Dodaj do ulubionych

Samochodem do Paryża!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 08:49
Mam prośbę do znawców tematu.Wybieramy się na weekend majowy do Paryża (5 dni)
Mamy już rezerwację noclegów, interesuje mnie przejazd,parkingi i ewentualne
wskazówki dot. zwiedzania- pierwszy raz do Paryża!Jak kształtują się ceny
autostrad, ile muszę liczyć na opłaty?Jak wygląda sprawa z parkingami
strzeżonymi, jakie ceny?(2 dzielnica) A może ktoś zna w pobliżu tańsze?
Pozdrawiam serdecznie i proszę o wszelkie wskazówki!
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Samochodem do Paryża! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:22
      My też wybieramy się w to samo miejsce i o tej samej porze. Może pojedziemy
      razem- byłoby raźniej: obojętnie, w jeden, czy dwa samochody. Paryż znamy
      nieźle, i już tam jeździliśmy swoim autkiem. Daj znać na gedgecik@interia.pl !
      • Gość: Fredzio Re: Samochodem do Paryża! IP: *.bmj.net.pl 25.01.07, 21:53
        Jeżeli macie zarezerwowane kwatery, to zostawcie samochód i zwioedzajcie miasto
        transportem publicznym - kupcie carte orange (trzeba mieć fotografię) lub Paris
        Visite (fotografia niepotrzebna, ale drożej)i możecie jeździć wszystkimi
        środkami lokomocji publicznej (RER, metro, autobusy, tramwaj). Po Paryżu nie
        warto poruszać się samochodem, a z parkowaniem bywają kłopoty.
        • Gość: nina104 Re: Samochodem do Paryża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 19:30
          A co z cenami autostrad? Czy ktoś się orientuje?
          • bah77 Re: Samochodem do Paryża! 31.01.07, 20:08
            Zajrzyj tu:

abc.onet.pl/2029,1064811,,francja,kontent.html

bah77
          • Gość: deren Re: Samochodem do Paryża! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 18:26
            Wnioskując z treści twojego wątku wynika że jesteś typową Warszawianką.
            Przejazd dobrym tempem z Kołbaskowa do Paryża zabiera 12 godzin. Granica
            belgijaka mijana w Aachen, autostrada belgijska bezpłatna. Przejazd autostradą
            we Francji będzie was kosztował 12-13 euro. W Paryżu nie ma parkingów
            strzeżonych, sa parkingi podziemne ale bardzo drogie, parkowanie na ulicy tez
            jest płatne (2 euro/godzine).
            Tak jak ktos juz tu proponowal proponuje po przybyciu do Paryza zaparkowac auto
            gdzies, gdzie znajdziecie bezplatne miejsce na ulicy i 'odparkowac' go dopiero
            wyjezdzajac. Zwiedzanie Paryza samochodem zupelnie mija sie z celem. Stracicie
            kupe pieniedzy na parkowanie, kupe czasu w korkach i zorientowaniu sie w
            ulicach jednokierunkowych a przede wszystkim szukaniu wolnego miejsca.
    • justs2 Re: Samochodem do Paryża! 01.02.07, 11:40
      Jeżeli tylko planujecie sam Paryż lub okolice - zastanówcie się mimo wszystko
      nad samolotem, tym bardziej że po Paryżu nie ma co się poruszać samochodem,
      albo poruszać się metrem i dodatkowo biegać na piechotę (może zmęczyć). Metro
      jest rewelacyjne! No i skraca się wam podróż. Sama tak robiłam.
      Co do zwiedzania: wystarczy jak kupisz dzienny ewentualnie dłuższy bilet na
      strefy 1-2 (większość zabytków i fajnych miejsc jest w tych strefach metra). Na
      jeden dzień warto kupić bilet na strefy 1-4 i pojechać do La Defense ( piszę z
      głowy - więc może z błędem , ale wiadomo o co chodzi) i jak dobrze pamiętam do
      Wersalu lub St Denis (zalezy co was interesuje).
      Jeden dzień warto poświęcić na Luwr ( i tak dłużej niż 5 godzin nie da się
      zwiedzać - człowiek pada i przestaje odbierać).
      W zasadzie nie wiem co was interesuje. Jest kilka stałych punktów, które trzeba
      zobaczyć, ale można również mniej typowo. Jeden wyjazd i tak wszystkiego nie
      załatwi.
      Proponuję, abyś weszła na którąś ze stron o Paryżu ( np. paryz.pl) - dużo
      konkretnych i pomocnych informacji.
      Justyna
      Miłych wrażeń.
      • Gość: nina104 Re: Samochodem do Paryża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 14:41
        Dzięki wszystkim za wskazówki i strony www. Niestety jesteśmy ściśle określeni
        czasem wyjazdu (weekend majowy-7 dni), a wtedy z tego co się orientowałam
        bilety są drogie. Taniej wychodzi nam samochód w 5 osób. Mamy nocleg w Kolonii,
        więc nie będzie źle. A poza tym lubimy podróżować samochodem.
        Nie chcemy zwiedzać samochodem Paryża, a tylko tam dojechać i zostawić na
        parkingu. Może po powrocie będę żałować takiego wyboru, ale chcemy spróbować...
        Może poradzicie mi dobry przewodnik po Paryżu!?
        Pozdrawiam!
        • Gość: deren przewodnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 18:31
          Szczerze polecam opracowanie Pana Pinwarta, z którym bardzo dobrze zwiedza się
          Paryż. Do ściągnięcia z:
          www.pinkwart.pl/paris/paris.htm
          • Gość: nina104 Re: przewodnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.07, 20:16
            Dzięki deren za stronkę, bardzo przydatna.Jeśli chodzi o samochód tak właśnie
            planujemy zrobić, czyli odstawić na cały pobyt.
            Jeśli miałbyś jeszce coś to czekam!
            Pozdrawiam!
            • Gość: deren Re: przewodnik IP: 135.245.72.* 05.02.07, 15:46
              generalnie z parkowaniem i jazda po paryżu trzeba uważać. paryżanie to najgorsi
              kierowcy z jakimi mialem do czynienia. sami zreszta zobaczycie że 60%
              samochodow poruszajacych sie po miescie jest potluczona lub porysowana.

jak jestescie spragnieni mocnych wrazen to proponuje wjechac sobie kilka razy
              na rondo przy łuku tryumfalnym i zjechac sobie z niego. niezapomniane
              wspomnienia.

jesli jedziecie z dzieciakami to proponuje wyprawe do parku la vilette i
              zafundowanie sobie seansu w kinie sferycznym la geode www.lageode.fr/
              • Gość: nina104 Re: przewodnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 18:08
                Trochę mi podniosłeś poziom adrenaliny z tymi kierowcami.A ja chciałabym
                bezpiecznie dojechać i wrócić!
                • ela.tu-i-tam Re: przewodnik 06.02.07, 00:14
                  Luk Triumfalny i Place Concorde robi kazdy Paryzan w ramach prawa jazdy, bez
                  tego cwiczenia nie ma jak jezdzic. I tym olsniewamy wszystkich turystow ;-)

Deren, gdzie ten parking za 2 euro/godzina ? Ja znam tylko za 2,90-3 euro.

Wracajac do jazdy. W kazdym kraju inaczej, ja w Wwie nie siade za kierownica,
                  boje sie, niektore polskie reguly gry na szosie sa dla mnie niepojetne. Po
                  Francji jezdze bez problemu, a w paryskich korkach codziennie, niestety.
                • aseretka Re: przewodnik 06.02.07, 06:58
                  Jeździłam trochę po Paryżu nawet w najbardziej newralgicznych miejscach i
                  przeżyłam:) Nie jest gorzej niż w innych wielkich miastach, chociażby w Rzymie,
                  Madrycie, Lizbonie.
                  • Gość: Fredzio Re: przewodnik IP: *.zwm.osi.pl 06.02.07, 12:15
                    Tylko raz zrezygnowałem z wjazdu do europejskiego miasta własnym samochodem z
                    obawy o własną całość (i chyba miałem rację) - chodzi o Neapol. Do Rzymu,
                    Paryża, Berlina i innych wielkich miast nie wjeżdżałem ze względu na wygodę:
                    wygodniej było pozostawić samochód na przedmiejskim parkingu lub po prostu przed
                    kwaterą, dojechać pociągiem lub tp. i zwiedzać per pedes z wykorzystaniem
                    transportu publicznego. A ruch w Paryżu jest taki jak np. w Warszawie, może
                    bardziej uprządkowany, ale kilkakrotnie widziałem usuwanie wadliwie
                    zaparkowanych samochodów ...
                    • aseretka Re: przewodnik 07.02.07, 07:08
                      Też uważam, że nie ma co pchać się samochodem chcąc zwiedzać wielkie miasta.
                      Szkoda czasu na szukanie miejsca do zaparkowania i stanie w korkach. Chciałam
                      tylko powiedzieć, że jazda po Paryżu niczym właściwie nie odbiega od jazdy po
                      innych aglomeracjach.
                • Gość: deren dojechać i wrócić IP: 135.245.72.* 09.02.07, 12:15
                  Dojechać i wrócić do Paryża to pestka (zwłaszcza na niemieckich autostradach).
                  Poruszanie się samochodem po samym Paryżu, zwłaszcza w godzinach szczytu
                  podnosi zdecydowanie poziom adrenaliny. Nowinka w porównaniu z polskimi
                  miastami to liczni motorowerzyści i skuterowcy wykorzystujący każdą szczelinę
                  miedzy poruszającymi sie autami. Po Paryżu również dużo jeżdżę samochodem, a
                  rysy na drzwiach dorobiłem się na parkingu, gdzie niespecjalnie przejmują się
                  uważnym parkowaniem.

Wspominając o parkowaniu w cenie 2 euro na godzinę piasłem o klasycznym miejscu
                  przy ulicznym krawezniku, a nie o parkingu.
    • Gość: hanka Re: Samochodem do Paryża! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:53
      mam pytanie - czy macie rezerwację w hotelu z parkingiem, czy też planujecie zostawić auto na ulicy, chociaż z tego co wyczytałam na forum parkowanie na ulicy też jest płatne.Pozdrawiam. W jaki sposób rezerwowaliście nocleg?
      • nina104 Re: Samochodem do Paryża! 04.03.07, 16:14
        Mamy wynajęte mieszkanie w 2 dzielnicy(25m2) bez parkingu. Właściciel
        mieszkania pisał mi o strzeżonym parkingu w pobliżu(90 euro-5 dni, wydawało mi
        się drogo, ale z tego co piszą inni to już nie!)Mieszkanie wynajęliśmy wchodząc
        na stronę www.homeliday.com . Myślę,że wszystko będzie ok, bo już sprawdzone-
        mieszkanie i właściciel. Płacimy 70 euro za 5 osób/doba. Ale mieszkanko
        malutkie 25 m2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka