Dodaj do ulubionych

Z Beauvais do Sacré Coeur

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 22:44
witam.
zaplanowalem wycieczke do Paryża z dziewczyną i lecimy 25.04 na 5
dni.. mam kilka pytan odnosnie przejechania z lotniska Beauvais w
okolice Sacré Coeur do hotelu i ogolnie odnośnie poruszania sie po
Paryżu... wiem juz mniej wiecej jak dojechać z lotniska ale nie wiem
do koca jak to jest z tymi biletami, a mianowicie jaki bilet mam
kupic zeby poruszac sie metrem z wymienionego Sacré Coeur do takich
oiektow jak wieża , luwr , katedra , łuk czyli generalnie do samego
centrum.... no i oczywiscie jak to jest z tymi autobusami
podstawianymi z lotniska do paryża i w powrotną droge... tzn czy
latwo do nich trafic z lotniaska i czy w powrotna strone sa
podstawiane w okolice stacji metra Porte Maillot czy w inne miejsce
(wiem ze z lotniska autobusy jada na ta wlasnie stacje metra).
hmmm to chyba na tyle;) jesli cos mi sie przypomni to bede jeszcze
pytal. z gory dziekuje za wskazówki i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: barti Re: Z Beauvais do Sacré Coeur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 22:47
      hehe no i przypomnialo mi sie.
      a wiec jak to jest z ta rezerwacja hoteli przez internet a
      mianowicie jesli posiadam karte visa electron(nie jest to karta
      kredytowa) to jest mozliwa rezerwacja przy pomocy tej karty czy
      koniecznie wymagana jest karta kredytowa
    • Gość: keimak Re: Z Beauvais do Sacré Coeur IP: *.bonair.com.pl 25.03.08, 09:03
      1. Nie da się przegapić autokaru do Paryża - to lotnisko jest takie małe ze tam
      nie ma nic oprócz lotniska, samolotu i autokarów;) Poza tym 99% osób
      przylatujących wsiada w te autokary. Z powrotem też jest łatwo, bo już znasz
      miejsce skąd jedzie autokar i wystarczy być 3h wcześniej.
      2. Jak już dojedziesz do Porte Malliot to musisz znaleźć wejście do Metra i tam
      kupujesz odpowiedni bilet. Wystarczy bilet jednorazowy za 1,5e. My mieliśmy
      hotel koło Gare du Nord (od Sacre Cour mieliśmy 10min pieszo) - jechaliśmy
      metrem a potem przesiadka do RER. Generalnie trzeba znaleźć odpowiednią mapkę
      komunikacji i tam zobaczyć jakimi liniami RER/metra jechać.
      3. Najlepiej kupić carte orange na 1-2 strefę, ale to tez zależy w jaki dzień
      jedziecie bo ten bilet jest tygodniowy ważny od pn do nd. My jechaliśmy w
      niedzielę więc w niedzielę do hotelu kupiliśmy bilet pojedyńczy a potem w pn.
      carte orange.
      4. Raczej Electronem nie uda Ci się potwierdzić rezerwacji, ale zawsze możesz
      próbować. Jak nie masz kredytówki to skorzystaj z karty jakiegoś kolegi lub
      kogoś z rodziny. Potem i tak możesz zapłacić za hotel w dowolny sposób.

pzdr,
      keimak
    • Gość: stary gawron Re: Z Beauvais do Sacré Coeur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 11:07
      Wczoraj wróciłem właśnie stamtąd, dokąd polecisz ( właściwie to nadal tam
      jestem). Mieszkałem przy Belleville, czyli podobny kierunek. Określenie "w
      okolicy" może być w Paryżu zbyt ogólne, a odlegóści z mapek często dla
      niewprawnych turystów mogą być mylące.
      1. Przed dworcem lotniska (pawilon jak stare Okęcie) stoi masa autobusów. Na
      burtach mają wymalowane 13 euro, a zarówno na dworcu jak i na zewnątrz, zaraz po
      prawej stronie (jest strzałka) są kasy biletowe.
      Samemu bagaże do kfrów i w tłumie do autobusu ( kierowca sprawdza bilety).
      2. Dojazd autobusu i jego odjazd są dokładnie w tym samym miejscu. Na stronach
      lotniska są o busach informacje, mapka oraz dokładny rozkład (połączenie lotu i
      godzin busów). Uwaga, przy odjeździe na lotnisko jest niezły bajzel, bo wszyscy
      się boją opóźnienia, a jak się trafi na Włochów, to cyrk murowany ( pod daszkiem
      jedno okienko i olbrzymi tłum i nikt nic nie wie, ale spoko).
      3. Z mapki busu w Paryżu zobacz gdzie jest metro - tuż obok wieżowca idąc w lewo
      od wyjścia z "dworca autobusowego".
      4. Ja kupowałem tzw. karnet, czyli 10 biletów za 11,10. Można je kupić w
      automacie, niektóre stacje mają kasę.
      5.Jeździć można do woli na jednym bilecie, warunek - nie wyłazić z metra. Stacji
      z przesiadkami b.dużo, wszędzie można dojechać na jeden bilet.Należy jednak
      dokładnie poznać (mieć własną najlepiej) mapę metra. Oznakowanie linii, tras i
      przystanków oraz stacji z przesiadkami wspaniałe.
      6. Tylko zazdroszczę i życzę lepszej pogody.
      PS. Jestem do dyspozycji, bo choć stary już ze mnie obieżyświat, to dopiero
      "nasze" przewodniki" po Paryżu wku..ły mnie do cna.
      • Gość: barti Re: Z Beauvais do Sacré Coeur IP: 82.139.39.* 25.03.08, 14:37
        Bardzo wam dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi, naprawde mi pomogły i teraz juz
        prawie wszystko wiem co i jak :)

hmm stary gawron napisales cos o przewodnikach... ja posiadam takowy polski i
        wlasnie na jego podstawie zamierzam planowac cala wycieczke... cos jest z nimi
        nie tak ? (moj to przewodnik Pascal..)
        Pozdrawiam!
        • Gość: stary gawron Re: Z Beauvais do Sacré Coeur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 07:52
          Tak, Pascal ogólnie jest O.K., a edytorsko wręcz wspaniały. Ma jednak "swój
          urok". Dowiesz się o kaczce krzyżówce, gołębiu, sikorce, co je dzięcioł zielony.
          Dowiesz się też, gdzie możesz zjeść przyzwoicie za 70 euro ( za osobę oczywista)
          i powrócić do domu taksówką. Ale ja np. za cholerę nie znalazłem jak mogę
          zwiedzić podziemia miasta. No a szczególnie info o wolnych dniach - niedziela i
          poniedziałek wielkanocny. Chyba im chodziło o to, że nie pracuje wtedy giełda,
          banki, ministerstwa itp. Ale tedy to nie jest dla turysty.
          Aha, gratis podpowiedź - na Eiffla to radzę wystartować jak najwcześniej, bo
          stojąc w sakramencko długiej kolejce po bilet, a potem do windy widać jak
          przypływa powódź turystów, a zwłaszcza wycieczek. I wtedy cała frajda jest
          zafajdana traceniem czasu zamiast napawaniem się. A jest czym.
          pzdr
          ps. ładniej jest "stary gawronie"
          • Gość: Bartii Re: Z Beauvais do Sacré Coeur IP: 82.139.39.* 15.04.08, 22:46
            ok dzieki za info :) niecale 2 tyg lece i juz nie moge sie doczekac oby tylko
            pogoda dopisala...
            Pozdrawiam!!
    • Gość: młoda Re: Z Beauvais do Sacré Coeur IP: *.chello.pl 16.04.08, 13:48
      ach nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę;) w Paryzu byłam jesienią,
      zakochałam się, nie tylko w Paryżu...;) Mieszkałam naprzeciwko Sacré
      Coeur, u sióstr zakonnych:). Idź wieczorkiem na schody przed Sacré
      Coeur...co pięknego a cały weekend tłumy młodych ludzi.. grają,
      spiewają, a przed nimi panorama Paryża nocą :D. suuuper
      • marcia79 Re: Z Beauvais do Sacré Coeur 07.06.08, 23:55
        Witam, a czy ktos próbował takiego rozwiązania: z lotniska Paris Beauvois
        taksówką na dworzec kolejowy Paris Beauvois i stamtąd pociągiem na Gare du Norte?
        Proszę o szybką odpowiedź bo przylatujemy już juro.
        Pozdrawiam
        Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka