chr82 29.04.08, 15:22 Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć po kiego grzyba Francuzi używają permanentnie włączonego lewego kierunkowskazu jadąc lewym pasem autostrady lub drogi ekspresowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: coco Re: Kierunkowskazy vel migacze IP: 91.68.105.* 29.04.08, 17:50 zeby pokazac ,ze wyprzedzaja! we francji nie masz prawa jechac po lewym pasie jezeli prawy jest wolny... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: henk Re: Kierunkowskazy vel migacze IP: *.domainunused.net 29.04.08, 18:24 To jest oczywiste, ale pytającemu chodzi o inną sytuację. Również i ja nie rozumiem tej sygnalizacji. Najlepiej widoczne jest to zachowanie na trzypasmowej autostradzie. Otóż wiele razy jeżdżąc po francuskich autostradach spotykałem taką oto sytuację: przede mną jadą, jeden za drugim, dwa samochody na prawym pasie. Ja jadę pasem środkowym. Samochód na prawym pasie, jadący jako drugi włącza kierunkowskaz i rozpoczyna manewr wyprzedzania tego pierwszego. Ja, w związku z tym, że jadę jeszcze szybciej, włączam kierunkowskaz aby na lewym zewnętrznym pasie wyprzedzić tego, który na środkowym wyprzedza tego co jedzie najwolniej na prawym pasie. Ale ten jadący na pasie środkowym po zakończonym manewrze wyprzedzenia nie wyłącza kierunkowskazu i jedzie dalej środkowym pasem z non stop migającym lewym "migaczem". W oczywisty sposób odczytuję ten sygnał jako chęć dalszego wyprzedzania kogoś na środkowym pasie, co mnie wstrzymuje przed rozpoczęciem mojego manewru wyprzedzania, ponieważ myślę, że on zaraz wjedzie na mój pas ruchu. Mało tego, ten przede mną nawet zjeżdżając na prawy pas nie włącza prawego kierunkowskazu ale dalej ma włączony lewy. Odpowiedz Link Zgłoś
hubertj Re: Kierunkowskazy vel migacze 29.04.08, 19:05 zgadzam sie, ten sposob sygnalizacji tez mi sie wydal absurdalny . Podczas pobytu we Francji widzialem sytuacje podobna do tej ktora opisujesz wielkrotnie, za kazdym razem zastanawialem sie co zamierza zrobic koles jadacy srodkowym pasem autostrady z wlaczonym lewym migaczem: czy zaraz zajedzie mi droge, czy moze tylko sygnalizuje ze wyprzedza tego goscia na prawym pasie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: coco Re: Kierunkowskazy vel migacze IP: 91.68.105.* 29.04.08, 20:41 tak juz wlasnie jest: przez caly czas wyprzedzania trzeba pokazywac lewy migacz; do zjazdu po wyprzedzeniu nie ma obowiazku pokazywania prawego mnie tez to wkurzalo na poczatku, teraz uwazam to za normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bojour Re: Kierunkowskazy vel migacze IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 29.04.08, 21:11 Francuzi wogóle maja problemy z kierunkowskazami. Bardzo czesto widze jak jeden z drugim jeżdżą po normalych drogach ze światłami awaryjnymi, chociaz nic im nie dolega. A jeżdżenie po autostradzie z permanentnie włączonym lewym kierunkowskazem to kolejny przykład utrudniania sobie życia i głupoty - to chyba jedyny kraj na swiecie z takini durnotami - w końcu sa juz od dawna w Unii Europejskiej i powinni dopasowac swoje przepisy do ogólnoeuropejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fredzio Re: Kierunkowskazy vel migacze IP: *.zwm.osi.pl 29.04.08, 21:19 A zawsze mówiłem, żeby we Francji nie jeździć autostradami... Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Kierunkowskazy vel migacze 30.04.08, 07:50 > to chyba jedyny kraj na swiecie z takini durnotami... E, chyba są dużo gorsze przypadki - np. Brytyjczycy uparcie jeżdżą złą stroną drogi... bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: henk Re: Kierunkowskazy vel migacze IP: *.domainunused.net 29.04.08, 21:27 Wydaje mi się, kierunkowskaz należy wyłączyć w momencie gdy wyprzedzanie się kończy, a kończy się gdy rozpoczynamy powrót na pas ruchu, z którego ten manewr rozpoczynaliśmy. Ten powrót należy sygnalizować prawym kierunkowskazem a nie jechać non stop z tym lewym "migaczem", bo przecież wyprzedzanie nie może trwać "wiecznie" a na to wygląda zachowanie francuskich kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
migacz76533 Re: Kierunkowskazy vel migacze 22.10.22, 18:56 Chłopie Co ty za głupoty tutaj piszesz na cholerę ma jechać lewym pasem skoro prawy jest pusty A jeżeli na prawym jest samochód a ja jadę lewym to nie potrzebuję używać kierunkowskazów bo ewidentnie widać że wyprzedzam pojazd który znajduje się na prawym pasie z dupy argument argument wytrzasnąłeś, ogólnie Uważam to za problem ogólnokrajowy ktoś nie wpaja do tych móżdżków że wyprzedzanie należy sygnalizować kierunkowskazem i nie dociera do nich że na drogach ekspresowych i autostradach ten przepis nie działa,druga sprawa Od kiedy przed wjazdem na klasyczne skrzyżowanie o ruchu okrężnym sygnalizuje się lewym kierunkowskazem?? Nieraz można zaobserwować jak się Francuzi motają źle sygnalizując swoje zamiary przy opuszczaniu ronda, zgodzę się że Polscy kierowcy mają problemy z okazaniem Kultury na drodze, Ale na tle Francuzów wypadamy bardzo dobrze Ogólnej podejście do stanu technicznego samochodu do stanu oświetlenia używanie świateł adekwatnych do sytuacji w tym używanie świateł przeciwmgielnych gdzie przejrzystość powietrza jest większa niż 100 metrów bądź używanie tych świateł podczas niewielkich opadów deszczu jazda bez świateł totalnym mroku, tak jeżdżą Francuzi Więc Koko Nie rób z siebie błazna widać że ewidentnie nie masz pojęcia o czym mówisz a w takiej sytuacji nie zabieraj głosu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bonjour Skrzyżowania równorzędne IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 29.04.08, 21:17 Kolejny przykład francuskiej durnoty to skrzyżowania równorzędne. Jedziesz przez miasto główną drogą na wprost, nagle z prawej strony dochodzi jakaś mała uliczka i okazuje się o zgrozo, że koleś wyjeżdżający z osiedlówki na główną drogą ma pierwszeństwo. Oczywiście informuje o tym uprzednio znak drogowy "Skrzyżowanie równorzędne". Założę sie że niejeden Europejczyk miał krakse z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Skrzyżowania równorzędne 07.05.08, 10:01 ja juz wole francuska durnote od polskiego chamstwa, zawsze mam strasznego stresa, jak jade do Polski, bo przejechac te 300 km polskich drog zanim dobije do domu to koszmar! Permanentne najezdzanie na dupe, miganie swiatlami, zeby dac do zrozumienia ze mam sie popchnac, chociaz ani czasu ani miejsca na manewr czesto nie ma bo przede mna np ciezarowka, albo pospieszyc, chociaz jade z maksymalna dozwolona predkoscia... wymuszanie pierwszenstwa, zajezdzanie drogi, nigdy przenigdy taki nie ustapi zeby np moc wjechac w strumien pojazdow! Polscy kierowcy to kamikaze w porownaniu z Francuzami, maja gdzies bezpieczenstwo swoje i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sławek Re: Skrzyżowania równorzędne IP: *.omi.pl 07.05.08, 15:22 Przykro przyznać, lecz co racja, to racja. A tak w ogóle, to nie potrafię zrozumieć, dlaczego skrzyżowanie równorzędne świadczy o „durnocie”? No, chyba, że założymy, iż wszystko inne niż u nas jest durne. Może tak być, tylko jak wtedy zarzucać Francuzom zadufanie, „bufonadę; i temu podobne? Ale to raczej temat na inne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dorota Re: Skrzyżowania równorzędne IP: *.lucent.com 09.05.08, 10:11 Zgadzam sie z Twoimi obserwacjami. Zachowania, które opisałeś sa nie do pomyslenia np. w Niemczech. Kultura jazdy w Polsce pozostawia wiele do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: coco Re: Skrzyżowania równorzędne IP: 91.68.105.