        • nchyb Re: Prowansja - rowery 29.11.13, 18:45
          święte słowa, wynajęcie na 2-3 dni to nic, stałe na dwa trzy tygodnie dla kilku osób, to sporo. W dodatku nie kazdy jest gotowy na tysiąc czy dwa tysiące euro(w zależności od ilości pojazdów) blokady na karcie...
          • Gość: Arycja Re: Prowansja - rowery IP: *.range86-185.btcentralplus.com 01.12.13, 10:01
            Dziekuje Wam wszystkim za bardzo pomocne podpowiedzi. Zainteresuje sie zatem wypozyczeniem roweru tam na miejscu. Bedziemy autem, takze jak bedziemy jechac gdzies dalej to podjedziemy samochodem. Rowery - myslalam o kilku wieczornych przejazdzkach po okolicy. Zatem faktycznie nie ma sensu ciagnac ze soba roweru z Polski. Pieknie wszystkim dziekuje za pomoc. Dziekuje za wszystkie linki:) pozdrawiam
            • nchyb Re: Prowansja - rowery 02.12.13, 11:45
              no to miłej podróży i udanego zwiedzania :)
              Opisz potem jak było, proszę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka