Dodaj do ulubionych

Korsyka - był ktoś tego lata ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 09:53
Wybieram się w lipcu na Korsykę (objazdówka) i chciałbym zasięgnąć opinii o ciekawych miejscach,
ładnych plażach, polach namiotowych i cenach (wyżywienie), etc.
Obserwuj wątek
    • jita Re: Korsyka - był ktoś tego lata ? 07.07.06, 11:21
      Tego lata nie, ale w poprzednich ;-)
      Tutaj masz ciekawy wątek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20573&w=13150135&v=2&s=0
      • aseretka Re: Korsyka - był ktoś tego lata ? 07.07.06, 13:13
        Jita, jak zwykle skromna:) A przecież warto zajrzeć na jej stronę, gdzie
        znajdzie się sporo odpowiedzi na postawione pyrtania.
        www.naszepodroze.pl/nasze_podroze/kors_sard.html
        • jita Re: Korsyka - był ktoś tego lata ? 10.07.06, 13:40
          Dzięki.
          Gdzie tam skromna, jeśli przejrzał cały wątek, i adres mojej strony znalazł ;-)
    • monw Re: Korsyka - był ktoś tego lata ? 12.07.06, 19:04
      jeśli ktoś był to prosze o relacje
      monika
      • Gość: kika Re: Korsyka - był ktoś tego lata ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.06, 14:43
        a jakie sa plaze na korsyce ? wybieramy się na wschodnie wybrzeze Korsyki
        Ghisonaccia.
        • bah77 Re: Korsyka - był ktoś tego lata ? 19.07.06, 19:53
          Witaj Kika!

> a jakie sa plaze na korsyce ?

A jakie plaże Ci się najbardziej podobają?

Ja oceniłem je tak:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=3216570&a=5543366

Jest bardzo sympatycznie... ;-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=26305559

A tu muszę dotrzeć następnym razem:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=3216570&a=5581642

> wschodnie wybrzeze Korsyki Ghisonaccia.

W tym rejonie najbardziej polecam plażowanie i kąpiel w ciepłej rzece Solenzara:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14566721

bah77

• rek22 Re: Korsyka - był ktoś tego lata ? 29.07.06, 13:41
            Witam
            Wybieram się też tego lata dokładnie 25.08.2006 wyjeżadżamy do Włoch w okolice
            Ravenny, a następnie po tygodniu przeprawiamy się promem z Livorno do Basti
            02.09.2006, mamy zaklepany kemping na wschodzie marina d'aleria - był tam moze
            ktoś?. Jedziemy autem wyjeżdżamy z Krakowa i zatrzymujemy się w takim hotelu
            tranzytowym w Kalsdorfie niedaleko Graz (Oekotel)B&B - byłem przyzwoite ceny i
            zjeść dobrze można na śniadaniu. Już nie mogę się doczekać..... Jak ktoś juz
            wrócił z Korsyki tego lata to niech da znać jak było. Pozdrawiam
            • mick Re: Korsyka - ceny paliwa 15.08.06, 22:37
              A jak wyglądają ceny paliwa na wyspie? Lepiej zatankować do pełna we Włoszech?
              • ttu Re: Korsyka - ceny paliwa 16.08.06, 14:01
                Ceny benzyny 95 (tylko na nie zwracałem uwagę) zawierały się w przedziale od
                1,39 do 1,44 Euro za litr.
                Najdroższa benzyna była w Bastii (1,43-1,44), najtańsza w Ajaccio i okolicach -
                1,39-1,40 oraz na 20km południe od Bastii (pomiędzy Ouerciolo i Cassamozą)
                również 1,40.
                Stan na 1-14 sierpien 2006.
                • joma24 Re: Korsyka - ceny paliwa 16.08.06, 16:19
                  my się wybieramy za dwa tygodnie ! :) najpierw Włochy Garda - potem Korsyka !
                  Juz się doczekać nie mogę :)
                  jakie ceny są mniej więcej w knajpkach na Korsyce ?
                  Czy ktos zna jakiś przewodnik po wyspie, przeszukałam księgarnie i nic :( moze
                  rzeczywiscie jeszcze taka dzika :) ?
                  • monw Re: Korsyka - ceny paliwa 16.08.06, 16:39
                    Zazdroszczę!!!
                    Wróciłam przedwczoraj i już tęsknię...za wszystkim:plażami, skałkami,
                    jedzonkiem, towarzystwem i beztroską!!!
                    Jeśli chodzi o przewodnik dostępny w Polsce to tylko Lonely Planet w większych
                    księgarniach i na miejscu też ALE w językach:francuskim i niemieckim (za
                    angielską wersją się rozglądałam ale nie widziałam)
                    Przewodniki, podobnie jak mapę Michelina (polecam!) zakupisz w każdym większym
                    markecie na Corse, teraz przypomina mi się akuratnie SPAR.W Bastii dodatkowo GEANT