* 09.05.08, 21:31 niestety i zachowanie polskich kierowcow jak i polskie drogi daja duzo do zyczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Skrzyżowania równorzędne 09.05.08, 21:42 drogi jakos da sie zniesc, to element nieozywiony, wiadomo czego sie po nich spodziewac... co mnie zadziwia w zwiazku z ich stanem to wysoka predkosc rozwijana przez polskich kierowcow na nawierzchniach absolutnie do tego nieprzystosowanych! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anka Re: Skrzyżowania równorzędne IP: 85.192.253.* 10.05.08, 00:01 po prostu stosuje sie regule prawej reki jezeli nie ma znaku z pierwszenstwem przejazdy a takich jest nie wiele dlatego uczulam na uwazanie za kazdym razem jak jest cos z prawej strony (hi za to ja che sie zabic z tego powodu w polsce bo uwazam ze mam pierwszenstwo to naprawde kwestia przyzwyczajenia sie do zwyczai panuajcych ale uwazam ze kultura jazdy jest pomimo wszstko milych wakacji wam zycze Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: coco Re: Skrzyżowania równorzędne IP: 91.68.105.* 10.05.08, 23:12 a do tej szybkosci dodalabym ogromne zroznicowanie pojazdow :ostatnim razem( bylo to wprawdzie trzy lata temu) przerazila mnie trojpasmowka berlin- poznan: tiry, szybkie samochody osobowe, typu mercedes, stare male fiaty i inne rozpadowki, traktory, kon z wozem, rowery i piesi, czesto pijani! i wszystko to sie mija, wyprzedza i pewnie czesto rozwala, bo czasem do wyboru masz: albo wpasc pod tira albo rozjechac pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: henk Re: Skrzyżowania równorzędne IP: *.domainunused.net 11.05.08, 00:50 Ale co z tymi kierunkowskazami we Francji...?! Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Skrzyżowania równorzędne 11.05.08, 09:09 a) nie zachodzi manewr wyprzedzania jesli kazdy jedzie swoim pasem c) to glupi nawyk przejety od Niemcow, kiedy to Niemcy mieli juz wiele autostrad a Franuzi dopiero je budowali, ktorym juz sie odechcialo wlaczac kierunkowzkaz podczas szybkiej jazdu lewym pasem jak tez mrugania swiatlami i najezdzania na pojazd poprzedzajacy, zabroniono tego popisu pod karo mandatu, kiedy to demonstrowali "wyzszosc swojego typu jazdy", to wszystko jedank mniej mi przszkadza niz uparta jazda naszych rodakow na pustej aurostradzie lewym pasem i to w zolwim tempie, tragiczne i jak niebezpieczne dla innych brak wyobrazni czy tepa glupota !!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ma_dre Re: Skrzyżowania równorzędne IP: *.w81-249.abo.wanadoo.fr 12.05.08, 01:10 daje slowo ze pierwsze slysze, a autostradami jezdzimy dosc czesto... moze to francuskie roztargnienie? ja stawiam wlasnie na to! Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Skrzyżowania równorzędne 23.04.23, 23:38 Fakt, zwolnic przed skrzyzowaniem to durnota. Lepiej jak w Polsce sie przejedzie pieszego n’a pasach. To ze czegos nie rozumiesz, to od razu durnota. Ciekawe co powiesz o ruchu lewostronnym 😂😘😂 Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Kierunkowskazy vel migacze 23.04.23, 23:26 Bo il sie nie chce wylaczac Odpowiedz Link Zgłoś