Gość: gość IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 17.04.09, 22:07 wybieram się z przyjaciółką do Paryża w maju ,planujemy zwiedzać miasto korzystając z wypożyczonych rowerów.Czy ktoś ma praktyczne informacje na temat wypożyczalni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
embeel Re: rowerem po Paryżu 18.04.09, 15:15 www.velib.paris.fr/ nigdy nie korzystałam, ale wiele osób sobie chwali. pierwsze 30 min. bezpłatnie, potem Są możliwe "mini-abonamenty" - 1 dzień lub tydzień w każdym przypadku pobierany jest depozyt z karty płatniczej - 150 euro. są też wypożyczalnie ratp - np. na parkingu przy stacji Les Halles. www.linternaute.com/paris/magazine/pratique/06/paris-a-velo/roue-libre.shtml www.ratp.fr/ mam nadzieję, że ktoś 'praktycznie' więcej podpowie. -- Zdobyliśmy Południe Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_hortensja Re: rowerem po Paryżu 20.04.09, 16:19 W praktyce sa one (velib) dosc uciazliwe. Same rowery sa duze i bardzo ciezkie, ciezko sie nimi kieruje. Poza tym jezdzenie po Paryzu na rowerach jest dosc niebezpieczne (wyliczaja statystyki ile jest wypadkow), bo w ogole ruch uliczny tutaj jest bardzo chaotyczny, ulice zapchane, brak zasad. Nie mowie, ze odradzam, to dosc fajne rozwiazanie, zalezy jak dobrze jezdzi sie na rowerze. Ja z moimi srednimi umiejetnosciami czuje sie niepewnie. No i trzeba pamietac o tej kaucji, ktora blokuje 150€ na dosc dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: rowerem po Paryżu IP: *.omi.pl 20.04.09, 17:07 Fajnie że poruszyłaś ten temat, bo nie będę pierwszy. Nie chciałem siać strachu, ale serdecznie odradzam. Wiele razy obserwowałem użytkowników tych rowerów. Zwiedzanie miast na rowerze, to fantastyczny pomysł, lecz nie Paryża. Tam nawet drogami przeznaczonymi tylko dla rowerów jeżdżą skutery, motorowery a nawet motory. Nie miałbym odwagi jeździć tam rowerem. A swoja drogą, Paryż ma tak dużo zabytków, tak blisko siebie, że polecam spacer. Zależy to od dzielnicy, ale właściwie każda uliczka, każdy dom wart jest obejrzenia. Jak trzeba przenieść się gdzieś dalej, to polecam metro. Jeśli jednak zdecydujesz się na rower, to niestety nie pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: rowerem po Paryżu IP: *.fbx.proxad.net 21.04.09, 15:50 zobacz tu : www.informator.fr/francja-4/poradnik-7/rozne-287/velib- wypozyczalnia-rowerow-12.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: rowerem po Paryżu IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 21.04.09, 18:11 Dzięki wielkie wszystkim za info. Sama nie wiem ale chyba nie odważę się ryzykować życia .Jak zdecyduję się w Paryżu na jazdę rowerem to opiszę wszystko po powrocie. Mam nadzieję że nie będzie to "jazda bez trzymanki i hamulców " :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: rowerem po Paryżu IP: *.fbx.proxad.net 22.04.09, 13:15 Prosze zobaczyc w poradniku na stronie www.informator.fr Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55 Re: rowerem po Paryżu 22.04.09, 13:36 Jezdze Velibem od ponad roku i uwazam to za doskonale uzupelnienie komunikacji miejskiej. Rowerem mozna jezdzic po ulicy, wraz z samochodami, lub po pasach dla autobusow, nigdy po chodniku. Rower jest traktowany przez kierowcow samochodow jak kazdy inny pojazd na drodze, wiec jest naprawde bezpiecznie. Trzeba po prostu tylko uwazac, tak jak jadac samochodem: na drogi z pierwszenstwem, swiatla, pieszych, motocykle, itp. pozdrawiam iwona Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: rowerem po Paryżu 23.04.09, 13:47 Zgadzam sie z Iwonka. W porownaniu z warszawiakami paryzanie jezdza jak anioly! Odpowiedz Link Zgłoś
k_kami78 Re: rowerem po Paryżu 27.05.09, 14:01 Dla mnie to cudowny sposób na zwiedzanie miasta, a jeszcze jak jest śliczna pogoda- raj!Całą ostatnią niedzilę spędziłam zwiedzając Paryż na wyporzyczonym rowerku i chociaż mieliśmy problemy małe z samym ich wyporzyczeniem (trzba się posługiwać kartą chipową) to gra warta świeczki!To uczucie kiedy pędzi się brzegiem Sekwany ...Gorąco powlecam! Odpowiedz Link Zgłoś