*** 2 tygodnie na Korsyce zleciało i teraz trzeba pracować...co za fatalne
                    zderzenie z rzeczywistością***
                    • bah77 Re: Korsyka... 16.08.06, 23:30
                      Monw, czekamy na Twoją relację z upragnionej wycieczki - po kilku latach
                      przygotowań!

Pozdrawiam serdecznie

bah77
                      • monw Re: Korsyka... 17.08.06, 15:39
                        Relacja zapisana jest póki co na brudnopisie.
                        Jak tylko się zbiorę w sobie to zrobię reportaż.

Pozdrawiam Cię Bah, Tomku,KrzyśQ, Wiśnio, Liloom i innych z forum "...kto
                        jedzie do Korsyki..."
                    • chokai Re: Korsyka - ceny paliwa 17.08.06, 09:01
                      Opowiadaj! :)
                  • ttu Re: Korsyka - ceny paliwa 16.08.06, 19:01
                    > jakie ceny są mniej więcej w knajpkach na Korsyce ?
                    przystawki,desery - 4-10 Euro
                    zupy - 8-10 Euro
                    2 danie - 11-16 Euro (np. kotlet/ryba + frytki/warzywa)
                    piwo 2-3 Euro za 0,25l (korsykańskie piwo Pietra 3-3,50)
                    wino 8-14 Euro
                    to takie przecietne ceny z przeciętnych restauracji i knajp - pewnie można
                    zapłacić więcej, ale do restauracji wyglądających ekskluzywnie nawet się nie
                    zbliżaliśmy. Muszę podkreślić, że ZAWSZE jedzenie było dobre lub bardzo dobre,
                    może miałem szczęście ale nie zaliczyłem żadnej kulinarnej wpadki. Raz byłem
                    rozczarowany - rozmiarem korsykańskiego pstrąga, który był o połowę krótszy i
                    chudszy :-) od pstrąga, którego jadam w polsce.

> moze rzeczywiscie jeszcze taka dzika :) ?
                    Dzikie jest wnętrze Korsyki, ale reszta to cywilizacja, czasem wręcz tłok.
                    Korsykę przed napływem tzw. masowej turystyki chronią wąskie drogi - stosunkowo
                    niewiele jest miejsc, do których może dojechać autokar, bo jest po prostu za
                    szeroki i za długi, a na większości korsykańskich dróg tak na prawdę swobodnie
                    mogą się wyminąć tylko quady, samochody osobowe muszą uważać, a dla ciężarówek
                    każdy zakręt to poważne wyzwanie.
                  • bah77 Re: Korsyka... 16.08.06, 23:53
                    > Czy ktos zna jakiś przewodnik po wyspie, przeszukałam księgarnie i nic :(

Joma24, czy to znaczy, że np. rozdział "Korsyka" w przewodniku "Francja
                    południowa" Pascala + bogato ilustrowane posty na Forum to dla Ciebie za mało?
                    Jakich info nie znalazłaś?
                    Myślę, że dla podziwiania tego Cudu Natury podczas wycieczki objazdowej, oprócz
                    tych info, ważne jest jeszcze tylko zaopatrzenie się w dokładną mapę, najlepiej
                    Michelina.

> moze rzeczywiscie jeszcze taka dzika :) ?

Oprócz kilkunastu miast - jest dzika, bo tubylcy, na szczęście, nie zabiegają o
                    najazd "masowych turystów".

bah77
                    • Gość: viola Re: Korsyka... IP: *.chello.pl 17.08.06, 08:08
                      Jeżeli mapa Michelin to i polecam przewodnik Michelin "Corse"; omówione są m.in.
                      cztery trasy do pokonania samochodem:-).

Pozdrawiam znajomego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka